Reklama

Reklama

Civilizace - Dobrá zpráva o konci světa

  • Česko Civilizace (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film Civilizace režiséra Petra Horkého a egyptologa Miroslava Bárty o proměnách velkých civilizací a jejich podobností s tou naší současnou. Výpravná reality show našeho vlastního kolapsu. Zatím všechny civilizace zanikly. Ale proč bychom my nemohli být první, kdo chod dějin změní? (Bioscop)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Žiadnu civilizáciu nikto nikdy nezabil. Civilizácia končí samovraždou." Ťažko posúdiť váhu tohto dokumentu, ktorý je oveľa filozofickejší než by mal byť, ale z tvorcov mám pocit, že chceli, aby práve taký bol. Ok, ale mohol byť aj kratší. To hulákanie Indiánov by som rovno vystrihol, lebo náčelník Zhrdzavené hlasivky nebola veru pastva pre orgány sluchu. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Máme žít jako indiáni v pralese? Jejich civilizace skončí přesně v momentě, kdy jim ta naše vykácí prales, jsou na tom úplně stejně a neudělají s tím vůbec nic. Dokument je spíš filozofické zamyšlení nad různými podmínkami a vlivy pro vznik a zánik civilizace než nějaký souhrn rad, co s tím, to neví ani Bárta, který se chodí předvádět k Duškovi. Jsem trochu v rozpacích neb nevím, co tím chtěl autor divákům vlastně říci. ()

Reklama

gemi 

všechny recenze uživatele

Na české poměry neuvěřitelně dobře natočený dokument! Ať už jde o výpravu nebo o kameru, tohle je světová úroveň. Název je dokonale výstižný. Dokument se zabývá vzestupem a pádem civilizací a končí pozitivně. Pád totiž doposud vždycky znamenal spíše transformaci než úplný kolaps. Závěr přináší naději, že bychom mohli využít nabytých znalostí a technologií k tomu, aby ta nadcházející transformace tolik nebolela. Tak uvidíme, jestli k tomu nalezneme dostatek moudrosti, anebo to dopadne jako vždycky. Váhal jsem mezi 4 a 5, ale když vidím, jak je to tady z ryzího nepochopení podhodnocené, dávám 5. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Se školou jsme se tímto dokumentem ulili z dvou hodin vyučování (AJ, NJ) a byl to vcelku fajn strávený čas. Než jsme však vyšli ze školy do kina, rozmýšlel jsem se nad tím, zda jej budu brát seriózně, nebo to zalomím a naženu tím hodinu chybějícího spánku z předešlé noci. Rozhodl jsem se po chvilce uvažování pro první variantu. Z úvodu se dokument jevil poněkud vachrlatě - Jmenuji se Petr Horký, procestoval jsem celý svět...a rozhodl jsem se natočit tento dokument - to jsem se tohoto školáckého úvodu upřímně řečeno trochu poděsil a bál se, jak se to bude celé vyvíjet dál. Nakonec se však Petr Horký ze své školácké chyby rychle poučil a celou první polovinu sypal snímek strhující záběry Země jeden za druhým za doprovodu parádně podtrhující dynamické hudby se stěžejními informacemi kde, kdy, proč, jak, co. Jenže pak to šlo s kvalitou vyprávění pomalu dolů, snímek polevil a ke konci už to bylo tak trochu motání se v kruzích bez konce. To bylo mírně otravné, už tam bylo několik lepších záběrů, kdy dát vyprávění stopku. Obecně mi pak přišlo, že dokument si sice vzal na paškál takové velkolepé téma zániků civilizací, které nabízí motivů plno, ale předvedl jej ve výsledku tak nějak nedostatečně. Plno věcí jen naťuknul, zmínil, otázal se, ale záhy šel dál. Také jako velké mínus vnímám klišé, kdy se do povídání jednoho z odborníků několikrát míchají záběry se zpívajícím stařešinou, aby dokument působil „umělečtěji" svým kontrastem. Nemohu se toho pocitu zbavit. Jako poslední výtku mám poznámku k názvu Civilizace - Dobrá zpráva o konci světa: Co přesně na tom bylo dobrého? Nějak sem to nenašel. Tak nějak mi to tam chybí. Jak mám podle dokumentu brát zprávu o konci světa pozitivně?? Podtrženo sečteno dokument tímto končí na 3⭐... měl ale mnohem na víc. Vyhodnocení: Se školou na filmy téměř vůbec nechodíme, takže to bylo skvělé ozvláštnění výuky, které rozhodně rád uvítám i příště, to jo, ale pro tentokrát si myslím, že bych raději měl tu angličtinu s němčinou ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Az dojde ke kolapsu nasi civilizace, nebudou to mit v rukou intelektualove, nebude to mit pod kontrolou nikdo. Ma na to vliv nekolik opravdu mocnych, kteri dokazi operovat vne soucasneho systemu. Ekonomie neumi nalepit cenovku na utrpeni zvirat, estetiku, pratelstvi...Okolo je spousta hracek, ale to nevyresi to, ze jidlo se stava zakladnim problemem na mnoha mistech Zeme. Hodnoty merit muzeme,ale jak zmerit osobni odpovednost kazdeho za v tomto dokumentu zobrazovane hruzy? ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama