Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Spike Lee natočil příběh čtyř černošských amerických veteránů, kteří se vrací do Vietnamu najít tělesné pozůstatky velitele své čety a snad i zakopaný poklad. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se na tenhle film těšil, chyba. Krom toho, že film je strašně nudný a roztahaný, mi vadilo, že ústřední čtveřice si zahrála i v retrospektivě a vypadali tam i stejně staří. Vedle nich pak Boseman vypadal směšně. Co mě ale nejvíc vytočilo byli ubrečení černí muži, kteří znají jen křivdu a utrpení a jen oni krváceli pro Ameriku a přitom kradli zlatý cihly. Spike si už evidentně nevidí do pusy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi originálně a nadějně znějící scénář, který je ale trestuhodně zastíněn banální režií a olbřímí stopáží. Tak přesně nějak takto by se dal v jedné větě popsat snímek Da 5 Bloods, od jehož tvůrce, Spike Leeho, jsem po povedeném snímku "BlacKkKlansman" očekával další trefnou podívanou. Bohužel, zdá se, že zde se režisér zasekl tak nějak v půlce cesty, protože Da 5 Bloods se mu již od první minuty stopáže zkrátka rozpadá pod rukama. To, co tak dokonale skloubil v roce 2018 na výše zmíněném snímku zde zkrátka téměř vůbec nefunguje, jelikož místo další trefné fresky reflektující rasové problémy či politické otázky jsme dostali extrémně nataženou a do sebe zahleděnou nudu, u níž postoje režiséra vypadají směšně a po nějaké chvíli i vážně otravně. Avšak abych snímek jenom nehanil musím uznat, že užitá kamera, která "přepíná" mezi moderním obrazem reflektujícím současnost a retro zrnitým obrazem minulost působí svěžím dojmem a vypadá zkrátka skvěle. Za zmínku rovněž stojí i herci, jejichž zemité projevy dodávají snímku ten správný říz. Jen škoda, že zbytek ingrediencí tentokráte moc nedopadl. Tak snad příště pane Lee! PS: Největší doménou celého filmu není akce či úchvatné lokace, nýbrž obtloustlý Jean Reno s trumpovskou kšiltovkou "Make America Great Again". No fakt! (Netflix) „Black GI, is it fair to serve more than the white Americans that you sent you here? Nothing is more confused than to be ordered into a war to die, without the faintest idea of what’s going on. I dedicate this next record to the soul brothers of the 1st Infantry Divisions. Be safe.“ ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Parta černých kluků za války ve Vietnamu najde bednu zlata a rozhodne se ji po skončení konfliktu vyzvednout. Když se sem vrátí jako artritidou prolezlí dědci a doufají, že to bude snadná záležitost, netuší, jak moc se pletou. Celkem bídná a nekonečně dlouhá ukolébavka od Spike Leeho, kterou jsem musel koukat na třikrát, než se mi to povedlo zvládnout. Nekonečné plácání v rádoby hlubokých dialozích, nekonečné návraty v retrospektivně, kam ani nedokázali obsadit svá mladší alter ega, neb rozpočet byl zřejmě proti a výsledek byl dost příšerný, nekonečné návraty k rasismu a problémům s ním spojených. V mnoha situacích mi to přišlo jako hloupý vtip a laciná agitka. Připomíná mi to plejádu českých filmů o tom, jak nám ubližovali ti fuj fuj komunisté. Nezměnila to ani dost ubohá akční zápletka. Zkrátka a jednoduše, film míří povětšinou na černé publikum, které u toho bude zřejmě uchcávat blahem, a ostatní diváci se budou rozpačitě ošívat. Zhruba jako při sledování islámského videa, když by na ně křičel nějaký imám, jaké jsou bezvěrci zrůdy, jak je bůh veliký a spravedlivý a jak si zaslouží své právoplatné místo ve společnosti a na jejím vrcholu. Zkrátka a jednoduše, Spike nám tu názorně ukazuje, jak je JůEsEj postaveno na hřbetech nebohých černých a díky jejich vykořisťování se má bílý muž tak dobře, zatímco ti černí hrdinové se budou navždy válet v bahně. O správnosti napsaného se můžeme handrkovat donekonečna, takže na to nejspíš přijdeme těsně po skončení filmu, ale takovým způsobem sypat sůl do starých ran mi přijde jako zcestné. Nemám rád, když je film takhle cítit a musím přiznat, že se na to nedalo koukat i z důvodu velmi nízké kvality. Pokud jste fandové sebemrskačství, politických agitek a céčkových filmů, vzhůru do toho. Ostatním nedoporučuji. Ztráta dvou a půl hodiny života po shlédnutí vám přijde dost markantní! 30% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Da 5 Bloods" síce potrebuje trošku čas na rozbeh, no keď chytí vietor do plachiet v druhej polovici, tak sa z toho skutočne stane filmový zážitok. Veľmi silný film so skvelou atmosférou a okrem toho vynikajúcimi postavami, ktoré ma bavilo sledovať. Veril som našim "bratom" každý spoločný moment a rozhodne ich spájala veľmi nepríjemná udalosť. A najmä keď poznáme Paulov príbeh trošku hlbšie, pochopíme jeho silnú traumu. A má to rozhodne svoje dôvody. Musím uznať. Film má miestami trošku "Far Cry" atmosféru, ale rozhodne ma to bavilo. A keď sa udeje niečo silné, tak to rozhodne ostane v pamäti. Ako Eddieho smrť. Myslím si, že tak naturalistický obraz som nevidel už dlho a nemám absolútne predstavu ako to vlastne natočili. Film však potrebuje prejsť do svojej druhej polovice, aby začal byť trošku zaujímavejší. Lebo vtedy skutočne zaberie a už nepustí. Udalosti predtým sú dobré, no nemôžem povedať, že vynikajúce. V mojich očiach skvelý film. A rozhodne ho nejaký čas nepustím z hlavy. Hodnotenie: B+ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vlastně nechápu, jak jsem to mohl dokoukat. Má to pár dobrejch scén, sem tam i výpravnou atmošku a solidní zvraty a příběh. Jenže to nesmyslný boření čtvrtý stěny tam absolutně nefunguje, stejně jako režisérovo tlačení na pilu v otázce mnoha a mnoha rasovejch agitek, no a finále s několikanásobným sledem kýčovitejch momentů to už zabilo dokonale, v tu chvíli sem se konečně nasral na dvě hvězdy. [Netflix] ()

Galerie (12)

Zajímavosti (6)

  • Desroche (Jean Reno) na svoju obranu používa Parabellum Luger P08, osobnú zbraň vyšších nacistických dôstojníkov počas WW2. (Johnny.ARN)
  • Ústřední postavy ve scénách války ve Vietnamu střílejí ze svých útočných pušek M16 dávkami. Ve Vietnamu se za války používaly pušky M16A1, které byly pouze samočinné. Verze M16A2 byla již ve verzi full auto, ale požívat se začala až po válce ve Vietnamu. (JohnSmith)
  • Natáčelo se v Chiang Mai v Thajsku a v Ho Chi Minh City ve Vietnamu. (SONY_)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama