Reklama

Reklama

Pianista

  • Francie Le Pianiste (více)
Trailer 3
Francie / Polsko / Německo / Velká Británie / USA, 2002, 150 min

Režie:

Roman Polański

Předloha:

Władysław Szpilman (kniha)

Scénář:

Ronald Harwood

Kamera:

Paweł Edelman

Hrají:

Adrien Brody, Emilia Fox, Michał Żebrowski, Ed Stoppard, Maureen Lipman, Frank Finlay, Jessica Kate Meyer, Wanja Mues, Richard Ridings, Anthony Milner (více)
(další profese)

Polsko je v srpnu 1939 bez jakéhokoliv varování napadeno německými vojsky. Život mladého, mimořádně talentovaného a úspěšného pianisty židovského původu Wladyslawa Szpilmana se tak změní k nepoznání. Jeho rodina je donucena po obsazení Varšavy Němci postupně přijímat tvrdé a ponižující restrikce zaměřené proti židovské komunitě. Nejprve rozprodávají majetek, který rodina dlouhá léta shromažďovala, včetně pianistova drahocenného klavíru. Pak se musí podřídit ponižujícím pravidlům a nosit pod hrozbou přísného trestu na rukou Davidovu hvězdu. Jsou přestěhováni do uzavřeného areálu obehnaného vysokými zdmi - na místo, které brzy vstoupí do dějin jako Varšavské ghetto, ve kterém živoří půl miliónů Židů. S postupujícím časem začínají transporty do koncentračních táborů, jimž se nevyhne ani Szpilmanova rodina. Wladyslaw se na poslední chvíli zachrání a s pomocí přátel se dostane za zeď, kde až do konce války přežívá v opuštěném bytě. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 107)

StansBride 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí. Možná je to Adrienem Brodym, možná Fryderykem Chopinem... nebo možná tím, že jsem Pianistu viděla dřív než Schindlerův seznam. Silný film o silném tématu, podaný naturalisticky, ale zároveň bez zbytečného patosu. ()

honzahucin 

všechny recenze uživatele

Nesmírně autentický, drtivě depresivní film, kde jsem cítil největší úzkost z toho, že to tak opravdu bylo a není to nadsázka. Ano, scénárista i Szpilman sám si jistě něco dofabulovali, ale pokušení udělat z pohnutého příběhu "umění" odolali s velkým nadhledem. Jen v jedné chvíli jsem se ironicky pousmál - Szpilman po letech bez cvičení vystřihne těžkou skladbu bezchybně a na perfektně naladěný klavír, cha chá... Jinak všechna čest a pět hvězd bez debat. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnávání se Schindlerovým seznamem a s tím se bohužel Pianista nemůže rovnat. Čekal jsem asi o dost víc, toto mně emočně nezasáhlo tak silně, jak jsem očekával. Krásná Chopinova hudba... 70% ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné psychologické drama. Sugestivní, vypovídající o hrůzách války. Nebojovalo se jen někde v zákopech a na frontě, jak to vidíme v některých jiných dílech. Ale hlavně to tvrdě odnesli civilisté a nevinní, to je hlavní podstata jekékoliv války. ()

Figuto 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočený filmek o židech v Polsku během 2. sv. války. Je to silné téma, které nenechá snad nikoho chladným, z toho se v takových filmech těží. Trnem mi byli anglicky hovořící Poláci a dokonce sovětští osvoboditelé! Alespoň Němcům nechali tu němčinu, ať se zvýrazní, že jsou ti zlí. Dávám přednost suchým faktům v literatuře nebo dokumentech. 6/10 ()

Toja34

všechny recenze uživatele

Jistě kvělý film, výborné herecké výkony. Ale: pro mě příliš silné. Po filmu jsem byla neskutečně vyčerpaná. Nevěděla jsem jak skončí a nepřetržitě se bála, že Szpilman alias Brody se konce války nedožije. Tento film patří mezi filmy, které jednou pustíme dětem, aby věděli, co si mají myslet o druhé světové válce, nacistech a holokaustu ()

opicakuz 

všechny recenze uživatele

Tento film na mě udělal opravdu velký dojem. Byla zde krásně zpracovaná atmosféra doby. Strach, nejistota, nespravedlnost,... Co mě na filmu ale nehorázně prudilo bylo to, že se Szpilman v některých situacích nezabýval tím, zda ho někdo uvidí. Například když sledoval přestřelky z okna, tak se ani neobtěžoval přikrčit. Místo toho stál v otevřeném okně jako tvrdé y. Nebo když sledoval Němce, jak zapaluji těla Židů, dírou v záchodovém okně, tak sklo bylo sice méně průhledné, ale Němci by obrys postavy určitě rozpoznali... Ale kromě těchto chyb byl film opravdu výborný. ()

Koubes 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl několikrát a nejraději bych po každém zhlédnutí film ohodnotil pěti hvězdičkami. Mistrovské dílo mistra filmu Polanského, který i přes svou nepříliš chvalnou minulost režíruje skvělé filmy a na Pianistovi se jeho výjimečný talent jen potvrdil. Prostředí Varšavského ghetta během II. světové války je ve filmu místy až mrazivě reálné a poskytuje divákovi jedinečný pohled na toto období. Obsazení herci vykonávají svou práci velmi slušně a výkon hlavního představitele Adriena Brodyho je kapitola sama o sobě. Oscar za režii, hlavní roli a scénář poukazuje, že nejsem zdaleka jediný kdo, by tento film ohodnotil pěti hvězdičkami a to ne jednou. ()

bazmo 

všechny recenze uživatele

K piatim hviezdičkám my tu niečo chýba ,ale nepoviem vám čo možno som sa do neho nevžil úplne, fakt neviem. Je to dojemný skutočný príbeh a pekný film, ale tú atmosféru strachu ktorú museli v skutočnosti tí ľudia prežívať sa nepodarila úplne dostať režisérovi do filmu.. ()

Zrcadleni 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody zřejmě ve své nejsilnější roli (přejděme Kazajku) pana Szpilmana, který měl neuvěřitelné štěstí v tragickém neštěstí. Jeho povolání mu nakonec zachránilo život, ale nebylo natolik silné aby zachránilo jeho rodinu. Nedokážu si vůbec představit jaké to mohlo být, když jsem byl židovského původu a jak tvrdý rasismus byl, když se jím v dnešní době oháníme na každém rohu. Děkuji za představení ()

Peregrina 

všechny recenze uživatele

mám tenhle film ráda. "Ráda"? řeknete si? a já odpovím - Ano, mám ten fillm ráda. Polanski dovedl vybrat herce, udělat příběh...Přišroubovat na něj drama a dokázat dramatičnost. Upřímně řečeno - Wladek Spillman je mi nějak jedno, co se s ním stane...Prostě proplouvá ghettem, dějinami, není pro mě zajímavý. Mnohem zajímavější je ten německý důstojník, co ho nechá žít a ještě mu nosí jídlo - zlomek lidskosti? Asi ano. Celý ten závěr jsem si myslela, že ho v tom zajateckém táboře najde a zachrání ho taky...A nejsilnější scéna z celého filmu? Jak vyhodí člověka, který je na vozíčku, z balkonu...on tam jen tak sedí, oni na něj řvou, aby se postavil, vyvezou ho na balkon, on ví, že ho shodí dolů a pořád má položené ruce na břiše - vůbec se nebrání..Jak by taky mohl. Dodnes mě ta scéna straší v hlavě... ()

slimi2 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že by se všechny důležité historické události, neboli mylníky...měli být na plátně... Moderní doba, jenž utlačuje literaturu v podobě knih, to totiž požaduje.... Lidé, kteří se o podobných a konkrétně o tomhle tématu učily ve škole jen zmínkou, si uvědomují jen že si nedovedou představit život bez internetu, facebooku, volného času na své hobby a bez značkových věcí... Ale po závěrečných titulkách tohoto silně emočního filmu, si snad každý z nich aspoň na chvilku uvědomí, že by měli být rádi jen za to že jsou rádi...a vážit si toho co mají. Ano množství lidí tzv. ,,znalců filmů" , řekne že film těží pouze ze silného tématu...ale proč ne? Proč by Roman Polanski, nezfilmoval to co zažil na vlastní kůži, to co mu vzalo celou rodinu a nevložil tohle celé do silné osobnosti Vladka Szpilmana, který svým osobním příběhem byl hrdinou celého Polska... Přiznám se, že jakmile se dabér zmíní před zahájením filmu že film je natočen dle skutečné události, beru ten film úplně jinak a jen tím v mých očích dotyčný snímek neuvěřitelně vzroste. Ano místy se Pianista jeví jako zdlouhavější, ale koho zaujal od začátku, chyby na něm hledat nebude... ()

Alpha69 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, který mě rozplakal. Adrien Brody naprosto geniální, co se jeho postavy týče, tak obdivuju tu vůli přežít... Děsivé i nádherné, hudba mě chytala za srdce a stejně tak i závěr filmu. ()

Kirtans 

všechny recenze uživatele

Po filmu jsem nijak extra netoužila ale nakonec jsem ho po miliontém pátém doporučení shlédla.. Na můj vkus je tam dost mizerná výprava, v některých momentech jsou předměty rozházený tak systematicky až to bije do očí... Hlavní hrdina má na můj vkus až přehnaně utrápenej výraz a někdy by mu neuškodilo vrazit do toho "umírání" trošku víc života...Opětovně emočně vyhrocené scény pomocí klavíru... I když jsem se dost bála, že zvuk klavíru budu mít v hlavě ještě týden poté, což se nestalo... Byla tam scéna s fackou kterou by podle mého zahráli lépe i divadelní herci někde z maloměstského divadla. Byli i momenty kdy se mi klížili oči, protože to bylo dost natažený a stále se tak nějak nic prostě nedělo.. ()

Ziper 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Ale bohužel mě nenadchl natolik, abych mu udělil 5*. Takovýto válečný film, komu by se nelíbil. ()

Hanscz 

všechny recenze uživatele

Podle mě jeden z nejgeniálnějších filmových snímků zachycující éru druhé světové války “mimo frontu“. Brilantní herecký výkon Adriena Brodyho, který ukázal, že je Pan herec. Skvěle zachycené emoce ve válečném období. Kloubí se zde: strach, beznaděj, nejistota, touha, zklamání ale i dobrá vůle, přátelství, člověčenství a pomoc. Všechny tyto aspekty se vešly zhruba do dvou a půl hodiny dlouhého fantastického filmu se skvělým hereckým obsazením, atmosférou ale i hudbou vybranou na míru ke konkrétním situacím. Bude asi hodně dlouho trvat, než se objeví podobně kvalitní snímek z téhož období zachycující nacistické smilstva a lidské odhodlání přežít. ()

Související novinky

Šéf Benátek vysvětluje kontroverzní přijetí

Šéf Benátek vysvětluje kontroverzní přijetí

27.07.2019

Benátský filmový festival se loni dostal pod palbu kritiků, že neukázal dostatečné množství filmů od ženských režisérek. Ředitel festivalu Alberto Barbera tak loni slíbil, že se v tomhle ohledu hodlá… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama