Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Salamanka, léto roku 1936. Slavný spisovatel Miguel de Unamuno se rozhodne veřejně podpořit vojenský převrat v naději, že se tak podaří vyřešit nestabilní situaci ve Španělsku. Levicová vláda jej okamžitě odvolá z funkce děkana salamanské univerzity. Generál Francisco Franco se mezitím se svými vojenskými jednotkami přidá k puči a iniciuje úspěšnou kampaň z jihu, s tajným cílem převzít velení ve válce. Povstání přeroste v krvavý konflikt, mnozí z Unamunových přátel skončí ve vězení a spisovatel začne pochybovat o svém počátečním stanovisku. Když Franco přesune velitelství povstaleckých vojsk do Salamanky, Unamuno ho navštíví v jeho paláci a žádá milost pro své blízké. (Cinemax)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (19)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Nezaujímavý film, lebo neviem na čo chcel poukázať vlastne - či na starcovo prehodnotenie názoru či na nástup Franca k moci. Dosť dlho film prešľapuje na mieste, nič pútavé v rámci deja, žiadny zvrat až je zrazu koniec. Celé scény si pre seba kradne postava Astrayeho, ktorý zatieni aj obávaného Franca. Výstupy Astrayeho sú tým čo diváka najviac vytrhne zo sledovania strnulej snímky. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Zajímavá variace na český film "Vyšší princip" (1960), maďarský snímek "Pan profesor Hannibal" (1956) a jim podobná díla. Váhavý a od reality odtržený intelektuál ze staré školy v době dějinné katastrofy neví, na kterou stranu se přiklonit; lavíruje, hledá útěchu v sebeklamu a nakonec se z donucení okolnostmi i vnitřního puzení vzepře. Na filmu "Než skončí válka" je bohužel vidět, že je určen pro zahraniční distribuci. Vše je v něm velmi doslovně vysvětleno a podáno, včetně metafor a symbolů. Nikdo nemá zůstat na pochybách, kde je dobro a kde zlo. Vše je umocněno popisnou hudbou a všudpřítomným patosem. Téma je však navýsost nosné i věčně aktuální (bez ohledu na to, že finální konfrontace hlavního hrdiny s brutálním režimem možná nebyla tak jednoznačná, jak se dříve zdálo: https://en.wikipedia.org/wiki/Miguel_de_Unamuno#Confrontation_with_Mill%C3%A1n_Astray). ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Vôbec ma tento film nezaujímal. Z dvoch dôvodov. Španielske dejiny som nikdy nemal rád. Komplikované, nezrozumiteľné a konkrétne toto obdobie mi nikdy nič nedalo. Légia Condor bola fajn, stret armád a skúška nových zbraní tiež, ale to politické pozadie mi nikdy nedávalo zmysel. Čakal som, že mi to konečne bude objasnené, ale nebolo. Namiesto toho skoro dve hodiny sledujete vyžitého geriatrika, ktorý len žvásta, prezlieka kabáty ako sa mu to hodí ale myslí si, že je najlepší. Scénky s politickou chuntou mi nedali absolútne nič a bez patričných reálií je to len ťažká dráma, kde namiesto bojov sledujete vnútorné zápasy deduška a pokus o nápravu stavu, ktorý sám zapríčinil. Mimo Iberie film, ktorý asi nenájde pochopenie a uznanie. 1 z 5 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Amenábar píše a režíruje väčšinou skvel filmu. Páči sa mi na ňom, že to nechrlí rad radom, proste raz za pár rokov niečo na točí a ono to stojí za to. Teraz si však vybral naozaj ťažkú tému. Španielsko v roku 1936 to boli už len časy - vojna komunizmu proti fašizmu, to bol teda výber jak sviňa. Film nebude našincovi rezať, základná téma je jasná a pochopiteľná, ale to všetko okolo toho je nám vzdialené. Myslím, že tento film nevyšiel podľa predstáv, nedostal sa pod kožu. Ale pochopil som jedno, že keď fašisti alebo komunisti kričia "Smrť intelektuálom!", tak to som potom na dobrej strane. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na západe Španielska v meste Salamanca. Malá časť natáčania prebiehala aj v Baskicku. (MikaelSVK)

Související novinky

34. Premios Goya – výsledky

34. Premios Goya – výsledky

26.01.2020

Výroční španělské filmové ceny Goya byly předány v sobotu 25. ledna 2020. Slavnostní ceremoniál, jenž se konal v jihošpanělské Malaze, uváděli stejně jako loni komik a moderátor Andreu Buenafuente a… (více)

Reklama

Reklama