Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Škótsky kráľ Robert the Bruce (Angus Macfadyen) utrpel sériu porážok od anglických armád ako aj nepriateľských škótskych klanov. Šance škótskej rebélie za nezávislosť sú mizivé a Robert sa vzdáva nádeje na úspech. Trápi ho, že sa už nikdy nevyrovná odkazu, ktorý zanechal William Wallace. Rozpustí preto zvyšok svojej družiny a osamote sa vydá na cestu nevedno kam. Na jeho hlavu však anglický kráľ Eduard vypísal odmenu, a preto ho prenasledujú nielen nepriatelia, ale aj niektorí členovia jeho bývalej družiny. Hoci ich útoku odolá, je zranený a nebyť syna miestnej farmárky Morag (Anna Hutchison), ktorý ho nájde v lese, by ho smrť neminula. Morag verí v škótsku nezávislosť napriek tomu, že jej manžel padol v jednej z bitiek pod Robertovým velením. Spolu so ďalšími dvomi deťmi, o ktoré sa stará, ona a jej syn Roberta prichýlia v ich odľahlom príbytku a počas zimy vyliečia jeho zranenia. Roberta ich viera inšpiruje pokračovať v boji, avšak na to môže byť už neskoro. Klan, do ktorého Morag patrí, totiž podporuje anglickú nadvládu nad škótskym ľudom a v okamihu, keď sa o Robertovej prítomnosti jeho veliteľ Brandubh (Zach McGowan) dozvie, túži vodcu škótskeho odboja dolapiť a získať odmenu. Podarí sa Robertovi s pomocou Morag a detí uniknúť a pokračovať v boji za nezávislosť? (Incantator)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (17)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

I toto je celkem povedený film o bojích Skotů proti Anglii na přelomu 13. a 14. století. Na rozdíl od Statečného srdce i Krále psance je však natočen komorním a mnohem méně nákladným způsobem. Ani v tomto případě divák nespatří umělecké ztvárnění zásadní a pro Skoty vítězné bitvy u Bannockburnu (1314), o které se zde na konci opět jen mluví. Poměrně zajímavou skutečností také je, že ústřední postavu si zahrál Angus Macfadyen podruhé v životě, 24 let po natočení Statečného srdce. Dočkal se tak zřejmě mnohem objektivnějšího ztvárnění významné postavy skotské historie, kterou Robert Bruce bezpochyby je. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Asi takhle po smrti Williama Wallaceho začala v Skotsku válka klanů o moc. V jednom byl Robert Bruce v druhém jakýsi blb (nevím už jméno beztak je tam tak 5 minut tak, že není důležitý) ti dva se setkaly a zabojovaly si a vyhrál Robert Bruce. Toho pak začaly všichni hledat a Angličané na něho vypsaly odměnu on se mezitím vzdal boje o moc rozpustil armádu (cca 20 mužů na více nebyly prachy) a začal si prostě jen tak chodit po Skotsku (to je tak zhruba ve filmu). 3/4 filmu následovně sledujeme jednoho chlápka jak chodí po sněhu , válí se na sněhu, mluví s pavoukem a někdo ho pronásleduje (prachy na Angličany nebyly tak ho pronásledují nějací vidláci) pak ho zachrání jakási rodina a sledujeme lekci přežití v zimě do toho si zahrajeme na Rebelku (myšlen ten animák) a, aby jsme byly cool narveme tam i feminismus (Kdyby v mé armádě bojovaly ženské vyhrál bych nebo má dcera je nejlepší lučištnice v vesnici je lepší než všichni muži) jelikož tohle začne po čase nudit narveme tam nějaký pokus o akci ve stylu malý potrat se chce mstít. Těšil jsem se na historický film místo toho jsem dostal posranou školu v přírodě. Přečtěte si radši tohle https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_I._Skotsk%C3%BD a dozvíte se více než dívat se přes 2 hodiny na tohle ()

Reklama

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Za mě vcelku slušnej film, kterej zabíjí přepálená stopáž. Na komorní příběh, ve kterým vystupuje jen několik herců a divák se dočká pár šermířských soubojů, je 120 minut prostě moc. Jinak je dobrý vědět, že to rozhodně není stejnej epickej spektákl jako bylo Statečný srdce a je nesmysl ty dva filmy srovnávat, i když v nich postavu Roberta Bruce hraje stejnej herec. Po řemeslný i herecký stránce je to solidně odvedená profi práce a i když si film vystačí se záběry na zasněženou krajinu a pár chatrčí, nepůsobí podfinancovaně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto čakal niečo ako pokračovanie Statočného srdca bude oprávnene sklamaný. Ono pár podrezaných krkov v lese, trocha snehu vo Vysočine či hostina v dobovom ráze na dobrý historický príbeh nestačí. Už niektoré dokumenty majú historické scény, boje aj bitky lepšie prepracované. Z môjho pohľadu ide o slabší priemer, film dejovo nevtiahne diváka, ponúka viac dialógov než dejových posunov. Ja sa vždy na takéto diela teším, tu som čakal oveľa viac. Pozitívom je super škótsky prízvuk a deva menom Anna Hutchinson. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Žádná naháněčka ve stylu Centuriona, kdy je lovnou zvěří skotský král, se nekoná a nejedná se ani o žádný epos ve stylu Outlaw King či Statečného srdce. Jde spíš o komorní příběh, ve kterém se Robert Bruce vleče krajinou a přemítá, jestli to má všechno ještě smysl. Občas jsou dialogy i monolgy kýčovitými bláboly ohánějícími se svobodou, jindy se zase poslouchají docela dobře. Dojde i na nějakou tu šavlovačku a i když se nejedná o žádné líbivé souboje, jsou docela dobře nasnímané a aktéři své zbraně nedrží jako prase kost. Herecky je vše v pořádku, byť Macfayden působí místy až moc otráveně. Ale co už. Svou nezastupitelnou roli tu hraje i zasněžená krajina, kterou ale Gray využívá až moc často a něco to vypovídá o jeho občasné bezradnosti. Kdyby některé ze záběrů oželel a zkrátil tím film tak o půl hodiny, hodnotil bych i výš. 55% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama