Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Již název filmu vypovídá o tématu, kolem kterého se příběh točí. Existuje totiž teorie, že by se každý člověk měl narodit s určitou dávkou alkoholu v krvi. Tato malá intoxikace totiž otevírá naši mysl k poznání světa okolo nás, zmírňuje problémy a zvyšuje naši kreativitu. Tato teorie zaujme Martina (Mads Mikkelsen) a jeho tři přátele, unavené středoškolské učitele, a pustí se do experimentu, při kterém si po celý den udržují hladinu alkoholu v krvi. Když Churchill dokázal vyhrát druhou světovou válku s notnou dávkou alkoholu, kdo ví, co způsobí pár kapek jim a jejich studentům? Prvotní výsledky jsou povzbudivé a tento malý projekt se stane opravdovým akademickým výzkumem. Jak jejich hodiny, tak výsledky se zlepšují a skupina znovu dostane chuť do života! Když však výzkum přeženou, někteří musí skončit. Je stále jasnější, že i když alkohol mohl dopomoci ke skvělým úspěchům v historii, některé odvážné činy mají své následky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (522)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Ako natočiť film o pití alkoholu s výstižným názvom Chlast s tým, aby ste ním príliš nemoralizovali, ale zároveň etanol nestavali na vysoký piedestál? Thomas Vinterberg prišiel s pomerne uspokojivou odpoveďou. S alkoholom sa vo filme narába decentne – tak, aby si ho ľudia užili, ale zároveň nemali pocit, že ho tvorcovia velebia. Mads Mikkelsen bol znova fantastický a všetky jeho eskapády som si vychutnal ako dobre načapovanú Plzeň. Ostatné postavy sú však oproti tej jeho menej výrazné. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Budeme pít pouze v pracovní době." Tak tomu říkám předsevzetí. Přece co je veselejšího než opilej učitel? To by mohlo fungovat. Jenže já jsem se docela bavil pouze přibližně do půl promile. Pokud bych při sledování chlastal s nima, tak bych byl určitě spokojenější, ale já nemůžu. Já totiž to co dělám, dělám pořádně. Takže mi připadá bezpečnější pořádně abstinovat než pořádně chlastat. Proto pro mě po překročení hranice půl promile skončila zábava a začalo drama. Dramatický drama. Fakt může chlast způsobit problémy v práci nebo v manželství? Tak to je mi novinka. Jsem v šoku. Ale vážně, to drama byla docela nuda. Ovšem závěrečnej tanec stojí za to. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Celá táto krajina aj tak chlastá ako šialená!“, to je určujúci výrok, ale Dáni zrejme neboli ďalej na východe než v Nemecku. Veď podľa štatistík nie sú ani v top 10 na svete (dokonca až 29.), za to Česko aj Slovensko sa tam umiestňuje pravidelne (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption_per_capita). V každom prípade strhujúci výkon Mikkelsena, ktorý má črty alkoholika aj za triezva, tento muž ťahá celý film, ktorý by bez neho bol zrejme o triedu nižšie. Avšak do akej miery ma ten film pobavil? Nachádza sa tu tiež dosť hluchých miest zameraných len na hudbu, kedy má divák pokúšať sa vyčítať z hercovej tváre, ako sa asi cíti. Príbeh je zameraný len na to jedno, že s alkoholom to neradno preháňať, ale dá sa s ním prežiť. Nejak mi chýbalo širšie rozvetvenie deja. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vinterbergovi se podařilo vystihnout nejrozličnější situace, z nichž vychází ambivalence pití alkoholu. Není náhodou, že zobrazil mužský svět ve stadiu bilancování. Často se pejorativně říká, že chlapi jsou děti a nedospělci, bohužel to mnohdy bývá tak, že jsou to citlivé a jemné duše, jen to na nich vždy nepoznáte. Euforie, letargie a deziluze, časté fáze pití zde vidíme, někdy jsou zachycené natvrdo, jindy jen náznakem, tak to má být. Taky není divu, že je nám blízká dánská poetika, jsme si v mnohém tak podobní, teď už nezbývá, než aby nějací takoví dva, tři Vinterbergové působili i u nás a točili podobně úžasně. 90%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Hogo Fogo tvrdí, že alkohol podávaný v malých dávkach neškodí v akomkoľvek množstve. Lekári tvrdia, že alkohol škodí aj v minimálnom množstve. Rozšíreným zvykom je otráviť ráno červíka a/alebo piť červené víno, lebo podporuje tvorbu krvi. Lasica so Satinským tvrdia, že ľahko je byť abstinentom, ak vám alkohol nechutí. A tak som sa, vyzbrojený týmito múdrosťami, pustil do Chľastu. Napriek kvalitnému personálu, ktorý ho vytváral a akademikom, ktorí ho ocenili, ma film nezaujal. Tá pôvodná, a bohužiaľ i jediná, myšlienka podľa mňa nestačila a vystavanie dvojhodinového filmu. Namiesto ďalších som sa dočkal nekonečných komentovaných pokusov. ktoré vysvetľovali a obhajovali chľast, prípadne už iba bľabotu pod jeho vplyvom. Čakal som viac. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Aj napriek obmedzeniam sa počas otváracieho víkendu predalo 102,366 vstupeniek, čím sa tento film stal najnavštevovanejšou Dánskou drámou za posledných 7 rokov. (figliar)
  • Tesne pred začatím natáčania zahynula Thomasovi Vinterbergovi 19-ročná dcéra Ida, ktorá v ňom mala hrať. Režisér tvrdí, že mu následne nakrúcanie nakoniec zachránilo život a film venoval jej. Nezabudol ju spomenúť ani pri ďakovnej reči po obdržaní Oscara za Najlepší cudzojazyčný film roka. (Pat_rick_fan)

Související novinky

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

36. Premios Goya – výsledky

36. Premios Goya – výsledky

13.02.2022

Ve Valencii byly v sobotu 12. února 2022 předány výroční španělské filmové ceny Goya. Režisérem slavnostního ceremoniálu, jenž se uskutečnil v operním divadle Palau de les Arts Reina Sofía, byl… (více)

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

16.11.2021

Studio Lionsgate si objednalo remake další evropské pecky – tentokrát velebeného dánského snímku Rytíři spravedlnosti. V původním filmu režiséra Anderse Thomase Jensena (O kuřatech a lidech, Adamova… (více)

28. Dny evropského filmu startují!

28. Dny evropského filmu startují!

15.06.2021

DEF proběhnou v termínu od 16. do 23. 6. v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech ČR v rámci festivalových ozvěn. DEF jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný… (více)

Reklama

Reklama