Reklama

Reklama

Démon zatracení

  • USA The Wretched (více)
Trailer 1

Z lesa se mezi lidi vplížilo starobylé zlo, čerstvé kytky v záhonech záhadně vadnou a umírají, místo dítěte najde matka v postýlce několik svázaných suchých větví. Tisíc let stará čarodějnice vylezla ze své skrýše v kořenech stromu. Těžko ji poznáte, může žít v kůži někoho jiného. A živí se výhradně dětmi.
Teenager Ben je po rozvodu rodičů trochu divoký a tak ho matka pošle zklidnit se na léto do malého města ke svému tátovi. Najde si brigádu, nudí se a má čas pozorovat. Všimne si proto menšího kluka ze sousedství, který si hraje v okolí, všimne si taky, když zmizí a nikdo ho nehledá, všimne si seschlých úplně čerstvých kytek v okolí, všimne si, že máma toho menšího kluka se chová hodně podivně. A nemůže si nevšimnout, že táta toho menšího kluka tvrdí, že žádného syna nemá. Vypadá to, že je jediný, kdo si kluka ze sousedství pamatuje a rozhodne se přijít věci na kloub. Ve sklepě u sousedů objeví strašlivé tajemství a od té chvíle mu půjde o život, stejně jako půjde o život dalších dětí z okolí. Tisíc let stará čarodějnice, mytický démon zapomnění a zatracení, je strašlivý protivník. Přestala se skrývat v okolních lesích a má hlad. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (165)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní atmosférický čarodějnický horor! Na Wretched jsem čekal celkem dlouho a pozitivní ohlasy z festivalů mě jen utvrdili v tom, že se jedná opravdu o fajn kousek. Příběh se zaměřuje na mladého teenejždra, který zpozoruje podivné chování své sousedky, do které se převtělila 1000 let stará čarodějnice a atmosférické old school inferno může začít. Film má velmi dobrou atmosféru, zajímavý mytologický background, perfektní masky, dostatek napětí i sympatické herce, aby si udrželo divákovou pozornost. Finále pod zemí je dost možná nejděsivější sekvencí roku So Far. Překvápko. Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 7.5/10. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ve smyslu stylu jsem v The Wretched nezaznamenal vlastně nic jakkoli zajímavého, působilo to na mě jak natočené na nějaký režijní hororový setrvačník. Všechno jakoby obstojně, ale nepříliš kreativně či objevně realizované. Na průměrné a lehce pochvalné hodnocení to nicméně stačí s přehledem, jedná se o neurážející spotřební hororové béčko, které asi málokterého fanouška něčím urazí. Za pochvalnou zmínku pak určitě stojí jedno malé dějové překvápko související s nespolehlivým vypravěčem, to mi přišlo hezky vymyšlené, až jsem se na chvilku zarazil, protože jsem ho v tomto ne vyloženě ambiciózním typu filmu nečekal. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Ben se po rozvodu rodičů stěhuje do malého města, kde má žít se svým otcem. Brzy ale zjistí, že v místních lesích se skrývá tajemné zlo, které si brousí zuby na jeho malého souseda. Povede se mu ho zastavit? The Wretched je horor s dobrými lekačkami, zajímavými hrdiny i fajn děsivou atmosférou. O to víc zamrzí, že se tvůrci rozhodli prakticky vše podstatné vykecat divákům v první čtvrthodině a pak nechají hlavního hrdinu, aby hodinu odhaloval to, co už dávno divák ví. Škoda. Jinak je totiž The Wretched vážně dost fajn. ()

tron 

všechny recenze uživatele

No... nie je to bohužiaľ žiadny hororový klenot. Pritom atmosféra naozaj vôbec nie je zlá, kasting je fajn, prostredie lesov asi ešte nikdy v živote žiadnemu hororu neublížilo (skôr naopak) a niektoré scény sú fakt nepríjemné, mrazivé a bez debaty vydarené. Ale postavy sú neviditeľné, dosť často sa objavuje nuda a naťahované tempo a celý scenár, hoci sám osebe nie je žiadny zázrak, je nejako divne vystavaný a ťažšie pochopiteľný. Menej ako 3* si to ale nezaslúži. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Stále častěji se na mě někteří uživatelé obracejí s otázkou, zda-li je hororová odbornost odvozena od množství zhlédnutých hororů? Takovou představu považuji za neskutečně naivní. Hororový expert musí chápat širší kontext, v kterém dílo funguje, čehož nelze dosáhnout bez perfektní znalosti psychologie, literatury, mytologie, religionistiky, folkloristiky a vlastně téměř každé oblasti moderní kultury. I proto dokážu u snímku The Wretched zcela bez problému identifikovat předobraz antagonisty. Tvůrci se nepochybně inspirovali Černou Annis, čarodějnou bytostí z anglického folkloru, a také hrůznou Boo Hag, která straší příslušníky etnické skupiny Gullah na americkém pobřeží. Syntézou zmíněných entit vznikla The Wretch, postava s opravdu děsivým vzezřením, kterou jsem si okamžitě oblíbil. Režisérské dvojici se vyplatila sázka na praktické efekty a neokoukaný příběh. Její práci tak hodnotím pozitivně, a to i přesto, že se mi během snímku až nečekaně dobře dýchalo a že mám určité výhrady k poněkud kvapnému závěru. The Wretched ode mě získává čtyři slabší hvězdy. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

70% Děsně sympatický teenage horor ve stylu Okna do dvora, resp. Disturbie s čarodějnickým twistem. Ten finální pokus o shyamalanovský zvrat byl dost na sílu, ale jinak The Wretched nabízí hodně zábavy za málo peněz a vzbuzuje docela vysoká očekávání ohledně dalších počinů svých tvůrců. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý výběr herců, fajn atmosféra, ale chtělo by to lepší scénář. Je to velká škoda, protože mě bavily ty postavy (především vážně díky sympatickým a dobře expresivně a přitom ne přehnaně vedeným hercům, než že by byly dobře napsané) a přál bych jim lepší věci k dělání. Tenhle teen-horor, kde se strašení mísí s dobrodružstvím a komedií o dospívání, může být fajn a celkový nádech se mi líbil. Mrzí mě, že prostě nemůžu dát víc. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po rozchode svojich rodičov má Ben (John-Paul Howard) stráviť nejaký čas so svojím otcom. Keď príde k otcovi, všimne si malého chlapca, ktorý je jeho susedom a často sa hrá v okolí. Jedného dňa ale chlapec záhadne zmizne. Čo je ešte zvláštnejšie je fakt, že jeho rodičia tomu nevenujú žiadnu pozornosť. Ben sa o jeho zmiznutie začne hlbšie zaujímať. Čaká ho stretnutie s nebezpečným protivníkom. - Po dlhej dobe slušný horor s fajnovou atmosférou. Viem si predstaviť, že takáto kombinácia teenagerských záležitostí a serióznej hororovej tematiky nemusí sadnúť úplne každému, ale mňa to vďaka výborne zahraným postavám nesmierne bavilo. Je nutné pochváliť hlavne masky a efekty, ktoré sú na béčkovú produkciu perfektné. Nezaostáva ani scenár, ktorý dokáže viackrát prekvapiť a osobne ma občas aj trochu šokoval. Už si ani nepamätám, kedy som si nejaký horor takto užil, ale na plnú tomu niečo málo chýbalo, čo sa ale možno zmení po druhom zhliadnutí. A dvojkou by som taktiež zaručene nepohrdol. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

James Stewart měl celou nohu v sádře, Shia na ní měl sledovací náramek. Z těchto důvodů je jasné, že nemohli opustit dům a mohli se naplno věnovat životu nebezpečnému šmírování. Tady mi však vrtalo hlavou, proč má sádru na ruce mladík Ben? Friedkinova Chůva potkávající Disturbii sice přináší stravitelnou porci teenage křepčení na téma witch-in-the-woods a pár slušných triků s mrazivým potenciálem, nicméně na poli zábavy se i vzhledem k cílovce mohli snažit mnohem víc a po podivném twistu, vnášejícím mimochodem světlo do přítomnosti gypsu, jsem už jen očekával konec, kdy se zablitý Ben probere na podlaze koupelny vedle prázdné lékovky od Vicodinu a my zříme, že to všechno byl jen sen.. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavá premisa, která selhává v dílčí "strašidelnosti" i celkové atmosféře. Ben je sice docela v pohodě, ale práce s napětím se tady dost nepovedla. Já jsem totiž člověk, který má s dobrými horory pořádný problém. A tady jsem byl celou dobu (až na jeden záškub u jump-scare scény) fakt v pohodě. Hlavní problém vidím v tom, že s mytologií se pracuje opravdu jen okrajově. Navíc by tomu dost pomohlo, kdyby se nedůvěra ostatních postav směrem k Benovi gradovala alespoň tak od poloviny filmu. Místy tak Wretched chováním démona připomíná spíše nějakou (nezáměrnou) karikaturu než opěvovaný horor. Chválím tak alespoň za předposlední povedený zvrat a odvahu zabíjet dětí. Jinak jsem zklamaný. Zatraceně! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ešte to nejakú dobu potrvá, kým sa bude “IFC” podieľať na kvalitnejších hororových projektoch. Nie (!), “The Wretched” nie je nepodarkom vo svojej kategórii, skutočne je vďaka solídnej atmosfére pútavou záležitosťou, no prvá polovica je pre mňa tak či onak nezáživnou skúsenosťou, kedy hluché pasáže prebíjajú tie, ktoré majú čo ponúknuť. Lepší priemer určite - nadpriemer sotva. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Týpek jako jediný něco ví a my diváci s ním a všichni ostatní mu nevěří a mají nad ním moc. Jak já miluju tenhle koncept! Uvádí mě do stavu vyložené filmové rozkoše. Krom toho je to tedy schematická blbina s digitální příšerou ála Lesapaní, kde jsou všechny postavy, včetně té hlavní, naprostí troglodyti. Příjemně mě překvapil jeden moment na začátku poslední třetiny, který umně využil koncept hrátek s pamětí. Na konci jsem čekal samozřejmě největší klišé typu mamince teče z ucha krev, místo toho se ale objevila snad ještě větší trapárna, u které asi autoři měli pocit, že z toho nebudem týden spát, ale to by chtělo minimální lepší herečku. Jinak můj první film viděný v autokině, konkrétně Strahov, kde jim to pro jistotu dvě minuty před koncem chcíplo a po hodině marného čekání na nápravu jsem si to doma stáhnul a dokoukal. Super. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Plakát je temnější než celý film. Jedná se o teenage hororovku v duchu např. dávné The Hole, a já si uvědomuji, jak moc mi tu podobné celovečeráky chybí. Nová řada Stranger Things jednou za dva roky nestačí! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zajímavý hororový přírůstek, který se tváři malinko temněji než ve skutečnosti je. Postavy nehrají zrovna ti nejlepší herci, ale divákovi jde stejně o to se pořádně bát. Bohužel těch hororových scén se zde moc nevyskytuje, spíše sledujeme jakousi Disturbii nebo Okno do dvora. 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tématicky někde mezi The Hallow (2015) a Chůvou (1990). Zdejší Temná matka žije v lese, obývá rozsochatý strom a bere si ty, na něž druzí zapomněli. Oceňuji, že na místo počítačových efektů převažují masky a poctivá ruční práce, že místo trapných lekaček se autoři snaží budovat atmosféru. Pěkné scénky jsou i ty, kde se Matka přemisťuje z dočasných hostitelů. Ovšem Ben sympatiemi nehýřil, navíc se často choval jako pablb, což mi vadilo. Úplný konec očekávaný - nepřekvapil. Jako celek solidní za 3,5* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý horor pro dvanáctileté. A nemyslím to vlastně nijak zle. Jsou tu sympatické kladné postavy a zlomyslný démon, který se noří z docela originálního konceptu, byť nakonec ustupuje známému schématu a nemá šanci nijak překvapit či dokonce šokovat. Na jedno zhlédnutí ale úplně v pohodě, obzvláště třeba s příliš bojácnou přítelkyní po sklence vína (já koukal sám po několika pivech, proto možná nejsem spokojen ještě více).. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hororová stránka nebola zlá, no myslím si, že sa z nej dalo vyťažiť viac. Škoda tej atmosféry, tá tu žiaľ nebola na takej úrovni, akú by si tento film zaslúžil. Námet o čarodejnici je v tomto smere dobrá voľba, o to viac to zamrzí. Tiež tomu chýbalo mysteriózno a nejaký ten hlad po nezodpovedaných otázkach, postupné odkrývanie kariet a pod.... Alebo keď nie, tak aspoň nejaké to artové vyznenie a lepšia práca s kamerou a so svetlom. Takto to v každom smere zostalo na polceste. Ale nepozeralo sa na to zle a nenudilo. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Reklama