Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Recenze (287)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Po prečítaní obsahu, som čakala nejakú variáciu Gran Torina na švédsky spôsob. Mýlila som sa však. Tento film mi po skončení skôr pripomenul Single man. Bolesť zo straty blízkej osoby a vyrovnávanie sa so smrťou na iný spôsob. Musím povedať, že aj tento sa veľmi vydaril. Ďakujem axcrisovi za jeho tip, dokonale odhadol môj filmový vkus! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Starý bručoun, pedant a zahořklý dědek. Ale taky okouzlující společník se smyslem pro humor a až příliš velkým srdcem. Takové klišé, jako je postupné rozkrývání mrzoutského hrdiny v člověka na správném místě, přetavili švédští tvůrci na v okouzlující film. Leitmotivem celého filmu je hlavně to, jak moc Ovemu chybí zesnulá manželka a jak se za ní už těší. Na tom staví i dojemné scény, které jsou chytře dávkovány, aby se nezvrhly za hranu patosu, ale dokázaly diváka chytit za srdce. Proto jsou nejpůsobivější ani ne tak závěrečné minuty jako spíš průběžné Oveho návštěvy hřbitova, kde si se Sonjou povídá, dotýká se náhrobku, klidně si lehne vedle ní, stále se cítí být její součástí. Ove je Švéd ze staré školy: snad každý ho dokáže naštvat a vysloužit si nelichotivé označení idiot. Ale ne všechno je takové, jako se zdá: stejně jako se Ove zarazí nad smíšeným manželstvím Švéda a Íránky, kde mu však nevadí skutečnost jako taková, spíš že do rýže přidávají šafrán (takové novoty!) a že onen soused je zoufale neschopný lempl. Ovšem nikdy nesahejte na konzervativní hodnoty! Ovemu je jedno, jestli jste třeba homosexuál, ale nepochopí, že si kdokoli může chtít pořídit renault. Protože saab. Pochopitelně. Muž jménem Ove je prostý lidský příběh, civilní, nevtíravý, mnohokrát viděný, ale určitě ne omšelý. A představuje špičku evropské kinematografie. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pre všetkých mrzutý dedo, ktorý zanevrel na život a chce sa stretnúť so svojou manželkou, ktorá zomrela. Lenže v jeho živote príde k skutočnostiam, ktoré sú silnejšie než dobrovoľná smrť a vzájomná existencia zainteresovaných postáv príbehu dokáže nemožné. Film otvára mnoho otázok, sociálnych aj sociologických, jeho reč je jasná a priama, používa smutno-veselé úlomky zo života a v konečnom dosledku posobí ako balzam na dušu. Pekný film. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl. Ove je ve svém filmovém podání snímkem na pomezí magického realismu, kdy všechny postavy jsou buď krystalicky dobré, anebo špatné a jejich život je protkán přehnaně tragickými a ironickými událostmi. To, že mě něco podobného nakonec vlastně hodně bavilo, považuji i za kus jakési náhody, protože si stejně tak dovedu představit, že by mi něco z toho zezačátku nesedlo a na celý zbytek filmu bych pak koukal s nelibostí. Ove splňuje tu hranu dobře vybalancované komedie a dramatu, kdy se často smějete a chvílemi dojímáte. A dokonce i samotný Ove, postava, která si v životě prošla solidním peklem, je v průběhu času v očích diváka sympatičtějším a především pochopitelnější. Proces vývoje postavy i vnímání diváka v jednom? No co byste dneska ještě od filmu mohli chtít? 8/10 ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Skandinávské mainstream filmy mají vděčného českého difáka, protože mluví jejich jazykem, nebojí se černého humoru, nepotrpí si na velká gesta a poslední dobou i svými zápletkami s přivřením obou očí mohou budit dojem, že sledujeme konečně produkčně ošetřenou tuzemskou tvorbu. Jinými slovy mám dojem, že za úspěchem filmové Skandinávie v našich humnech je aktivování módu sebelži diváka, kde je nahrazený obvyklý altruismus "na český film slušné" za osobní pýchu "byl jsem na dobrém severském filmu", přičemž ještě přihrají dotyčnému punc filmového fanjšmekra a objevitele. Nicméně cílová skupina je u obou variant stejná. Jasně, oproti malému slizkému dog-eat-dog názorovému rybníčku českého hlavního proudu je filmový sever názorově progresivnější, přičemž se nebojí otřít o veškerá "kontroverzní" témata, jako přistěhovalectví, homosexualita a zkrátka celá proměna světa očima starého konzervativního pragmatika, každopádně stále akorát zpracovává do úmoru těženou empatii k postavě na čisté úctě ke staří. Jinak totiž není u protagonisty jediný důvod napojit se na jeho vlnu, protože je to skutečně nesnesitelný hajzl, který nemá jediný charakterový rys, který je schopný zaujmout. Právě proto je budována empatie na základě neskutečně parareálných flashbacků o jeho lásce ke své ženě, která zřejmě musí trpět něčím jako hypertrofovaným altruismem, protože jinak fakt nedává smysl, jak se může sympatická, vzdělaná, mladá žena zahodit s autistickým morousem, který se permanentně tváří jak Albert Fish. Dojetí je pak mačkáno z diváka kontrastem současné starcovy osamělosti ve srovnání s oněmi flashbacky, které jsou tak přepjaté, že například hrdinova žena se v každé scéně, při každé situaci směje, div se mi neprokousala skrze monitor. Čte si a směje se, jde na autobus, směje se, jí polívku a směje se. Uff. Dohozené řešení celého příběhu, které apeluje na silnou sousedskou soudržnost v satelitních předměstských domcích mě též dohání k sebevraždě a jasně naznačuje, pro koho je tohle dobrodružství určeno. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Pohodový děda ale já jsem jeho příběh nežral a ani ten film prostě nepřišel my vůbec dobrý spíše pro mě nic mi to neřeklo no. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl Oveho k někomu překonat, tak bych řekl, že je něco mezi Stoletým staříkem a dědou z filmu Up!... Knižní předlohu jsem četl už před nějakou dobou, ale z toho, co si pamatuji, tak můžu říct, že Holm vystihl atmosféru knihy poměrně trefně, možná jen trochu ubral na humoru a v závěru možná až zbytečně tlačí na dojemnost, ale co, Ove zkrátka pobaví i na filmovém plátně... ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele

Výborné filmové spracovanie tiež výbornej knihy. V mysli mi k tomuto filmu napadá iba jediné slovo: "Smutnosmiešnosť". V niektorých chvíľach som mal chuť plakať (požiar domu), no pri niektorých momentoch zase smiať sa (úvodný nákup kvetov). Ove mi bol sympatický práve jeho nevrlosťou a obrovskou neochotou, no všetkým bolo jasné, že nie je zlý človek - a práve to je podľa mňa najkrajšia myšlienka celého filmu. Odporúčam každému, kto má záujem o oddychovku, ktorá nikdy nestratí svoje čaro... ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Docela povedené komediální drama o nesnesitelném a podivínském staříkovi. Opravdový mrzout, který se snaží spáchat sebevraždu a odejít na věčnost za svojí milovanou, ale vždy se něco přihodí, co mu plán zhatí. Postupně stařík díky novým sousedům procitá ze své ulity a to i díky vtipným milým scénám, které jsou perfektně servírovány a nakonec si toho mrzouta neleze neoblíbit. Herecké výkony jsou perfektní a film umí chytnout za srdce. Některé flashbacky nejsou tolik zábavné a působí to v celku nevyváženě. Na konci je to trošku přehnanější, než by bylo nutné, ale dá se to skousnout......7/10 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Nabručený stařík, který se změnil v "sympaťáka". To už vypadá jako největší trade-mark švédského uměleckého vývozu tohoto desetiletí (minulé bylo o temných detektivkách) - v knihách i ve filmu. Takže originalita na nule, ale prostě stejně se neubráníte a přiznáte si, že tohle schéma funguje. Zde je navíc dobře zakomponovaná retrospektiva. Komediální prvky jsou fajn, především Saab vs. Volvo a pak vs. všechno ostatní. Na 5* to ale není. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá podívaná. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že je filmový Ove až příliš zkratkovitý a vyprávěný jako z rychlíku. Nejsem ortodoxní "kniha je vždycky lepší než film" typ, znám pěknou řádku filmů, které v mých očích svou předlohu trumfují (Hvězdný prach, Princezna Nevěsta, Jurský park, Forrest Gump, Potomci lidí, Kmotr...), ale Ove se k nim rozhodně nepřidá. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Časem zjišťuji, že beze sporu zajímavý Rolf Lassgård to se mnou zkrátka umí, další snímek s ním v hlavní roli mi opětovně potvrdil, že hraje s takovou lehkostí a uvěřitelností, až se jedna zarazí a začne přemýšlet nad tím, jestli hraje nebo fakt je.. Příběh ovdovělého muže, který dostal od života poměrně dost naloženo a chtěl to vzdát, mě vtáhnul a nepustil.. Jen si nejsem vůbec jistá, jestli se tohle může stát, no a závěr jsem si vysnila úplně jiný.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zo Severu nám prišiel hrejivý, vtipný, ale zároveň sentimentálny a emocionálny snímok, ktorý ponúka svoje najväčšie plusy hlavne v perfektne vykreslených a zahraných charakteroch. Toto je film zo života, pretože je stopercentne jasné, že ľudia sú práve taký. Vo vnútri a aj navonok. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Seveřané vždy uměli točit zajímavé filmy, ale od stoletého staříka získali velmi zajímavý typ černého humoru. A Muž jménem Ove je přesně film s tím typem humoru a stylem vyprávění. Bohužel je to až po staříkovi a tudíž už to není tak originální, ale přesto je to velmi kvalitní film, který nejde nemít rád. Je to výborný příběh, který mně hodně bavil a vzal u srdce. A dlouho mi zůstal v hlavě, což j dobře. Je to příběh nevrlého starého pána, který je ohromný puntičkář. Celý film se Ove snaží spáchat sebevraždu, ale vždy mu to něco překazí (přesně si nemohu vzpomenout, ale v nějakým filmu už to bylo též). Je to film, který má co říci a naštěstí tím to nestačí. A určitě si zasloužil být v nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, i přes to že to nevyhrál… 80%. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh starého opuštěného muže, kterého obklopí noví sousedé a všechno je jinak. Násilné multikulti prvky ve filmu nemám ráda, ale tady působily snesitelně. Celkem příjemný film na sobotní odpoledne. Čtvrtá hvězda je za nádherného kocoura, který uměl hrát. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Toto je pro mě Nejlepší zahraniční film roku 2016, toto je pro mě oscarovej vítěz, ať už oscara dostane nebo ne. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Politicky korektní skoropohádka o tom: "Jak podivínský neruda díky imigrantům a jiným empatickým sousedům k přátelům přišel." Když se zhrzenému, ne zlému, ale "specifickému" člověku dostane povšimnutí, může ukázat i vlídnou tvář a ještě rád pomůže ostatním. Je ovšem otázkou, jak se to v nefilmovém světě, v tom skutečném, často děje. ()

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama