Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Recenze (288)

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Všichni říkali, že je moc velkej dobrák." Muž jménem Ove, nesympatický sympaťák a nehrdinský hrdina i šikovný nešika či citlivý necita. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Ove byl samorost jako prase. Jeho pokusy o sebevraždu byly úsměvné v uvozovkách. Postupem času se z morouse vyklubal srdcař jak má být. Film ani na minutu nenudil!!! ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa vytknúť maličké klišé a pradvídateľnosť. No len a by som chcel silou mocou niečo vytýkať. Lebo inak to bolo super. Dobré zahrané, zrežírované, vtipné i vážne. Škandinávia má stále čo ponúknuť. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Nečekaně krásný a dojemný film o proměně dobrého avšak osudem několikrát zlomeného člověka do starého protivného mrzouta a zase zpátky a o tom, že i ve stáří a za jakékoliv situace existuje důvod žít, pro co žít a pro koho žít a udělat pro to něco. Díky za ten zážitek, který tímto vřele doporučuji. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Příjemná švédská komedie se střetem kultur a názorů, interakcí mezi sousedy, ve které se protagonista, stárnoucí muž, pokouší setkat se svou zesnulou manželkou, avšak pořád ho někdo vyrušuje, takže se mu odchod ze světa příliš nedaří uskutečnit. Užitím flashbacků se dovídáme, jaký Ove vlastně byl, a co se mu v životě přihodilo. 75 % ()

Ondracius 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2016: Není to asi špatný film, jen jsem měl celou dobu pocit, že jsem ho už v různých variantách viděl asi stokrát. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Švédské drama/komedie? Starý muž? Příběh podle knížky? To nemůže být nic jiného než Stoletý stařík. Omyl! Je tady nabručený devětapadesátiletý mrzout, co nesnáží chuligány, neschopné řidiče aut, sousedy a buzeranty. Všichni jsou to idioti. A právě teď nastává souboj, jestli má tohoto dědka přivést do jinýho stavu třicetiletá těhotná Íránčanka nebo zrzavej slizkej úchyl z ústavu pro dědky. Na první pohled k popukání, jenže i z takovýho námětu dokážou tři korunky vykuchat příjemnou podívanou. Škoda jen, že se nezachovala původně rozjetá sebevražedná hierarchie vzpomínek, škoda, že jsme nakonec neviděli psa na pánvičce, škoda, že týpek tu svou bloncku za kolo nevypíchal, ale i tak dokázal tenhle severskej "strange" styl zafungovat a i přes nevalidní španělskou kryplici a karcoolkovskou přímou úměrnost (velký oči pro babičku, velký srdce pro dědečka) donutil můj mozek zazávitovat. Jen kdyby to bylo kapánek vtipnější a dotaženější, tak by to i toho staříka vytáhlo ze smrtelné postele, jenže on se svými 41 lety navíc dokázal zúročit své zkušennosti víc a ve vzájemném fightu vítězí. "A přece, čím je pro mne tato nejvyšší umocnina prachu?" ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Ove je sympaťák, který nastavuje zmrdcadlo světu kolem sebe. Zejména idiotům. Škoda jen, že nakonec z něj udělají truchlícího frustráta a pak ještě, aby byl celý příběh rozkošně a ártově zarámován, nacpou tam celý Oveho život od A do Z. Těch posledních 5 minut je peklo, už jen bílá holubička a světlo na konci tunelu mi tam chybělo. ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Tady se mi potvrdilo že i evropané umí točit bezva filmy , a celkově filmy ze skandinávie jsou velice zajímavě dělané a pěkné . Což se prokázalo i u tohoto snímku. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý žánrovo balansuje medzi drámou a komédiou, pričom tá komediálna poloha filmu funguje o poznanie lepšie. Trochu depresívny začiatok ma až tak nechytil, hlavná postava Ove (Rolf Lassgård) tu je až prvoplánovo protivná, jeho prehnané prejavy z neho robia až karikatúru. Príchodom veľmi sympatickej postavy novej susedky (Bahar Pars) sa film odľahčil a bavil ma čím ďalej tým viac, dokonca som chvíľu uvažoval aj o 4 hviezdičkách. Záver, priam prepchatý množstvom klišé, to však zase zrazil dole. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knížku, hned jak jsem ji zahlédl v knihkupectví (nějaký rok už to je) - už tehdy jsem čekal něco jako Stoletého staříka a byl jsem více než příjemně zaskočen a překvapen, že jsem dostal příběh sice ne tak třeskutě vtipný, za to ale melancholičtější a lidštější. Tento duch zůstal naštěstí i ve filmu, přesto i ty čtyři dávám za film s přivřením obou očí. A je to právě z důvodu, že mám tu (ne)výhodu, že znám předlohu. Je to, jako kdybyste dostali dort bez marcipánu, wimbledon bez rogera nebo renesanci bez leonarda - zkrátka pořád je tam toho dost, ale víte, že tam zdaleka není všechno a hlavně to nejlepší. Zvlášť obrovské množství postav, na které se ve filmu nedostalo - jakoby tomu trochu chyběly koule - nějaké místo, kde člověk málem praskne smíchy nebo se opravdu rozbrečí, což se mi u knihy (oboje z výše uvedených) stalo hodněkrát. Film je to krásný. Kniha ještě stokrát víc. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Stále ty stejné severské chmury, stáří, zármutek, deprese, sebevraždy a černočerný humor. A pokaždé vás nechají vtáhnout do dalšího osudu tak smířeně a necháte splynout radost, lásku, vztek a smrt v jeden život. To nikdo jiný jak kluci ze Skandinávie neumí. Skvěle zahrané plus ty fórky si budu dlouho pamatovat. ´´Co to prodáváte za odpad?! Univerzální lano. Říkáte, že udrží všechno?!´´ :D 85% ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

V žádném případě ne komedie, respektive je to takový ten severský film, kde sice humor je, ale ze kterého vás víc mrazí než vám je do úsměvu, natož pak do smíchu. Muž jménem Ove je ale především neskutečně lidský příběh, na kterém je vše úplně obyčejné, a proto jedinečné. Je to příběh souseda, člověka, kterého náhodně potkáte v metru, plný lidskosti a života. Je to příběh Oveho. Skvěle natočený. Hořce úsměvný a ve výsledku hodně emoční. Stejně jako knižní předloha. 85% ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

"Říkala, ze mám příliš velké srdce. Ale není to tak dobré, jak to zní. Dřív nebo později za to totiž zaplatíte. " Když je jeden pedantský, puntičkářský perfekcionista, tak se s tou plánovanou sebevraždou docela nadře. Než si chudák Ove pokaždé nachystá všechny potřebné propriety, vždycky se něco semele, co mu to překazí. Velmi podařená adaptace skvělé knihy. Perfektně napsané postavy, krásný vývoj a hořkosladký příběh. A hezkej kocour! V knížce to byl opelichaný vyžilý kočičí kmet, ale ve filmu je to nádherné zvíře. Dokonce i já bych se ho ujala a to už mi žádný živočich přes práh nesmí : ) ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Formou veliká klasika. Těsně před smrtí ohlédnutí zpět a promítání životního příběhu. Tato podoba mi však neskutečně vyhovovala, anie ne, že by byla přílišně reálná, ale prostě byla tak akorát, dobrá kamera, hudba, herci, žádný kýč, trochu humoru, prostě jsem se výborně bavil a lze doporučit. Příběh nezklame a může i dojmout. 8,5/10 ()

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama