Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Škótsky kráľ Robert the Bruce (Angus Macfadyen) utrpel sériu porážok od anglických armád ako aj nepriateľských škótskych klanov. Šance škótskej rebélie za nezávislosť sú mizivé a Robert sa vzdáva nádeje na úspech. Trápi ho, že sa už nikdy nevyrovná odkazu, ktorý zanechal William Wallace. Rozpustí preto zvyšok svojej družiny a osamote sa vydá na cestu nevedno kam. Na jeho hlavu však anglický kráľ Eduard vypísal odmenu, a preto ho prenasledujú nielen nepriatelia, ale aj niektorí členovia jeho bývalej družiny. Hoci ich útoku odolá, je zranený a nebyť syna miestnej farmárky Morag (Anna Hutchison), ktorý ho nájde v lese, by ho smrť neminula. Morag verí v škótsku nezávislosť napriek tomu, že jej manžel padol v jednej z bitiek pod Robertovým velením. Spolu so ďalšími dvomi deťmi, o ktoré sa stará, ona a jej syn Roberta prichýlia v ich odľahlom príbytku a počas zimy vyliečia jeho zranenia. Roberta ich viera inšpiruje pokračovať v boji, avšak na to môže byť už neskoro. Klan, do ktorého Morag patrí, totiž podporuje anglickú nadvládu nad škótskym ľudom a v okamihu, keď sa o Robertovej prítomnosti jeho veliteľ Brandubh (Zach McGowan) dozvie, túži vodcu škótskeho odboja dolapiť a získať odmenu. Podarí sa Robertovi s pomocou Morag a detí uniknúť a pokračovať v boji za nezávislosť? (Incantator)

(více)

Recenze (17)

tron 

všechny recenze uživatele

„Z čoho je kráľ? Len z mäsa a krvi.“ Prísť s rip-offmi resp. spin-offmi Statočného srdca vôbec nie je zlý nápad. Vlastne sa mi páči. Problém je v tom, že po skvelom Outlaw King s Chrisom Pineom prichádza matný film, ktorý ak by som videl v nedeľu poobede v televízii, tak by sa mi možno páčil o kúsok viac, ale proste ako niečo, čo má súvis so Statočným srdcom, na ktorom som bol v 90. rokoch v kine so svojou mamou, ma to nudilo. Trvá to viac ako dve hodiny a poviem na rovinu, že už po prvých desiatich som sa cítil unavený ako prasa. Ťahá sa to ako med a keď si myslíte, že pomalšie to už byť nemôže, tak to spomalí ešte viac. Mohlo by sa zdať, že to dosť drží nad hladinou masívny Angus Macfadyen v titulnej úlohe, no hoci ho obvykle mám rád, tu je strašne neviditeľný a vonkoncom tomu nedodal žiadnu adekvátnu majestátnosť. A ostatní herci sú na tom ešte horšie. Film disponuje slabou atmosférou. Nevadí mi, že v ňom nie sú takmer vôbec žiadne akčné scény. Mohla to byť „len“ kvalitná historická dráma s politickým presahom. Ale postavy sú nijaké, dialógy fádne a scenár obecne žiadna sláva. Oceňujem každopádne, že sa do úlohy po 24. rokoch (!) vracia Macfadyen, ktorý si zároveň napísal scenár a produkoval to. Len proste mám taký smutný dojem... že to za to možno nakoniec ani bohužiaľ nestálo. Pekná zasnežená krajina. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jedna za tu typku s lukem, nevim jak se už jmenovala ( smutné :-( ) Jinak film o nějakých špinavcích, který nikoho nedojmou. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto čakal niečo ako pokračovanie Statočného srdca bude oprávnene sklamaný. Ono pár podrezaných krkov v lese, trocha snehu vo Vysočine či hostina v dobovom ráze na dobrý historický príbeh nestačí. Už niektoré dokumenty majú historické scény, boje aj bitky lepšie prepracované. Z môjho pohľadu ide o slabší priemer, film dejovo nevtiahne diváka, ponúka viac dialógov než dejových posunov. Ja sa vždy na takéto diela teším, tu som čakal oveľa viac. Pozitívom je super škótsky prízvuk a deva menom Anna Hutchinson. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Má to rozsah od ucházejícího filmu po komicky špatný. Režisér alespoň osvětluje pohled na tuto historickou osobu. Příběh není tolik zaměřen na mýtu , ale na realitě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Žádná naháněčka ve stylu Centuriona, kdy je lovnou zvěří skotský král, se nekoná a nejedná se ani o žádný epos ve stylu Outlaw King či Statečného srdce. Jde spíš o komorní příběh, ve kterém se Robert Bruce vleče krajinou a přemítá, jestli to má všechno ještě smysl. Občas jsou dialogy i monolgy kýčovitými bláboly ohánějícími se svobodou, jindy se zase poslouchají docela dobře. Dojde i na nějakou tu šavlovačku a i když se nejedná o žádné líbivé souboje, jsou docela dobře nasnímané a aktéři své zbraně nedrží jako prase kost. Herecky je vše v pořádku, byť Macfayden působí místy až moc otráveně. Ale co už. Svou nezastupitelnou roli tu hraje i zasněžená krajina, kterou ale Gray využívá až moc často a něco to vypovídá o jeho občasné bezradnosti. Kdyby některé ze záběrů oželel a zkrátil tím film tak o půl hodiny, hodnotil bych i výš. 55% ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Za mě vcelku slušnej film, kterej zabíjí přepálená stopáž. Na komorní příběh, ve kterým vystupuje jen několik herců a divák se dočká pár šermířských soubojů, je 120 minut prostě moc. Jinak je dobrý vědět, že to rozhodně není stejnej epickej spektákl jako bylo Statečný srdce a je nesmysl ty dva filmy srovnávat, i když v nich postavu Roberta Bruce hraje stejnej herec. Po řemeslný i herecký stránce je to solidně odvedená profi práce a i když si film vystačí se záběry na zasněženou krajinu a pár chatrčí, nepůsobí podfinancovaně. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Asi takhle po smrti Williama Wallaceho začala v Skotsku válka klanů o moc. V jednom byl Robert Bruce v druhém jakýsi blb (nevím už jméno beztak je tam tak 5 minut tak, že není důležitý) ti dva se setkaly a zabojovaly si a vyhrál Robert Bruce. Toho pak začaly všichni hledat a Angličané na něho vypsaly odměnu on se mezitím vzdal boje o moc rozpustil armádu (cca 20 mužů na více nebyly prachy) a začal si prostě jen tak chodit po Skotsku (to je tak zhruba ve filmu). 3/4 filmu následovně sledujeme jednoho chlápka jak chodí po sněhu , válí se na sněhu, mluví s pavoukem a někdo ho pronásleduje (prachy na Angličany nebyly tak ho pronásledují nějací vidláci) pak ho zachrání jakási rodina a sledujeme lekci přežití v zimě do toho si zahrajeme na Rebelku (myšlen ten animák) a, aby jsme byly cool narveme tam i feminismus (Kdyby v mé armádě bojovaly ženské vyhrál bych nebo má dcera je nejlepší lučištnice v vesnici je lepší než všichni muži) jelikož tohle začne po čase nudit narveme tam nějaký pokus o akci ve stylu malý potrat se chce mstít. Těšil jsem se na historický film místo toho jsem dostal posranou školu v přírodě. Přečtěte si radši tohle https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_I._Skotsk%C3%BD a dozvíte se více než dívat se přes 2 hodiny na tohle ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Neprekvapivo nudná a nanajvýš priemerná záležitosť, ktorá príliš neobstojí ani ako samostatný film, nie to ešte ako pokračovanie fantastického Statočného srdca. Robert the Bruce síce má niekoľko fajn momentov, no tých sa divák (ak to dovtedy vydrží) dočká až niekedy v poslednej štvrtine, čo je rozhodne škoda. A aj keď mi tie dve hodiny už nikto nevráti, ako fanúšik historických kúskov nič neľutujem. Nabudúce si už ale radšej znova pustím skvelého a stále možno trochu prehliadaného Outlaw Kinga. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Je dobré dopředu vědět že - celý film se odehrává v jedné chatrči, počet herců odpovídá faktu, že i chlapík, který se v půl sekundovém záběru houpe na šibenici se jmenovitě dostane do závěrečných titulků a v hlavní bitvě bojuje Bruce, po boku dvou žen a čtyř dětí. POUZE po boku dvou žen a čtyř dětí proti asi šesti rytířům. Jeden z rytířů v průběhu souboje nečekaně změní stranu, takže Bruce vyhraje a stane se králem Skotska, což divák ví už od Statečného srdce, takže se to dá těžko považovat za spoiler. Proč čtyři hvězdy? Protože žádná bitva je někdy lepší než další generická řežba v režii Netflixu (The King) a panoramatické záběry na Skotsko podkreslené tou správnou hudbou by utáhly i dokument o sáňkování. Je to minimalistické, leč nikoli laciné, nízké hodnocení je způsobeno spíše nenaplněnými očekáváními, než kvalitou filmu. Za mě dobrý. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

I toto je celkem povedený film o bojích Skotů proti Anglii na přelomu 13. a 14. století. Na rozdíl od Statečného srdce i Krále psance je však natočen komorním a mnohem méně nákladným způsobem. Ani v tomto případě divák nespatří umělecké ztvárnění zásadní a pro Skoty vítězné bitvy u Bannockburnu (1314), o které se zde na konci opět jen mluví. Poměrně zajímavou skutečností také je, že ústřední postavu si zahrál Angus Macfadyen podruhé v životě, 24 let po natočení Statečného srdce. Dočkal se tak zřejmě mnohem objektivnějšího ztvárnění významné postavy skotské historie, kterou Robert Bruce bezpochyby je. ()

Shaqual 

všechny recenze uživatele

Nesmyslně dlouhá, ukrutně ukecaná a po všech stránkách nezvládnutá záležitost, kterou, doufám, uvidí co nejmíň lidí. Natočit tak neuvěřitelně neispirativní a nudný epos o jedné z nejzajímavějších postav skotské historie je sice svým způsobem docela umění, ale ve výsledku je to vážně naprostá ztráta času, která vždycky zůstane ve stínu mnohem zdařilejších zpracování. (EIFF) ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Každý historický projekt ma svoje čaro, podobne ako životopisné diela. Americká kinematografia si malým medailónom pripomína Cardrossa Castla, škótského kráľa, ako Róbert I. z rodu de Bruce. Keď príbeh nie je triviálny, ešte neznamená, že má byť odsúdený, ako nezaujímavý. Krásna príroda, vhodná výprava, kostýmy, výborná kamera, dobrá hudba a slušné herecké výkony. A že nestriekala každú minútu krv, k tomu playstationové store, ešte neznamená , že sa na to nedalo pozerať. Malo to svoju harmóniu zmyselnosť. Kiež by sa konečne Slovenský a Český národ postavil politikom a oligarchom tak, ako to bolo podané v tomto príbehu. ()

Elisson 

všechny recenze uživatele

Nečakane zaujímavý psychologický film z histórie. Áno, trochu patetický a nie podľa skutočnej udalosti, ale malo to ducha doby (trochu líznutého súčasnou mentalitou), pekné scenérie a mala som z toho (napriek výhradám) dobrý pocit, čo sa mi pri filmoch zobrazujúcich nejakú historickú dobu aj so skutočnými postavami, často nestáva. ()

Ways 

všechny recenze uživatele

Mě se film velmi líbil a překvapil. Pro diváka, který je zvyklý na Hollywoodský styl, asi nebude. Nuda? Rozhodně ne. Proniknout do postav a podmanivé atmosféry, pochopit myšlení krále a jeho pochybnosti, zažít sílu pospolitosti jedné skotské rodiny a poznat princip společenství a hrdinství. Snímek je více poetický a zamýšlí se nad skutečnou povahou vládce a znovu obnovení nezávislosti, která byla ztracena. Proč bojovat, za co? Co znamená svoboda pro Skoty? Jedna prostá rodina ukázala znovu králi smysl toho všeho. Pro mě velmi cenný snímek. Lidí, kteří očekávají jen velkofilm a akci, je mi skutecně líto ;) ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Komornější historický snímek, ale bohužel zbytečně moc dlouhý. Když se ovšem přehrávání zrychlí, tak to jde. :) ()

Reklama

Reklama