Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou to jen hormony, anebo se temné síly opravdu chystají ovládnout svět? Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi (Mia Farrowová a John Cassavetes) se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch (Maurice Evans) varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty. Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seancích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí...? (Česká televize)

(více)

Recenze (726)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale staré horory či mysteriózní thrillery mají neskutečně silné kouzlo i v dnešní době. Rosemary má děťátko je toho zářným příkladem. Od první do poslední minuty je Polanskiho počin napínavý, nese se v nezapomenutelné atmosféře zla, ďábelské temnoty a bezvýchodnosti ze spiknutí, které se kolem hlavní hrdinky šíří jako stepní požár za horkého letního dne. K tomu si připočteme skvělé herecké výkony, prostředí a spád, který snímek nabírá, a nemusíme váhat nad plným počtem hvězdiček. Jen ten samotný závěr jsem očekával poněkud syrovější a mrazivější, avšak pointa, kterou si pro nás tvůrci připravili v posledním záběru, má také něco do sebe. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Z tak psycháčskej atmosféry som už aj ja pomaly začínala byť paranoidná...Toto je film s atmosférou, napätím, zaťatými zubami a všetkými atribútmi kvalitnej hororovej drámy!!!! Mia Farrow vo skvelej hereckej forme, bravúrne! ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Jeden z hororů u kterých by se dala atmosféra krájet (a to doslova), například na začátku hraje atmosférická ukolébavka, máte ji za milou a celkem roztomilou... a na konci, vás z ní skoro mrazí. Mia Farrow zde předvádí výkon hodný Oscara a Roman Polanski na režisérské stoličce nápodobně. Film pracuje s tématy paranoia vs. skutečnost což závěr, který kdyby býval končil v momentě kdy Rosemary nahlédne do kolébky a zakřičí, by měl hrubší dopad jak na mě, tak na většinu hodnotících. Ale i přes tohle, ve vás tenhle satanský horůrek nechá veliké množství otázek což mě nutí dát plný počet hvězdiček tak výbornému filmu jako je právě tenhle. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"You're trying to get me to be his mother." - "Aren't you his mother?" Knihu od Iry Levina jsem četl, takže mohu s čistým svědomím napsat, že filmová adaptace se jí co do působivosti minimálně vyrovnává. V mém případě se misky vah dokonce mírně převažují na stranu filmu, a to především díky Mie Farrow, jejíž ztvárnění postavy těhotné Rosemary je jedním slovem - brilantní. Roman Polanski dokázal ve filmu vyčarovat pěkně hustou atmosféru, takže není v žádném případě náhodou, že právě "Rosemary má děťátko" tvoří společně s "Přichází Satan!" a "Vymítač ďábla" takzvanou "svatou" trojici mezi okultistickými filmy. Jen tak mimochodem, od té doby co jsem poprve viděl tento skvostný snímek, se mi pokaždé když slyším jméno Rosemary automaticky vybaví tvář M. Farrow. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ďábelský Polanski, andělská Mia Farrow a jejich deprimující příručka krizového těhotenství zabalená do hávu okultního satanistického šílenství. Mistrovské dílo, které co do atmosféry a stavby příběhu nemá ve svém žánru takřka konkurenci. Věčná škoda nezvládnutého finále - Nebýt toho, mohlo se po nedostižném Osvícení jednat o nejintenzivnější hororový zážitek v mém životě. Takhle je to ale "pouze" poctivá pětihvězda. 90% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Krásně zachycená sedmdesátá léta na filmový pás. Bravurní proměna hlavní hrdinky v hereckém podání Miy Farrow. Ale ta stopáž... Ach, jaká to škoda. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V podstate také, ako som čakal. Verná adaptácia knihy, ktorá pochopiteľne zlyháva tam, kde kniha vyniká a boduje tam, kde kniha padá. Pomalé postupné budovanie napätia bolo v knihe tak rozkúskované a plynulé, že ma úplne pohltilo. To sa do dvojhodinového filmu proste preniesť nedá. Na druhej strane triviálne vyvrcholenie, na ktorom padá inak vynikajúca kniha, svedomito prenesené do filmu pôsobí na plátne vynikajúco. Malá odchýlka pri nedopovedaní posledných zhruba dvoch strán knihy je zanedbateľná. Bez osobitejšieho rukopisu rutinne nakrútená adaptácia. Nič viac, nič menej. Chcelo to viac odvahy. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Geniální film. Opravdu. Tak špičkovou atmosféru jsem snad v ještě žádném psychologickém hororo-mystery-thrilleru neviděl. Herecké výkony do jednoho úžasné, napínavá hudba a naprosto úžasnej scénář. Rozjezd je sice pomalejší, ale atmosféra minutu od minuty houstne a od závěrečné třetiny filmu by se nedala rozseknout ani mezihvězdným řezákem na planety. A mrazivější závěr jsem už dlouho neviděl. Takovéhle filmy se už dneska netočí. Ani jedna jediná lekačka nebo maximální gore a přesto je to znepokojivější (pokud takové slovo vůbec existuje- rád si vymýšlím nová slova) film, než většina hororů dnešní doby. Polanski je mistr. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Psychologický triler so skvelou atmosférou a nechutne vtieravými susedmi, z ktorých som mal väčší strach, ako zo Satana. Menšia výtka smeruje k úvodu, ktorý sa rozbiehal azda príliš dlho, kým sa začalo niečo poriadne diať. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Z novely Iry Levina se po zpracování R.Polanskim stala velká filmová klasika, která se pyšní přesně tím, co zdobilo filmy této doby. Myslím tím precizní filmařinu a skvělé herecké výkony - zde bych vyzdvihl především dámské osazenstvo, kdy Mia Farrow exceluje v roli Rosemary Woodhouse (stačí pouze srovnat, jak vypadá na začátku a na konci filmu) a oskarouvou roli Ruth Gordonové, která ztvárnila dokonale otravnou Minnie Castevet, která zaručeně musela pít krev každému divákovi. Příběh není žádná komplikovaná cesta pouští a pralesem, ale na tom tento film vůbec nestaví. Jde o poměrně přímý mysteriózní thriller/light horor, který je klenotem své doby. "Satan is his father, not Guy! He came up from the hell and begun a son of a mortal woman......Heil Satan!" :) ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Skvěle rozehraný paranoidní atmoférický příběh o ženě, muži, nenarozeném dítěti a podivných sousedech, plný lepivého strachu. Výborná M. Farrow. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší snímek Romana Polanskiho se skvělým hereckým výkonem Mii Farrow a záviděníhodnou atmosférou. Půl hvězdičky strhávám pouze za snové sekvence (nějak se mi do filmu nehodily), protože jinak neshledávám nic, co by se mi na "Rosemary má děťátko" nelíbilo - a to včetně bezmála dvou a půl hodinové stopáže.:-) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Děti jsou Satan. Je veliké dobro že nám to mistr Polanski neopomněl připomenout tak silně, že se pověst jeho filmu drží i po bezmála padesáti letech. Ale to s tou těhotnou manželkou o rok pozděj, a ještě si tím zašpinit dveře, to už vážně docela přehnal. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úvod sa mi zdal hrozne zdĺhavý, ale od momentu začiatku tehotenstva film začne rapídne naberať na atmosfére a napätí. Hlavná hrdinka tu očarujúcim spôsobom (herečka už nemohla byť vybraná lepšie) pomaly rozpletá záhadu okolo nej a jej dieťaťa. Tak ako bolo prvých pár minút nemastných neslaných, tak potom zvyšok filmu neskutočne baví, pripadalo mi to, ako keby ma niečo náhle vcuclo do deja a už nechcelo pustiť von. Koniec bol, tak ako je u Polanského zvykom, prekvapivý, presne podľa môjho gusta. Snímok rozhodne patrí k tomu lepšiemu od Polanského. 85/100 ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Když si někdo pronajme byt, skrze jehož stěny se vzájmně slyší se sousedy, nezaslouží si nic jiného než horor. A horor se dostavuje: dotěrní, hrozně milí sousedi, kteří vám vlezou div ne do postele, kradou vám soukromí, přivlastňují si váš život. Obrana? Pod zákonem extrémní slušnosti, kde není dovoleno nezeptat se "Nepůjdete dál?", kde není dovoleno odmítnout nabízenou laskavost, je obrana nemožná. Ale to ještě nic není. Zkouším se vžít do pocitů nastávající rodičky a kupodivu si s ní dobře rozumím: moje dítě chtějí ti druzí, ti okolo; já je mám jen "donosit", co když mi ho vezmou?; dávají mi lektvary a tabletky, jejichž moc neznám, trpím, nemám možnost bránit vlastní dítě, jsem bezmocná, nemohu se vymanit z manipulace - prázdné ruce. Prázdné ruce, klec. Znáte to? Na to nepotřebujete mít za sousedy satanisty. Takže: osnuje se proti Rosemary spiknutí nebo naopak ona propadá paranoie? Špatná otázka. Děje se obojí. A Rosemary prohrává nerovný boj. Její dítě si přivlastňuje okolí: sousedi, známí (nebo spíš společnost a její mocnosti?) - jimž otec přisluhuje. To je horor. Matce je pak dovoleno být náhradní matkou vlastnímu dítěti, které jí už nepatří. Neuspokojivý závěr? A co takhle neuspokojený divák? Satan vítězí. A jestli tam přece jen oblézá satanáš - matka se jmenuje Růže Marie. Všechny tři aspekty (totiž "mocnosti pekelné", "spolčení" a "paranoia") nabízí film, ba vnucuje je, s až naiviní přímočarostí. Co jej dělá tak subtilním, je teprve jejich smíšení a nerozsouditelnost. Divák nemá možnost ani hypoteticky zvolit nějaké "vysvětlení" - musí to přijmout všechno. Ještě ten sen při oplodnění. Co se to děje té katolicky vychované ženušce? Černé vzpomínky na dohližitelské jeptišky. Přichází černý galán. Spoutána, znásilněna. Ve snu. Celý film se pomalu brodíme neobyčejně silnou náladou. V bytě. V domě. Polanski to umí prodat. Rosemarys baby není sice tak uhrančivě esenciální jako Repulsion, ale pod pět hvězdiček jít nelze. Mia Farrow úchvatná. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto bezprostředně po dočtení stejnojmenné knižní předlohy Iry Levina. Polanskému se skutečně mistrně podařilo převést známý román na filmové plátno - toto je adaptace, které lze těžko něco vytknout a která se velice věrně drží ducha předlohy. Obsazení herců typově výtečně pasuje k jejich postavám, snímek má skvělou atmosféru a baví i po letech. Pro mě osobně velký divácký zážitek. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tenhle kultovní film jsem odkládal, protože jsem si chtěl nejdřív přečíst knižní předlohu, kterou napsal můj oblíbenej spisovatel Ira Levin. Knížku jsem sehnal přes bazar a s chutí se do ní pustil. Rosemary v knížní podobě je neskutečně napínavý a poutaví čtení už od úvodních řádků. Knížka mě očarovala a za dva dny byla přečtaná. Teď už jsem si konečně mohl pustit film. Filmová podoba je oproti té knižní hóóódně ořezená. Chybí tu taky některé postavy ( př. teplí sousedi z patra ), charaktery některých postav zase nejsou nijak extra rozvinutý ( př. Hutch ) a úplně tu chybí myšlenkový pochody postav. Ale všechny negativa snímku jsou logický, protože jinak by musel trvat nejmíň pět hodin aby se víc přiblížil knize. Může to působit, že na film plivu jenom špínu, ale opak je pravdou. Myslím si totiž, že se Polanski tohoto nelehkýho úkolu jakým je zfilmování strhující knížky, zhostil na výbornou. Celkem se mu podařilo zachytit atmosféru knížky a spokojenej jsem byl i s obsazením herců. Nesedla mi jen Minnie, kterou jsem si představoval úplně jinak a moc mi nesedl ani Guy. Naopak Mia Farrowová v roli Rosemary si to střihla excelentně a do své role seděla jak řiť na hrnec. Když to shrnu tak jsem s filmem nadmíru spokojenej. Přesto si myslím, že kdybych nečetl knížku před filmem, hodnocení by vypadalo trochu jinak. Takže film je good, ale na kvality knihy nedosahuje ani stěží. Zároveň jsem se opět přesvědčil, že sebe líp natočenej film nemůže říct ( obsahově ) tolik co dobře napsaná knížka. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Iry Levina mám hodně rád (Hoši z Brazílie, Stepfordské paničky,...), ale musím se přiznat, že jeho Rosemary jsem dosud nečetl. Hodnotím tudíž jenom film, který se mi přeci jen zdál poněkud roztahaný. Možná to takhle bylo i v knize, ale myslím, že o půl hodiny by se dal klidně zkrátit...Jinak žádné další mínusy nevidím. Polanski natočil mrazivé hororové drama, jež se mi velmi zamlouvalo. A teď utíkám pro knížku... ()

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Z Vatikánu se šíří hrůza

Z Vatikánu se šíří hrůza

13.02.2013

Člověk musí obdivovat Hollywood, jak dokáže reagovat na aktuální dění. Produkční společnost Lakeshore, stojící třeba za sérií Underworld, si do momentálního mediálního rozruchu pospíšila se zprávou o… (více)

Reklama

Reklama