Reklama

Reklama

Opolčenočka

  • Rusko Ополченочка (více)

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí. Poté, co obdržela zprávu o zmizení svého bratra, který bojoval jako tankista proti ukrajinským fašistům, se Káťa Bělova vydala do Luganska zjistit více o jeho osudu. Jako zpravodajka pracovala už v Petrohradě, a tak na jihu chtěla vedle svého pátrání točit i reportáž z míst bojů. S kamerou se dostala až na přední linii, kde se seznámila s kozáckým velitelem. Ti dva se spolu sblížili a později se měli dokonce brát, ale v den svatby Jegor zahynul a měli ho na svědomí zabijáci z praporu Azov. V tu chvíli se v ní všechno zlomilo a sama se šla přihlásit jako dobrovolník na obranu napadené země.
Zde se seznámila s dalšími ženami, se dvěma z nich nakonec utvořila posádku tanku. Jednou je bývalá učitelka Anna Lobanova, ta byla dlouho jen pasivní obětí války. Jako místní obyvatelka mnohokrát zažila dělostřelecké ostřelování a nálety ukrajinských stíhaček, přesto mnohem více trpěla ideologickým sporem s manželem, který podporoval Euromajdan. A byla by pasivní doposud, kdyby její muž jednoho dne neutekl do Charkova a neunesl s sebou její dceru. Třetí z posádky Světa naopak o muže přišla definitivně, když ho přímo před jejíma očima zavraždili ukrajinští nacionalisté za to, že měl po vítězství v automobilovém závodě připnutou georgijevskou stužku. I Světu chtěli zastřelit, dokonce ji nechali vykopat si vlastní hrob, ale jako zázrakem se zachránila.
Všechny tři byly zařazeny k tankistům. Na poligonu absolvovaly plnohodnotný výcvik jako ostatní mužské posádky a po závěrečných ostrých střelbách byly připraveny k bojovému nasazení. Tehdy se zhoršila situace u Debalceva a velení rozhodlo o vyslání tanků do krizové oblasti. (chamonix)

(více)

Recenze (2)

Robur888 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem váhal mezi hodnocením jednou hvězdičkou a odpadem. Je to totiž příliš silná propaganda pro ty, kteří situaci v regionu sledují alespoň povrchně. Vím, že vykreslit nepřítele ve zrůdných obrysech je principem mnoha akčních filmů, ale tady to tvůrci poněkud přehnali. Na film by se měli dívat jen ti, kteří se nenechají ošálit. Na druhou stranu jsou akční scény realistické. ()

chamonix 

všechny recenze uživatele

Věčné křižování, ikony, popi a „S námi je Bůh“– náboženský fanatismus to zabil. Jinak jasně, je to vlastenecká luganská propaganda, ale nebyl by to žádný propadák, tanky, střelba, boj – to všechno bylo reálné, žádná počítačová grafika. A na to, že jde o vůbec první film luganské národní kinematografie … Zkrátka hodnotil bych výrazně lépe, jenže ty kříže pořád?!? V duchu dnešní ekumenické tolerantnosti asi nejoblíbenější akčňák Dominika Duky. ()

Reklama

Zajímavosti (2)

  • Všechny tři představitelky hlavních rolí Marija Pern, Natalja Starodubceva, Natalja Koloskova i další lidé spojení s filmem se dostali vysoko na ukrajinský seznam „teroristů, žoldáků a válečných zločinců“. (chamonix)
  • Předobrazem Káti Bělovové byla Taťjána Drjomova z Luganska (později pracovala v Luganském dramatickém divadle), ale na východě Ukrajiny nešlo o jedinou ženskou tankovou posádku. Další taková bojovala i na Doněcku. Velitelku doněckého stroje Světlanu Drjuk se později ukrajinské tajné službě podařilo během její dovolené v Moldavsku unést na území Ukrajiny a před dlouhým trestem ji zachránilo vystoupení ve státní televizi. Rovněž kozácký velitel Jegor má svůj skutečný vzor v generálovi Donského vojska (resp. Národní milice LNR) atamanu Pavlu Drjomovovi. I ten zahynul cestou na vlastní svatbu s režisérkou z Petrohradu po výbuchu nastražené bomby. (chamonix)

Reklama

Reklama