Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

koza3 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem několik dílů v roce 1994, kdy mi unikala podstata a nedokázal jsem pochopit pocity hlavních protagonistů. Pořád to nedokážu pochopit, ale umím si to alespoň představit. Osud několika utečenců před tehdejším režimem, setkání se se zahraniční realitou a jak se s tím srovnat? Každý po svém, někdo to nerozchodil, jinému se povedlo postavit se na cizokrajné nohy. Samotné zpracování seriálu není nijak perfektní, ale jedná se o unikátní dílo k němuž nenaleznete velkou konkurenci, proto lze hodnocení lehce nadzvednout. Sjeli jsme to s ženou během pár týdnů a jsme rádi, že jsme se v té době nenarodili a nemuseli řešit podobná dilemata. ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Trapnost, u které nepřekvapí, kdo je jejím autorem. Schematické figury, salónní dramata, hloupé dialogy - a 6 x 88 minut nepředstavitelné nudy. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem sledoval jako šestadvacetiletý junák hned při jeho premiéře na obrazovkách v roce 96. A uchvátil mne. Vyjímečný Dejdar, Dulava, Zedníček a nebo Kepka. Výborně budovaná atmosféra a velmi spletitý vývoj hlavních postav. No a jako třešnička na dortu skvělá hudba Michala Pavlíčka. ()

W_Parmalee 

všechny recenze uživatele

Zajímavá látka, slabší scénář... a také mi připadá, že si režisér vzal moc velký krajíc chleba... I tak za 3! EDIT: Poslední díl se ale moc nepovedl, takže za 2! ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Některé příběhy jsou výrazně lepší než druhé. Nelíbila se mi dvojice klavíristky a zahradníka, ale ostatní, třeba slovenská rodina, jsou zachyceny moc dobře. K tomu zajímavé téma a hvězdička navíc za hudbu. ()

fooggyy7 

všechny recenze uživatele

Málem mi slza ukápla. Ale pozorný divák přeci ví, kdo a pro koho byl film napsán. Ale dvě hvězdičky si film přeci jenom zaslouží. Jedna za Sabininu sukýnku a druhá za její prdelku ()

zigy 

všechny recenze uživatele

První díl o útěcích přes čáru bomba, pak už někdy hrozí trochu nuda, protože dramatu ubyde, už je to spíš handrkování s úřady, vztahové peripetie a hledání práce. Ale hezky prokreslené postavy, každá má svůj osud. Seriál, který má svojí hloubku a nutí k zamyšlení o emigraci. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Seriál o emigrantech a jejich osudech, jenž z dramatického žánru, který je nosný pro první epizodu, postupně přechází až do žánru romantického. První díl je napínavý díky strachu, které postavy mají při přechodu čáry. Poté už se jen osudy různě vyvíjejí, proplétají, tvoří se dvojičky... Je jasně řečeno, že kdo byl u nás lehkoživka, ten venku neuspěje, naopak, kdo makat umí a chce, ten má vyhráno. Nejzajímavější jsou osudy rodiny herce Milana Čecha v podání Martina Dejdara a dezertovaného slovenského vojáka Braňo Mišíka. Nesmějí chybět ani krásky - mňamózní Sabina Laurinová, teenka Monika Haasová a milfka Vilma Cibulková, která ke svému nespornému půvabu přidává i velkou dávku hereckého kumštu! Osudy všech tří jsou kořením, nejen díky kterému si už od útlého mládí tento seriál moc rád připomínám! ()

Legi36 

všechny recenze uživatele

Jediný díl,který se mi líbil byl ,hned ten první.Kdo mě bavil z hercu?Jedině Zedníček.Newskutečně mě štvali epizody s Dejdrem,úplně to skazilo celý seriál. ()

dejavu26 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, které ČT po revoluci natočila. Silné příběhy a skvělé herectví všech protagonistů mne zcela vtáhlo do děje, který umocňuje skvělá Pavlíčkova hudba. ()

katapultova 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru jde o výborný seriál s perfektním vykreslením postav i příběhů a podmanivou hudbou M. Pavlíčka. Herci jsou velmi dobří, vyzdvihnu však V. Cibulkovou a M. Dejdara; svým obtížným rolím dostáli znamenitě. Vadily mi jen dvě věci - často až příliš dobré oblečení na tu dobu a také seriál celý mluvený v češtině, přestože často měly postavy hovořit německy. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, že když jsem seriál viděl prvně, úplně mne chytl napínavý první díl. Nyní jsem si ale o to více užil další díly a vynikající herecké výkony. Moc se mi líbil Ilja Racek. Skvělý Dejdar a neméně Cibulková, která tu byla opravdu nádherná ukrutně sexy dáma, Zedníček atd. Jediné co mne dost překvapilo, vadilo nebo jak to říci, byl návrat "slováka" jak ho v pejorativním smyslu slova ve vzteku pojmenovala Sabinová. Kdyby se vojín takto vrátil a nebyl na hranicích rovnou odstřelen, by si útěk a nakonec i návrat, přestože se tedy vrátil, asi hodně užil. No ale byl mladý, naivní a zamilovaný tak možné by to bylo. Že by dopadl špatně to ale určitě... A hlavně abych nezapoměl na skvělou hudbu Michala Pavlíčka! ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Dle mého mínění více méně realisticky vykreslená mozaika příběhů jednotlivých lidiček, tvořících pestré panoptikum větších či menších zoufalců, jež osud nebo vlastní neklid přiměl k emigraci. Dobře rozpracované postavy, dobře zahrané i natočené. Spokojenost. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice povedený seriál, tuhle tématiku mám velmi rád. Hrdinové nejsou žádní školení po zuby ozbrojení agenti, ale věrohodně působící civilisté  a celý jejich průběh útěku, životě v uprchlickém táboře a rozličných emocí, které při tom prožívají. Plno zajímavých postav a charakterů. ()

Strogov 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál o tom co vlastně skutečně obnáší (obnášel) pojem emigrace. Skvělé herecké výkony snad všech představitelů, při prvním shlédnutí jsem se coby teenager platonicky zamiloval do krásné Moniky Haasové. Když srovnám vedle sebe tento seriál se skutečnými herci a např. Pojišťovnu štěstí, tak je mi trošku smutno, že seriál jako KVP se už nikdy nenatočí, protože většina diváků bude dávat přednost právě seriálům jako je výše zmíněná Pojišťovna. ()

Lkprak 

všechny recenze uživatele

Jedno z mála děl, u kterého mám pocit, že jeho televizní podoba je mnohem lepší, než knižní předloha. Snad za to mohlo razantní vyškrtání erotických scén (kterých je v knize až neskutečné množství), dramatická Pavlíčkova hudba nebo takový celkový pochmurný obraz, jakoby druhoplánově naznačující, jak riskantní bylo tenkrát překročit hranice a dát se všanc "svobodnému světu", že to bylo dobrodružství s nejistým koncem, které také mohlo skončit tragicky (a taky že mockrát skončilo), přičemž hranice mezi úspěchem a tragédií byla často velmi tenká ( v tomto případě vlak, který do tunelu vjel o trochu dříve, než by bylo záhodno). Celkově hodnotím seriál velmi vysoko, jasných 100%. Seriál působí velmi smutně, na člověka doslova sálá tragédie těch lidí, kteří z různých důvodů museli opustit svou rodnou zem s vědomím, že tím ztrácí své dosavadní sociální postavení a že se do té země už možná nikdy nevrátí. A ještě smutněji je při pomyšlení, že takových po celou dobu "vlády lidu" byly tisíce. ()

Reklama

Reklama