Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou to jen hormony, anebo se temné síly opravdu chystají ovládnout svět? Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi (Mia Farrowová a John Cassavetes) se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch (Maurice Evans) varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty. Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seancích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí...? (Česká televize)

(více)

Recenze (723)

OughJay 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Polanskiho dokážu jakž takž odhadnout. Po skončení Rosemary's Baby jsem si ale uvědomil, jak hluboce jsem se mýlil. Tak nevinně to začalo a tak doslova Hitchcockovsky to skončilo... Víc, než polemizace o narození ďábla, mě ale opět děsilo, jak snadno můžou člověka označit za blázna a cpát do něj všelijaký srajdy. Z takovýho začarovanýho kruhu se pak horkotěžko dostává a Mia Farrow tu tenhle případ ztvárnila tak věrohodně, že jsem byl snad zoufalej za ní. V prostorách jednoho bytu tu tak prakticky vyrostla poměrně obstojná konkurence k takovejm klasikám jako Psycho či Shining, která je ale nepochopitelně opomíjená. Roman Castevet: "Rosemary..." Rosemary Woodhouse: "Shut up." Roman Castevet: "Rosemary..." Rosemary Woodhouse: "Shut up. You're in Dubrovnik, I can't hear you." ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Film s tolika nesedícími momenty a bez uspokojivějšího závěru přejetý absolutním hereckým koncertem Farrow alias Rosemary. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Polanskeho rukopis sa v Rosemary nedá zaprieť. Film aj napriek svojej, na prvý pohľad dlhšej stopáži nenudí, neťahá sa, ale atmosféra veľmi pomaly graduje a napätie je napnuté po celý film ako tetiva. Skorej než za horor by som vyzdvihol výbornú réžiu a herecký výkon Mie Farrow kde ako nešťastná a trápiaca sa matka prevýšila mysterióznosť príbehu práve ona dramatičnosť. ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Moje druhe stretnutie z filmom rezisera Polanskeho dopadlo predca len o nieco lepsie ako to prve. Aj ked som tomuto filmu velke nadeje nedaval, nakolko som pred casom videl film Hnus a ten sa mi teda vobec nepacil rozhodol som sa, ze dat tomuto filmu predca len sancu. Nesuhlasim vsak z vacsinou uzivatelou, ze sa jedna o horor pri ktorom sa budete triast strachom. Skor by som povedal, ze tento film ani hororom nie je a ku kultom akym su Exorcista alebo Osvietenie by som ho ani z daleka neprirovnaval. Reziser Polansky sice zvlada atmosferu, ale hororvych prvkou je tu velmi malo. Velmi dobre sa sa v ulohe Rosemary predviedla Mia Farrow. Jej strach a beznadej som jej nemal problem uverit. Film hodnotim ako lahko napriemernu dramu, z prvkami mystiky a z atmosferou hororu. Len odo mna nechcite aby som Vam povadal, ze som pri bal pretoze keby som ho mal hodnotit ako horor tak by som dal o dve hviezdicky menej. ()

Ondra16 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Mlčení Jehňátek (kde se mimochodem dají najít známky inspirace právě odsud). Ano musím uznat, že v těch nejvypjatějších momentech by stačila jedna lekačka a byl bych mrtvej, už jenom problesk obličeje stačil. Celková myšlenka také nemá chybu a výkon Farrow opravdu neskutečný. Rozpočet na film asi nebyl zrovna vysoký a je to poznat, na druhou stranu ho Polanski mistrně zakrývá, skoro pořád. Jen mi do toho nesedělo pár detailů a možná i zbytečností. Přeci jen by to mohlo být spíše Burnsovo společenství zla :D Nicméně hodnocení se nachází přesně na pomezí 4 a 5. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo... Je to doslovný prepis knihy, no predsa, film ma nudil. A Mia Farrow mi bola vrcholne nesympatická. Bohužiaľ, niektoré "skvosty" sú asi nad moje chápanie. Radšej teda strávim večer s knižkou, kde si Rosemary môžem predstaviť sám. Toto bol len suchý priemer, od Polanskiho som čakal trocha viac.... ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že po knižní předloze a pročtení zdejších komentářů, jsem se na film více než těšila. Polanski režie, Mia Farrow ústřední postava ... Od samého začátku mne každou minutou nadšení přecházelo. Mia se pro tuto roli absolutně nehodila a i přes to mohu s čistým svědomím říct, že její role byla zahrána nejlépe ze všech. Johnem Cassavetesem počínaje a Billem Baldwinem konče byly herecké výkony až vtíravě nesympatické, nepříjemné a neforemné. Krom (ne)herců jsem byla zklamána hudbou. Místo očekávaných ponurých hlubších tónů, které by se daly očekávat kvůli doplnění atmosféry, celý film doprovázely vysoké klavírní tóny, odporné a vtíravé, jež z něj dělaly druhořadou hysterickou nepovedenost. Nemluvě o tom, že strhující knižní závěr proměnily ve filmovou frašku, která klesla ještě hlouběji právě díky příšerným výkonům herců. I když se film téměř doslova řídí psanou předlohou, přes to jsem měla pocit, že je naprosto zbytečně zaměřený na Rosemaryno těhotenství a důležitější detaily, které vedou celý příběh správným směrem, byly vypuštěny. Dala bych jednu hvězdu, ale i tu nerada. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé...přesně ten typ filmu, který vás drží celou dobu v napětí a naznačuje že se můžete těšit na opravdu grandiozní finále, vy to tak nějak natěšení přečkáte a pak... NIC - SLOVY - JEDNO VELKÉ NIC... a nakonec pochopíte, že těch předlouhých 136 minut které se ve filmu stále neděje téměř nic strašidelného ani děsivého, vlastně se tam neděje ani téměř nic neobvyklého, jste čekali zbytečně. Ne není to špatný film, koukat se na to určitě dá - ale rozhodně nečekejte horor - spíš čarodějnicko psychologické drama... Já čekal něco v duchu filmu Přichází satan, tudíž jsem poněkud zklamán... ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Všechno dobře dopadlo. Rosemary má svoje děťátko. Vždyť je jedno jestli s Guyem nebo satanem. Mia Farrow předvedla vynikající výkon budoucí matky, jenž zjišťuje, že něco není v pořádku. Její vystižení všech těch pocitů ohledně satana, spiknutí a všelijakého čarodějnictví bylo nevídané a troufám si říct, že kdyby měl být filmu přidělen Oscar, tak by určitě nebyl pro Ruth Gordon. ()

Ragdoll 

všechny recenze uživatele

Já nevím, všechny ty starší horory, dnes už, v očích mnoha fanoušků, klasiky, mě nikdy úplně nedostaly, nevyděsily a nedokázaly zaujmout. Tenhle je jeden z těch lepších, a přesto se nedostavilo nic než zklamání. Jako neúspěch klasifikuji i skutečnost, že jsem při sledování usnul po poměrně krátké době, jelikož trvá věčnost, než se vůbec něco začne dít. Herci zvládají poměrně dobře, výborně bych ale neřekl a u Polanskiho beru jako omluvu jeho tehdejší nezkušenost. Příběh je skvěle navržený, kusy skládačky do sebe postupně hezky zapadají, ale touto větou už jsem vyčerpal svou zásobu pozitiv. Dokonale nezáživné drama. 40%. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Výborná klasika. Film ze začátku působí pohodově, postupně se ale krásně hromadí napětí, minuta po minutě. Na jednu stranu to vypadá jako psychologické drama o těhotné mladé ženě, kterou začne trápit paranoia ale nakonec se to přehoupne do úžasného thrilleru, který Vaše oči přikove k obrazovce. Atmosféra úžasná už od začátku a herecké výkony vynikající. Postava skvělé herečky Ruth Gordon je už od začátku pěkně otravná, John Cassavetes alias Guy postupně ztrácí sympatie, kterými oplýval na začátku a půvabné, na kluka ostříhané Rosemary v podání Mii Farrow prostě musíte fandit. Charaktery postav jsou pěkně vyšperkované a ještě dlouhou dobu po dokoukání jsem nemohla zapomenout na to, jak mi byli hrozně nesympatičtí a jak jsem naopak hrozně fandila Rosemary. Asi to nejlepší ze svého žánru, co jsem kdy viděla a vůbec to nejlepší, co se natočilo v šedesátých letech minulého století. Řeknu Vám, tyhle starý filmy jsou prostě nejlepší. ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Skôr ako na strach kladie Polanski dôraz na atmosféru a psychológiu postáv. Oba tieto aspekty buduje veľmi pečlivo a hlavne pomaly. A ešte aby toho nebolo málo, tak pekne vytvára nie len v Rosmery, ale aj vo vás paranoju a i keď musím uznať, že koniec ma malinko sklamal, tak to bol výborný filmový zážitok. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na 100% jsem si po shlédnutí Hnusu a Plesu upírů byl jistý, že se mi Rosemary nebude líbit. 136 minut dlouhý psychologický horor musí být nuda. Chyba! Ono je to totiž prvotřídní áčkové drama, na které člověk nekouká s tím, kdy se konečně něco začne dít, ale prostě sleduje děj a nechává se vtáhnout příběhem. A on se z toho klasický horor ani vlastně nestane, je to jen čím dál větší a větší psycho. Hrdinka zkrátka začíná věřit, že všichni kolem ní jsou čarodějníci a chtějí její nenarozené dítě pro nějaký bezbožný rituál, přičemž celý film čekáme zda má pravdu, nebo je blázen. Líbí se mi, že než se tohle začne vůbec dít, sledujeme rodinnou idylku manželského páru, zařizování bytu, přípravu na dítě a přitom to nenudí jako v mnoha filmech. Líbí se mi jak Polanski pracuje s detaily, které nahrávají obou verzím. Závěr mě na rozdíl od zdejších komentujících udělal radost, protože nemám rád filmy s polovičatým vysvětlením a závěr Rosemary nenechá nikoho na pochybách jak to vlastně bylo. Co dodat? Mia Farrow byla za mlada krásná a podala fantastický výkon, John Cassavetes byl taky fajn, Ruth Gordonová mi připomínala klasickou pavlačovou drbnu a mimořádně slizký zde byl Ralph Bellamy (např. Záměna). ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Neviem ako ostatných, ale mňa tá hlúpa hus celý čas štvala. A nehovoriac o tých susedoch, ja by som im už nikdy neotvoril dvere. A tiež je to dosť dlhé a scény sa prakticky opakujú. ()

Wicky 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a mistrovsky zrežírovaných filmů co se týká postupného budování atmosféry a nejistoty. Herecká sestava dokonalá. Polanski je geniální ďábel. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Rosemary má děťátko jsem kdysi dávno četl a od té doby se těšil na filmové zpracování od Polanského. Nebylo to sice úplně špatné, ale stal jsme se trochu obětí svého očekávání po skvělém románu. Pomalý rozjezd filmu chvílemi i nudil a podivné postavy a jejich podivné chování mě spíše štvaly. Naivní Rosemary, ač v podání sympatické Mii Farrow, jsem také palce držet nedokázal. Jen jsem nezúčastněně sledoval, jak to s ní dopadne. No a narozdíl od pomalého rozjezdu byl závěr až moc rychlý a najednou byl konec. Tentokrát mám navíc i výhrady k celkové atmosféře, celé to působilo "krásně" barevně, což se mi vůbec nehodilo k tématu příběhu. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Cool ženské titulky s hudobným motívom detskej uspávanky sú svojim spôsobom creepy a spolu s úvodom a halucinogénnou scénou znásilnenia ešte ujdú. No odvtedy sa Rosemaryino dieťa pretiahne do veľmi dlhého a nudného hororu, v ktorom sa takmer nič nezaujímavého nestane a v ktorom sa dočkáte len hysterickej, ukričanej a miestami nelogicky správajúcej sa Mii Farrow, ktorej sa snáď ani nedá fandiť. No a ten záver a ukončenie. Výsmech. Popularitu a kultový status tejto Polanskeho klasiky naozaj nechápem. 25% ()

cab 

všechny recenze uživatele

Manzelka otehotni v novem byte a diky nepritomnosti manzela trpi samotou a bujnou fantazii podnecovanou hrozivymi sny o domnelem znasilneni. Navic se ji do zivota pletou postarsi sousede a radi ji, co delat. Psychologicky snimek si postupne buduje atmosferu a ke konci vsechny indicie vedou traumatizovanou a nikym nepodporenou zenu az k radikalnim resenim. Satan prichazi. 70% ()

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Z Vatikánu se šíří hrůza

Z Vatikánu se šíří hrůza

13.02.2013

Člověk musí obdivovat Hollywood, jak dokáže reagovat na aktuální dění. Produkční společnost Lakeshore, stojící třeba za sérií Underworld, si do momentálního mediálního rozruchu pospíšila se zprávou o… (více)

Reklama

Reklama