Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Recenze (287)

sheen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, který jsem letos viděl! Evropa opět ukázala, že dokáže kvalitní filmy. Naprosto boží, to musí vzít za srdce každého. [Kino MAT] ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film je to asi pěkný, co mi kazí dojem, je že znám knihu. Je plná lehkého humoru, chytrých dailogů a drobnýcb úvah, má zcela jinou bystřejší a milejší atmosféru. Film má v porovnání s ní trošku těžký zaek. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Striktní vdovec Ove Lindahl (Rolf Lassgård) dostane ve svých 59 letech vyhazov v práci, kde strávil 43 roků. Ove se proto rozhodne ukončit svůj život oběšením, ale k tomu nedojde, protože tento plán překazí noví sousedé... Oveho život se zdá zpočátku nezajímavý, ale to se ukáže jako nepravdivé tvrzení. Špatnou volbou by nemusela být i samotná knižní předloha. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jedna z najlepších severských drám za poslednú dobu, ktorá je výnimočná a zaujímavá ˇv každom ohľade. V prvom rade tu máme zaujímavú postavičku - vdovec Ove, na prvý klamlivý pohľad mizantrop, ktorému všetko vadí a ktorý chce mať vo všetkom poriadok. Vo vnútri je to však výnimočný a láskavý človek. V druhom rade (a to je veľmi zriedkavé) sa mi ohromne páčilo, ako sa Oveho osobná dráma postupne odkrývala, pričom to celému príbehu pekne postupne pumpovalo čoraz viac emócií. Pocitová stránka tak postupne naberala na sile. A v neposlednom rade je to samotný záver, ktorý sa v emotívnej rovine snáď dotkol samotného neba, pričom neišlo o nič účelové a ani nasilu sentimentálne, skrátka prirodzené, reálne a krásno-smutné. Nemám slov, výnimočný film, ktorý si budem navždy pamätať a je veľká škoda, že je tak neznámy. Inak kniha musí byť tiež veľmi zaujímavá, určite do toho pôjdem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásné severské pohlazení, trochu drsné, trochu poetické, sympaticky černohumorné a ve výsledku je z toho pomalu hrdinský epos. Z Oveho je nabručený opuštěný stařík, který nám postupně odkrývá tajemství svého života a nám nezbývá, než s ním stále více sympatizovat. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Príbeh je o starom vdovcovi menom Ove, ktorý má rád všetko pod kontrolou a pritom ho sere celý svet. Sám seba upgrejdoval na dozorcu v susedstve kde žije už od nepamäti a ktoré celé povybíjal samými tabulami s príkazmi a zákazmi. A ako to už tak býva, všetko sa náležito zmení, ked do jeho života vstúpi niekto iný: noví susedia, ktorí majú celé to jeho nervozne usurpátorstvo úplne vpaži... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ove to nemá v živote ľahké. Otravuje ho susedkin pes, sused si doniesol domov Iránčanku, nikto neakceptuje súkromnú cestu pred barákom a kadekto si drzo vo Švédsku jazdí na Volve. Nechcel by som byť v jeho koži. Ale pochopiteľne film príčiny jeho zatrpknutosti časom osvetlí a priblíži k diváckej empatii. Možno až príliš. Niektorí ľudia s ním majú toľko trpezlivosti, až mi to nebolo sympatické a popravde mi jeho postava nijako zvlášť k srdcu neprirástla. Retrospektívne časti ma bavili viac a oceňujem spôsob prechodu medzi dvoma časovými líniami, prítomnosťou a minulosťou. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Fredrik Backman je plagiátor. Tento snímek dost nápadně připomíná Stoletého stařík, který vylezl z okna a zmizel a rozhodně není podobnost způsobena pouze zemí původu. Příběh o pánovi, který je na povrchu hrozně nevrlý a pro okolí nepříjemný, ale v hloubi duše je to vlastně hrozný dobrák, který morálně a mravně převyšuje své okolí, je natolik vděčné téma, že pokud se kolem filmu nepohybují kokoti, tak to ani nemůže dopadnout zle. Kolem tohoto snímku se kokoti nepohybovali a dopadlo to tudíž nad moje očekávání. Úvod, kde hlavní hrdina experimentuje se způsoby nejlepšího odebrání se na věčnost, není kdovíjak zajímavý. Dle posledních myšlenek před smrtí se divák postupně seznamuje s životem hlavního hrdiny, kterého potkala tu a tam velice nepříjemná událost, která ho významně ovlivnila a přesměrovala mu život o kousek jinam. Jak tak během sledování člověk pána lépe poznává, tak mu navzdory vydatnému podivínství celkem přirůstá k srdci. Poslední věc, kterou si senior přeje, je zanášení jakýchkoli novot do posledních chvilek jeho příjemně stereotypního života. Aby byl snímek dostatečně aktuální a přitáhl hodně diváků, tak pánovi do života vstoupí mladá svérázná rodinka imigrantů. Vše směřuje k celkem očekávanému konci. V hodnocení musím sáhnout vysoko, protože není moc věcí, které bych mohl snímku vytknout. Dokonce i humor vystrčí růžky během krátké vsuvečky ohledně rivality mezi Saabem a Volvem. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ono je asi stejně nejlepší, když si to ten daný národ zpracuje sám; vydařené filmové zpracování skvělé knihy. Nic ji neubírá (tedy v rámci možností, film se nikdy knize nevyrovná) a je fajn to vidět na plátně. I díky skvěle vybrané Idě Engvoll do role Sonji. "No prosim... Takže ty jsi teplouš?"... 100% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu dostalo. Ze začátku mi to připadalo trochu divné a čekala jsem nějaký skvělý severský sarkasmus, které tady je na můj vkus málo. Ale vtip o Audi "Čtyři nuly na kapotě a pátá za volantem," mě dostal. Na konci jsem byla celkem na měkko, což se u mě stane tak jednou za rok. Takže za mě super! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nakonec mě Ove přece jen překecal. Ani ne tak za příběh, který nebyl bůh ví jak originální, ale hlavně za ty jeho pokusy zprovození sama sebe ze světa. Ty mi přišly natolik vtipné, že jsem schopen i jednu hvězdu směle přidat. Zaplať pánbůh, žádný, druhý stoletý stařík se dneska nekonal. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Oveho postihnutie nie je ničím výnimočným, i keď jeho prejavy sú v tomto filme (asi úmyselne) zvýraznené až do podoby karikatúry. Ide o paniku seniorov sledujúcich, ako sa svet bez väčších problémov pohybuje ďalej a oni už nie sú pripojení. Muž menom Ove je filmom, ktorý si nekladie vysoké ciele. V pokojnej nálade (s nutnými výbuchmi) plynie do nejakého rozprávkového konca. Rolf Lassgård zvládol svoju úlohu presvedčivo. Aj slniečkári môžu byť spokojní, pretože v rámci politickej korektnosti bola obsadená iránska rodina, mihol sa tam aj gay, takže to bolo v súlade s predstavami EÚ. Nenašiel som však ani jeden dôvod, aby som filmu pridal štvrtú hviezdičku. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"A Man Called Ove" je presne ten typ filmu, ktorý človeka dostane na tú správnu strunu. Môžu za to jeho vynikajúce postavy, dobrý zmysel pre humor, no súčasne aj vynikajúca dráma, ktorá pomaly rozpitvá život tohto starého hundroša. A všetko to dáva ku koncu ohromný zmysel. Film vyzerá skvele, má neskutočne veľké množstvo momentiek a ku koncu som mal pocit, že by som v kine odsedel pokojne aj ďalšiu hodinu, ktorú by som mohol stráviť s týmito postavami. Okrem toho aj vynikajúca atmosféra a veľmi dobré využitie flashbackov. Popravde sa mi dokonca časti vo flashbackoch páčili viac, než Oveho súčasnosť. Pretože sme sa o ňom dozvedeli skutočne veľa a človek dokázal vnútri pochopiť tragédiu tejto postavy. A fungovalo to skvele. Jeho manželka Sonja je rovnako úžasná a veril som, že keby v skutočnosti žila, tak by som tú ženu poznal rád. Čo ďalej? Malé momentky ako napríklad scénka v cukrárni, alebo vyučovanie šoférovania, či záchrana človeka pred vlakom. Je ich tam viacero, no všetky človeku ostanú v pamäti. Plus aj obrovská vojna Saaba a Volva. Takže film doporučujem nielen milovníkom európskych a severských filmov, ale rovnako aj ľuďom, ktorí majú radi dobré filmy všeobecne. Má to správne srdce, vynikajúce postavy, perfektnú atmosféru a nebránil by som sa vidieť viac. Ak to dávajú v kine blízko vášho domova, choďte na to, a pozrite sa sami. Hodnotenie: A ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skandinávská komedie, u které jsem občas nevěděl, jestli se mám smát, nebo mi má být hlavní postavy líto. Možná už je to nový svébytný severský žánr, ale tahle komedie o jednom nepříjemném bručounovi, který by rád jen odešel z tohoto světa, ale zoufale se mu to nedaří, je po čertech dobře natočená (90%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že to tí ľudia nevzdali a stále sa pokúšali dostať bližšie k mrzutému Ovemu. Ove bol vo svojej podstate úžasný chlapík, len zažil to, čo zažil a bol taký, aký bol. Len jedno ma mrzí, že som si najprv neprečítala knihu. Smutno-veselý film s fantastickým Rolfom. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí mám pocit: jako bych četl knihu. Vhled do života suchého a událostmi zatrpklého staříka, kterého okolí prosíc o pomoc dožene k obměkčení jeho již tak většího srdce. Místy humorné, místy uspávající, místy prostě život na maloměstě. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Muž jménem Ove mi docela brzy přilnul k srdci a musím potvrdit to, co říká podtitul na podtitul na plakátu: je to morous, kterého si skutečně zamilujete. :-) Velmi pěkný příběh s pocitově různorodými momenty a odhalováním osobní historie si mě podmanil také, bohužel i tak jsem se nevyhl asi dvakrát menšímu zklamání. Během první třetiny si mě film získal coby velmi osobitá komedie s výraznou dávkou černého humoru, který zároveň tvůrci podávali až nebývale laskavě a byl jsem nadšen, že se mi po delší době podařilo narazit z nedávno uplynulé dekády na výbornou komedii. Pak jsem se musel smířit s tím, že jde spíše o drama občas okořeněné humorem a že nejde až o tak výjimečný objev, jaký se chvílemi rýsoval. V některých motivech se film stával i předvídatelným a bez patosu v americkém stylu hned ve dvou scénách k závěru se skandinávští tvůrci už vážně mohli obejít. Přesto ty 4 hvězdičky musím dát, i když spočátku Ove jako film předváděl pro mě vyšší potenciál, musím říct, že ve společnosti morouse Oveho mi bylo ty necelé dvě hodiny většinou dost příjemně, poetická atmosféra mi vyhovovala a Rolf Lassgård ztvárnil hlavní roli vskutku náramně. Lidský film, který má čím potěšit. [75%] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v dejvické klubovně v Praze. Film je poměrně příjemný a změní vám pohled na svět. Je to chytré vyprávění s až morbidním tónem. Kombinace humoru a patosu smíchaná se zuřivostí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V USA by to byla klasická cukrkandlová, rodinná podívaná, která zahřeje u srdíčka. V severském podání to je spíše depresivní, ale i úsměvné zároveň. Bohužel mě to nedokázalo úplně strhnout a hlavní hrdina mi nesedl. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Povedal by som, že sa jedná o veľmi dobrý švédsky film, s vynikajúcim hercom v hlavnej úlohe - Rolfom Lassgårdom, ktorého postava, zhruba šesťdesiatnika Oveho, mrzutého, nepríjemného dedka, s akousi doživotnou traumou na pleciach, snažiaci sa niekoľkokrát, pokúšať sa o dobrovoľný odchod z tohoto sveta. Tento pánko rezignoval na životný optimizmus, elán, ktorý sa mu z tváre vytratil, ako ranná hmla. Plánuje sa obesiť, v tejto polohe, je niečo medzi svedomím, zhodou okolností, šťastím, a nejakým druhom, ktorý by som pripísal : "in flagranti" , načapaný, ako chce uskutočniť tento skutok, ale z pozície nových susedov, ktorí netušia, čo sa práve deje, tí mu omylom narazia do poštovej schránky, a dá sa povedať, že tým pádom, mu zachránila sympatická, pôvodom z Iránu, teraz švédska občianka, s dvomi deťmi, ďalším na ceste, po boku „kutila” , manžela, rodáka, ale z tejto severskej krajiny, drahocenný život, ktorý si treba vážiť, aj popri udalostiam, ktoré sa mu v minulosti odohrali. Film skvelo funguje najmä vo flashbackoch, s učiteľkou, ktorú si vzal za ženu, a ich spoločné chvíľky pohody, ale aj nepríjemné okamihy, cez ktoré sa nemohol preniesť, a preto je z neho, dnes, veľmi zvláštny človek, ktorý si zasadol na ľudské plemeno, ako také, to viní zo všetkého... , čo sa jemu stalo. Od tohoto okamihu, keď mu Ona Parvaneh, nepriamym spôsobom zachránila kožu, začne sa v ňom miesiť postupná dobrota, ochota, láskavosť, ale pár filmových minút, to ešte potrvá, popri tom, bude vyvíjať veľký záujem o vykonanie vlastnej samovraždy, ktorá sa nie a nie uskutočniť. Je to film dojemný, ktorý extrémne hrá na city diváka, čo mi v tomto prípade, nijako zvlášť nevadí. Vychutnával som si najmä brilantnú retrospektívu, kde vystupovala, už zosnulá, Oveho manželka, Sonja, v podaní sympatickej herečky Idy Engvoll. Z môjho uceleného pohľadu, sa jedná o veľmi pôsobivý švédsky film, so sympatickými hercami, réžiou, scenárom, ktorý je síce plný pokusov o zlikvidovanie sa, ale ak sa človek nad tým hlbšie zamyslí, obsahuje skrytý význam, prečo sa tak deje, spamätal sa, pokiaľ mal ešte čas, aspoň teraz pociťuje v sebe čosi, čo už dávno nie. Výborná záležitosť, ktorá zachveje pri srdci. ()

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama