Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

subic 

všechny recenze uživatele

Vysoká hra aneb zmatek nad zmatek. Tento 2dílný TV film je zahlcen tolika postavami, že se v tom těžko jeden vyzná zejména po prvním díle. V tom druhém si to pak trochu sedne, ale klidně to mohli natáhnout na 3 díly a některé věci ještě trochu dovysvětlit. Je to taková hra politiků s policií a kdo koho vlastně odposlouchává a sleduje a vítěz je vlastně předem daný. A nakonec hlavní postava mastňák Krajčo, nikdy jsem ho neměl rád, ale ta několikaletá přestávka mu prospěla. ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale.... Krajčo se hodí spíše do vedlejších rolí, hlavní role pro něj nejsou, neutáhne to. Donutil s Vetchým klasicky dobří, ostatní (až na Fixovou, tu fakt nemusím) taky ušli. Celkově bylo ovšem vše předvídatelné, od začátku jsem měla jasno, jak to asi skončí a ono jo :) Jinak byly trochu úsměvné ty kamery na každém rohu, pod mosty atd., Vetchého postava byla tajemná jak hrad v Karpatech a kde nic tu nic, otec v podání Töpfera taky zmizel docela brzo.... no škoda, mohlo to být lepší. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Spletitý děj vyžadující stoprocentní pozornost pamatujeme už v případě Sametových vrahů. Stejný tvůrce, podobně odvážné téma. Režisér a scénárista Jiří Svoboda znovu skočil tam, kde se z českých tvůrců odváží skákat málokdo. Dvoudílný televizní film vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, kdy součástí korupčního spiknutí je tady snad každý. Nejen politici, ale i policisté. A to je asi ten největší problém. Prostě prachy vládnou a nikdo nejede podle pravidel. Všichni kradou a lžou a všichni jsme sledovaní a odposlouchávaní, takže bych se měl vlastně obávat, co jsem to dnes vykládal nad poledním meníčkem. Ta neporazitelnost a zlotřilost systému je až za hranou. Akce naopak představuje solidní řemeslo, až na výjimky a úsměvné úlety (kolaps sekretářky v podezřelé firmě) jsou herci v čele s Richardem Krajčem velmi slušní. Jen ty důležité důkazy dostává hoch krapet na stříbrném podnose. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vcelku stačí být stručný. Vysoká hra je celkem úspěšný thriller. V naší zemi se politické thrillery zvláště setkávají s úspěchy, protože jsme v minulosti byli svědky mnoha kauz propojených na politiku a není tomu ani dnes jinak. Korupce se bohužel stále nedaří kvalitně vyšetřit. Jednu z odpovědí na otázku proč dává právě tento dvoudílný film. Nedávám maximální hodnocení - přes vynikající herecké výkony právě proto, že ve snímku je spousta postav a jména se časem začínají plést. Navíc i to, kdo kde jak je s kým propojený a jaké to má souvislosti. Tím spíše, že od prvního dílu uplyne týden a člověk za tu dobu lehce zapomene. Proto třeba seriál Expozitura měl smysl právě hlavně tím, že seriál díl po dílu seznamoval s jednotlivými aktéry tak, aby člověk přesně věděl o koho jde a co má společného s tím vším. Tady na to pochopitelně nebyl čas, ale zase to ztrácí na přehlednosti. Závěr byl pak sice překvapivý, ale v mnohém toho divákům asi moc neosvětlil. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už pár dní přemýšlím, jestli Jiří Svoboda, sám v devadesátých letech v politice, dal do filmu ze sebe víc, anebo se snažil udržet si odstup. Snímek se také snaží dokázat, že podobnost se skutečností je náhodná a na druhé straně vypráví o kufřících s penězi, zobrazuje úporné státní zástupkyně krátkého hnědého střihu vlasů a v obsazení najdeme skutečného i bývalého senátora (Oberfalzer a Töpfer) a také Richarda Krajča, který se kdysi o veřejné věci dost zajímal, pak si dělal legraci z toho, že podporuje jednoho z největších dojičů kapitalismu a pak se stáhl do ústraní. To jsou paradoxy, přitom mu to hraje téměř ze všech nejlíp. Možná proto, že je Vysoká hra filmem a la Česko - vizuál v pohodě, hudba moderní, téma atraktivní, ale za ty banální fráze, co v druhé části z postav padaly, bych vykrákal za uši i scénáristu-začátečníka. To, jak lidé nahlíží na socialismus i současnost, nechám na, ehm, uvážení každého z vás, ale tenhle snímek se bohužel utopil v moři na první pohled sofistikovanějších příspěvků z Novinek.cz a očekávávaných konců. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • „Kromě reflexe kriminálního a policejního prostředí bych filmem rád přiblížil divákovi psychosociální změny, které představuje neomezená možnost vhledu do našeho soukromí prostřednictvím stále dokonalejších elektronických prostředků. Současné systémy sledování a odposlechu jsou velmi dokonalé, vejdou se do kufříku a lze je v zahraničí zakoupit za asi 20 až 70 milionů korun. V České republice se pohybuje asi deset těchto přístrojů, jejichž vlastníky nejsou policisté,“ řekl režisér Jiří Svoboda. (SONY_)
  • „Natáčení pro mě bylo zajímavé v tom, že pan režisér Svoboda neustále přicházel se změněným scénářem. Povědomí o postavě, kterou si vymodelujete v hlavě dopředu, tak v přímém přenosu neustále padalo. Moje postava se totiž zničehonic chovala úplně jinak. Bylo to náročné, ale inspirativní. Najednou jsem byla nucena nepřemýšlet o postavě jako celku, ale spíš situačně,“ prohlásila o své roli Anna Fixová. (Duoscop)
  • Autor předlohy, románu „Advokát“, Václav Láska, od 18 let pracoval v řadách Policie ČR. Začínal jako řadový policista na obvodním oddělení. Později pracoval jako asistent vyšetřovatele a posléze vyšetřovatel na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu. V roce 1999 nastoupil na Úřad finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS), kde vedl vyšetřování související s IPB a s Harvardskými fondy. Po zániku ÚFKOS v roce 2003 opustil řady policie a krátce pracoval v oblasti ekonomického poradenství. Od roku 2004 se věnoval právní praxi v advokátní kanceláři. V roce 2014 úspěšně kandidoval do Senátu PČR. V roce 2020 mu byla vydána nová kniha „Senátor“, která je pokračováním osudů Tomáše Krásy z románu „Advokát“ a opět řeší problémy ve vysokých politických kruzích. (bearmeedek)

Reklama

Reklama