Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • USA Black Christmas (více)
Trailer 1

Studentka Reily (Imogen Poots) má po lehce traumatickém zážitku ze střetu s opačným pohlavím pifku na všechny chlapy a její spolubydlící na koleji ji v tom mohutně podporují, protože od čeho jiného jsou kámošky, že? Všechny se těší, jak si užijí vánoční svátky ve vyprázdněném univerzitním kampusu, z něhož většina studentů odjela strávit prodloužené volno s rodinami. I proto, že kvůli nevraživosti vůči opačnému pohlaví začalo být tohle sesterstvo dost nepopulární. Dokonalou idylu plnou sněhu a blikajících světel naruší série znepokojivých textových zpráv, která jim začne chodit na mobily. Následně jedna z nich zmizí a další zavraždí maskovaný útočník. Než si Reily a ostatní dívky uvědomí, že jim všem jde o život, ztratí jakoukoliv naději na únik. Mají jen dvě možnosti – pasivně čekat, než si smrt přijde i pro ně, nebo se postavit na odpor. Klíčová otázka zní, kdo proti nim vlastně stojí, a jestli můžou věřit některému z kluků, kteří jim přišli na pomoc. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (83)

kingik 

všechny recenze uživatele

Imbecilní vánoční čas, ve kterém se produkující Jason Blum přežral dobrot, zalil to navrch punčem a už nestačil tenhle hororový kousek překontrolovat, než jej poslal do kin. A do kin přišlo něco zcela nevídaného, co vyhlíží extrémně lacině a nechtěně směšně, když přijde na hororovou složku. Na studentské koleji se vyskytuje neskutečná parta hereckých motovidel, kterou vede zkušená Imogen Poots, co je na studentku už poněkud věkově přestárlá, je jí ve skutečnosti 30 let, a mladistvý vzhled dohání tím, že je dokonale ohyzdná, tedy minimum líčidel a zástřih, jak když jde ráno na popravu a mají jí setnout hlavu. Mezi jejími kamarádkami se najde pár slibných ksichtíků (Lily Donoghue, Brittany O´Grady, Madeleine Adams), vesměs se ale jedná o málo známé kolegyně. A tahle dívčí parta neboli sesterstvo kravek zůstane o vánočních prázdninách na kampusu, to chci vidět studenty, co tráví vánoční svátky na koleji, a tím na sebe nalákají maskované individuum v pršiplášti a kápi, načež po pár podprůměrně inscenovaných zabití mimo záběr divák nabere dojmu, že se jedná o slasher. Ovšem záhy je vše úplně jinak, koncept slasheru nabere zcela nový směr a naprosto stupidní. Počne se rýsovat neadekvátní feminizující výtok. Výsledná pointa je taková, že se ukáže, že na koleji také přebývají stvoření s varlaty a pyji, přičemž jeden takový nemravný pyj způsobil před časem trauma hlavní hrdince. A ta je ve svém poševním rozladění vydatně podporována svými vrstevnicemi. A ke všemu se studentíci s pyji poněkud obsedantně upnuli na dávného zakladatele univerzitních prostor, čímž vás nechci o to nejhorší, co z filmu vyleze, připravit neohleduplným spoilerováním, ovšem spolehlivě se nad rozuzlením zasmějete. A světě div se, druhá polovina, jakkoliv je legračně natočená, je paradoxně tím nejúchvatnějším na celém tomhle rafinovaně blbém počinu. Film nabere tempo, které už nepoleví, ovšem na místech, která měla být napínavá a vážně míněná, nastupuje mizerná řemeslná realizace. Režisérka Sophia Takal si osvojila amatérské zpracování většiny hororové přísady. Její předchozí režijní počin nepůsobil takhle trapně. Jisté je, že tahle dáma by už neměla točit pro kina, v zásadě je špatnou režisérkou. Blume, dej jí padáka. A třeba někdo ocení jisté náznaky originality a neokoukanost hereckého osazenstva, načež uděluji průměrné hodnocení. 5/10 ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Ona by to byla sračka i s erkovým ratingem, ale člověk si pak mohl říct "aspoň něco". Dětská verze nenabízí vůbec nic. Jen bandu uvědomělých kravek, která se musí postavit bandě kluků nasáklých šovinistickou magií. A vzhledem k současným trendům je celkem jasné, jak to celé dopadne. Pokud by to bylo celé pojaté s humorem a nadsázkou, dalo by se to ještě přežít, ale režisérka to bere celé strašně vážně, což je v daném konceptu na palici. Imogen Poots na tom musí být asi bledě, když musí kývnout na podobné slátaniny. Pro mě absolutní odpad. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Ty jo, udělejme asi tentokrát horor, ať je ale hodně levnej, ať se odehrává během vánočních svátků, přilípněme mu nějaký profláknutý název, ale je důležité, aby měl přístupnost PG-13, ať shrábneme hodně zlaťáků.“ Když někdo u slasheru kývne na takový rating, je zle. Když se navíc pokouší o jakousi oslavu síly dívčího přátelství, je ještě hůř. Děj se točí kolem sesterstva na vysokoškolské koleji, dámy se sice chovají jako šlapky, ale sestersky pohlíží na traumatický zážitek jedné z party, kterou chtěl kdysi jeden hošan pomocí prášků osouložit. Postupně jim začnou chodit výhružné textovky, vzápětí začnou mizet. Bez krve, bez nápadu, bez atmosféry. Výsledek není hororem, i do thrilleru má daleko. Kamera uhýbá, jakákoliv přidaná hodnota chybí. Pokud tedy nemyslíme povrchní sociální komentář, který řeší témata jako sexismus. Dámy jsou ve výsledku uječenými slepicemi, pánové pak za násilníky a idioty. V druhé polovině jsem už jen zíval. Ty dvě hvězdy jsou možná i moc štědré. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

2. remake nedoceněné klasiky se jen přiživuje na jménu původního filmu, s kterým má kromě názvu společného velmi málo. Odehrává se sice také o Vánocích v domě dívčího spolku, ale místo obscénních telefonátů se tu posílají trapné zprávy přes aplikaci na mobilu a místo slasheru se z toho nakonec vyklube feministická MeToo agitka na téma utlačovaných a údajně znásilňovaných žen, co bojují proti bratrstvu černé magie, což je vyloženě flusanec do tváře tvůrců originálu a je ostuda, že taková vykalkulovaná sračka vůbec nese název BLACK CHRISTMAS. Od odpadu to zachraňuje křivozubá Imogen Poots (nechápu, že ji ještě agent neobjednal na rovnátka) a starý známý Cary Elwes v roli profesora. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Žádné Černé Vánoce jsem neviděl. Takže tohle je můj první vstup do série. Nebudu lhát, skočilo mi to na Netflixu a tam hodnocení nevidím. Přitom první půlka mě neuvěřitelně bavila. Univerzita, temná historie, děsivé vraždy. Tohle má potenciál. Teda mělo... I v momentě, kdy je vrah v koleji, tak to vypadá pořád dobře. Pak se to zlomí a přichází nefalšované wtf momenty. Vrah je nadpřirozené monstrum a kult není kult, ale banda ublížených děcek. Jak proboha tak zajímavě a dobře rozjetý film může skončit v totálním blátě? No přesně takhle. Feministickou stránku věci kritizovat nechci. Chápu, že to někomu vadí, ale na tom bych se nepozastavoval. Horší je Avengers konec a naprosto komediální akční závěr. To snad nikdo nemohl myslet vážně. Nebo jo? (30 %) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • V úvodnej scéne sa na stole na chvíľku objaví soška jednorožca. Podobne tomu bolo aj v zvyšných dvoch filmoch tejto série. (beso74)
  • Film se natáčel na Novém Zélandu. (ČSFD)
  • Film mal mať pôvodne natáčať s ratingom R (mládeží do 16 rokov prístupný len v sprievode rodičov), avšak po negatívnych reakciách skúšobného publika bol film prestrihaný na verziu s ratingom PG-13. (beso74)

Reklama

Reklama