Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rumunsko, zničené první světovou válkou a vržené do politických kontroverzí, vkládá veškeré naděje do královny Marie, která jede do Paříže, aby bojovala za mezinárodní uznání velkého sjednocení na mírových jednáních v roce 1919... Film Královna Marie Rumunská sleduje účast královny na Pařížské mírové konferenci, která se konala v roce 1919 po skončení první světové války. Marie strávila týdny v Anglii a Francii, vyjednávala jménem své země a snažila se získat plné uznání nové podoby Rumunska po Velké válce. Snímek zkoumá její osobní roli při vyjednávání i opozici, s níž se setkala doma i v zahraničí, zatímco její královská rodina čelila řadě problémů v měnícím se světě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (11)

solisoli 

všechny recenze uživatele

Slušne zrežírované pompézne vykreslenie kráľovského páru v tom najlepšom svetle. Samá noblesa, honosné módne prevleky, žiadna proti aristokratická nevôľa sociálnych francúzskych odbojárov. Akosi sa úplne niekam vyparili. Čiže nereálny pohľad na medzivojnovú dobu, kedy to v Európe vrelo, ako v horúcom kotli. Ešte tu civilizovaného človek presvedčia, aké šľachetne, počestné a zaujímavé sú kráľovské rodinné ságy, príkladom pre celé ľudstvo. Len aby pravda nebola úplne niekde inde.Skúsme si domyslieť, že kto asi toto fiasko financoval. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Bohužel je tady manželství královského páru vylíčeno skoro ideálně ... holt některé události tvůrci představili po svém. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Človek sa aspoň niečo naučí z rumunských dejín a že oni tiež to nemali ľahké s vybojovaním si svojej nezávislosti, aspoň to som očakával. Nakoniec sa to však obrátilo v príbeh kráľovskej rodiny, kde sme videli len ich nekonečné hádky a koho princ šukal. Z oho, čo som videl, som nadobudol radosť, že tie skostnatené režimy v Európe takmer vyhynuli. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Obcas artova kinematografie, skvostna vyprava, ale chude napsane dialogy. Obcas je to podivana zajimava. Hlavne v historickych pasazich politickych jednani. Ale okoli kralovske rodiny je prilis melodramaticke a nudne. Kralovna byla velmi fascinujici zena a mela silny, obdivuhodny charakter. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Adorující rumunský pohled. 1) Královská červená knihovna na historický námět._____ 2) Ale třeba poznamenat, že Marie Alexandra Victoria von Sachsen-Coburg und Gotha of Great Britain and Ireland zu Sachsen skutečně přispěla k diplomatickému úspěchu Rumunska na Pařížské mírové konferenci a v tomto smyslu film zobrazuje panující legendu správně._____ 3) K rozšíření znalostí pak doporučuji třeba českou Wiki. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Každý národ má svou idealizovanou představu o těch, kteří mu dopomohli k samostatnosti. Zatímco u nás je to prezident Masaryk, Rumuni mají svou královskou rodinu, která nejspíš představuje protiklad zkorumpované politické moci. Ferdinanda s Marií nemám zrovna načtené, ale i kdyby byla pravda jen polovina toho, co se píše na české Wikipedii, dalo by se jejich manželství označit spíš za skandální než šťastné. Film jsem si vlastně pustil hlavně proto, že je rumunský, o Rumunsku a mluví se v něm rumunsky – a já jsem rumunofil. Výprava je nádherná, ale označení pohádka a telenovela některých uživatelů nejsou vůbec mimo. Zajímavé je také ztvárnění britské královny Marie poté, co ji seriál Koruna vykreslil jako kostnatou, nepříjemnou bábu. (1 341.) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film očarí hlavne kastingom a kostýmami. To tak trafili, že pri Clemensaovi máte pocit, že ho len vykopali zo zeme, dali trochu makeupu a išiel natáčať. K historicite sa nebudem veľmi vyjadrovať. Celé to má ale trochu telenovelový feeling, čo občas nie je na škodu. Kľúčové rozhovori mohli byť ale dramatickejšie. Na možno základny exkurz do ich dejín dostačujúce, na skúšku by som s týmto ale asi nešiel. Aj to CGI bolo také rumunské. Na historický, mierne propagandistický film zo zeme Drakulu to však ušlo. Slabšie 3 z 5 ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

zas som mudrejsi o hystorii rumunska o kralovnej Rumunska podla mna v pohode pekne sceny ten jej syn bol riadny zmrd okamzite videdit ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Když přijmete premisu, že to tak bylo, díváte se na pěkné kostýmní historické místy i drama z 20. let 20. století. Pokud ovšem otevřete wikipedii, nestačíte se divit vlastním očím, A říkáte si, proč někdo nenatočil film o tom, jak královna ke svým šesti dětem přišla. Ale v zásadě dobrý, co jiného by mě asi přimělo zabývat se rumunským dějepisem :D. ()

Richard768 

všechny recenze uživatele

Pekné, ale dosť nezáživné. Dramatické momenty pôsobili príliš umelo. Nemyslím si, že by sa diplomatické jednania mohli viesť v takom drsnom tóne, ani že by si kráľovská rodina doma pri posedení vykričiavala politické spory. Jednoducho, nezdalo sa mi to pravdivé, čo je však u historických filmov častý jav. Inak, pôvodné znenie je zaujímavé: v rumunčine, angličtine, nemčine, ... ()

Reklama

Reklama