Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Recenze (287)

daduza 

všechny recenze uživatele

Pro rozervanou duši ideální film na večer, ale ranní zpětný pohled: poněkud přehnaný a předvídatelný děj. Nicméně spokojenost přetrvává, takže "dobrý". ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Milé, příjemné, hřejivé, zkrátka moc pěkné (a dalo by se dlouho pokračovat s přívlastky tohoto typu), leč předvídatelné a nic nového nepřinášející. A Stefan Gödicke (hraje Oveho tátu) by mohl hrát bráchu Ulricha Thomsena. ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Mně se to moc líbilo, milý a dojemný film. Ačkoli Ove navenek působí jako pořádný mrzout, uvnitř (pod tou slupkou) je to velký dobrák, laskavý a zásadový člověk s citem pro pořádek a spravedlnost. Občas se mi chtělo smát i brečet zároveň. Určitě doporučuji knížku, která je ještě lepší. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Uzasny film. Vyborna postava stareho Ove-ho. Nadherne oci a usmev Idy Engvoll, uz dlho som taky zjav vo filme nevidel. Potesila pesnicka od Laleh pri zaverecnych titulkoch. Vrelo odporucam, pohladi po dusi. ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Tak to se Švédům nemírně podařilo! Od počátku do konce jemný humor laděný tragickým příběhem nepochopeného muže. Závěr filmu patří k velmi silným zážitkům. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Evropský model Otta je bližší evropskými reáliemi. Hořkosladká komedie s kvalitním scénářem a hereckými výkony. Americký remake nemusel nic moc přepisovat. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Na mě to trochu působilo, jako kdyby tvůrci vytrhli jen ty nejdůležitější části knihy a seřadily je za sebe. Jasně, že kniha se do filmu nikdy nevleze celá, ale mi tady trochu chyběla taková ta "omáčka" kolem, díky které mě při čtení většina postav neiritovala tak moc jako ve filmu. Ale základní rysy atmosféry, kterou kniha měla, se tady podle mě nastínit podařilo, a tak i když jsem trochu zklamaná, nemůžu hodnotit jinak. ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Kdo slyšel prvně audioknihu v podání Jana Vlasáka, bude stejně jako já z filmu zklamaný. Pominu, že jsem si to všechno představoval tak trochu jinak. Co ale pominout nelze, je to, že podstatné části příběhu zde chybí. Člověk si pak nedokáže vytvořit takové pouto k vedlějším postavám, které se ve filmu víceméně jen mihnou. Nakonec velká a podstatná věc. Od začátku je vám jasné, co chce Ove udělat a že jeho žena je už mrtvá. V knize je vše zahaleno tajemstvím, které se pomalu odkrývá a vám začíná v jistých okamžicích přihořívat a docházet, co že se to vlastně děje a stalo. No jo, filmové adaptace bývají zrádné. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Úprimný a priamy film bez akýchkoľvek vedľajších a zbytočných scén. „Príbeh v príbehu“ vždy perfektne načasovaný. Veľmi príjemné prekvapenie zo Švédska so skvelým výkonom R. Lassgårda. Osobné hodnotenie: 91% (*****) ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem si přečetla knihu a jak to tak bývá, do filmu se toho hodně nevešlo. Hlavně jemný humor a nuance Oveho povahy. Navíc se z toho distributor snaží udělat střet kultur, jenže žádná "Pakistánská rodina" Ovemu život neztrpčuje. Je to podobný styl vyprávění jako Stoletý stařík, akorát že Ove nepotřebuje k pobavení fantastické příhody. Divák si víc pobrečí než se zasměje, ale jsem ráda, že jsem se mohla s Ovem seznámit. Možná by bylo zábavnější, kdyby Lassgard víc přehrával, protože knižní postavy jsem si představovala akčnější. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Ove slíbil umírající manželce, že se brzy uvidí, a docela se snaží tento slib dodržet. Jenže vždycky na poslední chvíli něco zvrtne a chystanou sebevraždu překazí. Nejčastěji Pavarneh, nová sousedka, emigranta z Pákistánu. Film celou dobu rozumně balancuje mezi černohumornými situacemi a dojemně dramatickými scénami s minulosti, přičemž nikdy netlačí na pilu. Ove je sice protiva všech protiv, takže odvaří i nekomplikovanou Pavarneh, divák však přes flashbacky zjišťuje, že ani s Ovem se život nemazlil. ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě to nebavilo, ale to pro ostatní nemusí moc znamenat, protože já zkrátka nemám rád vleklé drama. Tento styl humoru mi bohužel nic neříká, což jenom prohloubilou ubíjející pocit z tohoto celkem depresivního příběhu... 50% ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Áno, limonáda, ale tak po švédsky spravená. Takže bez bolesti brucha a správne vychladená. Kasting na jednotku. Záver očakávaný a napriek tomu dojímavý. U mňa spokojnosť.. ()

Rizek75 

všechny recenze uživatele

Četl-li bych knihu až po shlédnutí filmu, hodnotil bych asi o hvězdičku více. Ale film jsem viděl až následovně a samozřejmě do necelých dvou hodin nejde vměstnat všechny myšlenky, příběhy, popisky. Filmová verze je trochu víc smutnější, než by podle mě měla být. A proto celkem hodnotím za tři. ()

Sgt.Cliffer 

všechny recenze uživatele

Jako komedie mě to teda nepříjde. Spíš bych řekl, že to je klasické severské drama. Dobré drama. Drama, které nepotřebuje přehnané doprovody muzikou, přehnané srdcerychné scény "nad propastí". Stačí vyprávět příběh a na konci si tu slzu prostě nezamáčknete. Tu a tam jsem se zasmál, ale to jen podtrhovalo tu hořkosladkou atmosféru. Celé to bylo tak přirozené, tak živé, že se to všechno určitě stalo. A to je na tom to nejsilnější. ()

Deb 

všechny recenze uživatele

Příběh neuvěřitelného morouse, který je v nitru vlastně hrozně hodný. Zpočátku se Ove zdá jako hrozný, nevděčný, protivný dědek, ale postupně si ho každý oblíbí. A oblíbíla jsem si i pro nás neobvyklý - severský humor. Knižní předloha se s filmem nedá srovnávat, ale to asi vždy. V tomto případě se film hodně vydařil a doporučuji zhlédnutí. Stojí to za to! ()

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama