Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Recenze (254)

Matty 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film s těžko popsatelnou atmosférou, mixující (dost nešikovně) humor s hororem. 70% Zajímavé komentáře: Jeanne, anais, slasher ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby Celosvetovo $200,000▐ uvoľnená upírska atmosféra, v celku podarený úlet /65%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stylově asi ne dokonalé, ale přesto se tu podařilo vytvořit jednolité prostředí a perfektní úpíří parodii, při které jsem se zase až tolik nenasmál, ale skoro pořád pousmíval. Polanski má jednoduše talent pro znevážení vážných věcí. Jako herec se tu moc nepředvedl, ale zase s tím svým účesem působí docela sympaticky. V tomto filmu celému světu ukázal svoji krásnou Sharon Tate a někde v tom světě si na ni asi někdo začal brousit nejen zuby. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tahle upírská persifláž je, myslím, dost přechválená. Má sice své kouzlo, ale mnozí jiní předvedli totéž líp (třebaže později než Polański). Herec v roli hlavního upírobijce navíc nevídaným způsobem přehrává, což, jak známo, komedii zabíjí a Roman Polański je vynikající režisér, ale mizerný herec. Jeho krásná přítelkyně Sharon Tateová v roli upírky byla krátce po natočení tohoto filmu brutálně zavražděna. :-( 60 % ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že dabing téhle komedii ubral polovinu zábavnosti, ale protože jsem Ples upírů v originále neviděl, můžu se plést. Evidentně se pobaví ten, kdo přistoupí na Polanského hru, tedy ten, kdo se na to bude dívat jako na grotesku. Velice se mi líbily kulisy, jsou krásné, stylové a pestré. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Z téhle komedie vůbec rozesmátý nejsem, naopak mě uvrhla do menší deprese. Vtípků je sice dost, ale vyruší je mrazivá atmosféra celého snímku. Ne že by vyzněly trapně, to kupodivu vůbec. Je to holt zvláštní film. Roman Polanski působí jako zřejmě i ve svém skutečném životě, na pohled duchem nepřítomným, nesmělým a trochu ňoumovským dojmem. A Sharon Tate... okouzlující, nádherná - na těch pět minut co je na scéně. Nevím, ale možná právě oni dva a jejich pozdější osud jsou možná důvodem, proč to na mne celé tak smutně působí. Nicméně, jako horor průměrné (mimochodem hrabě von Krolock není špatný), jako komedie taktéž, jako celek výjimečné. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to ani tak komedie nebo horor, jako spíš velká nadsázka. Skoro parodie upířiny. Přestože se tu žádný gagy nebo hlášování nijak nekoná, celkový vyznění je zatraceně legrační. Hlavně úplnej konec filmu mě roztáhl obličej do podivného šklebu. A ještě jen tak mimochodem, konečně jsem zjistil, kde se inspirovala Svatba upírů (odkaz zde), protože je to málem remake. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zde nám Polanski předložil zcela vtipnou a svižnou komedii o hraběti Drákulovi. Naštěstí to není nějaká ubohá parodie jako Drákuloviny, takže se nebojte že se vám do kamery budou tlemit titulní hrdinové. Veškeré vtípky jsou spíš nenásilné a originální. K tomu všemu si i Polanski vystřihl hlavní roli čímž ukázal že umí i hrát, přinejmenším k mé nemalé radosti. Z filmu čiší celá radost z filmování. Ono je to taková blbůstka, ale natolik milá, že i sem tam hluché místo mu odpustíte. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Onehdá sem viděl kousek v TV a fakt sem se brutálně bavil, ale teď mi to až zas tak zábavný nepřišlo, nicméně Jack MacGowran je stejně super ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Vtipné, pěkně natočené s dobrou hudbou i jemně hororovou atmosférou a krásnou Sharon Tate jakožto Sarah. 80% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dokonalý upírský hrad, židovský upír, který se nebojí křížů, a krásná Sharon Tate jsou hlavními klady. Jako celek mi ale film krev nějak nerozproudil, dá se říct, že v porovnání s pověstí, která jej předcházela, jsem byl docela zklamaný. Kazí ho totiž příšerné Alfrédovo ňoumovství. Vím, že je to komedie s nadsázkou, jenže tohle už není vtipné, ale na facku. Ovšem nějaký pořádný upírský film bych si dal, a nemyslím tím žádné (post)moderní příběhy o začleňování upírů do proudu života či váhání mezi upíry a vlkodlaky. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Polanski je chameleon a za to ho miluju. Ples upírů patří mezi těch několik málo vyvolených, které můžu vidět i s dabingem, aniž by se mi ježily chlupy v nose. Velice svébytný, podivný, až šílený, zkrátka baví mě od začátku do konce. (A dokonce bych řekla, že nebýt českého dabingu, tak by mě film tolik nebavil. Charakter dabingu jenom podporuje to absolutní bláznovství celého výtvoru.) Sharon Tate je nádherná. Neviděl někdo z vás v okolí nějaký hrad? (Ještě musím dodat, že moje hodnocení se týká té sestříhané verze, která má hodinu a půl. Když jsem se zkoušela koukat na "director's cut", který má 1h 48min, tak jsem to po dvaceti minutách vypnula, míra pitvoření mi přišla nesnesitelná. Pro tentokrát mi rozhodnutí sestříhat to proti vůli režiséra přišlo správné.) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ples upírů patří k oceňované filmové klasice, ale musím se přiznat, že když jsem ho viděl, byl jsem poměrně zklamaný. Jednotlivé ingredience jsou zajímavé a dalo by se dlouho psát o krásných kulisách, o všech hororových klišé a prvcích, které Polanski do filmu zakomponoval a parodoval, jenže jako celek u mě ten snímek příliš nefunguje. Dokonce se s uzarděním přiznám, že Soukupova Svatba upírů, byť pochopitelně z hlediska filmařských kvalit stojí nepoměrně níž, u mě z pohledu pouhé zábavnosti zabodovala víc. Polanski je sice nadprůměrný režisér, ale podprůměrný herec, ale nevím, jestli je tohle příčinou, proč mám k Plesu upírů takovýhle odstup. Celkový dojem: 50 % s ohledem na osobu režiséra. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že Ples upírů, na nějž mě Roman Polanski pozval, bude o poznání barvitější, rušnější a živelnější. Na samotný ples se dostaneme až zhruba dvacet minut před koncem. Tomu předchází výpravy profesora Abronsiuse a jeho společníka Alfreda z jedné místnosti do druhé, navrch a zase dolů, aniž by se mezi tím událo něco podstatného. Což může již po chvíli začít lehce nudit. Příběh je nabit humorem i atmosférou, ale od Plesu upírů bych čekala, že upíři nepřijdou na řadu až k závěru filmu. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski filmařině rozumí, to dokázal už mnohokrát svými dokonale provedenými filmy. Ples upírů je vzhledem k době svého vzniku neméně skvělým počinem. Geniálně mixuje legendy o upírech a jejich řádění v oblasti karpatské s humorem a nadsázkou. A tenhle gulášek i po letech hodně moc chutná. Skvělé herecké výkony, dokonce i pana režiséra jež jako pomocník šíleně zbrklého profesora upírologa plně exceluje. Hudební doprovod je také velmi dobrý a myslím že k prostředí ve kterém se příběh odehrává se dokonale hodí. Po výtvarné stránce se rozhodně nudit nelze, ta je asi stejně bohatá jako truhlice šejka Achmeda. Jako horor je to tak průměr, jako komedie nadprůměr. Co se legendárnosti týče pak musím jedině 4hvězdičkovat, neb bych jinak neměl čisté svědomí. Jestli se chcete královsky bavit, tak vřele doporučuji. Ovšem jako studijní materiál pro upírology zcela nevhodné. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Blbější upírský film neexistuje. Nic na tom nezmění ani fenomén Tate-Polanski. A to jsem si dokázala užít i některé Hammerovky. Je už dost na tom, že se o 30 let později sám Polanski k tématu vrátil a v roce 1997 se zrodil rakouský muzikál Tanz der Vampire. V původním nastudování se hrál tři roky ve vídeňském Raimundtheater. Dnes už je to moderní klasika, která se kupodivu hraje i česky. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Poctivá a inteligentní (!) upírská parodie plná špičatých zubů, dřevěných kůlů, krucifixů, krve, česneku a humoru. S odstupem času se sice může zdát humor profesora Abronsia trochu infantilní a Roman Polanski herecky trochu nestíhá (režisérsky si to však vynahrazuje), ovšem atmosféra, všudypřítomná nadsázka, perfektní hudba Krzysztofa Komedy, krása Sharon Tate (škoda jí :-() a charisma Ferdyho Maynea (dokonalý upírský hrabě) dají na těch pár mušek zapomenout. 65%. P.S.: Klidně mě kamenujte, ale tématicky hodně podobnou Svatbu upírů mám o něco radši. ()

Reklama

Reklama