Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Recenze (288)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou mám rád filmy o stáří a o bilancování, a tenhle je přesně takový. Vyprávění protivného dědka o jeho životě, životní lásce a o tom, že možná je sice hovado, ale třeba k tomu má nějaké své důvody. Život je krásný a jsme to jen my, kdo si ho děláme hnusným. Snímek má příjemné lidské poselství a navíc není nudný. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Švédský studený humor  1)  protepluje překvapivě působivý a dojemný, i když poněkud naivní snímek._____ 2)  Ove je plnokrevná postava - lze ho milovat i nenávidět, ale rozhodně o něm nelze říci, že to je myš._____ 3)  29letý Filip Berg (mladý Ove) se mi zamlouval._____ 4)  A teď musím vyřešit otázku, jestli si koupím Volvo anebo Saaba. Audi nechci, protože tam jsou to čtyři nuly na kapotě a pátá za volantem._____ 5)  Zjistil jsem, že s mnohými výhradami starého Oveho se ztotožňuji a vadí mi stejné chování jako jemu. Přemýšlím, co to znamená. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu silne zaváňa, až smrdí storočným starčekom (ehm, týmto). Fajn, nie len prvá polovica. Formou je trochu vykradnutá aj tá druhá. No Ove je oproti Allanovi Karlssonovi uveriteľnejší, jednoduchší a oveľa viac sa mi trafil do vkusu aj humorom (už dlho ma nepobavilo niečo tak ako scéna Saab vs Volvo). Rodinka imigrantov je roztomilá, obzvlášť dve malé dievčatká. Dialógy aj scény kĺžu na hrane prehnanej sentimentálnosti, ale sakra, no a čo? Sem-tam každý potrebujeme nejaký pozitívny film a Ove popritom zvláda zahrať aj na vážnu strunu, práve tak akurát. To nie je tak ľahké, ako sa môže zdať. Výborne vykradnutý kúsok. Tie štyri hviezdy nájdem. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Jak se starej bručoun a otrava Ove proměňuje před našima očima v člověka sic zásadového, ale s velkým srdcem. Moc se mi to líbilo! ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film. Už dlouho jsem se tak nepobavil. Četl jsem i knížku, která byla stejně jako film vynikající. Miluji švédské knihy a spisovatele a když se nějaká kniha zfilmuje je z toho dokonalý film. Jako třeba právě Muž jménem Ove. A teď už k filmu. Příběh se velice shodoval s knihou. Hannes Holm plně využil původního knižního příběhu. Ve filmu nebyla scéna nebo herec, který by se mi nelíbil. Rolf Lassgard zahrál Oveho naprosto dokonale. Bahar Pars jako Parvaneh byla též dokonalá. Akorát se mi zdá, že jsem ve filmu jméno Parvaneh vůbec nepostřehl, ale třeba tam bylo a já si jenom nemůžu vzpomenout:-). Ostatní herci byli též skvělí. Děj se krásně prolínal s minulostí. To mám na filmech velmi rád a Oveho vyprávění zpoza jeho nedotažených pokusů o sebevraždu je doslova strhující. Scénář byl excelentní, plný výborných hlášek a kamera taky nebyla vůbec špatná. Hudba, tak ta mě oslnila snad nejvíce. Byla výborná. A zvuk, tak to bylo něco. Zvukaři si s tím tentokrát opravdu vyhráli. Nestává se moc často, aby bylo ve filmu silně zachyceno jak kocour přede:-). Nejvíce se mi, ale líbila jedna věc. Chvílemi byl film velice zábavný a vtipný a chvílemi zase velmi smutný. Někdy jste se museli velice smát a někdy jste museli udržet slzu. Ale tak to má být. Podle mě je nejlepší scéna jak Ove najde kocoura a to psisko na něj štěká a jeho panička na něj hází kameny. Ove pak pronese výbornou hlášku, "Jestli se mi tu ta bestie ještě jednou vychčije tak dám do toho obrubníku proud." Dále pak scény s Parvaneh a v minulosti se Sonjou. Opravdu já nemám slov. Švédi tento film vyslali na oscary a já myslím, že by se do finální pětky za cizojazyčný film mohl dostat. Tento film se u mě dostal na třetí místo v mé tabulce viděných filmů roku 2016. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pátá hvězdička za song En stund på jorden od Laleh v závěrečných titulcích. Jasně, je to stará dobrá story o nerudném dědkovi, na něhož s přibývajícími flashbacky začínáme pohlížet jinýma očima a který došel "polidštění" skrze své sousedy (nejlepší scéna: Ove učí Parvenah řídit), ale tu písničku si pouštím pořád dokola... ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Opravdu velké zklamání. Nechápu zdejší vysoké hodnocení. Od seveřanů jsem zvyklá na daleko větší jízdu, pořádný černý humor nebo bláznivé situace. Tohle byl vlídný humor až moc, socialistický čajíček, realita s růžovými brýlemi. Lidskost beru, ale v jiném podání. Strašně předvídatelná vyprávěnka. Nemám ráda polopatické filmy. Docela mi zatrnulo, když mi začalo připadat, že vidím naivitu 50. let. Švédové se opravdu na severu vymykají. Škoda. Hvězdu navíc dávám za herectví Rolfa. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Trochu jsem se filmové adaptace obávala (především po zfilmované hrůze jménem Stoletý stařík ...), ale dočkala jsem se téměř věrné kopie knihy, za což jsem opravdu vděčná. Snad jen v knize byl mnohem delší a propracovanější posun od zapšklého a bezcitného Oveho, kterého nenávidíte, k citlivému a hodnému Ovemu, kterého zbožňujete. Tady už mi jej bylo líto vlastně od začátku a rozhodně to nebylo tím, že jsem věděla, kam bude děj směřovat. Málokdy se člověk dostane k severskému filmu v původním znění, i to je velké plus. No, jdu usušit slzy a pustit se do další Backmanovy knihy. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* film o zatvrzelém a pořádkumilovném staroušovi, kterého už nic v životě netěší, brání k sebevraždě nově přistěhovaná rodina a tak mu nezbývá než hledat jeho nový smysl. Jemně nadprůměrný film se sociálním tématem a multikulti podprahovým podnětem. Na skandinávské poměry nic vyjímečného, takže jen lepší 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pekné, naozaj pekné. Dojemný film, ktorý dokáže "chytiť za srdce" a určite nie som jediný, ktorý si k mrzutému Ovemu tiež napokon našiel cestu. Mrzutý a nahnevaný na celý svet predsa nebol napokon len tak prenič-zanič, ako sme sa neskôr dozvedeli pomocou Oveho spomienok plných rôznych pádov, sklamaní a strát. Práve tento retrospektívny koncept sa mi veľmi pozdával. Zároveň film nie je typickým príbehom plným pátosu, ale zároveň v ňom nájdeme aj množstvo spontánnych scén so svojským severským humorom. Veľmi pekný film, a vo svojej podstate aj pozitívny (hoci s tragickými výkyvmi). ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Byla to vlastně komedie? Ani nevím, vtipné to místy bylo opravdu hodně, ale zároveň to není vůbec typický představitel klasických dramaticko-komediálních filmů. Film si po celou dobu drží velmi silný příběh s mnoha smutnými momenty a na konci člověk začíná chápat jaký Ove ve skutečnosti je. Skvělá scéna byla, když Ove řeší jeho přátelství s Runem a jejich rozkmotření na základě neshody mezi Saabem a Volvem. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

další dvod proč i nadále milovat severskou tvorbu...příběh hodně připomíná Stoletého staříka,jen bez věcí hnaných do absurdna a s notnou dávkou dramatu a tragédie.Přesto všechno ale nepůsobí Ove slzopudně a prvoplánově a jediným důvodem proč nedat plný počet je zdlouhavost v jedné pasáži.Jinak bych asi neměl moc co vytknout a teď si půjdu sehnat knížku...80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vdaka velka uzivatelovi emma53, bez nej by som o filme doteraz nevedel /niekedy ma zmysel funkcia pritomni uzivatelia a oplati sa obcas aj popozerat profily uzivatelov/. Inak bych som sa o filme nebol dozvedel. No a nieco k filmu aj : sympaticka severska drama o - naprvy pohlad protivnom starcovi - ktoremu ale zivot zhorkol a ma velke srdce. Dialogy su na urovni, nic sa z nich sice nedozviem, ale posobili normalne, na urovni. Tlachacky o medziludskych emociach sa konali v ramci normy, s tym nemam problem, problem mam so samoucelnym zmykanim ludskych emocii a prazdnymi vatovo planymi plkmi. K tome esteriery na urovni, kulisy tiez a hoci reziser Hannes Holm mi nic nehovori, natocene je to vskutku bravurne : 75 % ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Film ma velmi milo prekvapil. Videla som ho v kine v ramci premietania filmoveho klubu, naozaj sa oplatilo ist! Krasny film, vtipny aj smutny zaroven. Uplne ma vtiahol do deja a cim dalej tym viac mi bol Ove sympatickejsi. Z filmu som bola uplne nadsena, az tak, ze som zacala citat aj knihu. :) Asi najlepsi svedsky film, aky som videla. Zasluzena nominacia na Oscara, urcite! UPDATE: Zopár rôčkov som ho dokonca mala aj v mojej top 10! ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Docela jsem tento film odkládal a byla to chyba. Na první pohled a dojem neurvalý stařec, co všechny kolem prudí. V průběhu filmu se zajímavě vyvíjí a stává se z něj spíše člověk, co sice furt komanduje, ale pomáhá ostatním. Konec konců je to vlastně dobrák s velkým srdcem. Hrozná doba, že se člověk ani nemůže v klidu zabít. :D Slušných 5*. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Paralela se Stoletým staříkem mi přijde lehce přehnaná, protože Ove je slabá náhražka, asi taková, jako je Stařík vzhledem k Forrestovi. Nad průměr to nakonec vytáhl až dobrý závěr, protože jinak to byla taková běžná podívaná s několika dobrými fóry, ale celkově nepříliš přesvědčivá a výrazná. 70% ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že naše spory ohledně toho, zda je lepší Saab nebo Volvo jsou malicherné a je načase se na stará kolena usmířit. Ale pak přijel v BMW a to neměl dělat... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Typicky seversky humorne pojate drama o jednom starsim chlapikovi, ktery vzpomina a bilancuje nad svym zivotem. Myslim, ze tento namet by se obesel i bez uprchliku a gayu dohromady, tady zamer tvurcu moc nechapu. Film strida velmi dobre pasaze s temi horsimi, divak vsak dostane slusny mix zabavy, zvlast ti, kteri maji slabost pro severskou tvorbu. ()

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama