Reklama

Reklama

The Gorilla Mystery

Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný
USA, 1930, 7 min

Režie:

Burt Gillett

Hrají:

Walt Disney

Obsahy(1)

Mickey Mouse čte noviny, které píší o útěku gorily ze ZOO. Ihned tuto zprávu zatelefonuje své milé. Za malou chvíli se ovšem gorila objeví u okna Mickeyho milé. (zdeny99)

Recenze (4)

anais 

všechny recenze uživatele

Tahle groteska je spíš než nevázanou legrací variací na klasické horory, jestli se tedy o něčem takovém dá v roce 1930 už mluvit. Výtvarník (kterým byl tehdy ještě Iwerks, mám ten dojem) se pravděpodobně nechal do určité míry ovlivnit filmy jako byl Murnaův Nosferatu, z něhož tu je zajímavá citace v podobě stínu gorily na nasvícené stěně. V tvorbě Disneyho studia je od začátku znát i určitá akčnější poloha, tehdy ve 20.a 30.letech natočilo pár podobných snímku (třeba Mad doctor). Postupem času ale tahle „thrillerová“ poloha nějak vyměkla a myslím, že právě jejím přímým nástupcem jsou současné Kačeří příběhy, Gumídci a jim podobné. Také by mě zajímalo, čím jsou opice předurčeny k tak záporným rolím? Pominu-li Cheetu z Tarzana, většina slavných opic jsou ty zlé (stejně jako psi jsou většinou hodní) – King-kong (ač o tom, na který pól patří by se asi dalo polemizovat) nebo třeba Poeova opice z Vražd v ulici Morgue. Nedivil bych se, kdyby právě ta stála u zrodu právě tohoto animáku. I když se tedy jedná o filmek s Mickeym, spíš než humor tu převažuje napětí, které v jednu chvíli vyvrcholí dokonce dnes tak běžným „lekacím“ záběrem, kdy divák ví, že někdo stojí za dveřmi, je mu to úplně jasné, ale jen do chvíle, kdy tam někoho opravdu vidí, a nedokáže se neleknout. Já se vážně lekl. Zajímavá na této grotesce mi přijde intenzivní snaha tvůrců napnout, vylekat, což jen dokazuje že tehdejší disneyovky se nezaměřovali pouze na dětské, ale hlavně na dospělé publikum. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

22. diel zo série Mickey Mouse - thrillerový diel o utečenej zabijáckej gorile a zachraňovaní Minnie. Konečne sa v MM nespievalo a nehralo - išlo o vážnejší diel. 50% ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších dílů... Začátek příliš nudný, průběh moc temný. Ale zase - byla to změna oproti nornálním vtipným a lehoučkým dílům. 47% ()

Reklama

Reklama