Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou to jen hormony, anebo se temné síly opravdu chystají ovládnout svět? Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi (Mia Farrowová a John Cassavetes) se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch (Maurice Evans) varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty. Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seancích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí...? (Česká televize)

(více)

Recenze (726)

Thorgerda 

všechny recenze uživatele

Úžasný atmosférický horor natočený podle neméně skvělé předlohy... Dusivá paranoia se mění ve strašnou jistotu... Nevím, zdá se mi, že tomuhle druhu filmů se obzvlášť dařilo pod vlivem atmosféry studené války (určité paralely bych tam viděla - u Rosemary´s child speciálně, kdybychom si "satanisty" zaměnili za "ruské špiony" ... ) Každopádně škoda, že dnešní o nic méně paranoidní doba už na poli hororu podobné opusy neinspiruje... ()

Tomasson93 

všechny recenze uživatele

Skvělá gradace filmu! Závěrečný stav paranoji podpořený bizardní úchylností postav se diváku vryje do paměti. Ještě bych vyzdvihl neobyčejný výkon hlavní herečky a, jak už tomu tak u hororů ze 60. a 70. let bývá, výbornou hudbu, tvořící temnou a hustou atmosféru. Z The Omen jsem byl zklamaný, Rosemary´s Baby dalece předčilo má očekávání. 4,5* ()

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Znám knižní předlohu a musím říct, že film se povedl. Nejsem si jistý jestli se jedná o horor, strašidelné scény rozhodně nečekejte, ale fandit hlavní hrdince v psychicky vypjatých situacích bude určitě každý. A mystická tématika je rozhodně plusem. ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonale atmosferický thriller. Ani bych to nenazýval zbytečne hororem, moc prvků a scén z tohoto žánru tam není a zbytečně to odradí strašpytle od zhlédnutí. Připodobňování k původnímu Omen či Vymítači ďábla je mimo mísu. Tady na to totiž šel autor úplně jinak, od lesa. Postupně vystavěná a zhusťovaná atmosféra by se dala řezat motorovou pilou z nejmenovaného amerického snímku. Navíc jsou po celou dobu rovnoměrně živeny obě možnosti nabízejícího se výkladu (pro fanoušky FACT or FICTION se to tím pádem stává povinností) a je na divákovi samotném, zda bude stále přikloněn stejné variantě anebo přebíhat nerozhodně ze strany na stranu. Mia Farrow v hlavní roli podává opravdu uvěřitelný psycho-výkon, za který ji nelze jinak než pochválit. A nebýt divného až zbytečného konce - i když chápu jasně Polanského myšlenku, který bych zvolil jinak nebo raději úplně vypustil, tak to byl celou dobu adept na plnou palbu. Takhle musím, ač nerad, trochu ubrat. ps: krom tohoto komentáře nic nečtěte, nejlépe ani obsah a rovnou si to pusťte (velká naivita, že toto bude první komentář, který si někdo přečte). Udělal jsem to podobně, bez přípravy a byla to dobrá volba. pss: kdo jste tady zrovna těhotnej, tak si to dejte až nebudete. [90%] ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Těžko prostupná atmosféra odvedla svou práci skvěle a M. Farrow se tklivě proměnila z otravné holky ve štvanou oběť, která si urputně jde za svým. Zklamal mne pouze závěr, jenž si sice pohrává s lidskostí, ale klame všechna přesvědčení. ()

Mojo1968 

všechny recenze uživatele

Chúďa Rose. Mia Farrow ju stvárnila úžasne a má veľký podiel na hodnote tohto filmu. Samozrejme nie viac ako Polanskeho majstrovstvo. To, že Ruth Gordon získala týmto filmom oscara, ma veľmi prekvapilo, pretože ona bola jednou z mála zložiek, ktoré mi vyslovene vadili. Zo začiatku som tomu filmu dával malú nádej a neveril som, že horor zo 60tych rokov môže v dnešnej dobe zaujať. Hlavne keď som už videl všetky možné horory prepchaté tými najuletenejšími satanistickými témami. Ale zaujal. Zaujal, pretože som sa vážne zamyslel nad psychicky chorými ľuďmi. Nad tým, že oni vážne veria svojmu vymyslenému svetu. Málo filmov ma privedie k zamysleniu sa. 7/1O ()

The_Misfit 

všechny recenze uživatele

Tento snímok mi príde zbytočne preceňovaný. Príbeh bol strašne zdĺhavý, čo by sa už nejako dalo prekúsnuť, no stále som čakala že sa konečne niečo udeje, nejaké poriadne zakončenie, ale ani posledné minúty tomu moc nenapomohli. ()

marekspanel 

všechny recenze uživatele

Pěkně to postupně graduje a když čekáte konečně ten kýžený moment, tak on ani nepřijde..to mě naštvalo. Přes nesporné režisérské kvality tak nudný horor, že bych to po druhé už nezvládl dodívat. ()

Willynka 

všechny recenze uživatele

Poprvé viděno cca 15 let zpět ve filmovém klubu na ČT2. Můj filmem vtisknutý strach ze stalkingu bláznivou sektou plnou důchodců prožitý s hlavní hrdinkou mám stále v živé paměti. Herecký koncert Mii Farrow, která prakticky hrála svůj charakterní opak s takovou věrohodností, že větší uťáplé puťky snad dodnes ve filmu není. Okultní tématika je zpracována natolik precizně, že se vlastně stává součástí všedního žití a o to víc z ní mrazí. Hra s divákem, zda se jedná pouze o přeludy nebo skutečný stav věci, je dotažena k dokonalosti. Víc k tomu snad nelze. ()

RMN88 odpad!

všechny recenze uživatele

Ne ne ne a ještě jednou NE! Tenhle film už nikdy nechci vidět na film jsem se těšil, ale co pak? Prostě Ne nebavilo mě to a ani nemůžu uvěřit, že jsem to dokoukal dokonce ()

FialovaMaska 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat SPOILERY: Zdařilá a věrná adaptace stejnojmenné novely, okouzlující Mia Farrow, vizionářský cit Polanského a autorova skvělá práce s horrorovým realismem. Navzdory důkazům o výskytu paranormálního nebezpečí vám krev žilách tuhne při sledování strastí, které jsou reálné a díky skvěle interpretované látce téměř hmatatelné. Cítíte Rosemaryinu paranoiu, pocit izolace. strasti a obsenci porozumění ze strany lidí, kterými je obklopená. To je skutečné gró divákova napětí v tomto snímku. Napojení nevysvětlitelného a transcendentního zla na to každodenní, s jehož prožitím se dá snadno identifikovat. Pocit autentičnosti může divákovi rozbourat jen zachycený duch doby. Na moderního diváka můžou Rosemaryiny hodnoty a počáteční pasivita působit trošku pateticky. Ve finále si dokonce uvědomíte, že toho o Rosemaryině minulosti moc nevíte, protože její oblíbené téma je kariéra jejího sebestředného manžílka. Ten je většinu filmu na pěst, což je pochopitelné, přihlédnete li k faktu, že jeden z faktorů, které vytváří ono mnou vychvalované hmatatelné psycho, je i tehdy mnohem jasněji viditelná nerovnost žen a mužů. A tak se oprávněně vystrašená žena stane v očích veřejnosti (omlouvám se dopředu za ten výraz) hysterickou těhotnou krávou a ztratí veškerou kontrolu nad vlastním životem. Celé by to samozřejmě nefungovalo, kdyby sama Rosemary od začátku nevykazovala nebezpečné vzorce chování, které z ní dělají potenciální oběť jakékoliv formy zneužívání. Proto bych si na závěr nechal poznatek, který jsem tu zatím nenašel, ale měl by rozhodně zaznít: To, že jsou postavy blbé, mnohdy neznamená, že jsou blbě napsané, a Rosemary's baby je toho skvělou ukázkou. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Ideální páreček je v očekávání, když se kolem začnou dít podezřelé věci a těhulce z toho začne hrabat. Nebo že by byla opravdu obětí velkého spiknutí uctívačů Satana a černé magie? Dějově to žádný zázrak není, ale má to atmosféru a je zde vidět poctivá filmařina 60.let. ()

vandamator 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororu všech dob a důkaz že i bez lekání a efektu, se dá natočit film který vás zavrtá do sedačky a napjatí bez dechu sledujete jak bude dál gradovat. Právě mistrovsky dávkovaná gradace a napětí dělají, z této knížky adaptace kult kterým zaslouženě je. Je až neuvěřitelné, že i když se ve filmu ve směs nic neděje, tak mistrovská režie a scénář dokáže držet napětí každou vteřinu filmu až do konce. Farrow patří obrovské uznání, její herecký výkon v tak složité roli, je obdivuhodný a měl by být inspirací pro všechny. ()

Teron 

všechny recenze uživatele

Hmm...sorry, ale já se celou dobu čistokrevně nudil a většinu postav jsem měl chuť profackovat, hlavně ty ukecaný vlezlý důchodce, Ro na tom nebyla o moc líp. Pokud jde o závěr, nebyl vlastně marnej, jenže byl natolik krátkej, že nezanechal jakejkoli dojem a závěrečný skandování party babek a dědků bylo na hranici trapnosti, spíš za ní. Stejně jako je tenká hranice humoru a trapnosti, je tenká hranice mezi postupným budováním napětí a roztahováním v zásadě jednoho motivu tak, že ztrácí jakoukoli atmosféru a stává se soplem roztaženým po zdi. ()

vitocassetta 

všechny recenze uživatele

Bůh je mrtev! Ať žije Satan! V příběhu o bezmoci a spiknutí předvedl Roman Polanski svoji precizní režisérskou práci už během své rané tvorby. Díky svému zpracování si získal oblibu jak u filmových diváků, tak u fanoušků knižní předlohy. Dvou hodinové budování napětí se mísí s vícero žánry a v ději se promítají prvky dramatu, psychologické detektivky, hororu či thrilleru. Režisér se ovšem nesnažil vytvořit umělé hororové scény, právě naopak. Usiloval o to, aby ve filmu bylo co nejvíce situací, které by se teoreticky mohly stát i v reálném světě, což produkuje v divákovi ještě větší strach. Vyhnul se proto speciálním efektům, kterých je ve filmu opravdu minimum. Než se pustím do analýzy samotného filmu, rád bych poukázal na okolnosti, které jsou s ním spojeny a mají dopad na celkové vnímání snímku. Rok po uvedení filmu do kin byla plánovaně zavražděna režisérova těhotná manželka Sharon Tate sektou Charlese Mansona. Prý měl film na Mansona velký vliv a inspiroval ho. Citlivé téma odebrání dítěte se svým způsobem promítá i ve filmu. Režiséra to životně poznamenalo a k filmu si vytvořil silnou citovou vazbu. Také dům, kde se film natáčel má svoji historii. Právě o 10 let později byl před stejným domem zastřelen John Lennon, který v něm v tu dobu bydlel. Nyní už ale zpátky k Rosemary a jejímu dítěti. Pokud prominu opravdu nevkusnou titulkovou scénu a velkou absenci napínavých a dynamických scén, tak to je snímek celkem bezchybný. Rosemary a její manžel Guy se nastěhují do pochybného domu, kde bydlí podivní sousedé Castevetovi. Ti jsou shodou okolností členy rozmanitého satanistického kultu, kteří se spiknou proti Rosemary. Nevinná katolička se ocitá v domě plných satanistů a novodobých čarodějů, kteří postupem času zmanipulují i jejího manžela. “Snová“ scéna, ve které je Rosemary omámena a znásilněna při rituálu samotným Satanem, je plná symboliky a pekelných výjevů. Upsala se Ďáblu proti své vůli a od té doby je obklopena čirým zlem. Postupně je izolovaná od svého okruhu přátel a během těhotenství prožívá velké bolesti a hotové peklo. Strach o své dítě je ten největší jaký matka může mít, a tak se nechává zlákat přírodními výživami a bylinkami, které ji podsouvají zlomyslní sousedé. Nic netušící Rosemary se stává obětí kultu, který ji chce připravit o narozené dítě, jehož otec je sám Satan. Náznaky satanského spiknutí proti její osobě a dítěti pozná podle řetězové reakce malých detailů. Ale bohužel ani Rosemaryno podezíravé chování ji nezachrání před čarodějnickými praktikami sousedů s “vyšší mocí“ a padá do propasti kouzel a manipulace. Je bezradně uvězněna v kruhu lidí, ze kterého nelze uniknout. Vyžaduje si upřímnost, ale ta se ji nedostává. Odříznutí od okolního světa ji nutí být neustále doma, kde nedokáže věřit ani svému manželovi. Ke konci filmu začíná záživná detektivní práce, kdy se paranoidní Rosemary snaží rozluštit tajemství čarodějnických kultů a rituálů. Jako diváci ji chceme dopřát, aby se dozvěděla pravdu o svých sousedech a dítěti. Finální scéna, která nás zavede přímo doprostřed atmosférického sabatu oslavující narození Satanova syna, je plná náboženských paradoxů. Rosemary se dozvídá, co je její dítě zač. Pozoruje převrácený krucifix nad černou kolébkou a jeho ďábelské oči. Odmítá být matkou, ale láska k dítěti ji překonává. I přesto, že to je láska k Satanovi. “Co jste mu udělali s očima!“ () (méně) (více)

SpicyNugget 

všechny recenze uživatele

Mladinká Rosemary se s manželem Guyem, začínajícím hercem, nastěhuje do New Yorku a plánují zde založit rodinu. Sousedé jsou ale divní. Vypadají jako pošahaní satanisté a až moc se k Rosemary mají. Má zvláštní sny, ve kterých ji tihle šílenci nechávají znásilňovat Luciferem. Krávovina, co? Jenže krátce nato Rosemary opravdu otěhotní. Podezírá ty satanisty ze spiknutí, je v tom ale bohužel sama. Guy jí nevěří a ani její lékař ne. Rosemary ale není blázen… No, ona možná ne, ale já myslela, že se zcvoknu. Film byl zdlouhavý, utahaný. Přiznám se ale, že jsem pozornost držela. Fakt mě zajímalo, co z toho nakonec vyleze. A konec to pohřbil. Jsem se smála jak blbec tomu kýči. Chápu, že je to starý horor a tehdá se lidi báli i trčící fusakle ze šuplíku, ale já jsem mladší ročník a jsem zvyklá na lepčí. Moc mě to nezaujalo. ()

F2003F 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších klenotov hororu a tiež jeden z najstrašidelnejších aký som videl. Husia koža silná až ma miestami striasalo. Hrozivý zážitok podobný Psychu, ibaže väčší. Dnes už žiaľ takých dlho niet. Facinujúce ako úchvatne to celé do bodky funguje aj po skoro 60 rokoch bez jediného zaváhania. Keďže sa vždy snažím nedopustiť aby moje hodnotenie ovplyvnila nejaká silnejšia časť filmu, ako to tu robí väčšina recenzentov, rovnako to zo zásady musí byť aj pri slabšej časti preto ani nedovarený záver (na mňa pôsobil aj tak veľmi nepríjemne) tomu nemôžem vyčítať. ()

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Z Vatikánu se šíří hrůza

Z Vatikánu se šíří hrůza

13.02.2013

Člověk musí obdivovat Hollywood, jak dokáže reagovat na aktuální dění. Produkční společnost Lakeshore, stojící třeba za sérií Underworld, si do momentálního mediálního rozruchu pospíšila se zprávou o… (více)

Reklama

Reklama