Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

768. hodnocený film: Kdysi to byl obrovskej hit a hrozně se mi to líbilo. Film byl napšchovaný skvělými herci a navíc příběh byl skutečně inspirovaný skutečnými událostmi. Volně díly na sebe navazovaly a mělo to hlavu i patu. Dneska to ale už moc nebaví a dal bych tomu 3*, ale jinak mě to dřív fakt chytlo a měli by to vidět všichni ti kreténi, kteří ještě volí komanče a Paroubka, nebo ti, kteří blekotají, že za komunistů bylo líp - hovno. 4* za tuhle povedenou minisérii. 4* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Podle me nedoceneny serial, ktery je jeden z nasich nejlepsich v devadesatych letech. Velmi atraktivni namet, zajimave osudy a postavy, ktere maji odlisnou motivaci emigrovat. Solidni vyprava. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně odehraný, s polistopadovou huráupřímností vykreslený příběh, který dnes těžko přesvědčí o tom, že nebyl zamýšlen jako dvojitá parodie - na socialistické seriály i na emigranty. Výborná Ingrid Timková. Scénář: P.Kohout a Jelena Mašínová, Hudba: M.Pavlíček + orch. Varhan Bauer. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Konec velkých prázdnin byla odjakživa depresivní záležitost, ale tadyten konec byl nějak až moc...začátek mi připomínal Účastníky zájezdu (jen o fous zajímavější), kterým se v komunistickém bordelu životy pořádně zašmodrchaly. Knihu jsem nečet, ale umím si představit, že byla určitě lepší než celkem průměrný seriál. PS: Dejdar se tady ukázal v tom nejlepším světleslovasmyslu! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobre si spomínam, ako som tento seriál v čase jeho premiéry rád sledoval a ako vzbudzoval u ľudí rôzne emócie. Niekto tvrdil, že tak to vôbec nebolo a pre niekoho sa vôbec nemal natáčať. Uplynulo pár desaťročí, a dnes už nevzbudí emócie skoro žiadne, ale rád si ho pripomeniem. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě velmi oslovil, jenže trpí typickými českými neduhy - je strašně roztahaný a ukecaný, což v něm naprosto ubíjí děj a pak je to televizní kamera, která posílá do kopru všechnu snahu o uvěřitelnou výpravu... 35% ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Týmto príbehom si prešlo mnoho našich známych aj kamarátov. Seriál vychádza z realitnej skutočnosti. Aj ja som bol vo Viedni, moc blízko tohto zariadenia, pre utečencov, bol to rok 1988. Somár mohol som zostať a v roku 89 by ma rehabilitovali!!!! Martin Dejdar je fakt dobrý........80%. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nuda. Chápu záměr filmařů co nejdříve po revoluci vysvětlit občanům, co obnášely první chvíle po emigraci, ale je to šité horkou jehlou. To téma má smysl řešit až teď po čtvrt století, kdy je od toho všeho odstup a bylo dost času na sběr příběhů a jejich kritického posouzení. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál se zajímavým dějem a slušným obsazením. Nejvíce se mi líbila ta směs různých příběhů o emigraci z lehce jiného pohledu. Každý byl trochu jiný, ale každý byl velmi napínavý. Někomu jsem držel palce, někoho litoval a někoho jsem neměl rád. Zkrátka ve mně Konec velkých prázdnin probudil emoce a už je za to si zaslouží pochvalu. Děl s podobnou tématikou (emigrace během komunismu) navíc zase tolik není, což je škoda. Docela bych nějaký nový počin uvítal. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byl Pavel Zedníček, který se o sebe uměl postarat. Tomu jsem to hodně věřil. Naopak mě vyloženě štvala pořád něco řešící dvojice Dejdar-Cibulková. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Konec velkých prázdnin, patří k tomu lepšímu, co v české televizní tvorbě vzniklo. Výborně rozvinuté příběhy desítek lidí, kteří se bolestně a složitě aklimatizovali v cizí zemi na cestě za svobodou. Skvělé herecké výkony a skvělá režijní práce. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Zajímavá mozaika lidí, kteří v osmdesátých letech emigrovali ze zaprděného komunismu. Jeden z mála ne-li jediný který se toto tématikou zaobírá. Snad jen to mohlo mít šťastnější pro více našich hrdinů, ale asi to více odpovídalo realitě. Herecky dobře obsazené a dokonce i Dejdar tady exceluje. Méně známé tváře slovenských herců jsou osvěžující. ()

Simgal 

všechny recenze uživatele

První díl je jednoznačně nejlepší, pro mě hlavně kvůli Pavlu "Čmaňovi" Zedníčkovi. A vůbec je tu ukázáno několik více či méně kreativních způsobů jak utéci z naší socialistické vlasti. Tento film bych někdy pustil těm, co si dnes myslí, jak jsme se v té době měli hezky. 40 let socialismu = nic horšího není. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Hezká záležitost - některé příběhy mě opravdu dostaly, jiné méně. Zedníček, Dejdar i Dulava - skvělé. Dechberoucí hudba Michala Pavlíčka. Opravdu, opravdu geniální. Nemám slov. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Moc jsem si přála, aby se Vilma Cibulková dala s Dejdarem zas dohromady. Jejich loučení na letišti většinou obulím :-) Je mi tam líto i Zedníčka a Moniky Haasové... je to celé dost depresivní. Skvělá je hudba Michala Pavlíčka, koupila jsem si soundtrack a čas od času si to doma pouštím... ()

Reklama

Reklama