Reklama

Reklama

Nůž ve vodě

  • Polsko Nóż w wodzie (více)
Trailer

Sólo pro dva muže, jednu ženu a plachetnici.  Filmový debut režiséra Romana Polańského se stal po uvedení v roce 1962 pro polskou kinematografii významnou událostí. Psychologické drama z prostředí Mazurských jezer, ve kterém se představí pouze tři postavy, předvádí mužskou ješitnost i morální úpadek, konflikt sobectví finančně zajištěného novináře a pozérství bezejmenného studenta za přihlížení cynické manželky. Příběh začíná v autě během cesty Andrzeje a Krystyny k jezeru, když náhle porazí mladého muže stopujícího uprostřed silnice. Andrzej muži navrhne, aby s nimi jel kus cesty. Později, místo rozloučení, mladíka pozve na společnou jednodenní projížďku na plachetnici. Mladý muž nabídku přijímá, přestože nemá žádné znalosti o plachtění.... Dobře vystavěný scénář, děj situovaný na omezeném prostoru automobilu a lodi, atmosféra, herecké výkony a vynikající kamera (kterou vedl Jerzy Lipman), zůstávají přednostmi filmu. Jeho název odkazuje na důležitou scénu, v níž Andrzej v náznacích popichuje mladíka kapesním nožem, který následně úmyslně upustí do vody. Snímek měl v době svého vzniku silný mezinárodní ohlas, o čemž svědčí nominace na Oscara a řada dalších ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (128)

dANo 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski už vo svojej prvotine dokázal zaujať, pritom mal k dispozícii len 3 postavy, jednu jachtu a auto... Výborne sa mu podarilo vykresliť psychológiu postáv a poukázať na ješitnosť mužov v situácii, kedy je s nimi nejaká pekná mladá žena. Záver filmu ma takisto veľmi dojal, takže jeho sledovanie sa fakt oplatí. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že když jsem dnes tenhle film po dávných letech znovu popatřil, v tichém úžasu před uměním >udělat< prakticky z ničeho FILM musel jsem mu po svém původním hodnocení přidat ještě jednu hvězdičku navíc. Jednak proto, že je to vskutku brilantně syrové a (ne;-)uvěřitelně civilně natočené drama, jehož atmosféra je postavena krom jednoduchých, ale pocitově silných výrazových prostředků i na skvělé černobílé kameře (už jen ty záběry soumraku nad hladinou jezera...)... ...a druhak, že ten film - ač je více jak 45 let (!) stár, prakticky vůbec nezestárnul. A navíc jako mistrův celovečerní debut!!! . . . A zase jsem si uvědomil, že KDO na TO má... Ten nůž za toho téměř půlstoletí ve vodě prostě nezrezavěl! A myslím si, že i dál se bude blýštit jako malý drahokam tam kdesi na dně jednoho z Mazurských jezer... - - - - - (Poprvé viděno někdy před čtvrt stoletím v brněnském Filmovém klubu, znovu 29.8.2008 na ČT2, komentář zde jako devatenáctý - 29.8.2008) ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Polanského celovečerný debut a hneď takáto paráda. Nedokážem si predstaviť iného režiséra, čo by v tej dobe natočil niečo podobné, traja herci, jedna loďka a veľké dramatické divadlo, kde názov filmu zároveň odzrkadľuje aj podstatu. Dramatická linka má aj skrytý význam, nejde tu len o podpichovačný konflikt dvoch mužov, je toho omnoho viac. Ješitný novinár si ani neuvedomil, že príbeh o namyslenom námorníkovi odráža aj jeho vzťah ku manželke. Keď sme si sebou príliš istý, obvykle príde tvrdý pád a taký človek nejakým spôsobom dostane príučku. Či to pomôže už film nerieši. Zároveň by som si dovolil nesúhlasiť s obsahom. Novinárova manželka nebola cynická, veľká chyba, ona proste len na manželovo ješitné správanie rezignovala. A to je veľký rozdiel. Jednoznačne odporúčam, skvelý film. 85/100 ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nůž ve vodě je poezií niterné podstaty života nesnesitelné lehkosti bytí. Základní přírodní zákony platí i v prosperitě lidské civilizace, samčí soupeření je povinné prokazovat odvážnou kuráž a je neustále puzeno k činům sebeprosazení ve vidině zdárného dosažení společenské váženosti a vyšší životní úrovně. Boj o samičku patří k nejdůležitějšímu úkolu samotného života. Roman Polanski s jemným ironickým uhranutím útočí do středu nitra, zpřevrací pocity a nemilosrdně je přivádí až do komplexní katarze vzájemných vztahů. Obavy vnitřních světů se přehlušují křikem stupňujícího se napětí hry o získání výsostného dominantního postavení, uvolnění stavu je možné pouze v nárazech větru mezi plachtovím a v nejtěsnějším tělesném objetí. Éros dostal výraz poetické žádostivosti prostřednictvím estetických skladeb obrazů kameramana Jerzyho Lipmana, je okem, vnímající tu prchavou krásu života. Je sice možné spatřovat paralely ohlasů kritiky společnosti, ale tím hlavním posláním je schopnost básníka nahlížet na svět přes vznešenost řeckého ducha, celou podstatu života vložil do omezeného prostoru paluby jachty a se zalíbením pozoruje dualitu vnitřních pocitů. Prvním objektem básníkova zájmu je Andrzej (pozoruhodný Leon Niemczyk), sebevědomý novinář, lpící na dosažených úspěších materiálního zabezpečení a pohodlí. Náhodný společník se zdá být vhodnou obětí k demonstrování vlastních zkušeností a způsobů. Oslava ega si je jistá sama sebou. Druhým objektem básníkova hledání krásy života je Krystyna (velmi příjemná Jolanta Umecka s hlasem Anny Ciepielewské), Andrzejova manželka, již uvyklá na silné mužovo ego. Po svém se vypořádává s obřadem samčího sváru, neboť si díky němu může dovolit i svou čistě soukromou odplatu mužské povýšenosti. Třetím objektem básníkova uhranutí životem je zde mladý student (zajímavý Zygmunt Malanowicz s hlasem Romana Polanskiho), osamělý stopař ve dnech studentského volna. Mládí se tradičně hlásí o slovo a právo na život, nezapomíná při tom poměřovat svou odolnost i neústupnost. Testosteron je skutečným vládcem na palubě a zuřivě cení zuby ve svém skálopevném přesvědčení. Film Nůž ve vodě je poezií svým výrazem, náladou i myšlenkou. Roman Polanski zachytil podstatu lidského života, pronikl do utajené části vnitřních světů a nadšeně zpívá o kráse života. Jedinečný to poetický prožitek! ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Možná by se dalo říci, že Roman Polanski je ukázkovým mistrem minimalismu, což samozřejmě dokázal i ve své pozdější tvorbě. Koncept jeho prvotiny k tomu totiž přímo vybízí - tři herci na velmi omezeném prostoru a pojetí, které je opravdu takřka divadelní. To "sevření" na tom jezeře vytváří zajímavě tísnivou atmosféru a prohlubuje psychologickou hloubku filmu. Začátek je poměrně vlažný, ale jakmile se začnou postupně vyhrocovat "mužské" dialogy, nabere celý film na obrátkách a nabídne sice otevřený, ale (alespoň pro mě) vcelku příjemný konec. Polanski a jeho první ukázka čistého řemesla. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Polanski se krátce po natočení odstěhoval do Francie, kde se stal slavným. (Kulmon)
  • Auto z úvodu filmu, které přispělo k „seznámení" trojice, je Peugeot 403. Vyrábělo se od květena 1955 do listopadu 1966 v několika verzích. U nás byla doznívající doba limuzín amerického stylu zastoupena vozem Wartburg 311 z Eisenachu v NDR. Měl tří válcový dvoudobý motor o obsahu 900 ccm, od r. 1962 pak 992 ccm. (Brtniik)
  • První polský film, který ukazuje nahou ženu. (Kulmon)

Reklama

Reklama