Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Red (Walter Matthau) vlastní pirátsku loď, na ktorej mu je jeho najväčšou oporou šikovný asistent Frog (Cris Campion), temperamentný mladý francúzsky námorník. Jedného dňa je kapitán Red zajatý a vzatý na palubu španielskej galeony. Netrvá dlho a vďaka svojej šikovnosti a vynaliezavosti podnieti na palube lodi vzburu a preberie tak na lodi velenie.  Popritom sa mu ešte podarí uniesť neter guvernéra, no ako vieme, šťastie a sláva sú vrtkavé. Podarí sa mu udržať toto vysoké "pirátske tempo"? (misterz)

(více)

Recenze (31)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski natočil síce opulentnú, ale nudnú a nevtipnú báchorku. Naozaj ide o neukočírovaný, problematický projekt, ktorý sa vymkol kontrole a doplatil nato. Nebyť vysokého rozpočtu ( ktorý na snímku vidno ) a skvelého výkonu Waltera Matthaua, klesol by tento jeden z najväčších prepadákov 80. rokov totálne na dno. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Teda takovouhle nevtipnou slátaninu jsem už hodně dlouho neviděl. Nechápu jak může tak věhlasný režisér jako je Roman Polanski natočit takovou "taškařici". ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První třetina, kdy se z troskotance Walter Matthau stává opět kapitánem, je skvělá. Potom nástává úpadek, který trvá až do závěrečných titulků. Pomalu se vkrádá nuda, není tu nic, co by diváka pobavilo, překvapilo, nebo nějak emočně zasáhlo. Není tu možnost sžít se s hlavními hrdiny. Zkrátka, tenhle film se nepovedl a Dino de Laurentis si coby producent opět mohl připsat další propadák. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl divácky silně neúspěšný, ale není tak docela k zahození. Walter Matthau byl herec s obrovským charismatem a ani v téhle roli mě nezklamal, přestože není dvakrát komediální a navíc docela záporná. Zato hlavní klaďas si mé sympatie nezískal. Jinak ale docela dobrý dobrodružný film, krásný po obrazové stránce. 50 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se hodně nepovedlo. Jakoby se RP nemohl rozmyslet, jestli to bude fraška, komedie, drama a tak míchal a míchal. A přesně jak píše kolega Cival, vznikla nevtipná slátanina. Matthau nepoznatelnej (takže škoda ho tu plácat), žádná postava se divákovi nepřiblíží, a to střídání úspěchu a průšvihů, to napadlo koho? Dvouhodinová stopáž, auuuu. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PREČO SA NA MŇA DÍVATE?" ,,KAPITÁN POVEDAL, ŽE VÁS NEMÁM SPUSTIŤ Z OČÍ." __ Na sledovanie Pirátov som sa dlhodobo tešil, hoci ich sprevádza povesť prepadáku a najhoršieho Polańskeho filmu a zrejme preto sú v súčasnosti divácky ťažko dostupným dielom.  Vo výsledných dojmoch napokon musím dať za pravdu väčšine užívateľov. Z filmu je vidieť, že v režisérskom kresle nesedí žiaden nováčik; výprava je hlavne vďaka modelu Neptúna veľkolepá a kamera ponúka viacero krásnych záberov (najmä pri úsvite a západe slnka) a nájdu sa aj pôsobivé scény (Frogovo šplhanie sa po Neptúnovi), avšak Polański sa pre zvýšenie zdanlivej komediálnosti niekedy priveľmi venuje zbytočnostiam (jedenie potkana) a vsádza na prízemný humor (opakované šmyknutie sa na hovne). Komédie Polańskému skrátka nesedia (preto nemám rád Ples upírov), chýba mu potrebná ľahkosť, čo je viditeľné najmä v bojových scénach, ktoré sú toporné, statické a absolútne nezvládnuté (prekladanie zlatého trónu).  Pravdou je, že už scenár Pirátov toho v zásade veľa neponúka; jednotlivé scény pôsobia zdĺhavo, ba dokonca miestami nelogicky (piráti potopia vlastnú brigu, pričom Matthauovi ide iba  ukradnutie zlatého trónu z Neptúna, atď...) a záver bez výraznejšej pointy - a prakticky bez happyendu - vyznieva do stratena (Čo ďalej?). Zo súčasného pohľadu tak ponúkajú atraktívnejšie pirátske dobrodružstvo prefláknutý Piráti z Karibiku. Pirátov si preto viac než fanúšikovia žánru pozrú skôr obdivovatelia tvorby režiséra, ktorí by si chceli týmto (ne)právom zabudnutým dielom  doplniť portfólio. (284. hodnotenie, 30. komentár k filmu) ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Není divu, že byl tento snímek takový propadák. Kromě Matthaua nenabízí naprosto nic, co by stálo za jediné (natož opakované) shlédnutí. Celkově velmi nudný a zbytečně utahaný film na který bylo Matthauova talentu velmi škoda. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Polanskiho jednoznacne nejhorsi film, tecka. Roman Polanski je asi nejlepsim pripadem klasickeho rceni, ze i mistr se obcas utne. Vedle jeho genilanich del se totiz opravdu sem tam objevi tak totalni hovadiny, ze se tomu nestacim divit. Pirates je uplne nejlepsi priklad. U sledovani tehle slataniny jsem vazne trpel a dodivat to do konce byl podle me obdivuhodny vykon. Bylo to absolutne o nicem a kdyz tak premyslim, jestli na tom bylo alespon neco pozitivniho, tak me nic nenapada. 1/10 ()

Derek 

všechny recenze uživatele

Pirati Romana Polanskeho patria k najvacsim prepadakom 80tych rokov (produkcia bola mimo hollywoodu a preto sa tak casto neobjavuju po boku Kacera Howarda ci Ishtaru, ako najväcsie filmove katastrofy). povodny napad na dobrodruzny piratsky film dostal Polanski kratko potom ako dokoncil Chinatown, ale vdaka roznym okolnostiam sa k tvorbe dostal az v polovici osemdesiatok (problemom bol i jeho utek zo spojenych statov potom ako bol obvyneni zo znasilnenia neplnoleteho dievcata)... produkcia Piratov je obrovska a peniaze su na platne (ci obrazovke) vdaka kostymom, maskam ci skutocnej lodi vidiet (rozpocet sa nakoniec vysplhal na priblizne 40 milionov co bola slusna palka), ale to je asi tak vsetko dobre na tomto filme. prvy problem je v scenari ktory nema nijaku postavu ktorej by mohol divak fandit. matthau sa celkom snazi ale jeho Kapitan Red je strasne nesympatcke hovado, ktore si tu opratku zasluzi (v porovnani s takym Jackom Sparrowom Johnyho Deppa, ktory i ked je hajzlik ma stale srdce na spravnom mieste), kapitanov poskok a spolocnik Frog je neskutocne nevyrazny a slabo zahrany Campionom, ktory bol povodne bubenik v rockovej skupine. na strane spanielov zaujme len mlada Charlotte Lewis ktora je rozkosna (mozno az prilis a neskor obvinila Polanskeho ze ju sexualne zneuzival, v dobe ked mala len 16 rokov)... humor je postaveny na nechutnosti (jedenie krysy, nabadanie k znasilneniu) a hlasok sa divak napriklad nedocka. je tu i dost akcnych subojov, ale tu sa v ukazuje ze Polanski nie je akcny reziser. vsetko je strasne staticke a slabo zostrihane... koniec filmu ma byt satiricky a cierno humorny (hlavne postavy su v rovnakej situacii ako na zaciatku filmu), ale na mna zaposobil WTF dojmom, lebo vela veci zostalo nedoriesenych, ako keby sa cakalo ze s uspechom filmu pride pokracovanie. co sa vdaka bohu a slabym trzbam nestalo (Pirati utrzili okolo 6 milionov celosvetovo). Polanskeho slabsia chvilka... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Piráti jsou filmovou burleskou, u které nesdílím většinou přejímané odsuzující stanovisko. Roman Polanski podrobil, jak je u něj obvyklé, dobrodružný žánr parodizujícímu záření. Polanski naštěstí není Američanem, zlehčení proto nemá fekální charakter, ani nesklouzává do trapností, dokáže si stále zachovat vizuální vznešenost i laskavost. Piráti jsou vhodnější pro dětské publikum, rozpustilá atmosféra švitoří, vždyť vítězem filmu je ironie. Obraz je nejsilnější stránkou filmu, rej kostýmů a barev si v jásotu užívá pečlivě uspořádané prostředí sedmnáctého století. Námitky lze vznést proti celkovému průběhu děje, ale díky ironii, atmosféře a svému dětskému určení nelze hovořit o závažných nedostatcích. Azurová modř, třpytivé incké zlato a životní dychtivost, to je oč v příběhu běží. Hvězdou filmu je Thomas Bartholomew Red (velmi příjemný Walter Matthau), po zlatu chtivý pirátský kapitán. Bohatství je jediným smysluplným cílem, dobrodružná zuřivost je prostředkem k vlastnímu vyhrazení se vůči okolnímu světu. Sobectví je nutností, vše ostatní má sloužit k vybuzení ducha. Romantickým hrdinou je Jean-Baptiste alias Frog (sympatický bubeník Cris Campion), jediný věrný muž plesnivým vousem zarostlého bukanýra. Mládí touží po ideálu lásky a v jejím jméně se vrhá neohroženě do lítých bojů nejen s arogancí moci. Polibek je odměnou. Hlavní ženskou postavou filmu je María-Dolores de la Jenya de la Calde (příjemná Charlotte Lewis), španělská šlechtična, ohrazující se proti zpupnosti moci. Láska se tu vyznává z vděčnosti a uhranutím chrabrou mužností. Důležitou postavou je Don Alfonso de Salamanca de la Torre (zajímavý Damien Thomas), nový kapitán španělské galeony, mířící s nákladem inckého zlata do evropské vlasti. Krutost je zapotřebí při potírání vzpurného mužstva. Z dalších rolí: pirátskému kapitánovi loajální černošský kuchař ze španělské lodě Boomako (Olu Jacobs), vychytralý obchodník z ostrovní pirátské zátoky Holanďan (Roy Kinnear), původní kapitán španělské galeony Linares (Ferdy Mayne), španělský zbrojní velitel lodi (José Santamaría), unesený katolický kněz (Richard Pearson), či dnou soužený guvernér Maracaiba (Bill Fraser). Piráti jsou filmovým produktem k zábavě a odreagování. Opulentní obraz praská ve švech v gejzíru barev a vlnobití. Za svou atmosféru si zaslouží lepší hodnocení, celkem uspokojivé pobavení. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nefrancúzsky pôsobiaci dobrodružný film, ktorý je dosť odľahčený, až to miestami pripomína komédiu. Je to trochu na škodu, pretože mu chýba akékoľvek napätie či prežívanie príbehu vedmo s postavami. Matthau tu mal byť ťahúňom a aj keď už je na rolu pirátskeho kapitána dávno za zenitom, nie je vyslovene zlý. Pamätné asi ostanú scéna s kulinárskym potkanom a vnady Charlotte Lewisovej, inak väčšinou priemerné, miestami aj nudné. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Lehce i komedie, s Jokerem. Jmenuje se Walter Matthau. Kdo ho rád, ten si ho tady užije. Režie je na jeho kousky správně naladěný, co se děje mimo něj, to je nám (fandům) vedlejší. Zbytek diváků má bohužel smůlu. 3/5 ()

cross 

všechny recenze uživatele

Roman Polansky si možná tímto projektem splnil nejeden sen, ale výsledek nestojí ani za zlámanou grešli. Kamera je příliš statická a nudná, hudba nevýrazná, herci toporní a o naivitě akčních scén ani nemluvě! Piráti jsou prakticky zbytečným dvouhodinovým pohledem na to, jak to v pirátských dobách určitě nebylo... ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Walter Matthau měl zřejmě tuhle slátaninu oživit,protože film byl natočen vyloženě na jeho postavu.Bohužel se mi zdá že se neosvědčil a upřímě řečeno to asi ani nešlo,protože scénář musel být neuvěřitelně nudný.Pousmál jsem se všehovšudy 2x pokud si pamatuju a to záměrně říkám jen "pousmál".Roman Polanski mě ale opravdu zklamal. ()

Reklama

Reklama