Reklama

Reklama

Paraplíčko

  • angličtina The Little Umbrella (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1957, 18 min

Obsahy(1)

Český loutkový barevný film, ve kterém ožívají nejmilejší hračky našich dětí. Film byl poctěn při příležitosti X. MFF v Cannes r. 1957 cenou sdružení CENDRILLON". (Filmový přehled)

Recenze (9)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Paraplíčko je kouzelným představením fantazie a pásma cirkusových výstupů. Jde o později hojně využívaný motiv "co dělají hračky, když lidé spí", a cirkusová estráda se svými artistickými čísly byla v padesátých letech velmi oblíbená. Na výtvarné podobě se podíleli, vedle Mistra Jiřího Trnky (kouzelný skřítek Zavřiočko), taktéž malíř Zdeněk Seydl (figurky) a výtvarník František Braun (měnící se stěna pozadí). Je to lehké, dalo by se říci, že dokonce vzletné animované kouzlení, tedy nespoutané ani přírodními zákony, ale ani lidskou přízemností. Paraplíčko je ztělesněním zářných možností hravé lidské představivosti. Paraplíčko jsou loutkovými verši pro dětskou duši a jejich rozvíjejícího se ducha. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve scénáři se sice ztrácí příběh, ale animace je výborná a film se vyznačuje příjemnou, snovou poetikou. Celkový dojem: 85 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

V minulém tisíciletí, kdy jsem byla dítětem, bych neváhala a napálila pět hvězd a nadšeně psala o tom, že takhle nějak vypadají mé sny. Dnes, když se sešlá věkem blížím k hrobu, si říkám, že forma převyšuje obsah, ale forma je to velmi pěkná a řemeslně dobře udělaná. Váhala jsem, zda velmi silné tři s pocitem, že tomu křivdím, nebo ne úplně silné čtyři s pocitem, že jsem sentimentální. Po filmu běžela v televizi reklama na glitters, třpytíková sněžítka. Dávám pět silných hvězd a chci zpátky dobu, kdy si děti uměly hrát a mezi jejich hračkami nefigurovali růžoví koně, zelení psi, modré kočky a především vůbec žádné třpytíky! ()

ripo

všechny recenze uživatele

BŘETISLAV POJAR spolupracoval dlouhá léta s Jiřím Trnkou, pod jehož vedením pracoval jako animátor v mnoha loutkových filmech. Z této činnosti se zmiňme alespoň o vedení Bajaji ve stejnojmenném loutkovém filmu. Samostatně režíroval loutkový film „Perníková chaloupka" a „O skleničku víc", který v roce 1954 na MFF v Cannes získal Cenu za nejlepší loutkový film. V roce 1955 natočil Břetislav Pojar svůj první umělecký hraný film „Dobrodružství na Zlaté zátoce" podle povídky Vladimíra Pazourka. Poté natočil opět loutkový film, detektivní příběh o Spejblovi, nazvaný „Spejbl na stopě". ZDENĚK MILER uvedl se v kresleném filmu jako výtvarník a spolurežisér pohádky „O milionáři, který ukradl slunce" v roce 1948. O dva roky později kreslil a samostatně režíroval úspěšný kreslený film „Brigáda". V roce 1952 zpracoval Zdeněk Miler javanskou pohádku v krátký film „Kdo je nejmocnější" a v následujícím roce napsal scénář, kreslil a vedl režii pohádkového filmu „O kohoutkovi a slepičce". Jako kreslíř se dále podílel na filmech „Lenora" a „Kubula a Kuba Kubikula", samostatně vytvořil barevné leporelo pro nejmenší děti „O makovém koláči" (1953). Filmový přehled 38/1957 ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Bravurní a hravý snímek se zajímavými experimenty, které spíše osloví děti než dospělé. Nádherný je bublinový panáček a exhibice s kostkami a samozřejmě i neopakovatelný Trnkův uspavač a plyšový méďa...je toho hodně co pohladí po duši. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Filmeček křehký a nadýchnutý jak ten panáček z mýdlových bublin, který zde vzduchem poletuje. Magie dokonalé klasické animace, kde se výsledek skládá jak obrázek z barevných střípků v krasohledu. Samostatná exhibice skřítka Uspávače, přilétnuvšího z Trnkových ilustrací k Andersenovým pohádkám. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Fantaskní magická podívaná, ve které ožívají všechny možné hračky a začnou si spolu hrát v dětském pokojíku. Pěkná snová hudba - Miloš Vacek. ()

Reklama

Reklama