Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

ivamka 

všechny recenze uživatele

Hudba - Michal Pavlíček a to mluví za vše. Příběhy se spojovaly a zas rozcházely. Sabina Laurinová výborně ztělesnila přesně jednu holku, kterou jsem poznala během zájezdu do Jugoslávie v r.1985. Zůstala tam a pak se za 14 dnů vrátila, protože byla holka zhýčkaná a v lágru jí bylo těsno. Taky jsem poznala pár emigrantů a opravdu radši budu doma žužlat chleba o dvou kůrkách, než se někde s něma bít v cizině za blahobyt. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jako malý kluk, hodnocení tedy raději nechám povolanějším, nicméně zaujaly mě postavy Dejdara, Cibulkové a několik drobných epizod, jež si pamatuji dodnes. Docela rád bych se na seriál ještě někdy podíval. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Svět je sice dvojí, ale lidi v něm jsou všude stejný mrchy!" Skvělý seriál o pohnutých osudech našich emigrantů, kde na vysoké úrovni je scénář i režie. Myslím, že Pavel Zedníček zde podal jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů. "Já bych řek, že žiju..." ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jeden z najlepších seriálov v Česko-Slovensko-Slovinsko-Rakúskej spolupráci. Niektoré časti veľmi natiahnuté, iné ako napríklad záver prvého dielu strhujúce. V celku ma najviac zaujal príbeh Dejdara a jeho priateľky a za ten si to zaslúži 4*. Inak by to boli 3. Je to seriál, ktorý si aj teraz rád pozriem... Seriál, ktorým na dlhú dlhú dobu umrela Slovenská televízna (a filmová) tvorba ... prebudenie prišlo až o desať rokov dokumentom Najväčšie kriminálne prípady Slvoenska - ale to sú žanrovo a typovo trochu iné vody ... ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Seriál o tom, že to v emigraci rozhodně nebylo jednoduché, jak si možná někteří z nás mohli myslet (z některých scén mě docela mrazilo, a jelikož jsem se o emigraci a problémy s ní nikdy nezajímal, přiznám se, byla pro mě spousta věcí dosud netušená). Seriál plný výborných hereckých výkonů (určitě Martin Dejdar, který už mnohokrát dokázal že není jen bavičem z Ptákovin, ale jmenoval bych i Vilmu Cibulkovou, Jaromíra Dulavu a další). Seriál, na kterém je příjemný jeden fakt - opět máme možnost poznat i poměrně neznáme slovesnké herce, přeci jen po rozdělení ČS už tolik možností nemáme a je to myslím škoda. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi zdařilé dílko, které se sice nevyhne slabším pasážím, ale převažují určitě klady. I po 20 letech je seriál tématicky relativně aktuální, ačkoliv pochází z doby, kdy byla Sabina Laurinová považována za hezkou a Pavel Zedníček za vtipného. V kontextu doby určitě velmi ambiciózní projekt, za který se ani dnes nemusí tvůrci stydět. Skvělý Dejdar! ()

Maxmilian 

všechny recenze uživatele

Ještě že jsem takovou dobu pořádně nezažil. Cestovat na povolení a to jen tam, kam tě pošlou a pustí. Docela autenticky popsaná tehdejší doba. Když jsem to viděl poprvé, zanechalo to ve mě dost zážitků. Hlavně um herců, jejich strach a vše kolem. ()

amyth 

všechny recenze uživatele

Slabé, žalostně slabé. Žádný spád, jakýkoliv zajímavý okamžik s přehledem likviduje scénárista tupými dialogy a hluchými místy ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Z tohoto seriálu jsem měl bohužel s každým dílem stále neodbytnější pocit, že se jeho tvůrcům dokonale daří vrazit meč nepochopení mezi emigraci a šedou zónu, takříkajíc ve stylu "a co je nám vlastně po tom, že tihle chudáčci tak strašně trpěli, když si svoji cestu vlastně vybrali docela sami." Obávám se, že takhle to tedy seriáloví tvůrci (a už vůbec ne Mašínová a Kohout) rozhodně nezamýšleli, ovšem věčné nářky a fňukání Dejdara, Cibulkové či Dulavy, šílená skoromilostná linka Zedníčka a Laurinové, blazeovaná nadřazenost Brzbohatého či poněkud pomateně idealistický mladý slovenský pohraničník, to je na mě trochu moc silný koktejl. Nejsem si vůbec jist, jestli se tady podařilo zůstat aspoň na oné obligátní půli cesty. Slaboučkých 50 % - to už mi byl milejší i takový Hotel Herbich. ()

lake-lake 

všechny recenze uživatele

jediné dílo, kde mi nevadil Zedníček, Dejdar a Laurinová ... Pavka Kohout v sobě nezapře dramatika; má smysl pro zápletku i nečekané rozuzlení. seriál orámovaný příběhem spolehlivého pohraničníka, který řeku Naděje neplánovaně přeplave sám ... aby se nakonec za palby nemájového ohňostroje potupně vrátil zpět... excelentní hudba Michala Pavlíčka ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Námět seriálu byl sice trapný a ubohý, ale i tak mě tam pár postav, které mě svým osudem i dobrým zahráním herců zaujaly! Namátkou, druhořadý herec Dejdar (myslím tu postavu, ne přímo p. Dejdara), který si myslel, jakou udělá díru do světa, bývalý legionář a současný kouzelník Zedníček, uťáplý zahradník Dulava, péesák Mišík........ ()

Frog.cz 

všechny recenze uživatele

Místy uhozené až moc,je vidět že to psal člověk neznalý některých situací a stavu věcí tehdejších.Po vzniku seriálu jsem dal vyšší hodnocení ale s odstupem času a shlédnutí reprízy jsem jednu* ubral. Třeba ten PSák který se rozhodl vrátit kvůli té pipky by z basy vylez až po revoluci,za to byl Sabinov jak vyšitej a to byla nejtvrdší basa pro vojáky,po ukončení trestu by ještě musel odkroutit zbytek vojny někde u PTP.Takže myslím že by si ten návrat sakra rozmyslel a ta jeho by na něj bůhví kolik let stejně nečekala. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený seriál mapující strastiplné osudy československých uprchlíků v 80.letech min. stol., natočený v koprodukci čtyř veřejnoprávních televizí. Tvůrci divákům nabídly vskutku velmi silné příběhy plné tragiky, zoufalství, beznaděje, ale ve většině případů i nalezení svého štěstí v neštěstí. Je zde velmi zřetelně vidět, že touha po svobodě je skutečně velmi trnitá a strastiplná a často bývá vykoupena daleko větší bolestí než "pokojný" život v diktatuře. Každý zkrátka nemá ostré lokty, aby se s těmito peripetiemi dokázal poprat. Navíc se zde představila celá řada předních herců střední i starší generace a výkony většiny protagonistů byly skutečně prvotřídní. Je docela škoda, že se takové pořady, které mají divákům co předat a nějakým způsobem je obohatit, reprízují jen velmi zřídka. Vskutku velmi podařený a silný seriál. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Seriál nám pútavým spôsobom ukazuje, že nie všetci pohraničníci boli svine, nie všetci emigranti boli Mirkovia Dušíni, nie všetci utekajúci za železnú oponu mali reálnu predstavu o tom čo ich tam čaká, nie všetci Rakúšania vítali prebehlíkov s otvorenou náručou a nie každý charakter zostane pod tlakom udalostí rovný. Bambuľke sa najskôr nechce von, následne sa bráni návratu. Udatný strážca hraníc najprv hodí flintu do žita, aby potom vbehol pred hlavne bývalých kolegov. Klavírnej virtuózke namiesto koncertov v rešpektovaných sálach ponúknu hranie v bare. Kúzelník zistí že zaspal dobu a ani s babami mu to už nejde ako kedysi. Lokálna herecká hviezda skončí na čas pri lopate. Nie všetky postavy konajú logicky, vo vypätých situáciách sa to asi stáva každému, ale podaktoré konce prinútili zdvihnúť obočie. Čo bol asi zámer. Oceňujem vykreslenie pomerov prostredie utečeneckého tábora, jednačiek s úradmi na oboch stranách opony, odpor a povýšenecké správanie domácich k emigrantom, aj hovadné chovanie niektorých našincov za hranicami. Slušný počin. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Konec velkých prázdnin zobrazuje jednu důležitou věc, kromě mnoha menších. Konkrétně tu, že ani v demokratickém Rakousku uprchlíci nedostali nic zadarmo. Nejspíš si všichni mysleli, že hned dostanou víza a budou si žít jako v ráji. Nestalo se. Několik hrdinů a několik příběhů názorně maluje fakta z růžové na všechny ostatní barvy. Nikdo na nikoho nečekal s otevřenou náručí. Ani v Rakousku ani v USA. Seriál si vzal za cíl ukázat několik druhů toho, co všechno mohlo emigranty potkat a také mnohdy potkalo. A dělají to výborně. Velmi kvalitní herci, velmi kvalitní herecké výkony i výprava. Velká orchestrální dramatická hudba. Mě se ten seriál vždycky docela líbil. ()

George8 

všechny recenze uživatele

Tady můžu říci, že se jedná o nedoceněný seriál, který zobrazuje osudy lidí, kteří chtěli utéct na západ před hnusným komunismem. Zajímavé téma, kvalitní herecký výkon Dejdara, Zedníčka, Fischerové, ale především Dulavy, který byl velice dobrý. Nejvíc mě tady štvala snad Vilma Cibulková. 😂.. Určitě si tento seriál mile rád někdy zopakuji. Naposledy viděno asi před rokem. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Fakt je, že určité pasáže byly podle mě slabší. Celkově však seriál měl co říct a taky to řekl. Líbila se mi i hudba. Dávám slabší čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama