Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou to jen hormony, anebo se temné síly opravdu chystají ovládnout svět? Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi (Mia Farrowová a John Cassavetes) se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch (Maurice Evans) varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty. Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seancích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí...? (Česká televize)

(více)

Recenze (726)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Až na drobné nuansy, ktoré sa samozrejme do filmu nedali preniesť, je to veľmi verná adaptácia knihy Iru Levina (čítala som ju asi týždeň pred filmom). Herecké výkony sa mi zo začiatku zdali poslabšie (možno som rozmaznaná špičkami súčasnosti), potom som si zvykla. Na čo som si nezvykla bol Rosemaryn vystretý chrbát a veľmi svižná chôdza vo vysokom stupni tehotenstva... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výborný film Romana Polanskeho patrí spoločne s The Omen (1976) a The Exorcist (1973) ku vrcholu okultného filmového horroru. Sú to kultové diela, ktoré sa svojou kvalitou zapísali do dejín nie len horrorovej kinematografie. Každý z nich spracúva danú tému trocha z iného pohľadu, ale vo všetkých troch prípadoch ide o spoločnú podstatu. Prenikanie pekelných síl do nášho sveta. "Rosemary má dieťatko" je z tejto takzvanej Nesvätej Trojice asi najjemnejším zástupcom, ale silná horrorová atmosféra sa jej uprieť nedá. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Už je to nějaký čas, co jsem četl Levinovu knihu, takže nemůžu přesně porovnat, jak moc se jí film drží... Ale ty nejdůležitější momenty jsem poznal a co je nejdůležitější - z filmové Rosemary jsem měl úplně stejný pocit jako z té literární. Ta tísnivá paranoia je díky Polanskimu i perfektní Mie Farrow takřka hmatatelná, atmosféra až nevídaně houstnoucí... A vše umocňuje velmi podivná a přitom pasující hudba Krzysztofa Komedy. Rosemary má děťátko tvoří spolu s Vymítačem ďábla a Přichází Satan! "nesvatou trojici" nezapomenutelných filmů, které jsou více než jen horory. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Rosemary má děťátko jsem si pár desítek let šetřil a následně jsem se díval vlastně úplně neplánovaně. Je to pro mě legendární film, i když jsem ho doteď neviděl. A je to naprosto skvělá záležitost a jsem v pokušení dát plné hodnocení. Možná by stačilo se podívat znovu. Nevýhoda je, že je to ten typ filmu, na který se člověk znova dívat úplně nechce. Mia Farrow je boží (a když se dívám na její fotky z novějších filmů, mám pocit, že je to snad hříčka přírody, ona i v 60 vypadá zase na dvacet) a Ruth Gordon je nádherně nesnesitelná. Je to o parník lepší než Vymítač ďábla a je to možná i lepší film, než Přichází satan, ale ten má Goldsmithe. Krzystof Komeda udělal ikonické main theme, ale nic víc, to je trochu škoda. Není to horor, ale mysteriózní psychologický snímek a působí i dnes moderně. Otazníkem je pro mě možná až moc dlouhý obyč úvod (který ale asi byl nutný) a trochu rozpačitý závěr. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Filmy Romana Polanského mám ráda, horory nevyhledávám. Rosemary mě zajímá hned z několika důvodů a na film jsem se opravdu těšila. Dle mého soudu je o přeceňovanavý film, který byl populární především v době vzniku a je tak pozitivtně zapsaný především u starších diváků a žánrových fanoušků. V prvních dvou třitinách se nedá mluvit o hororové atmosféře. Nevnímala jsem žádné mrazivé napětí, zvědavost postupem času ustupovala. Na velkorysou stopáž bych očekávala větší rozehrávku s důrazem na detail. Takhle docházelo k rozvolnění nosného tématu a film působil spíše zdlouhavě. Překvapivě se nevydařil ani úderný závěr, což mě u Polanského vyloženě zklamalo. O rok starší Ples upírů se mi líbil podstatně víc. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Když porovnáme styl natáčení hororů dříve a nyní, tak je to jako nebe a dudy. Tyto starší horory nejsou ani trochu hororové, ba naopak. Tady chybělo úplně vše od napětí až právě po samotné prvky hororu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

R. Polanski budoval atmosféru neuveriteľne poctivo. Od úvodu vás chytí originálna a tajomná skladba a potom sa režisér nikam neponáhľa.Všetko sníma a odhaľuje postupne a s prehľadom. Výborná hlavná predstaviteľka M.Farrow má obrovský podiel na výslednom dojme. Nie je to vyslovene strach, čo vás drží v napätí, skôr nejaká neistota a hlavne zvedavosť, ako dopadne matka, proti ktorej sa všetci spikli. Sklamaní budú asi všetci, ktorí čakajú krutý a krvavý satanistický horor. Je to po všetkých stránkach skvelý film, ale hlavne psychologický, čo ako vidím podľa niektorých komentárov nevie každý oceniť. Mne to sadlo dokonale. 100%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ještě před tím, než se za několik měsíců budeme společně vztekat nad další zbytečnou seriálovou adaptací, si raději honem rychle připomeňme lehce hororový originál Romana Polanskiho. Zároveň ale musím důrazně varovat všechny budoucí maminky, aby se pokud možno obrnily notnou dávkou kuráže, a neusedávaly k televizi bez svých mužských protějšků. Láskyplný příběh podezřívavé Rosemary v podání Mii Farrow bere dech i po více než čtyřiceti letech nehledě na skutečnost, že snímek jednoduše nestárne. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pro mě celkem silný šálek kávy na sobotní večer. Horor, který si vystačí s pouhými dvěma hororými scénami. Zvláště při závěrečném vyústění by se ve mě krve nedořezal. Očima jsem tlačil kameru aby se podívala do kolíbky. Chápu že někomu může přijít film dost nezáživný, ale já mám to napětí a čekání na NĚCO prostě rád. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Pěkný přepis knihy, výborná Mia Farrow, nadprůměrný Polanski (I když by možná mohl být ještě lepší); konec, i když trochu podivný, přece jen stejný jako v knize. Prostě **** jako vyšité. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Geniálně gradující paranoia je největší devízou této satanské klasiky, spolu s krásnou Miou Farrow a zákeřně civilním lookem. Naproti tomu závěrečnou scénu považuji za pořádný přešlap, její doslovnost a protahovanost předchozí mrazivou krasojízdu sráží. Škoda. Polanski hodně staví na anonymitě nového prostředí, do něhož se titulní pár přistěhoval, a daří se mu s pomocí scénáře, plynule přitlačujícího na pedál nervozity, budovat slušné napětí. Možná i tenhle fakt se ale podepsal na jisté unylosti, která v mých očích spolu s nevhodným zakončením sebrala filmu pátou hvězdu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zpočátku výborné psychologické drama, v závěru pak jednoznačně přiznaný horror, s perfektně hustou atmosférou kultovních "satanských" filmů 60. a 70. let. Literární předlohu mám však přece jen o něco raději (a také podobný film "Omen" na mě zapůsobil víc), takže nemůžu s čistým svědomím hodnotit plným počtem. 80% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Ani né tak napínavé, jak vybroušené a do puntíku propracované. Takhle bych zhodnotil drama, nebudu říkat horor mistra Polanského, u kterého mi vždycky ta jeho režie nesedne, ale tady tomu bylo naopak, skvěle odvedená práce! Mia Farrow s krátkými vlasy a vybledlou pletí vypadala jako někdo, kdo fetuje od rána do večera, ale její uřvaný herecký výkon stál za to! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná a dechberoucí filmová adaptace románu I.Levina. Mladá Mia Farrowová se zprvu nenápadně, ale postupně více a více zaplétá do osidel Satana. A nikdo jí nevěří - manžel, lékař, přátelé. Postupně se kruh uzavírá a ona zjišťuje, že všichni se proti ní spikli a už není cesta zpátky. Jen snová scéna divákovi napovídá, o jaký filmový žánr se jedná. Velmi jsem ocenil, že R.Polanski necituje knihu doslovně - především Satanovo dítě je v knize velmi podrobně popsáno, zato ve filmu je vidět pouze zakrytá kolébka. Jakoby do poslední chvíle nechával režisér diváka na pochybách. Jde opravdu o satanský horror, nebo jen hlavní hrdinka trpí halucinacemi a paranoiou? Tahle nejednoznačnost, na rozdíl od knihy, je vpravdě děsivá. Mistrovské dílo! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý horor. Oceňuji zejména to, jak se film pomalu rozjíždí a rozplétá. Nakonec spěje k překvapivému závěru. Klasický a vydařený old-school horor, který upřednostňuje napětí, před efektností. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ke zpracování dle Polanskiho si každý musí najít cestu, jinak se mu nebude film líbit..! Horrorová naivita, filmařina základní, leč velice účinná ve vztahu k průměrnému divákovi.! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Klasický horor 60. a 70. let. Hutná atmosféra, propracovaný děj a pikantní rozuzlení. Přestože jsem věděl, jaké že to bude mít Rosemary děťátko, tak to, co se ve filmu odehrálo už snad v nynější době není možné napodobit. Možná zbytečně dlouhé, ale na druhou stranu ten děj a jeho vyvrcholení stojí za to. Když porovnám s podobnými filmy z té doby - Přichází Satan! a Vymítač ďábla, tak tento je bohužel nejslabší. 65% ()

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Z Vatikánu se šíří hrůza

Z Vatikánu se šíří hrůza

13.02.2013

Člověk musí obdivovat Hollywood, jak dokáže reagovat na aktuální dění. Produkční společnost Lakeshore, stojící třeba za sérií Underworld, si do momentálního mediálního rozruchu pospíšila se zprávou o… (více)

Reklama

Reklama