Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

U Polanského komického až parodického pohrávání si s upírskými kýči, postupy, tradičními prvky i základy mě nejvíce zaujalo to, že se příběh odehrává v mrazu a na hlubokém sněhu. To vytvářelo velmi příjemné a sympatické prostředí. Velmi mě potěšil Ferdy Mayne v roli místního upíra. Ač Polanského záměrem evidentně nebylo strašit ale spíše bavit, film občas přesto zabředne do napínavé a mrazivé atmosféry (nejednou vycházející z upírských tradic). Je to veselé, je to hravé, je to lahodící oku (nejen kvůli Sharon Tate). Přesto si myslím, že film mohl na tu parodickou notu zahrát trochu více. 3,5* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ples upírů patří k oceňované filmové klasice, ale musím se přiznat, že když jsem ho viděl, byl jsem poměrně zklamaný. Jednotlivé ingredience jsou zajímavé a dalo by se dlouho psát o krásných kulisách, o všech hororových klišé a prvcích, které Polanski do filmu zakomponoval a parodoval, jenže jako celek u mě ten snímek příliš nefunguje. Dokonce se s uzarděním přiznám, že Soukupova Svatba upírů, byť pochopitelně z hlediska filmařských kvalit stojí nepoměrně níž, u mě z pohledu pouhé zábavnosti zabodovala víc. Polanski je sice nadprůměrný režisér, ale podprůměrný herec, ale nevím, jestli je tohle příčinou, proč mám k Plesu upírů takovýhle odstup. Celkový dojem: 50 % s ohledem na osobu režiséra. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski patří bezesporu mezi velmi kvalitní režiséry a přestože je tento film velkým „milníkem“ v jeho tvorbě, jde o velice slušnou podívanou. Až mě udivují ty výkyvy v hodnocení na internetu. Zřejmě dost lidí nepochopilo tvůrcův záměr, nebo lépe řečeno jeho úmysly. Polanski dokonale skloubil hororovou komedii s parodií na upíří téma a to se vším všudy. Nějak se netajil, že si vypůjčil některé scény (momenty) ze známých upířích filmů a více méně zesměšnil všechna ta žánrové klišé, na které až dosud byli lidi zvyklí. Nešlo mu o to, aby se u jeho filmu lidé báli – to je potřeba zdůraznit především. Místo hrůzy divákům naservíroval slušnou porci správně ujeté podívané, až groteskních hereckých výkonů a přesto se tomu snažil zanechat i jistou formu „důstojnosti“. Mnohdy sice marně, ale právě proto si tento film oblíbilo tolik lidí. Navíc musím pochválit i vizuální stránku tohoto kousku – krajina, hrad, ale i ona krčma – to všechno v sobě mělo jisté osobité kouzlo. Osobně jsem se u toho opravdu nenudil, ba právě naopak. Co mě však na tomto filmu uchvátilo asi nejvíc, byla dvojice Sharon Tate - Jack MacGowran. 70% ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Tuctová britská komedie určité doby. Stylizované do nějakých absurdních výjevů, ale nefunguje zábavně ani nijak jinak. Po celou dobu jsem vzpomínal na Herzogova Nosferatu a přestože se jedná o jiný žánr i dobu, tak ples upírů shledávám zbytečným filmem, který rozvíjí upírskou tématiku špatným směrem. Párkrát přivede k úsměvu a mnohokrát k pocitu trapnosti. Bezesporu nejtuctovější a nejméně zajímavá věc, kterou jsem měl od Polanského možnost vidět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako komédia to príliš nefunguje, ako horor to tiež nefunguje, ale ako film Romana Polanskeho to funguje skvele. Je to podobný prípad, ako Hitchove trilery, keď môžeme v žánrovom rámci čítať vzťahové metafory a zabávať sa na nich. Alfred túži po láske krásnej slečny, lenže ona má tendenciu ho nakoniec "vysať" ako každá žena chlapa (a naopak) a šíriť tak toto zlo ďalej do sveta. Je to ale lepšie, ako podľahnúť homosexuálnym zvodom Krolockovho synáčka. Nič proti tomu nezmôže ani kresťanstvo. Polanski sa baví, ja som sa ale aj napriek zvláštnej, zato pohlcujúcej atmosfére nijak špeciálne s ním nebavil. Ako paródia to zo žánrových klišé vyťažilo málo, ale o to Polanskemu primárne nešlo. Dilema v hodnotení, 70%. No a do tohoto kraja by som si rád zašiel na zimnú dovolenku. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Režisér Polanski nechal v Alpách, kde natáčení probíhalo, najmout velmi mnoho truhlářů na výrobu rakví, které pro film potřeboval. Turisty to natolik zneklidňovalo, že místní hoteliéři museli zveřejnit vývěsky ujišťující hosty, že území nebylo zasaženo nějakou smrtící nákazou. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Jelikož se natáčelo v italských Dolomitech, hodila se štábu znalost italštiny Sharon Tate (Sarah Shagal), která v Itálii vystudovala střední školu. (andrew88)
  • Roman Polanski psal scénář spolu s Francouzem Gérardem Brachem. Jejich spolupráce na filmu ale nebyla ojedinělá, společně se podíleli již na snímcích Hnus (1965) a Ve slepé uličce (1966). Později pak spolupracovali ještě na filmech Nájemník (1976) a Hořký měsíc (1992). (Terva)

Reklama

Reklama