Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na podobných fantasy pohádkách pro dospělé mi nejčastěji vadí, pokud se tvůrci snaží brát příběhy o nadpřirozených stvořeních (a nemusí to být pouze upíři) zcela vážně a stylizovat je do rádoby dramatu. Tohle však vůbec není ten případ, Ples upírů v sobě po celý čas má kouzelný nadhled v míře velmi diskrétní a já se hodně bavil jak nad samotným zábavným faktem, že v období plesů (zrovna aktuálním) upíři přerušili svůj zimní spánek, množstvím pěkných scén a hlášek, tak i nad hlavní postavou svérázného dědka-profesora (skvělý Jack MacGowran), který se spolu se svým studentem vydává do zákoutí strašidelného zámku na záchrannou akci. Už jenom úvodní hororový žertík se zvučkou studia MGM stojí za to! Co teprve nádherná výtvarná stránka... architekti, scénografové a kostýméři dali vzniknout velmi preciznímu podkladu a Roman Polanski (jako režisér i herec jedné z hlavních rolích) se svým štábem toho naštěstí ve svém snímku plně využil. Jedna z dobových žánrovek, ke které se určitě rád vrátím. ,,Nabruste si zuby!" :o) 90% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tahle upírská persifláž je, myslím, dost přechválená. Má sice své kouzlo, ale mnozí jiní předvedli totéž líp (třebaže později než Polański). Herec v roli hlavního upírobijce navíc nevídaným způsobem přehrává, což, jak známo, komedii zabíjí a Roman Polański je vynikající režisér, ale mizerný herec. Jeho krásná přítelkyně Sharon Tateová v roli upírky byla krátce po natočení tohoto filmu brutálně zavražděna. :-( 60 % ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Polanskiho vize upirske sfery. Super mix urcite formy napeti a komedie. Komedie sice v tomto mixu silne prevazuje, coz ale vubec neni spatne. Prvni cast filmu v hospode se zameruje na faktor zabavnosti, ktery druha pulka lehce ztraci, nicmene zde je zase kladen vetsi duraz na vizualni krasu. Sceny jako ples upiru, nebo rozhovor s hrabetem Krolockem na cimburi jsou oku lahodici. Sharon Tate je extremne beautiful, skoda ze ji Manson podriznul. Polanski jako herec zde ale narozdil od "Najemnika" prilis neexceluje. Tresnicka na dortu je pak excelentni hudba Komedy. 8/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Romana Polanského ako režiséra príliš neobľubujem, a ako herca ho priam neznášam. Je to podobné, ako to mám s Woody Allenom. Zatiaľ iba štyri Polanského filmy som hodnotil ako mimoriadne (Čínska štvrť, Pianista, Muži v tieni a Horký mesiac) a obávam sa, že ich ani nebude viac. Ples upírov považujem za veľkú prehru. Režisér (niekedy ako jediný) musí vedieť, čo ide nakrútiť. Miešať žánre je riziková záležitosť, pri ktorej hrozí, že diváci neuveria, že to bolo zámerné. Ples upírov je pre mňa žánrová hlúposť, nekončiaca nuda a musím sa pripojiť k väčšine s názorom, že jeho jediným svetlým momentom bola účasť krásnej Sharon Tate. Ale v tom prípade stačilo nakrútiť jej medailónik a nie transylvánsku blbinu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako komédia to príliš nefunguje, ako horor to tiež nefunguje, ale ako film Romana Polanskeho to funguje skvele. Je to podobný prípad, ako Hitchove trilery, keď môžeme v žánrovom rámci čítať vzťahové metafory a zabávať sa na nich. Alfred túži po láske krásnej slečny, lenže ona má tendenciu ho nakoniec "vysať" ako každá žena chlapa (a naopak) a šíriť tak toto zlo ďalej do sveta. Je to ale lepšie, ako podľahnúť homosexuálnym zvodom Krolockovho synáčka. Nič proti tomu nezmôže ani kresťanstvo. Polanski sa baví, ja som sa ale aj napriek zvláštnej, zato pohlcujúcej atmosfére nijak špeciálne s ním nebavil. Ako paródia to zo žánrových klišé vyťažilo málo, ale o to Polanskemu primárne nešlo. Dilema v hodnotení, 70%. No a do tohoto kraja by som si rád zašiel na zimnú dovolenku. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Roku 1997 ve Vídni nastudoval režisér Roman Polanski "Ples upírů" jako divadelní muzikál. (Lynette)
  • Jedna ze zábavných scén znázorňující trojici hrdinů, kteří jsou narozdíl od přítomných upírů vidět v zrdcadle, byla natočena za pomoci falešného zrcadla, za nímž byli stejně oblečení herci. (Terva)
  • Existují dvě verze filmu. Kratší americkou verzi bez souhlasu režiséra sestříhalo studio MGM a doplnilo animovanými titulky, vysvětlujícími úvod filmu. V této verzi byli navíc oba hlavní představitelé předabováni. [Zdroj: Cinema] (kenny.h)

Reklama

Reklama