Reklama

Reklama

Elektrický jezdec

  • USA The Electric Horseman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když ujedete na koni za dvacet milionů, lidé si vás určitě všimnou. Robert Redford v hlavní roli amerického filmu, nominovaného na Oscara. Bývalý kovboj a pětinásobný šampion v rodeu Sonny Steele (Robert Redford) je po mnoha zraněních dávno na odpočinku a vydělává si reklamou na cereálie. Jeho úkolem je projíždět na koni v arénách a doporučovat ovesné vločky. On i kůň vystupují pro větší efekt ověšeni žárovkami. Svůj úkol však Sonny plní se stále většími problémy: je totiž věčně na mol opilý. Při velké firemní akci v Las Vegas má Sonny za hlasité hudby vjet na pódium v sedle dostihového koně jménem Vycházející Hvězda. Když Sonny vidí, že kůň je zraněný, nemocný a nadopovaný sedativy a steroidy, poruší smlouvu a před zraky užaslých diváků s ním zmizí v ulicích města. Šéf firmy Hunt Sears (John Saxon) si to samozřejmě nenechá líbit – Vycházející Hvězda je totiž jednou ze ?značek? firmy a má hodnotu dvacet milionů dolarů. A tak se po Sonnym rozjede celostátní pátrání. Jediný, komu se podaří uprchlíka v divočině vypátrat, je zkušená investigativní novinářka Hallie Martinová (Jane Fondaová). Jde jí jen o to, aby získala exkluzivní reportáž. Když však zjistí, že Sonny je férový chlap, který chce koně uzdravit a pustit do volné přírody, začne mladá žena své cíle poněkud přehodnocovat... (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pohádka, jak má být. Zkrachovalý a věčně zlitý jezdec rodea se propůjčí k tajtrlíkování v reklamě na vločky, ale protože mu pod zadek strčí hrdého mustanga ozdobeného jak cirkusová opice, zmobilizuje se v něm hrdost napřed za koně a pak i za sebe. K tomu ho nemalou měrou postrčí zuřivá reportérka, která se nejdřív honí za kovbojem, koněm a za senzací, aby si to nakonec všechno srovnala v hlavě. Má úcta, pane Pollacku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $61,801,971Tržby Celosvetovo $-║ Veru škoda že miestami to je také uvlečené, našťastie že sa tam objaví Jane Fonda a hneď to ma o niečo lepšiu šťavu. /55%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Redfordovi to s Jane Fondovou opravdu slusi (viz Bose nohy v parku), a kdyz se k tomu prida dobrodruznejsi (i kdyz trochu naivnejsi) pribeh je o slusny filmovy prozitek postarano. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je vedľajšie.“ – „Pre koho?“ ELEKTRICKÝ JAZDEC je po ZAKÁZANOM MAJETKU, JEREMIAHOVI JOHNSONOVI, TAKÝCH SME BOLI, TROCH DŇOCH KONDORA a pred SPOMIENKAMI NA AFRIKU a HAVANOU, ďalšou spoluprácou Sydneyho Pollacka a Roberta Redforda. Hoci by sa zdalo, že je „len“ nadpriemerným filmom, čoskoro zistíte, že v sebe má „niečo viac“. Ibaže sa ťažko hovorí o tom, čo. Starý kocúr George Clooney, spomínajúc na v roku 2008 zosnulého Pollacka, povedal peknú vec, ktorá odpovedá na túto otázku. „Sydneyho filmy boli lepšie... dočerta, aj jeho jedlo bolo lepšie“. ELEKTRICKÝ JAZDEC je príbeh starnúceho kovboja, robiaceho reklamu na ovsené vločky. Životom sa pretĺka predovšetkým s výdatnou pomocou rumu, no keď sa pri jednej z ďalších hrozných akcií stretne s plemenným žrebcom, ktorý v skutočnosti nie je až taký plemenný, vráti sa mu chuť do života. Unesie koňa a spolu s otravnou novinárkou (s výbornou Jane Fondovou sa Redford stretol už v pôvabnej romantickej komédii BOSÉ NOHY V PARKU) putujú krajinou, aby žrebca vrátili tam, kam patrí. Do divočiny. Redfordov Sonny sa následne musí vydať cestou, po ktorej kráčalo už toľko jeho ubolených (anti)hrdinov. Cestou tichou, lemovanou prácou, alkoholom, spomienkami a nerealizovanými snami. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní podívaná s velmi dobrým Redfordem, která je prý dnes považována za Klub rváčů 70. let ... :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já jsem dával dýchání z úst do úst flašce Tequily. A stejně jsme ji ztratili." Žárovkami osvícený ex-šampión Sonny Steele mě na své cestě za vykonáním dobrého skutku bavil. Vycházející hvězda, kůň inhalující eukalyptus, měl taky něco do sebe. A nakonec ani reportérka Hallie, která jako jediná na světě viděla značkování chřestýšů, toho moc nepokazila. Jen to celé bylo takové černobílé. Bohatí byznysmeni byli zmetci, návrat k přírodě byl splněním amerického snu a krádež jedné koňské síly v hodnotě dvacet mega se snad ani nemusela řešit. Mě to tedy celkem zaujalo a lichokopytníkovi jsem k jeho návratu do přírody blahopřál, ale přesto jsem doufal, že mě záchrana zfetovaného zvířete chytne o trošku víc. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Robert Redford byl snad v každý svý roli vždycky velkej sympaťák a já ho mám jako herce rád. Problém je, že on hrál obvykle ve filmech, který jsou vesměs průměrný. A z toho průměru nijak nevybočuje ani tahle romantická komedie s koněm a tradičně otravnou Jane Fondovou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli existuje nějaký film, který vypovídá ne o tom, jak to ve Spojených státech chodí, ale o tom, jak si Američané myslí, že jejich země vypadá a na jakých hodnotách stojí, pak je to právě Elektrický jezdec. Ten film je americký nejen tím, že jeho hrdinou je kovboj, ale i tím, jak pateticky moralizuje a jak velkou váhu přikládá vlastní iniciativě a individualismu. A v podstatě i tím typicky americkým studiovým koncem. Robert Redford a Jane Fonda jsou velcí herci své doby a svému jménu nezůstávají nic dlužní. Sydney Pollack je zase zavedený režisér, který nedělá zbytečné boty, takže romantické drama o kovbojovi, který se vzbouřil konzumnímu výprodeji svého renomé v pokleslé šou a zachránil trpícího koně, představuje slušnou zábavu, která sice už dnes neoslní, ale je i po letech funkční. Celkový dojem: 65 %. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Koně a role drsňáků Redfordovi sedí. Příběh celkem čitelný, ale skvělá Jane Fonda. Jednu hvězdu přidávám za krásnou přírodu a koně. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Áno, film som si pozrel, pretože ma upútal kostýmik Jane Fondy, aj tu v miestnej galérií. Filmov, kde spolu hrajú Robert Redford a Jane Fonda je veľa, tento patrí k tým najhorším. Áno, ženskému publiku poskočí srdce nad veľkou romantikou a iskrením medzi vyššie spomínanými, ale inak to nestojí pomaly ani za komentár. Natiahnuté je to teda slušne, hluché miesta každú chvíľu, film o ničom iba o kecoch. Dávam hviezdičku za rajcovnú Jane a jej kostým a za jednu ako tak zaujímavú naháňačku s policajnými autami a jedným saltom mortale. Inak snímka nedosahuje ani uspokojivého priemeru. Škoda, mať také esá vo filme, to je poriadne nevyužitý potenciál a režisér tiež nepatrí k tým najhorším. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipné, vidieť Redfoda v takomto cirkusovom ponížení je fakt zábava, zároveň veľmi smutné, kam sa tí kovboji chtiac nechtiac dopracovali. Ďalšia s klasík z Pollackovho tvorivého obdobia, na ktorú je v televízii bohužial veľmi ťažké natrafiť. VIDENÉ ZNOVA: Možno je film hnaný dopredu niťou vyrobenou z očakávaných klišé, ale tie sekvencie, ktoré sú na ňu navlečené fungujú výborne a najmä to výborne funguje medzi Redfordom a Fonda. O to ide myslím v prvom rade. Taktiež je to film o tom, kam to Amerika vo vážení si svojich hodnôt a histórie dopracovala. A pritom toho majú plnú hubu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Moje prehodnocovanie trojhviezdičkových neokomentovaných filmov sa Elektrického jazdca nedotklo. Narazilo na päťhviezdičkový systém, v ktorom tri sú málo a štyri veľa. Filmy Sydneyho Pollacka mám rád a aj v tomto som našiel mnoho zaujímavých momentov. Ale aj momentov, kde som mal pocit nedotiahnutého scenára, nevybrúsených dialógov a pri ktorých som dvíhal obočie. Vyložene ma pobúrila policajná naháňačka a nie celkom som bol spokojný s prejavmi oboch predstaviteľov. Ale je možné, že čiastočne za to môže dabing. Koniec dobrý, všetko dobré. Je to film, ktorý sa oplatí vidieť. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých srdcovek. Možná jen kovbojská pohádka, pro mě však příběh o hrdosti, cti, svobodě a dalších hodnotách, které dnes nic neznamenají, protože se nedají spočítat v korunách. O tom, že se lze zvednout a osvobodit. A jestli to zní pateticky? Na to kašlu. Film, který mě nikdy neomrzí, kterému Redford sedne jako ulitý, a který by se mi možná ještě víc líbil volněji plynoucí a bez otravné Fondové. I když chápu důvod, proč tam její postavu Pollack musel mít. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

O Pollackově uhlazeném a rozmanitém režijním stylu se mi občas i zdá. Jeho režie byla výjimečná, ať se to někomu líbí nebo ne. Práce s herci mu jde na jedničku a v případě, že se pustí do svého oblíbeného žánru s mimořádnými osobnostmi jakými jsou Jane Fonda a Robert Redford, je negativní výsledek zcela vyloučen. Příběh o dvou duších hledajících na cestě za spravedlností svou osobní hrdost zrežíroval Sydney jak jinak než znamenitě. Atmosféra je fantastická, hudba grandiózní a práce s kamerou je rovněž precizní. Velmi příjemná záležitost. 80%PS: Škoda, že jsem línej jak dobytek, jinak bych se úvodní píseň už naučil na kytáru. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollack nakrútil vskutku celkom „sympatickú rozprávku” pre odrastenejšie publikum, s poprednými hollywoodskymi hviezdami Robertom Redfordom a Jane Fondovou, pričom sa ale určite nezaradí k tomu najlepšiemu, čo inak povedzme, toto kvalitné duo/trio, doposiaľ stihlo vytvoriť, najskôr len k tomu priemernému, keďže som mal väčšinou taký pocit, ako by sa mi chcelo spať, a pritom to zrejme nie je iba kvôli zamračenému počasiu. Skrátka, zápletke chýbal trochu väčší náboj, čím by si diváka viacej omotala okolo prsta. A síce to začína pomerne dosť zaujímavo. Špičkový herec stelesnil vyhoreného cowboya Normana "Sonnyho" Steelea, ktorý momentálne účinkuje v reklame na farmárske vločky. A zase špičková herečka stelesnila senzáciechtivú reportérku Alicu "Hallie" Martinovú. A napokon ešte niekde medzi nimi sa nachádza i dostihový kôň „Vychádzajúca hviezda”, ktorému začína svitať na oveľa lepšie časy, ako by sa predtým mohol vôbec nazdávať. Totižto, práve teraz sa posuniem o malý kúsok ďalej, keď sa Sonny už pevne rozhodol, že tohto žrebca nielen ukradne, ale zároveň aj (vy)pustí niekde ďaleko do divokej prírody, aby sa mohol poriadne nadýchať čerstvého vzduchu, a odcválať kamsi do šírych prérií ? Pevne verím, že vari áno. Čiže, následne si všetky tieto styčné body pospájajte dohromady, že taktiež pridajte i nasrdeného predstaviteľa spoločnosti Hunta Searsa, a tak o nepredvídateľné situácie je dopredu automaticky postarané, a či ani nie ? Mimochodom štart vypukne v „Hriešnom meste” s cieľom v „Mormonskom štáte”, a to konkrétne s množstvom pekných scenérií, a to je asi tak úplne všetko, čo by som pochválil. Nebyť typickej naháňačky, snáď ani nemusím bližšie špecifikovať, vlastne akej, tak s hodnotením by som išiel ešte o stupeň nižšie, lebo dokonca i tá, bola umelo vyvolaná, ale nechcem byť zbytočne prepiaty, skrátka režisér potreboval príbeh zdramatizovať, a tak mi proste naservíroval takúto, priam neuveriteľne „strhujúcu sekvenciu”, ktorá bola pre nasledujúci vývoj udalostí potrebná. Nemám ani najmenšiu náladu pokračovať v ďalšom charakterizovaní tohto filmu, lebo je to bezvýznamné. Jednoducho mi až tak nesadol, ako som si pôvodne myslel, že by mi sadnúť mohol. Ak je vám táto herecká dvojica po chuti, tak jednoznačne vyskúšajte buď Štvanicu alebo trebárs i Bosé nohy v parku, kde sa predtým rovnako stretli a vyznamenali, no som presvedčený o tom, že v dosť rozdielnych kvalitách, ako zrovna v tomto prípade. Minimálne ten z roku 1966, je toho naprosto žiarivým príkladom ! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že si režisér neujasnil, co vlastně chce natočit, a tak má film ode všeho něco. Myšlenka je hezká, stejně tak vyznění, ale celé mi to přijde poněkud neuvěřitelně podané, stejně jako postavám moc nevěřím. V podstatě sociální drama a sociální kritika, ale podobných snímků v 70. a 80. letech vzniklo v USA hodně. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 30.12.1989, réžia slovenského znenia (ČST Bratislava) = ZDENO DŘÍNOVSKÝ - Ďakujem STV, že dabing v hlavnej úlohe s MILANOM KŇAŽKOM opäť vytiahla zo svojho archívu. (30.5.2009) ()

Reklama

Reklama