Reklama

Reklama

V 90. roce byl Bronx oficiálně vyhlášen za vysoce riskantní území a poté podroben vojenské operaci, která ho měla zachránit. Po dlouho trvajících klanových válkách došlo k podepsání smlouvy o spolupráci, avšak jednoho rána zdánlivý klid čtvrti nečekaně přeruší zvuky několika výstřelů... (IMAGO Video)

Recenze (18)

Shit 

všechny recenze uživatele

No postapokalyptický béčka to je moje, ale tohle bylo i na mě moc, ještě bych přežil, že to je kravina a záporáci tam jezdí na bruslích, ale když sem musel celej film koukat na toho hlavního borce, kterej měl na sobě nějaký kozačky, těsný džíny, koženou vestičku s obřím výstřihem a při každý příležitosti se tam šíleně vyprsil a šel do boje, kterej v jeho podání byla neohrabaná kašpařina, tak mě to ujistilo, že víc jak 1* si to fakt nezaslouží, a to ani když se tam sekaj hlavy ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Ultralevná odpověď na Carpenterův ÚTĚK Z NEW YORKU od Castellariho, který ve stejném roce stihl ještě madmaxovský rip-off, 2019: NOVÍ BARBAŘI. Oproti ÚTĚKU je tu vše převráceno - Manhattan nahradil Bronx na druhé straně řeky, ztroskotavšího prezidenta holka, která se do Bronxu přichází schovat (a stane se milenkou vůdce místního gangu - což paradoxně předjímá pozdější ÚTĚK Z L. A.) a hrdinou je vůdce jednoho z bronxských gangů, zatímco borec, co jde holku zachránit je záporák. Taky to upomene na Hillovy WARRIORS (sympatický gang se probojovává přes jiné gangy). V Encyklopedii fantastického filmu sice píšou, že jde o jednu z kvalitnějších napodobenin, ale opak je pravdou - scénář ani akční scény nestojí za řeč, žádná nahota se nekoná, hrozně se to vleče, prostě céčková nuda zabalená do pěkných malovaných coverů. A Fred Williamson, oblíbenec italských šrotařů, se jen mihne na začátku a trochu víc ke slovu se dostane až na konci. Taky nepřehlédnete, že v několika záběrech z pěkně zpustošeného Bronxu, který má být odříznut od zbytku města, je vidět v pozadí proudící městská doprava, protože nebyly prachy na uzavření Bronxu kvůli natáčení. Castellari natočil o dva roky později pokračování FUGA DEL BRONX aka ESCAPE FROM THE BRONX aka BRONX WARRIORS II. Distribuce u nás: Imago (film je na VHS brutálně ořezanej, takže se připravte na spoustu usekaných xichtů). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bojovníci z Bronxu sú sci-fi iba preto, že scenárista si povedal, že dej sa bude odohrávať v roku 1990. Aby sme mali aspoň aký taký dojem, že sme v tomto žánri, pobehujú tu gangy na kolieskových korčuliach, iné bojujú tak, že pri tom tancujú a je tu aj absolútne neschopná tlupa kvázi zombíkov, ktorí napriek tomu uväznia objekt záujmu všetkých zúčastnených. To by všetko samozrejme čisto pre zábavu nevadilo, film nie je rozhodne nudný, avšak máločo tu dáva zmysel a logika smerom ku koncu už tak hapruje, že buď budete považovať Bojovníkov za zábavný trash, alebo iba za trash. Hammer je raz tam, raz tu, potom zase tam a v samotnom závere sa chová ako človek s IQ 50. No a gang motorkárov vedie 17 ročný metalista a všetci ho na slovo počúvajú. Hej, je to predsa len zábavný trash. No a vďaka zvukovým efektom pri úderoch je film skvelým materiálom na štúdium pre zvukárov, samozrejme v tom zmysle, akým postupom sa pri ozvučení akčných scén vyhýbať. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Castellari se s tím moc nesral a prostě si jednoduše natočil vlastní verzi kultovního béčka Útěku z New Yorku. Jednoduchou a velmi dobře známou zápletku o záchraně prezidenta respektivě prezidentovi dcery, jen zasadil do roku 1990. Do toho přimíchal válku gangů o Bronx (Válečníci) a postapokaliptický koktejl byl hotov. Škoda jen, že chybí výraznější syntenzátory a propracovanější akční složka. Ale králové béčkových produkcí Eastman a Williamson vyloženě potěšili a já jako milovník podobných trashů jsem byl navýsost spokojen. "Dost mi lezete na nervy!" "Bacha nebo ti ukopnu hlavu!" ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Jeden by neveril, čo všetko nájdu Taliani v Bronxe. Motorkárov, korčuliarov, kamioňáka, autíčkarov aj zopár magorov v kanáloch. K tomu neskutočné dobové účesy, obtiahnuté kožené oblečky (vybíjané čelenky!) a disko (?) hudba. Občas som fakt nevedel, nakoľko to režisér myslí vážne - niektoré scény vyzerajú ako z tanečného muzikálu... Jeden z mála filmov, kde motorkársky gang je ten dobrý... Vzhľadom na dobu vzniku dávm tri hviezdy... Aj vzhľadom na úvodnú cool "predstavovaciu scénu s bubeníkom... ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Moc me to nebavilo. Hl. Hrdina se tvářil jako když sere, takže mi nepřišel moc jako sympaťák. Fred Williamson jako šermiř byl dobrej i ten masakr na konci, kde všem motorkařum spalily xichty plamenonetem nebyl špatnej. Celkově je ale tenhle brak docela nuda. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Představiteli hlavního hrdiny Trashe, Marku Gregorymu bylo v době natáčení jen 17 let, takže mu lze jeho kreace v kozačkách odpustit. Zatímco Castellari si snad mohl všimnout, jak šíleně v těch botách chodí a vypadá. Z "bojovníků" mám rozporuplné pocity, je to samozřejmě z hlediska filmového umění, zvláště pak scénáristického, hereckého či produkčního, otřesná selanka. Nicméně mám pro tyhle úlety slabost a fascinuje mě, jak se tihle taliánští maséři kýče prostě sebrali, odjeli s pár kámošema a kamerama do New Yorku a ve dvou ulicích na předměstí a na pláži pak natočili sci-fi. Protože, když to člověk uváží z tohoto úhlu, není to tak zlé. K tomu dostaneme úžasnou trashovou barvami hrající kameru, pár ucházejících béčkových nápadů a výborný nic neřešící závěr. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Krásne italo béčko, jedna z do očí bijúcich napodobenín ÚTEKU Z NY. Tým som asi zhrnul do jedného celý profil filmu. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Pomadmaxovská postapo béčka tehdejší doby si hodně zakládala na stylu. Nebylo v nich důležité, kde jste bydleli a čím jste se živili. Hlavní bylo, že jste měli ten nejstylovější oblek, makeup nebo účes a tu nejhustší káru. Bojovníci z Bronxu sice výjimečně nekopírují Mad Maxe, ale spíše Hillovy Válečníky a Carpenterův Útěk z New Yorku, nicméně dávají usilovně najevo, že mají styl, už od úvodních titulků, které si libují ve fetišistických detailech kérek, kožených rukavic, cvočků a chráničů. Gangy ovládající postapokalyptický Bronx roku 1990 (v 80. letech šlo o budoucnost) se od sebe pochopitelně liší stylem oblékání a specifickými dopravními prostředky (od motorkářů vystrojených jak zákazníci Modré ústřice, přes bruslaře po jeskynní mutanty) a také používanými zbraněmi a způsoby boje (členové jednoho gangu při rvačkách například stepují). Bojovníci z Bronxu působí tak trochu jako výstřední muzikál bez zpěvu, v němž se postavy před kamerou neustále seskupují do směsných, předem nacvičených formací a póz. I pouhý příjezd na setkání dvou gangů tu musí proběhnout ve velkém stylu. V jedné takové úžasné absurdní scéně sledujeme několik minut záběry motorkářů seřazujících se postupně do tvaru W (evidentně odkaz na Hillovy Warriors). Kamera pečlivě snímá detaily obličejů, vestiček a motorek i těch nejméně důležitých komparzistů (když se vám je podaří nabrat z řad reálných Hells Angels, tak je musíte na plátně řádně prodat). Do toho dramaticky bubnuje živá kapela, která náhodou byla na místě natáčení a režisérovi přišlo cool ji zapojit do děje. Členové gangu si dlouze vyměňují pohledy, bubnování dramaticky vrcholí, ale scéna prakticky žádné vyvrcholení nemá. Motorkáři si akorát vymění pár slov a pak se zase v poklidu rozejdou. A přesně takový je celý film. O ničem, ale má to styl! Děj je nesmírně imbecilní a nesmyslný, ale po formální stránce je to svým způsobem fascinující podívaná. Castellari tu opět předvedl, jak umí skvěle pracovat s širokoúhlou kamerou. A reálné lokace tehdejšího Bronxu vypadají přesvědčivě zpustle (byť ne vyloženě postapokalypticky). Až člověka zamrazí, jak to tam v 80. letech vypadalo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlho som vedel, ze jestvuje sovietska odpoved na Ramba s menom Odinocnoje Plavanije, a ze Orson Welles hral v horore Malpertuis som tiez dlho nevedel. Teraz som sa vsak az dozvedel, ze jestvuje ultradementna talianska odpoved na film Utek z New Yorku s Kurtom Russellom a Donaldom Pleasencom. Par slov k filmu : hrozne kulisy, priserne dialogy, Mark Gregory nepredviedol dohromady nic a nema drsnactvom na Russella. 20 % ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jo, je to klasicky osmdesatkovy becko. Dnes spis pro zasmani (ne vsak posmech).. napr. kecupova krev, nebo akcni sceny obecne jsou mimoradne roztomile. Stejne jako napad, ze v blizke budoucnosti bude vudce motorkarskyho gangu z Bronxu jezdit na guzzine... (nic proti MG, to by bylo na delsi diskuzi, ale myslim, ze zasveceni chapou) :-) Jo a taky samozrejme tricka zastrkany do jeansu..., to byla tehdy modni povinnost a evidentne ji tvurci prenesli i do zminene blizke budoucnosti. Coz se v realu nastesti nepotvrdilo... ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Ne nepodobné úpadku civilizace před rozpadem Říma, ovšem na jiné civilizační úrovni. Že by se historie opakovala? Ale jinak je to hrozná ptákovina. ()

Wez 

všechny recenze uživatele

myslím,že hodně nedoceněný C-čko-nevím,kde zdejší recenzenti vzali nějakou postapokalypsu,nebo že je to kopírka ůtěku z NY,když ve filmu o tom není ani slovo???Milionářská dcerka a dědička zbrojní firmy manhattan corporation,která má v den svých 18 narozenin celé zbrojní impérium zdědit jej chce(nejspíš z humanitárních důvodů) zrušit,ale něco tuší,tak radši dobrovolně uteče do gangy ovládaného Bronxu-její nenapapaní náměstci ji totiž z těchto důvodů chtějí pomoci policejního zabijáka Hammera a jeho noshledů zlikvidovat,aby nedotáhla svůj záměr do konce.On ten Bronx v 80 letech k té nadvládě gangů skutečně neměl daleko a ve filmu je to i pěkně vidět-celá čtvrť rozsekaná na sračky-exteriéry se opravdu hodně povedli a dost se mi líbila i různorodost gangů-od motorkářů,přes gang Tigers libujících si v luxusu až po Scarangers-zdivočelých lidí...Je to dost ukecanej film,nicméně myslím,že hodně originální-a taky se mi líbilo,že nenažraní kapitalisti tahající z pozadí za nitky jsou tu vykreslení jako pěkní zmrdi a policie jako loutky plnící jen jejich rozkazy-jako vlastně v realitě-zkrátka není to žádný veledílo,ale kopírkou něčeho bych to určitě nenazýval,za zhlédnutí to rozhodně stojí,ale musí tomu člověk rozumět,nevím,jestli jsou někde na netu aspoň český titulky(já to viděl v 80 letech na VHS z rychlodabingem) ()

Horryx 

všechny recenze uživatele

Toto se jen tak nevidí gangy motorkářů, stepařů, neandrtálců a bruslařů. Do toho se připlete kamioňák s tajným poldou psychopatem. Super je i hlavní postava u které je největší fantasy si představovat, že je heterák. ()

MaxBodycount 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco životaschopný apeninský kríženec Úteku z NY a The Warriors obetoval podľa očakávaní logiku na oltári béčkového minimaxu aby prerobil smutné americké reálie na nepríliš utešenú blízku budúcnosť - lekcia z ktorej sa poučil Death Wish 3 a ktorú by dnes už mali mať zmáknutú aj "autori", ktorých fantázia sa žiaľ zasekla pri obsadení Lorenza Lamasa a použití prefixu mega pred ľubovoľným zvieracím druhovým názvom. Uchádzajúca kamera a estetika metalových videoklipov aspoň čiastočne vyvažujú nielen hereckú topornosť, ale aj akčné sekvencie, ktoré by síce mali byť jedným z hlavných ťahákov podobne ladeného filmu tu však pôsobia anemicky. Na druhú stranu, scéna stretnutia dvoch gangov doprevádzaná obďaleč uvelebeným bubeníkom by donútila Davida Patricka Kellyho zbaliť si svoje fľašky, zatiahnuť okienka na aute a odsmrdieť domov k mamine ... ()

Reklama

Reklama