Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtrnáctiletého Marca dopadne policie na dánských hranicích ve vlaku z České republiky. Jak se dostal k pasu pohřešovaného státního úředníka obviněného ze sexuálního zneužívání? A proč odmítá vypovídat a prchá před gangem zabijáka Zoly (Zdeněk Godla)? Oddělení Q, série dánských detektivních thrillerů podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena, přichází s novým filmovým pokračováním. Tým detektivů v čele s Carlem Mørckem a jeho asistentem Asadem se tentokrát pustí do rozplétání případu utajené dávné vraždy, jejíž stopy sahají až do České republiky. (Aerofilms)

(více)

Recenze (64)

pity odpad!

všechny recenze uživatele

Všechno spatně, herci špatný, kamera špatná a postavy nefungují Parádní ukázka jak zadřít skvěle fungující stroj. Leze to tak na nervy, že jsem to musel vypnout. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ulrich Thomsen je dobrý herec, o tom žádná, ale Nikolaj Lie Kaas dával roli Carla výraznější charakterové rysy, klíčové pro drajv filmu. A “nový Asad” je naprosto nevýrazný side-kick, takže buddie chemie mezi nimi, tak podstatná pro tuto detektivní sérii, je takřka fuč. Ještě větší problém je ovšem - a to i kdybychom film vnímali nezávisle na předešlých dílech - v samotném zpracování. Marco effekten je mdle a staticky zrežírovaný, dialogy přeplněnému ději chybí dynamika, neumí ztrhnout a akční scény (pokud je tak vůbec můžeme nazvat) působí jako z průměrného českého TV seriálu (nejmarkantnější je to v honičce na staveništi). Motiv s českými Romy coby šedou zónou příběhu bude už z principu v našich končinách kontroverzně vnímaný, ale i odhlédnouc od lokálních spojitostí působí rozpačitě. Bohužel, pokud se s příštím dílem něco výrazně nezmění, tato zajímavá série skončila předešlou Složkou 64. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Mižigarovi se vydali z těch našich odporně xenofobních lůzrů a hnojů do hřejivě nerasistického, neomarxisticky předpisově korektního a tolik filantropického Dánska, aby dělali to, co jim jde nejlépe. Tedy stali se dokonale asimilovatelnými, kulturu majority a zákony respektujícími, naprosto neparazitujícími a pro blaho své nové vlasti do úmoru pracujícími prvotřídními občany, s nimiž je prostě čirá radost mít dvojdomek. Neúnavnou a více než chvályhodnou migrační snahu naší milé Žižkovské spojky však všemožně hatí jednak bezskrupulózní bílí korupčníci, s nimiž mělo být dávno v každé patřičně na hlavu si seroucí společnosti po bolševicku zatočeno, a druhak odporně represivní, zcela netolerantní a zjevně diskriminační orgáni, zřetelně odporující závěrům I. sjezdu BLM. Hnus! Satanžel se pomalu senilnějící Olsen začíná prvoplánově zjednodušovat a poplatně světu, mířícímu do prdele, i populisticky cyklit, čemuž ještě nasadil trnovou korunu přáním, aby dosud výrazný, dokonale sehraný i zahraný tandem A&A - sympatický Arab a famózní Autista - přeobsadili nevýrazným, dost nahovno sehraným i zahraným tandemem E&P - nesympatický Egypťan a strnule sešklebený iritující Podivín. Navíc scénáristu najali na pracáku v rámci rekvalifikačního programu pro propuštěné hypnoterapeuty a totálně prkenný, ostřílený recidivista Godla by se měl objevovat v televizi maximálně tak při reportážích z Mírova. Podtrženo, sečteno a odbornými adjektivy filmově teoretické vědy vyjádřeno se z popiči napínačů pomalu, ale jistě stávají napiču napínače, a je zřejmě už jen otázkou času, kdy po vzoru Jakuba Obligace začne oddělení Queer vyšetřovat zdánlivě šťastnou náhodu u smrti nebinárního syrského transaktivisty při chirurgické změně pohlaví ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Spousta producentů pokazí, co může. Přeobsazení hlavních rolí by nebyl až takový problém (Ulrich Thomsen je vynikající herec), Marco však svými logickými lapsy a nijakou atmosférou nesahá ani po kotníky předchozím dílům, obzvláště pak vynikající Složce 64. Škoda. A adaptace další knihy, Nesmírný, už se chystá, tak uvidíme, jestli se filmaři v dalším snímku poučí. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Pátý případ Oddělení Q v nové produkci, s novými tvářemi a bohužel i o poznání horším provedením ve všech směrech. Výsledek nezachrání ani výrazná česká stopa. Více zde. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ano původní herecké obsazení vůbec neodpovídá předloze, ale vůbec to nevadilo, když to skvěle fungovalo, tohle byl děs. Naši romové tomu moc nepřidali, to byly otřesné herecké výkony. Nový Carl neumí chodit, natož běhat a na jeho věčné přežvykování se nedá koukat. A celkově je to taky nuda a to mě kniha dost bavila. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nová Q košťata nemetou. Minimálně pětinu stopáže Marco jede ve vlaku, pozoruje noční Dánsko, utíká po ulicích před agresivním mosteckým popelářem, nebo jen zasmušile kouká a k tomu zbytku to má mizivý vztah. Možná ani nevadí, že je kriminální zápletka banální a její konec, kdy si nový Asad hraje na Martina Riggse, po kterém brzy půjde ombudsman, nedává moc smysl. Spíš je problém, že Zandvliet z toho udělal statickou televizní povídku, která se chvílemi lepí na podrážky jak Carlovy nikotinové žvýkačky.. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Nechápem prečo došlo v polovici výborne fungujúcej sérii k zmene hercov a absencii pôvodného scenáristu. Carl je nesympatické hovado, Asad je totálne o ničom a Gordon je len postava postávajúca niekde v závere ktorá prehodí za celý čas dve vety. Jediná ako tak snažiaca sa herečka je postava Rose. Scenárista vycucol z knihy minimum a keby som ju nečítal asi ani vôbec neviem o čom v tomto príbehu ide. Predchádzajúce časti sa vôbec nedržali kníh ale bolo to dobre pre filmové spracovanie. Už pri čítaní Marca som tušil že filmové spracovanie bude ťažké ale tu bola snaha previesť knihu na filmové plátno nulová. Biedu vo finále podtrhujú český cigánsky neherci. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem nepochopila, proč se po třetím (!!!) filmu rozhodli pro kompletní přeobsazení. Oficiální vyjádření hovořilo o nespokojenosti autora předlohy se zobrazením postav. OK, to bych dejme tomu i pochopila, ale mohl by mi někdo ukázat, v čem je ten avizovaný rozdíl?!? Nový Carl je stále stejný zoufalec, nový Asad je stále poměrně atraktivní a na jeho back story se z vysoka kašle a nová Rose se předloze dokonce vzdálila, takže jediné, čeho ve finále docílili, je vizuální znesympatičtění postav a zabití úžasné někdy-jsi-neskutečnej-kokot-ale-stejně-tě-miluju-kámo chemie. Co se týče kritizované kamery, tak potvrzuji, že je opravdu špatná (příliš roztřesená, s mizerným zoomem a s ještě mizernějšími střihy) a za zmínku tak stojí pouze ústřední hudební motiv a sem tam nějaká trochu povedenější scéna. 2,5*. R.I.P., moje milovaná dánská série. :-( ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Marco má jedinou výhodu: můžeme dlouho přemýšlet, co v něm bylo dobře. Řekla bych, že tímhle nás zabaví i roky. A hned následně si můžeme položit otázku, proč naše špatně hrající Romáky vyvážíme do zahraničí. To Dánové nemají vlastní? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejslabší scénář, rutinní režie a nové obsazení všech postav najednou. Uff! Tohle prostě vypadá jako něco, co dělal B-tým pro použití na video, ne jako nový kinofilm ze zavedené série. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Som prekvapený ako dokonale rozprávajú českí Cigáni po dánsky či anglicky. Veľmi vzdelané a kultivované to osoby. V každom prípade Oddelenie Q ostalo pochované. Vymeniť tak dokonalý kásting a urobiť z napínavej detektívky úplne priemernú kriminálku, to dokáže len idiot chtivý novôt tam, kde to vôbec nie je treba. Vraj spisovateľovi sa nepáčilo stvárnenie jeho postáv. Tak ja neviem, ale to, čo sme videli doteraz bola dokonalosť sama. A keď sa mu to nepáčilo a toto má byť to pravé orechové, tak potom jeho kniha a predstavy stoja za prd. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Předšlé případy Oddělení Q stály ve stejné míře na výborně vystaveném příběhu a neméně výborně fungující dvojici Kaas-Fares. Atmosféra charakteristická pro skandinávské detektivky pak byla samozřejmostí. Bohužel s přeobsazením a změnou filmařského týmu to všechno zmizelo. Zůstal snad jen ten příběh, ale jeho podání na mě působilo jako nemastná neslaná televizní záležitost na jedno použití. Thomsena mám rád a třeba v Banshee byl naprosto boží, ale tady mi připadal, jako by ho to nebavilo. No a postava Asada byla naprosto nevýrazná. Česká stopa to také nevytrhne, ačkoliv slyšet mateřštinu v cizích produkcích je vždycky fajn. Stejně tak nestačí hezký detail s rozstřelenou hubou. 40% s přivřenýma očima. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Kompletní recast sice nepotěší, ale hodně rychle jsem si na nové herce zvykl. Je to minimalističtější, jak co do hereckých projevů, tak režijně, a celý příběh působí spíše jako delší epizoda klasické televizní kriminálky. Jenže takové té seversky chladné, umírněné a přesto do děje vtahující kriminálky, takže i když to není ani zdaleka taková pecka, jako díl předchozí, pořád je to vlastně dost dobré. Česká stopa potěší a Zdeněk Godla se i nekomediální role k mému překvapení chopil se ctí. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Knížky o oddělení Q zbožňuju. Z filmů už jsem tak odvázaná nebyla, ale objevila jsem díky nim několik dánských herců v čele s fantastickým Nikolajem. Pátý díl kvůli přeobsazení VŠECH postav už dopředu čelil kritice z řad fanoušků, a to včetně mě. Do kina jsem tak vyrazila s prakticky nulovým očekáváním... a naštěstí se katastrofa nekonala. Pravdou totiž je, že zatímco v knihách má osobní rovina jednotlivých detektivů poměrně velkou úlohu, ve filmu hraje spíše vedlejší part. Oddělení Q se tentokrát snaží zjistit, co má společného mladý romský uprchlík z České republiky (změna oproti předloze) se zmizením úředníka podezřelého ze zneužívání mladistvých. Ve filmu skutečně uvidíte české romské herce, hlavní zápornou roli dokonce ztvárnil Zdeněk Godla! Když si zvyknete na kontrast dánštiny s českými nadávkami (protože nic jiného od našich herců prakticky neuslyšíte), čeká vás docela slušná podívaná. Pokud jste ale viděli předchozí filmy, jistě si uvědomíte, jak jsou noví Carl s Asadem oproti geniální původní dvojici nevýrazní. Stejně jako celý film. Slušný, ale bohužel zapomenutelný. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Olsenovy knížky mám hodně rád a s drobnými výhradami mám rád i "původní" filmovou sérii.Když sem zjistil,že díky změně studia došlo ke kompletnímu přeobsazení,byl sem značně skeptický a bohužel oprávněně.Ulrich Thomsen a Zaki Youssef jsou sice o něco blíže knižní předloze,ale oproti dvojce Nikolaj Lie Kass a Fares Fares mezi nimi absolutně nefunguje chemie a hlavně Youssefův Assad se proměnil z charismatického bouráka v nevýrazného podržtašku.Samotný film je na tom dost podobně a zatímco předchozí díly nabízely moderní detektivky se solidním tempem a tahem na bránu,Marco působí spíš jako taková ta "klasická" socialistická detektivka,kterých u nás vznikl nespočet (obsazení některých postav opravdu vypadá jako kdyby je hledaly v roce 1987).Tempo je mizerné,akce prakticky neexistuje a body navíc nenažene ani česká účast.Dost možná moje poslední setkání s filmovým oddělením Q...40% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejslabší část. A to ne jen kvůli změně hlavních představitelů, ale i kvůli stavbě píběhu. A koruna nasazena rolí pro Godlu. Zatracovat bych to nechtěl a nebudu, ale pecka to není. 50%. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by přeobsazení Nikolaje Lie Kaase Ulrichem Thomsenem bylo krokem vedle. V jeho podání dostává postava detektiva Carla Mørcka maličko uvážlivější charakter, což k danému námětu celkem sedí. Kámen úrazu bude spíš v poněkud mdlém scénáři. Po režijní stránce však nemám vážnější výhrady i hudba se mi docela zamlouvá. (60%) ()

alchac 

všechny recenze uživatele

V krátkém čase mi na monitoru opět přistálo cosi shnilého ze státu dánského, avšak tentokrát k mému mnohem a mnohem většímu poděšení, neboť zhlédnutí Chanov deffek(ál)ten působilo po čtyřech Qčkových sQostech asi jako nechat si na závěr opulentní žranice sestávající přinejhorším ze stejků z argentinské svíčkové naservírovat z kremační pece vytaženou doutnající podrážku socialistické vojenské kanady (s přílohou z neprané fusekle původního majitele). Dobrou třetinu děje spočívající ve vskutku neobyčejně nudné naháněné Pohlodkovic fakana Červenákovskou přesilou (ačkoliv někoho to třeba zaujme, nicméně já když chci vidět něco podobného, mohu po sedmé večer jednoduše čumět z okna) totiž zřejmě natočil nějaký ochotný člen kástingu na mobilní telefon při toulkách nočním Žižkovem a Karlínem, když tamo sháněl představitele hlavních rolí, v čemž byl želperun úspěšný, anžto naprosto sQělý šarpej Kaas, kterého s ohledem na rovněž výjimečně Qalitní ztvárnění aspika v Rytířích spravedlnosti podezírám, že si při přípravě na své první Qákání v Ženě v kleci v rámci Stanislavského metody nechal obden píchat MMR vakcínu, až asi toho Aspergera fakt uhnal, byl nahrazen nesympatickým nehereckým dědkem za zatáhnutí rumové sekery U vystřelenýho oka a z neméně charamantního původního Assada zde zbyl pouze jakýsi Ass zverbovaný nejspíš mezi bezďáky z Šervůdu před hlavákem na dvoulitrovku Baronovy zahrady, resp. dvoulitrovku patrně již zpola vypitou, jelikož první půlku zjevně koštovali scénárista s režisérem, pročež i ve zbytku stopáže lze popatřiti toliko na značně nenapínavou a předvídatelnou story, neb tvůrci nám po cimrmanovsku již na začátku fakticky prosradili konec detektivky (a navíc všichni víme, že Franta neumí držet úhel). Krátce řečeno – byla to taková dost hnusná tečka za tou naší detektivní sérií. Aspoň pro mě teda. ()

Reklama

Reklama