Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Recenze (287)

campix 

všechny recenze uživatele

Další severská trefa do černého. Hodně podobný feel-good film jako Stoletý stařík. Muž jménem Ove je rámcově vyprávěný příběh starého bručouna Oveho, který je opravdu tvrdohlavý, má svoje pravidla a k tomu všemu se naproti nastěhovala mladá pákistánská rodina. Příběh ve kterém se nám prolínají dvě roviny Oveho života a současnosti má všechno. Vtip, drama i opravdu velkou dávku nostalgie spojenou s hromadou hřejivých pocitů. Málokdy se stane, že by severská kinematografie vyloženě selhala. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Film podle knihy, ktera patri k mym naprosto nejoblíbenějším. A seveřani to zvládli skvěle. Jasně, že se jim v dane stopáži nepodařilo nacpat celou knihu na plátno, ale dostali tam vše důležité. I tak si člověk dokáže Oveho zamilovat. A doporucuji knihu, to byly emoce jako blazen. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Milé prekvapenie švédskej kinematografie, o ufrfľanom pánovi, milujúcom poriadok, disciplínu, svoju ženu a ... SAABA. S blížiacim sa koncom stále viac a viac sa dozvedáme prečo bol taký a stále viac a viac bol sympatickejší. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Je tu jistá podobnost s neméně vydařeným finským snímkem Mrzout, ale Muž jménem Ove mi utkví asi ještě o dost víc v paměti. Morousovitý, věčně vyšilující stařík Ove není pro sousedy rozhodně žádnou výhrou, vlastně i mě nejdřív pěkně štval. Ovšem jak jsem se s ním během jeho marných pokusů vzít si život seznamovala, najednou jsem zjistila, že mi nějak podezřele přirostl k srdci. Možná proto, že ho měl tak velké. Krásný příběh plný bodrého humoru a zároveň velice dojemný. A kupodivu se v něm tyhle dvě protikladné ingredience netlučou, ale jsou v naprosté symbióze. Ve výsledku se jedná o nesmírně lidský film, který pohladí po duši a zanechá tesknou vzpomínku. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak si tak říkám, jakou asi sladkobolnou blitku by natočili Američani, kdyby chtěli natočit remake tohoto filmu. Jde totiž o pravý nefalšovaný severský slaďák. Je tu láska, porozumění, občanská sounáležitost, náklonnost ke zvířatům, gayům i všemu živému obecně. Přesto to není laciné a i ten konec člověk tak nějak v klidu vezme. Švédi jsou mi tedy v romantice mnohem blíž než Zámoří. 75% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Zabít se není tak jednoduché, jak si lidé myslí.“ a „Nikdo na planetě to nezvládne sám.“ Není to úplná tragédie, ovšem komedie už vůbec ne. Smát se znamená v tomto případě jen autoimunitní reakci, protože smích je obrana proti tomu, co na člověka zapůsobí. Bolavý příběh o jednom nerudném obsedantním dědkovi, žijícím v městečku z Lega. Ve slušné společnosti je dobrým zvykem takového člověka poslat expresně na kompost kolektivu, jenže v téhle pohádce se vyskytují pouze nadpřirozené bytosti, které se mu naopak snaží dostat pod krunýř. Možná tuší, že pod asociálním chováním a obličejem smutného smajlíka (poprvé se Ove usměje přibližně po hodině a nadlouho naposled) je nešťastný, zraněný a nemocný člověk, s nímž se život nemazlil a který má větší srdce, než by kdo tušil. Rolf Lassgård je dokonalý. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Navlas stejně zpracované jako Stoletý stařík, který čapl berli a zmizel zadem. Těžko říci, co měl film sdělit světu, syrovost je na severské filmy průměrná, horší to je se samotnou zápletkou a retrospektivními skoky do minulosti. Oproti Staříkovi tyto flashbacky postrádají na zajímavosti a jen prodlužují už tak průměrný film. 65% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Připojte se, zadními vrátky. Propojte se vratkami s ČLOVĚKEM. Se severákem na zátylku, štědrostí v duši deštivé. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Člověk nemůže mít pořád nějaký extrabuřt."  Bručoun Ove měl za svůj život těch "extrabuřtů", jak se postupně z tohoto filmu dozvídáme, opravdu hodně málo. Vlastně šlo jen o dvě ženy: jeho celoživotní lásku a ženu Sonja a na sklonku života pak pakistánskou sousedku. Musím říct, že jsem při sledování všech těch neštěstí, která Oveho v jeho životě potkala, jen nevěřícně kroutil hlavou a brzo začal tu jeho (zdánlivou) nesnesitelnost moc dobře chápat.  To poselství, které tento film přináší, tj. že za na první pohled "zlým člověkem", bývá mnohdy jen člověk extrémně nešťastný, mě hodně dostalo. Moc se mi líbil i způsob vyprávění celého příběhu, zvláště pak nápad odhalovat tu tragiku Oveova života postupně formou retrospektiv, které přichází v kritických okamžicích, kdy se opakovaně pokouší o sebevraždu. Konec  mě trošku zklamal, ač se asi dal dost dobře očekávat. Přesto mi přišlo, že po tom všem tragickém, co jsme mohli o Ovem ve filmu vidět. to celé mohlo končit přeci jen trošku víc optimisticky. Ale to je asi věc názoru. Přesto celkově mě tento film hodně nadchl, a jsem teď už jen velmi zvědavý, co s tímto silným námětem udělal Hollywood a Tom Hanks ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Čím víc se film odhaloval, tím víc jsem přemýšlel, jestli je to vlastně příběh smutný nebo legrační. Nic to ale nemění na tom, že to byl moc příjemný film. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o životě jednoho Švéda, který měl obrovské srdce (i doslova), byť by se tak nemuselo zdát. Upřímný příběh s tragikomickým nádechem, kterému nemám vůbec co vytknout. Postavy skvěle napsané i zahrané, a Sonja byla naprosto úžasná. Spolu s Ovem nám dokázali, že za dobro se i v dnešní absurdní době dá a vyplatí bojovat. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Make up? Aký? Kde? Na kom? Teda, logicky, z akého dôvodu nominačka? Ale takto nejak si predstavujem síce udepkárené filmy, plné flashbackov, ktoré sa nikam neposúvajú, ale aspoň pobavia a miestami prinútia diváka sa zamyslieť. A nie ako tie naše slovenské odpady čo natáčame a tvárime sa, aký sme európsky a ako dobre to vieme. 3 z 5> ()

venison 

všechny recenze uživatele

Film "Muž jménem Ove" je opravdu tuhé sousto.. Přiznám se, že podobný na podobný typ filmů nejsem stavěna.. Hodně poklidné tempo, které určuje život v důchodu, je přímou rozepří nabušeného rytmu amerických filmů.. Jako divák jsem zvyklá na svižnější servírování příběhu.. Ovšem, když jsem se prožvýkala tužším začátkem, tak jsem objevila velmi silný a hořký příběh, který je ukryt na pozadí nenávistné povahy hlavního hrdiny.. Pointa je silná, ale myslím, že zatím nemám na podobné filmy vycvičenou trpělivost.. Čekat téměř dvě hodiny na něco, co jsem mohla dostat za polovinu času mě spíše zneklidňuje.. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(46/2017) / Švédi a vôbec severania toto proste vedia. Vizuál, herecké výkony, kamera, to všetko je top A kategória. Inak Ove funguje ako film parádne, emócie naplno, príbeh, zábavnosť, naozaj som si film užil. Od prvej minúty do poslednej všetko pekne odsýpa bez zádrhelov. (8/10) ()

progression 

všechny recenze uživatele

Na tenhle severský film jsem se hodně těšil a i od něj hodně čekal. Někdy je člověk při velkých očekáváních nakonec zklamaný, ale bylo tomu přesně naopak a skutečnost předčila všechna očekávání. Příběh "otravného prudiče a nevrly" se začal pod režisérským vedením nenápadně, ale mistrně odkrývat a ubíral se opravdu překvapivým směrem. Díky důmyslnému a vyváženému mixu scén smutných i humorných (černý humor nemohl scházet), odkrývání osudu hlavního hrdiny v retrospektivních scénách, vyhrocené okamžiky i scény na kapesník. Herci měli co hrát a hráli jako o život. Divák se přistihl, že tomu "hrdinovi" začíná čím dál tím víc fandit. Skvělá kamera, zvuk i přesně padnoucí hudba. Divák se ani na chvilku nenudí a je stále překvapován dalšími odkrytými skutečnostmi až do důstojného závěru. Malý spoiler na závěr : z toho "otravného hrdiny" se nakonec vyklubal hrdina s ohromným Srdcem, jak emočně, tak i doslova fyzicky. Pro podobné severské filmy mám slabost a tenhle filmařský skvost opravdu patří mezi ty úplně  nejlepší a "rozsekal mne na cucky". Původní knižní předlohu jsem bohužel nečetl, ale budu to muset napravit. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

90% ... Na prvý pohľad stará mrzutá ufrflaná existencia, na strane druhej neskutočne úžasný človek, o ktorého minulosti sa postupne dozvedáme. Úžasne ľudský film, ktorý ma nečakane dojal. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Nejdřív by jste hlavního hrdinu nejraději profackovali a zanedlouho na to je vám ho líto. Závěr ždímá emoce, ale film jako celek působní značně nekonzistentě, takže proto i moje hodnocení. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Starej puntičkář Ove to je lekce humoru v tak divném přesto naprosto podmanivém a vynikajícím podání, že smíchy musí vybouchnout i ten největší morous. Na začátku se vám může zdát, že starej Ove jen obrušuje elegantní Gran Torino, ale zanedlouho poznáte, že se film odebírá úplně jiným směrem a mezi fantazií humoru je i tvrdá slupka toho, že rozdílnost nemusí nezbytně lidi separovat, malichernosti jsou důležité, ale mohou vám sebrat něco velice cenného, no a generační, či rasová napjatost by neměla být tak silná, aby se mladí nemohli naučit něco od zkušených dědů a mladí nemohli starému Ovemu ukázat třeba něco z elektra. Bavil jsem se ani nevíte jak. COLOURS OF OSTRAVA ()

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama