Reklama

Reklama

Amerika z ptačí perspektivy


Kouzlo vody (E56)

(epizoda)
  • USA On the Water

Obsahy(1)

Cesta po skvostech Ameriky utvářených vodním živlem... Voda je jedním z architektů americké krajiny. Její dnešní podoba se začala utvářet už milióny let. Měnila se po malých krůčcích a největší podíl na tom měl právě vodní živel. Díky jeho působení vznikly takové skvosty, jako jsou třeba Grand Canyon nebo Velká jezera. Obdivu se dostává také silným řekám, ohromujícím ledovcům nebo mokřadům, plných zajímavých živočichů. Voda spoluvytvářela i americkou historii. Nejprve vodní toky, využívané jako dopravní tepny, určovaly směr migrace obyvatelstva. Později, za pomoci gigantických staveb, začali lidé ovládat vodu a přizpůsobovat ji svým potřebám. S přehradami a kanály začali novou éru rozvoje. V pouštích vznikala nová místa k životu, průmysl získal nové možnosti svého rozvoje. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Master19 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí dokument, který bez zbytečného patosu předkládá divákovi neradostný pohled na důsledky průmyslové revoluce. Prakticky celou dobu z pohledu dronu můžeme sledovat spojené státy a jejich spojení, napojení, využití, zneužívání, prostě - závislost na vodě. Ale není to jen o nějaké agitaci, první polovina zdůrazňuje, že každé místo v americe, které něco znamená, postavilo svou prosperitu na vodě - jejím zne(vy)užití či zkrocení. Postupně se dostáváme na pomyslné dno v polovině minulého století až ke dnešku, kdy se po půlstoletí zodpovědného chování pravděpodobně blýská na lepší časy... tedy v Americe... ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherný dokument opět z pohledu dronu jak je teď zvykem nám tentokrát ukazuje, jak je Amerika závislá na vodě, její dřívějšího znečištění, vše se vypouštělo do řek tak jako u nás do Bečvy. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama