Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Cival 

všechny recenze uživatele

Slušný seriál s více či méně působivějšími epizodkami. Skvělý Dejdar - bylo mi tehdá nějakejch třináct a jeho utrpení na mě dost silně zapůsobilo. Zajímavé téma. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

BOŽE, JAKÝ TO MÁ VŠECHNO SMYSL? Filmový román (kniha je jako tradičně lepší, tohle je ochuzeno o dějovou linku Posedlého sexem) o tom, jak to tehdy bylo. Je to sice dávno, ale tuhle pravdivou výpověď těžko mohl někdo natočit dřív, žejo. 90%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Některé díly byly silnější, jiné méně silné, ale celkově šlo o lehce nadprůměrný seriál, v němž jsme mohli nahlédnout do pozadí některých pokusů o útěk do zahraničí za dob reálného socialismu. Bylo to sice zajímavé nahlédnutí, ale ty časy jsou už dávno pryč. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nosné a jinde opomíjené téma, škoda toho až příliš televizního zpracování. Podobný seriál by se měl natočit znovu a s lepší výpravou... Představuji si remake v režii Karla Kachyni...:-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem byl příkladným sportovcem, ale nikdy jsem se nezúčastnil jedné z nejoblíbenějších neolympijských disciplín ČSSR - útěku na Západ. Prchalo se různými způsoby, trasami, rychlostmi i styly. Za hranicemi však na překvapené závodníky nečekalo slavnostní přivítání s kapelou, ale realita v podobě tržního kapitalismu. Málokterý z borců při útěku do světa laciné elektroniky a čerstvého ovoce totiž pomyslel na to, že znalost jazyka, odborná způsobilost a mnohem vyšší pracovní nasazení jsou základem pro budoucí spokojený život. Tento seriál se hodně povedl, i když se zaměřil pouze na reprezentativní vzorek prchajících, kteří uvěřili tomu, že na Západě pečení holoubci sami provádějí nálety do mlsných tlamiček a teprve na místě pochopili, že jim skončilo pohodlné socialistické polehávání a začal boj o přežití. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Slovenský režisér Miloslav Luther natočil v roku 1996 televízny koprodučný seriál "Koniec veľkých prázdnin". Zachytáva v ňom osudy Čechov a Slovákov, ktorý pred rokom 1989 boli nútení kvôli politickej situácii emigrovať do krajín západného bloku. Seriál pozostáva zo šiestich hodinu a pol trvajúcich epizód: "Úzka brána ku šíremu svetu", "Prvý deň v druhom živote", "Pomsty starej vlasti", "Neúnosné bremeno slobody", "Nádej umiera posledná", "Straty a nálezy". ** ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pochopil jsem účel tohoto bezesporu nepovedeného tv seriálu, snad ještě mladá demokracie si to žádala, je dobré si připomínat podobné pravdivé příběhy emigrantů, leč ne takto špatně a připitom... škoda.!!! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Osudy emigrantů zpočátku 80. let líčí v šesti dílech seriál zkušeného slovenského režiséra Miloslava Luthera. Podařilo se angažovat poměrně schopné herce, kterým se dá uvěřit (samozřejmě, že byli hrozní, ale co mám psát) jejich čekání na azyl i následný pobyt v utečeneckém táboře i mimo něj. Byli však i tací, kteří měli v zahraničí kontakty nebo shodou náhod a okolností se jim vedlo lépe. Seriál překvapivě není natočen kvalitně, respektive s hroznou kamerou, nehodící se epickou hudbou, chabou režií nebo technicky slabým zázemím seriálu, jsem spokojený nebyl. Oproti tomu herecké obsazení českými a slovenskými herci je poměrně pestré a jejich osudy sice trpěly zkresleností a nepravděpodobným vývojem, ale nedá se napsat, že byly vyloženě blbé. Mně přišlo divné, že osoby, co měly hovořit německy, mluvily plynou češtinou nahrazující titulky. Stěžovat si nechci, protože čtení titulek by mě opravdu nebavilo a němčina u našich herců trpí rušivým přízvukem. Mně ten seriál přišel dost umělý. Nevím, jak to přesně definovat, ale ty naaranžované situace moc přesvědčivě nevypadaly. Za normálních okolností bych tomu dal 40%, ale když česká televize to nazývá mimořádně zdařilým projektem, hodnocení zvedám na 60%, a jen se arogantně povznáším nad blbostí a pokrytectvím přisluhovačů televize, kteří by nepohanili nic z její produkce, i když tam už roky nevzniklo nic kloudného. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní televizní seriál z poloviny devadesátých let vypráví příběhy několika emigrantů, kteří se rozhodli opustit ČSSR v létě 1983. Některá dramaturgická rozhodnutí (např. se každý díl odehrává v průběhu jediného dne) tvůrcům zbytečně komplikují situaci a samotný závěr v některých případech působí prostě hloupě, ale jinak se tento koprodukční projekt čtyř evropských televizí docela povedl. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Skvěle načrtnuté postavy, velmi dobře se proplétají jejich osudy. Na základě seriálu vydal Pavel Kohout i stejnojmenný román. Autor mapuje osudy československých emigrantů v Rakousku během několika měsíců v roce 1983. Časová rovina a prolínání příběhů jednotlivých postav je zajímavé hlavně v úvodní části. Druhý díl začíná "šokující" zprávou pro Milana Čecha (Martin Dejdar); tragikomická scénka na vrátnici nemocnice - gratulace vrátného k potomkovi je předzvěstí špatných zpráv. Zajímavá je především pestrost postav: klavíristka Lydie Guttenbergová (Táňa Fischerová), Václav Rada (Jaromír Dulava), kouzelník Pepa Strniště (Pavel Zedníček), Bobina Havránková (Sabina Laurinová), vojín Tono Vágner (Bronislav Mišík), Černiakovi (Jozef Vajda, Marta Sládečková, Monika Haasová). ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mám hrozně rád. Zrovna v době, kdy ho dávali poprvé, jsem se přestěhoval k rakouským hranicím, do míst, kde ještě byly patrny pozůstatky opony. Tak to na mně tak nějak trochu více dolehlo. Navíc je to skvěle obsazené a ten příběh moc neidealizuje, bere to padni komu padni. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Trochu mimo mísu mi to připomnělo rodinnou historku, když se nám v Jugoslávii zadřel motor a než nám opravili auto, potřebovali jsme prodloužit tzv. výjezdní doložku o pár dní. Já jsem z toho tenkrát ještě neměl moc rozum, ale mí rodiče mají dodnes traumatizující zážitek z jednání s tehdejším československým konzulem ve Splitu (ing. Tužil). Konec velkých prázdnin jsem při premiéře dost hltal, s překvapením časem trochu pozapomněl a po letech rád zopakoval. Výbornej scénář, skoro neuvěřitelná snůška lidí s různými pohnutkami, které osud svede dohromady často proti jejich vůli. Tady jsem se poprvé setkal s Jaromírem Dulavou, nevadili mi ani herci, kteří mi jinak vadí dost (Táňa Fischerová) nebo kteří podle mě v dramatickém žánru celkem nemají co dělat (Sabina Laurinová). Rozhodně bych to pouštěl všem těm chytrákům, co vykřikujou, že tenkrát bylo líp a že je potřeba zase uzavřít hranice. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Relativně podařený seriál. Nicméně některé "příběhy" působí spíše směšně a občas mě donutí se zeptat, jestli to tak skutečně v Rakousku tehdy vypadalo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Lidé, kteří se rozhodli emigrovat z komunistického Československa to neměli lehké. Doma byli vyvrhelové společnosti a ve svobodném Rakousku vlastně taky. Čekali od svobodného světa něco jiného. Souhlas s uživatelem petaspur ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál, který možná uzraje s dobou. Jako jiným i mě uvízl v paměti osud postavy Martina Dejdara, ale zajímavý je v podstatě osud každé z postav. ()

Reklama

Reklama