Reklama

Reklama

Berlín - Alexandrovo náměstí

  • Německá říše Berlin-Alexanderplatz - Die Geschichte Franz Biberkopfs

Obsahy(1)

Franz Biberkopf kdysi zabil ze žárlivosti svoji snoubenku. Po čtyřech letech ve vězení ho propustili. Franz si uvědomuje svou chybu a chce se začlenit zpět do společnosti a žít poctivý život. To ale nebude tak snadné. Vyhlédne si ho gangster Reinhold, který chce, aby se k němu přidal. Do toho se ale Franzovi moc nechce, jenže to ještě neví, že Reinhold je schopen udělat cokoli, aby bylo po jeho. (topr harley)

(více)

Recenze (2)

jiziczek 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních německých zvukových filmů, bohužel je to na něm znát, co se kvality zvuku týká. Franz Biberkopf je propuštěn z vězení do ruchu velkoměsta. Cítí se jím být zcela ohrožen a ochromen, vše je v pohybu. Film ukazuje centrum Berlína z jeho odvrácené strany - kriminalitu, chudinu, apod. Ani příroda však už neskýtá klidné útočiště - dojde zde k vraždě. Ale v podstatě je zde zobrena realita, bez příkras. Jen kdyby z toho všeho tak nápadně nevystupovalo ono morální ponaučení "Hlavu vzhůru, vše dobře dopadne". A ještě zajímavost. Alfred Döblin, jakožto autor předlohy byl žid. Oproti tomu drtivá většina filmových protagonistů včetně režiséra a herců se později dala na stranu NS. I to se stává... ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Oproti Döblinově předloze a pozdější Fassbinderově verzi je děj (pochopitelně) zjednodušený, forma nevýbojná a hlavní hrdina (snad na přání jeho představitele?) sympatičtější. Největší klady vidím v Georgovi a  zdařilé snaze filmařů živě zachytit autentické prostředí; naopak závěr, byť ho veliký Alfred jakožto spoluscénárista nejspíš posvětil, zrazuje ducha předlohy. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama