Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Recenze (283)

POMO 

všechny recenze uživatele

Životná retrospektíva o - iba na prvý pohľad - zlom a bručounskom starcovi. Čiernohumorná i dojímavá, rozprávačsky zaujímavá; s postavami, ktoré máte záujem spoznávať. Starý aj mladý Ove su zahraný tak dobre, že neveríte, že herci nehrajú sami seba. Pričom sú až karikaturisticky presný vo vykreslení hlavného hrdinu tak, aby na jeho povahe stál celý film. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Závěrečná třetina mě rozbila na padrť . Neumím si představit kolik bolesti v sobě Ove musel mít, ale bylo krásný počkat a poznat Oveho velké srdce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Švédi si Stoletým staříkem vytvořili novou odrůdu komedií, která absurdní situace prolíná s realitou všedního života, s čímž je skandinávská kinematografie více než ztotožněná. U Muž jménem Ove mluví za sebe moc hezký a lidský příběh, který je jednou smutný, aby následně lidsky rozesmál duši každého z nás. K tomu prostředí je velice zajímavé, originální a vytváří celou sérii zajímavých situací, které se sice tváří absurdně, ale ve skutečnosti se evidentně zakládají na životních zkušenostech každého Švéda. Taková rivalita Volvo vs. Saab je naprosto geniální. Řezal jsem se u ní smíchy snad pokaždé, kdy jsem tyhle auta ve filmu zahlédl. Během filmu mi bylo tak hezky, že pět hvězdiček by na podobný film bylo sakra málo. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, kde se z morouse stane dobrák, ale tohle byla až moc velká limonáda. Nějak mě to iritovalo. Životní události nebyly nijak extra zajímavé a tu osudovou lásku jsem jim nevěřil ani za mák. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NENÍ TAK JEDNODUCHÉ SE ZABÍT“...“ /// Životní příběh muže jménem Ove, nerudnýho důchodce, neustále buzerujícího okolí a snažícího se o sebevraždu. Kupodivu chcu zjistit, co stojí za jeho asociálním(?) chováním, protože von ten příběh (stejně jako Ida Engvoll) jsou fajn. Místy smutný (páč neštěstí nechodí po horách…), vobčas černohumorný, ale hlavně víte, že ten stařík bude přece jen sympatická osoba s velkým srdcem, která vám do vočí nažene slzy. Takže ty 4* naprosto chápu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2012 napsal Fredrik Backman, neznám. 2.) Rodiče jsou překvapený, že jsem si našel kámoše. 3.) Thx za titule „johnny.ka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus docela nadhodnocený snímek, byť má jisté morální ponaučení mému vkusu se film vyloženě netrefil. Tvrdohlavý grumpy děda v hlavní roli znechucen životem a otráven lidmi byl sice skvělý a došlo i na vtipné situace,avšak celkově můj index zábavy se zastavil někde na 65%. Zajímavý počin každopádně. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Medvěd medvědí, dědek jeden bezcitnej a podobně bych si myslela o Ovem. Ale postupně jsem začala roztávat jak ledy na Aljašce spolu s ním. A jak někdy mám tendence posouvat film kvůli nudě, tak tady jsem si vychutnávala každý okamžik a byla jsem zvědavá s každou další minutou jak to bude pokračovat. Zabydlela jsem se tam a sledovala, jaké změny probíhají v jeho životě. Přistěhování imigrantů s půvabnou těhulkou, jak naloží s gayem a co to kolo, které chtěl jeden kluk spravit pro dívku? Jeho promluvy u jeho drahé ženy, kde si i lehnul, aby mohl být co nejblíže a třeba jen tak položil ruku na pomník, jako kdyby dýchala vedle něj. Postupné odhalování jeho minulosti tam bylo velmi pěkně zasazené a tak jsem jako divačka mohla postupně odkrývat skutečný charakter muže, kterým byl ten zpočátku protivný Ove. Nemohu se nezmínit o jeho přátelství s kamarádem a jejich eskapádách s auty, to jsem se opravdu pobavila, protože tam perlilo to mužské ego ve velkém. Ach ano, bylo tam klišé, bylo to místy patetické, ale moje srdce na to reagovalo a to je podstatné, navíc mám pro severské filmy slabost, tečka. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

No hřálo to u srdíčka jak exnutá dvojka sava, ale kdo to chce? Tenhle film bude určitě šířit pohodu a přátelství, ale to není vyloženě to, co já od návštěvy kina potřebuju a chci. Já bych radši dobrý a něčím zajímavý film na úrovni scénáře, režie... něčeho. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chcete mě vyhodit.“ - „Tak bych to úplně neřekl. Ale je to blízko.“ Na film se mi sešly výborné reference, ale až takovou pecku jsem nečekal. Hlavního hrdinu, příkladnou osinu v prdeli, jsem si hned oblíbil a naplno mu začal fandit. A také s ním soucítit. No uznejte sami, rozhodnete se „skončit“, abyste konečně mohli za svou milou, ale ani na to nemáte klid, pořád musí někdo otravovat…Film je tragikomedií s velkým důrazem na černý humor, který je promíchán se smutnými a dojemnými momentkami ovšem v takovém poměru, že tenhle mix funguje na výbornou, ničeho není moc nebo naopak málo. A nutno podotknout, že já se převážnou část filmu „prochechtal“, protože těch vtipných situací je tu až nebývalá koncentrace (jedno zda v minulosti či přítomnosti). K závěru sice naivity a sentimentu přibývá, ale končí se s nadhledem (žádné slzavé údolí). Celkově dávám slabších, ale ještě 5*. „Hoďte ještě jeden a z vašeho mopse ušiju rohožku!“ - „Je to čivava. A ta kočka má určitě vzteklinu a mor!“ - „To vy také a neházíme po vás kameny.“ ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Jde o adaptaci stejnojmenného románu od švédského blogera F. Backmana, který v desetimilionové zemi prodal rekordních 700 tisíc kopií. Kniha, jež vyšla i u nás, částečně tematizuje střet starší generace a její představy o blahobytné, férové zemi pro všechny a změny, kterými v posledních desetiletích prochází. Počty emigrantů se zvyšují a dostupným blahobytem pro všechny zůstala už jen IKEA, jak zaznělo při úvodu. Film je však obsahově plošší a je spíše sledem epizodek ze života čerstvě vyhozeného 59letého vdovce Oveho, který je zastáncem pořádku, dochvilnosti, poctivosti a dalších hodnot, které se ze společnosti vytrácejí, jak se snaží snímek „nenápadně“ naznačit. Holm neustále lavíruje mezi komedií o nevrlém dědkovi, který chce spáchat sebevraždu, a intenzivním tearjerkerem se vskutku tragickou linií, která vrší jedno neštěstí za druhým. To má spíše za následek určité otupení a distanc, byť se určitému dojetí ubránit nelze, a to zejména ve flashbackových pasážích. V nich se autor dle svých slov inspiroval kultovním Forrestem Gumpem – k jeho překonání má však směšně daleko. Sem tam padne docela dobrý vtípek, který ironizují typickou švédskou náturu nebo důchodcovské manýry, ale celkově jde o zcela zapomenutelný film na jedno zhlédnutí. [LFŠ 2016] ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Příběh o nakrklém starém dědkovi, který všechny nesnáší, zato miluje cedule se zákazy a stupidní sousedi mu kazí plán se zasebevraždit. Dokonalé podhoubí pro černou hořkou komedii říznutou občasným dojímáním. Něco jako krátký úvod do "Vzhůru do oblak," zato v celovečerní formě. Skvěle vybraní herci. Role nasraného dědy je přímo šitá na tělo Rolfu Lassgardovi a z těch vedlejších krom jeho sympatické manželky Idy Engvoll vyniká ještě Bahar Pars jako temperamentní nová sousedka. Moc se mi líbily vysvětlovací návštěvy do Oveho minulosti, velmi pěkná je zejména epizoda z jeho dětství s otcem (Viktor Baagoe jako sedmiletý Ove je k sežrání). Zbytečně to netlačí na pilu, člověk se dojme, ale ve zdravé míře a konec je rovněž v dost tradičním duchu. Můžu s klidným srdcem doporučit, je to něco jako "Is Anybody There?" ve švédském podání a bez kouzelnických triků. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Môže človek vôbec napísať, že bol tento snímok krásny, keď bol poňatý tak svojským spôsobom? Nuž teda môže. Nájsť zmysel "bytia" sa totiž dá za takmer akejkoľvek životnej etapy. Nech sa človek cíti seba menšie deprimovaný, životom sklamaný, mal by v sebe nájsť dostatok síl, a pokračovať tak vo svojej ceste. Len nie "sám" ... Už dávno som nebol z nejakého filmu tak dojatý. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Skandinávská kinematografii miluju, pokud je svá a nepřebírá hollywoodské manýry. Bručoun Ove je tak nesnesitelný, až je roztomilý. Figura, která skoro vystoupila z obrazovky a začala glosovat můj vlastní život. Humor, který mi velmi lahodí. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Švédské drama z jedné třetiny překvapivě legračně aneb samota není lék, a i když člověk leckdy nechce, musí si prostě občas nechat pomoci a vyjít vstříc i ostatním! Akorát jsem nikde nevygooglil, jestli ta fantastická míca dostala kočičího Oscara... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čert ví proč mě ta severská filmová produkce prostě sedí. Ove je věčně nafrněný, nepříjemný, zásadový důchodce, který si rozhodně nebere servítky před ničím a nikým. Jeho příběh rozhodně stojí za shlédnutí. Ony komediální prvky (Volvo against Saab) ustoupí časem mírně do pozadí a do popředí se prodere i kus toho osobního dramatu. Vlastně bych řekl že se jedná o švédskou odpověď na Gran Torino. 75% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Knížka je zcela jiná liga, ale pro negramotné děti je i tohle šidítko parádní. Ove jezdí SAABem, což pochopí jen někdo, kdo také jezdí SAABem :-D Že je to nesmysl? He he he :-D :-D :-D ()

juta 

všechny recenze uživatele

Zpočátku film nenaznačuje, že by vás děj mohl nějak bavit a hlavně Ove, starý páprda, který je už od začátku na všechno a na všechny nepříjemný. Vůbec by vás nenapadlo, že si ho zanedlouho zamilujete a budete si užívat jeho zábavné eskapády na konci jeho života. Tohle doporučuji. ()

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama