Reklama

Reklama

Monstrum ze dna oceánu

(neoficiální název)
  • USA Monster from the Ocean Floor (více)

Obsahy(1)

Americká grafička Julie Blair (Anne Kimbell) tráví dovolenou v Mexiku na pobřeží Pacifiku. Skoro stejně jako biolog Steve Dubbing, se kterým se náhodou seznámí, ji zaujme legenda o netvorovi, který má prý na svědomí životy několika námořníků i místních vesničanů. Protože Steve na existenci tohoto netvora nevěří, vydává se Julie sama za místními obyvateli a ti jí vypráví své zážitky ze setkání s ním. Aby se mohla o jeho existenci přesvědčit na vlastní oči, musí se za netvorem vydat pod hladinu oceánu. (p6qwre)

(více)

Recenze (9)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Cormanovy projekty mě baví, dokonce i ty hodně slabé. Zde je velmi slabá triková část, takže velmi správně je zkrácena na nezbytné minimum. Milý a vrstevnatý příběh o oceánu, životu v něm a interakci s lidstvem hlavně ve zlém. Domorodci jsou slaboduší - ale ne, moment, oni se tak tváří proto, že je tak gringové chtějí vidět. Ve skutečnosti mají vlastní rozum. Hodně potápění a povídání si o moři... No jak na to koukám, dopíšu a ještě zvednu hodnocení, vlastně sice nic moc, ale milý film. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: TEROR ÚTOČÍ Z HLUBIN MOŘE!!!! _____ Když se člověk dívá na to „monstrum“, na jazyk mu přichází refrén jedné hitovky kdysi vynikající brněnské rockové partičky ´Narvan´ (nechť je jim země lehká), kde se zpívá „Kulatej, kulatej……“. Jakoby to totiž vypadalo, že se béčkařský bůh Roger Corman rozhodl obsadit všechny medailové pozice v pomyslné soutěži o nejsměšnější monstrum v dějinách monster-movies, tady se vytasil s chobotnicí s hlavou jako kopačák a jedním svítivým okem uprostřed. Corman se ve svých produkčních začátcích s tím skutečně moc nemazlil, tuhle svojí první plnou produkci natočil s Wyottem Ordungem za 3 dny a na výsledku je to vidět. Drtivá většina děje se odehrává na prázdné pláži, ani v jednom záběru nejsou víc jak 3 herci (ze 7 celkově), Corman neustále recykluje tři prostředí – pláž-loď-usedlost poblíž - a na triky prostě nebyly prachy, takže monstrum se zjeví v celé své kráse (pokud nepočítám decentní vynoření z vody kdesi v dáli zhruba v půlce filmu) trestuhodně až 5 minut před koncem (!!!). Naprosto cool je mini-ponorka (pro jednu osobu) jedné z hlavních postav – tu byste nekoupili na Matějské pouti svým dětem ani jako trest za špatné známky na vysvědčení, při podmořských záběrech je ten bakelitový modýlek naprosto neovladatelný, takže se každou chvíli převrátí kabinou dolů a břichem nahoru, ale ve filmu je to necháno, proč plýtvat filmovým materiálem, že ano. Špatné herce a idiotské dialogy nemá smysl řešit, jinak ale marně přemýšlím, co bych zde vyzdvihl jako zajímavost aspoň v ranku guilty-pleasure, ale v té záplavě všeobjímající nudy opravdu není co, tedy až na závěrečnou pětiminutovku (a za ní ta 1*). V ní se loutka chobotničky tak rozkošně mrcasí po dně mořském, že byste jí celou zlíbali na místě a její zprovození ze světa – vypíchnutím jediného oka právě tou miniponorkou – je reprezentativní ukázkou céčkové nízkorozpočtové filmařiny té doby. Tam bylo vidět, že v právě začínajícím Cormanovi přebývá jistý potenciál …. :o) ()

Reklama

Tsunami_X odpad!

všechny recenze uživatele

Vůbec první věc, kterou z Evropy navrátivší se mladík Roger Corman sám produkoval. Za sumičku kolem patnácti táců sehnal děsivě hloupé herce, notoricky známého scénáristu Robot Monster a jednu mini ponorku. Pochopitelně se svezl na úspěchu Netvora z Černé laguny a rozjel slušnou plakátovou propagaci, takže jeho snímek vydělal desetinásobek svého rozpočtu a otevřel mu dveře dál. Všechny tyhle „pozitiva“ ovšem nemění nic na tom, že se na tuhle plážovou pohádku nedá dívat. V prvé řadě se v ní ono děsivé monstrum mihne jen tak na půl minuty, zatímco zbytek času sledujeme v hodně málo rozpohybovaných záběrech nudně plkající antitalenty a jednu dravou ženskou. Nic na tom nezmění ani fantasticky blbí domorodci (Bylo to monstrum velké jako vůz? – Jako tři vozy!) a deset minut podmořských záběrů. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Je jasný, že tvůrci se chtěli vést na vlně populárních monster filmů, zapomněli ale při filmování na to, že chtěli jeden natočit. Jediný, co si z tohoto filmu (možná) zapamatuju, budou oči - jedno právě titulního "monstra" (i když to je příliš lichotivý titul pro tu gumovou věc) a dvě neustále vykulené oči Anne Kimbellové pod hladinou moře, takřka kdykoli tam vleze. Jinak se v celém snímku opravdu neděje skoro nic... Bohužel asi jediné, co lze ocenit, je příjemná přímořská letní atmosféra. Není to u rádoby monster movie ale trochu málo? ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ech, no...Corman a jeho ranná tvorba, či už za kamerou ( réžia ), alebo písacím stolom ( produkcia ), bola filmová tragédia. Na všetkom však bola vynovatá produkčná kasička, v ktorej sa proste nenachádzalo dosť grošov na to, aby sa rozpútalo to pravé béčkové peklo. A tak sa zrejme šetrilo aj na raňajkách, len aby sme si mohli natočiť nejaký ten záber pláže, či podmorskú avantúrku. A čo tak prehrabať smetiaky? Určite sa tam nájde niečo, z čoho polepíme bábku titulného monštra. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Producer Roger Corman dostal nápad na tento film, keď čítal noviny Los Angeles Times. Tam bol článok o výrobku spoločnosti Aerojet General - miniponorke pre jedného pasažiera. Neváhal ani chvíľu a zavolal im s prosbou, či by nemohol ponorku využiť vo svojom filme. Upozornil ich, že im za to nemôže zaplatiť, ale že spoločnosť dostane benefit vo forme veľkej publicity.  Podľa Cormana sa tento návrh stretol u predstaviteľov firmy s nadšením a tí mu stroj ihneď zapožičali. (beso74)
  • Originálny názov filmu bol It Stalked the Ocean Floor, producentom sa však zdal príliš intelektuálne náročný. (beso74)
  • Prvý film produkovaný legendárnym Rogerom Cormanom. Navyše tu obsluhoval aj kameru a riadil nákladiak s filmárskym vybavením. (beso74)

Reklama

Reklama