Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (288)

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele

Výborné filmové spracovanie tiež výbornej knihy. V mysli mi k tomuto filmu napadá iba jediné slovo: "Smutnosmiešnosť". V niektorých chvíľach som mal chuť plakať (požiar domu), no pri niektorých momentoch zase smiať sa (úvodný nákup kvetov). Ove mi bol sympatický práve jeho nevrlosťou a obrovskou neochotou, no všetkým bolo jasné, že nie je zlý človek - a práve to je podľa mňa najkrajšia myšlienka celého filmu. Odporúčam každému, kto má záujem o oddychovku, ktorá nikdy nestratí svoje čaro... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl. Ove je ve svém filmovém podání snímkem na pomezí magického realismu, kdy všechny postavy jsou buď krystalicky dobré, anebo špatné a jejich život je protkán přehnaně tragickými a ironickými událostmi. To, že mě něco podobného nakonec vlastně hodně bavilo, považuji i za kus jakési náhody, protože si stejně tak dovedu představit, že by mi něco z toho zezačátku nesedlo a na celý zbytek filmu bych pak koukal s nelibostí. Ove splňuje tu hranu dobře vybalancované komedie a dramatu, kdy se často smějete a chvílemi dojímáte. A dokonce i samotný Ove, postava, která si v životě prošla solidním peklem, je v průběhu času v očích diváka sympatičtějším a především pochopitelnější. Proces vývoje postavy i vnímání diváka v jednom? No co byste dneska ještě od filmu mohli chtít? 8/10 ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Striktní vdovec Ove Lindahl (Rolf Lassgård) dostane ve svých 59 letech vyhazov v práci, kde strávil 43 roků. Ove se proto rozhodne ukončit svůj život oběšením, ale k tomu nedojde, protože tento plán překazí noví sousedé... Oveho život se zdá zpočátku nezajímavý, ale to se ukáže jako nepravdivé tvrzení. Špatnou volbou by nemusela být i samotná knižní předloha. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čert ví proč mě ta severská filmová produkce prostě sedí. Ove je věčně nafrněný, nepříjemný, zásadový důchodce, který si rozhodně nebere servítky před ničím a nikým. Jeho příběh rozhodně stojí za shlédnutí. Ony komediální prvky (Volvo against Saab) ustoupí časem mírně do pozadí a do popředí se prodere i kus toho osobního dramatu. Vlastně bych řekl že se jedná o švédskou odpověď na Gran Torino. 75% ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu silne zaváňa, až smrdí storočným starčekom (ehm, týmto). Fajn, nie len prvá polovica. Formou je trochu vykradnutá aj tá druhá. No Ove je oproti Allanovi Karlssonovi uveriteľnejší, jednoduchší a oveľa viac sa mi trafil do vkusu aj humorom (už dlho ma nepobavilo niečo tak ako scéna Saab vs Volvo). Rodinka imigrantov je roztomilá, obzvlášť dve malé dievčatká. Dialógy aj scény kĺžu na hrane prehnanej sentimentálnosti, ale sakra, no a čo? Sem-tam každý potrebujeme nejaký pozitívny film a Ove popritom zvláda zahrať aj na vážnu strunu, práve tak akurát. To nie je tak ľahké, ako sa môže zdať. Výborne vykradnutý kúsok. Tie štyri hviezdy nájdem. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Ove (Rolf Lassgård) je nadšenec do automobilů Saab. Postupně vystřídá modely 92B, 96 V4, 95 V4, 99, 900 a 9000 CS. Podle filmu měl ještě objednaný nový model 9-5 Aero, ale nevlastní jej. Dle knižní předlohy jej nakonec nechtěl, protože auto již nebylo švédské, ale s velkým podílém dílů koncernu GM, který švédskou automobilku Saab tehdy vlastnil. Film se natáčel ve městě Tröllhattan, kde se Saaby vyráběly a dodnes tam stojí muzeum automobilky. Oveho přítel a soused Rune (Börje Lundberg) je naopak fanouškem druhé švédské automobilky Volvo, která má sídlo v Göteborgu, asi 70 kilometrů jižně od Tröllhattanu. Také on vystřídá několik modelů – 144, 245, 740 Estate, 940 a nakonec luxusní 960 Executive. Poté ale automobilku Volvo opustí a pořídí si německý roadster BMW Z3. Oveho noví sousedé vlastní Hyundai i30 Combi. (Martin_Happy)
  • Oveho domek se nachází na adrese Bergkullevägen 160, Trollhättan, asi 70 km severně od Göteborgu. Hřbitov s náhrobkem Sonji se jmenuje Norra kyrkogården (Severní hřbitov) a je ve městě Uddevalla, konkrétně Kyrkogårdsgatan 19. (ČSFD)
  • Oficiální vyslanec švédské kinematografie na 89th Academy Awards. Film byl nakonec nominován na ceny Nejlepší cizojazyčný film a Nejlepší masky. (Hal_Moore)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama