Reklama

Reklama

Moc a paranoia Třetí říše

(TV film)
  • Francie Pouvoir et paranoïa du IIIe Reich (více)
Francie, 2018, 56 min

Režie:

Caroline Amiard

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Systém Hitlerovy osobní bezpečnosti byl hrozivě účinný... Co kdyby byl Hitler zavražděn ještě před válkou? Na tuto otázku neexistuje odpověď, ale nelze si ji nepoložit. Našlo se totiž dost těch, kteří diktátora chtěli zabít – mezi lety 1920 až 1944 Hitler unikl více než čtyřiceti pokusům o atentát. Diktátor útoky svých nepřátel přežil, ale nebylo to vždy jen šťastnou náhodou. Zpočátku měl jako tělesnou stráž hrstku spolubojovníků, ale postupně se obklopil tisícovkami mužů oddanými jeho ochraně. Hitler byl přesvědčený, že celý svět si přeje jeho smrt, a tak udělá vše pro to, aby rozvíjející se paranoie ulevil. Podněcuje vývoj nejrůznějších technických inovací: vlak přeměněný v pevnost na kolejích, letadla se speciálním propadlem, které mu má umožnit vyskočit na padáku, nebo tento pětitunový pancéřovaný vůz. Za války se uchyluje do nezničitelných bunkrů rozesetých po celé Evropě. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Hierarchie ohraného systému Hitlera od počátku jeho politické kariéry až do smrti v bunkru říšského kancléřství. Kvalitně je zde popsán vznik jednotlivých buněk a elitních jednotek kolem něj SA, SS, LSSAH. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Od přebujelého aparátu kolem vůdce až po v lesích ukryté bunkry, speciální dopravní prostředky a ochutnávačky potenciálně otrávených jídel. To vše mělo být součástí prozřetelnosti a přitom tou největší by bylo, kdyby ho starej Alois utřel do prostěradla.. Zaujme auto moto revue vložka o opancéřovaném Mercedesu-Benz 770K či pozadí Elserova atentátu v mnichovské pivnici (zda-li pak si usazený ve vlaku namísto letadla Hitler říkal: „Verdammtes Wetter!“), ale najít v tomto dokumentu se širokým záběrem něco všeobecně neznámé, to je stejně obtížné, jako porazit ministra Arenbergera ve hře Monopoly.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument dostupný na YouTube. Celé to je len o strachu Hitlera z toho, že ho zavraždia, že bral aj drogy, mal ochranku. Ale na druhej strane, ktorý diktátor to nemal, ktorý sa nebál, ktorý kvôli tomu neodstraňoval potenciálne hrozby a vlastne, kto by nemal strach, keby na neho boli sústavne chystané atentáty? To ja osobne nepovažujem za paranoju. Podľa mňa ten strach diktátorov je opodstatnený. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tak a zase francúzsky dokument a zaručené nezaručené pohľady rôznych historikov. Záber dokumentu je obrovský, zabeháva až do 1. svetovej vojny a snaží sa byť sprievodcom až do Hitlerovej smrti. Začíname v 20 tých rokoch a ochranku Hitlerovi robí SA, krátko. Po jej zlikvidovaní nastupuje 280 vybraných ľudí ale už v SS, neskôr ich bolo až 15 tisíc. V ochrane Hitlera okrem ľudí musela byť aj zodpovedajúca technika. Medzi špičku patril opancierovaný Mercedes 770 K. Ale Hitler od roku 1932 sa presúval aj lietadlami aj tu mal upravený Junkers 52 so špeciálnou vystreľovacou stoličkou. Svoje miesto mal aj jeho špeciálny vlak. Zvláštnu kapitolu jeho paranoje boli bunkre. Okrem bunkra rodinného typu Berghof, ktorý bol veľmi vzdialený od frontu, nechal si postaviť ešte 12. Pre nás najznámejší bol v Prusku Vlčí brloh (Wolfsschanze) v ktorom strávil viac ako 800 dní, nasledoval v Berlíne Führerbunker. Preukázatelne pôsobil aj vo Vlčom brlohu č. 2 v dedinke Margivala, severozápadne od Paríža a v Ukrajinskom bunkri Werwolf. Dokument bol o Hitlerovej paranoje a jeho strachu z atentátov. Obával sa britských, ruských ale aj amerických agentov a paradoxne najviac atentátov na Hitlera bolo z jeho najbližšieho prostredia a z Nemecka. Do deja filmu sa dostali iba 3 pokusy. Prvým bol pokus z 8.9.1939 kedy v Mníchove Johan Georg Elser pripravil bombu, ktorá vybuchla tesne po Hitlerovom odchode. Druhý pokus pripravil plukovník Henning von Tresckowa, ktorému sa podarilo prepašovať do lietadla v ktorom letel Hitler 2 fľaše koňaku v debničke, kde bol namontovaný výbušný systém, ktorý nevybuchol. A posledný tretí, ide o najznámejší pokus, ktorý zabezpečoval plukovník Claus von Stauffenberg a tu už výbušnina vybuchla ale Hitlera nezabila (známa operácia Valkýra). Mam pocit, že už žiaden dokument nám nemôže pripraviť prekvapenie veď na tých 38 respektíve 40 atentátov bolo natočených skoro rovnaký počet filmov. Čo atentát to jeden film. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Niektorými svojimi informáciami celkom osviežujúci dokument. Teda aspoň pre mňa. Sprievodný komentár k filmu je obsiahnutý faktami, ale ak zaznie veta od niektorých historikov, tak je pravda, že sem - tam by bolo serióznejšie pred vetou použiť dve slová - "Myslím si". No ale nie je to často a kto selektuje ako ja, tomu to zase až tak vadiť nebude. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Excelentní dokument o Hitlerovi, jeho cestě k moci ve 30. letech a především, jak byl hlídaný za 2. světové války. To vše je obohacené o spoustu archivních záběrů. [15. hodnocení, 1. komentář, 87%] ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který je rozsáhlý a popisuje nejen ochranu Hitlera, ale i jeho paranoidní sklony... Nadruhou stranu zase přežil více než 38 pokusů o atentát... Tak asi tak... Ten Mercedes byl nádherný, teda vlastně je... Holt taková byla doba a vše bylo podřízené jedinému muži ()

Reklama

Reklama