Reklama

Reklama

Pianista

  • Francie Le Pianiste (více)
Trailer 2
Francie / Polsko / Německo / Velká Británie / USA, 2002, 150 min

Režie:

Roman Polański

Předloha:

Władysław Szpilman (kniha)

Scénář:

Ronald Harwood

Kamera:

Paweł Edelman

Hrají:

Adrien Brody, Emilia Fox, Michał Żebrowski, Ed Stoppard, Maureen Lipman, Frank Finlay, Jessica Kate Meyer, Wanja Mues, Richard Ridings, Anthony Milner (více)
(další profese)

Polsko je v srpnu 1939 bez jakéhokoliv varování napadeno německými vojsky. Život mladého, mimořádně talentovaného a úspěšného pianisty židovského původu Wladyslawa Szpilmana se tak změní k nepoznání. Jeho rodina je donucena po obsazení Varšavy Němci postupně přijímat tvrdé a ponižující restrikce zaměřené proti židovské komunitě. Nejprve rozprodávají majetek, který rodina dlouhá léta shromažďovala, včetně pianistova drahocenného klavíru. Pak se musí podřídit ponižujícím pravidlům a nosit pod hrozbou přísného trestu na rukou Davidovu hvězdu. Jsou přestěhováni do uzavřeného areálu obehnaného vysokými zdmi - na místo, které brzy vstoupí do dějin jako Varšavské ghetto, ve kterém živoří půl miliónů Židů. S postupujícím časem začínají transporty do koncentračních táborů, jimž se nevyhne ani Szpilmanova rodina. Wladyslaw se na poslední chvíli zachrání a s pomocí přátel se dostane za zeď, kde až do konce války přežívá v opuštěném bytě. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (61)

  • Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) se při odchodu z ghetta zeptá bratra, co čte, ten mu přečte pasáž: "Když do nás píchnete, neteče z nás krev? Když nás lechtáte, nesmějeme se? Když nám dáte jed, neumřeme snad? Když nám ubližujete, nemáme se mstít?" Jedná se o slavný monolog Žida Shylocka z hry Williama Shakespeara "Kupec benátský". (Ganka)
  • Kapitán Wilhelm Adalbert Hosenfeld (Thomas Kretschmann), který zachrání na konci filmu Szpilmana (Adrien Brody), není neznámou osobou, jak se tvrdí na konci filmu. Ve skutečnosti byl válečným veteránem první světové války a v průběhu té druhé v Polsku využíval svého postavení kapitána Wehrmachtu k pomoci s ukrýváním jak Poláků, tak Židů. Díky tomu je od roku 1998 umístěna upomínka na jeho osobu v Yad Vashem, což je památník obětí a hrdinů holokaustu v Jeruzalémě. On sám zemřel v roce 1952 v sovětském zajateckém táboře. (Chufu)
  • Úvodní scéna z Pianisty je černobílá, následně už je celý film barevný. Schindlerův seznam (1993), snímek s podobnou tematikou, naopak začíná barevnou scénou a poté přechází k černobílému obrazu. (L_O_U_S)
  • Autobiografie, kterou Władysław Szpilman napsal už v roce 1945, vyšla pod názvem "Smrt města" a byla brzy stažena. Jednak tehdejším orgánům nevyhovoval pohled na německého důstojníka, který se zachoval jinak, než by se na "nelidské" Němce slušelo, jednak byla nevyhovující kritika kolaborantů jiných národností. Znovu vyšla až v roce 1998, nejprve v němčině pod názvem "Zázračné přežití" a posléze v angličtině pod názvem "Pianista". (Jirka_Šč)
  • Každá skladba, která ve filmu zazní, je hraná pouze na klavír. (Listeroman)
  • "Szpilman" zní v němčině jako "Spielmann,“ což znamená člen kapely nebo potulný zpěvák. Německý důstojník Wilm Hosenfeld (Thomas Kretschmann) se zmíní, že je to dobré jméno pro pianistu. (HellFire)
  • Když se Szpilman (Adrien Brody) snaží otevřít plechovku s okurkami, ve zpomaleném záběru je vidět, že vůbec nemlátí do plechovky, ale vedle ní. (JayCZ)
  • Hudba linoucí se na konci z auta je polská státní hymna. (Ai.ma)
  • Natáčení filmu bylo na den přerušeno kvůli úmrtí vedoucího výroby, Rainera Schapera. Film je věnován jeho památce. (Ai.ma)
  • Časopisem Télérama byl film zvolen šestým nejlepším počinem roku 2002. (Ai.ma)
  • Pianista je první film, který získal francouzského Césara za nejlepší film, aniž by v něm padlo jediné francouzské slovo. (Ai.ma)
  • Výtěžek z filmové premiéry v Nizozemí byl věnován Nadaci Anne Frankové. (Ai.ma)

Související novinky

Šéf Benátek vysvětluje kontroverzní přijetí

Šéf Benátek vysvětluje kontroverzní přijetí

27.07.2019

Benátský filmový festival se loni dostal pod palbu kritiků, že neukázal dostatečné množství filmů od ženských režisérek. Ředitel festivalu Alberto Barbera tak loni slíbil, že se v tomhle ohledu hodlá… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama