Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Autogram k tomuto seriálu (7)

Konec velkých prázdnin (1996) 

Dobre si spomínam, ako som tento seriál v čase jeho premiéry rád sledoval a ako vzbudzoval u ľudí rôzne emócie. Niekto tvrdil, že tak to vôbec nebolo a pre niekoho sa vôbec nemal natáčať. Uplynulo pár desaťročí, a dnes už nevzbudí emócie skoro žiadne, ale rád si ho pripomeniem. ()

Úzká brána k širému světu (1996) (E01) 

Celý prvý diel sa zoznamujeme s postavami, ich motiváciami na útek a tiež dôvodmi na váhanie. Postáv je dosť, takže to chvíľu trvá, pritom sa prenášame na všemožné miesta okolo rakúskych hraníc. Niektoré situácie su natočené lepšie, iné slabšie, za slabšiu by som považoval aj scénu, ako Peter Bebjak na čiare pri Dunaji kosí a Juraj Mokrý ho stráži. Lepšie sú na tom Dejdar s Cibulkovou alebo Zedníček so svojou výpravou. Adrenalín pri úteku cez tunel a seknutie epizódy v najlepšom bolo mučenie seriálového diváka. –––– Neboj, mami, my tě s tátou přeedem. ()

První den v druhém životě (1996) (E02) 

Vážne situácie aj historky Zedníčka, ktorým málokto uverí, snáď len úradníci na imigračnom a chutnučká Laurinová. Tá má zase zálusk na slovenského vojaka, on na Bambuľku, ale tej rodičia Zedníčka asi nepovolia, takže kruh sa neuzavrie. –––– Můžete mi nějak definovat, pane doktore, v čem konkrétně se považujete za politického a ne ekonomického uprchlíka? ()

Pomsty staré vlasti (1996) (E03) 

Rôzne príbehy a každý má niečo do seba. Zedníček sa stará o zábavu, Dejdar ide na tú najvážnejšiu tému. Ďalšie postavy sa tiež posúvajú bližšie k svojmu cieľu a mne sa ich osudy postupne pripomínajú spred dvadsiatich rokov. ()

Neúnosné břemeno svobody (1996) (E04) 

Oveľa vážnejšia epizóda oproti ostatným, skoro každá postava si musí ujasniť, ako ďalej, a nie je to jednoduché. Možno z tej vážnosti, v jednom prípade až bolestnosti, pramení aj menšia obľúbenosť a nižšie hodnotenie epizódy. Tých otázok na zamyslenie tam padlo dosť, a ja som bol spokojný. ()

Naděje umírá poslední (1996) (E05) 

Romány a romániky, každý má ten svoj, emigranti si užívajú nielen slobodu. Konečne má Vilma Cibulková v tejto epizóde hlavnú úlohu namiesto ležania v nemocnici, a stojí to za to. Zvlášť to prekvapenie pred koncom v otvorených dverách u pána profesora. Napriek všetkému sa epizóda končí vo veľmi vážnom tóne. –––– Do loďky sa zmestí iba prevozník a pes. ()

Ztráty a nálezy (1996) (E06) 

Príbehy sa uzatvárajú, pre niekoho lepšie, pre niekoho horšie. Je na to potrebná trochu dlhšia epizóda a každý tak má dostatok priestoru. Dostali sa k dnes už dobre známej veci, že v kapitalizme sa musí buď tvrdo makať alebo sa vrátiť. Pripadne ešte podvádzať a nenechať sa pri tom chytiť. Za mňa filmovo najlepšou linkou bola Dejdar s Cibulkovou, v tomto príbehu nebol ani náznak amatérskosti, čo až tak bezvýhradne neplatilo pre ostatné. –––– Nejsem tak blbý, abych zbytek svých sil promrhal pro druhé. –––– Cizí vyžírky! A my je musíme živit a obsluhovat! Pak si odejdou za lepším a nám zbydou jen dluhy. ()

Reklama

Reklama