Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už pár dní přemýšlím, jestli Jiří Svoboda, sám v devadesátých letech v politice, dal do filmu ze sebe víc, anebo se snažil udržet si odstup. Snímek se také snaží dokázat, že podobnost se skutečností je náhodná a na druhé straně vypráví o kufřících s penězi, zobrazuje úporné státní zástupkyně krátkého hnědého střihu vlasů a v obsazení najdeme skutečného i bývalého senátora (Oberfalzer a Töpfer) a také Richarda Krajča, který se kdysi o veřejné věci dost zajímal, pak si dělal legraci z toho, že podporuje jednoho z největších dojičů kapitalismu a pak se stáhl do ústraní. To jsou paradoxy, přitom mu to hraje téměř ze všech nejlíp. Možná proto, že je Vysoká hra filmem a la Česko - vizuál v pohodě, hudba moderní, téma atraktivní, ale za ty banální fráze, co v druhé části z postav padaly, bych vykrákal za uši i scénáristu-začátečníka. To, jak lidé nahlíží na socialismus i současnost, nechám na, ehm, uvážení každého z vás, ale tenhle snímek se bohužel utopil v moři na první pohled sofistikovanějších příspěvků z Novinek.cz a očekávávaných konců. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zatím moc nechápu souvislosti, některé postavy a jejich návaznost na dění a jiné postavy, ale možná to tak má být vyprávěno. Jinak všechna čest panu Svobodovi, přesně takhle si totiž od roku 1990 představuji to, čemu se tady říká demokracie, strach z toho jít proti mocným, protože kriminál z totality nahradil vyhazov z práce, kompro a další špína. Do roku 1989 nám tu šefovali vrazi se srpem a kladivem a od roku 1990 nám tu šéfují mafianské organizace s různým názvem, ale všeobecně říkající si "politické strany" . Pokud si tohle sepne s příběhem, nebudu problém jít s hodnocením vysoko, hudba správně konspirační, úsporný dialogy, sympatický casting i když je škoda, že Karin B místo režie svých filmů začala vyhazovat mobily z auta. Ten cynický závěr se povedl, jinak spousty bot a otázek na který mě seriál nedal odpověď, ovšem to Palermo, který tady od 1990 tzv demokrati - demokratický blok z gaunerama v ústraní, to bylo ukázano velmi věrohodně. Jen doufám, že jednou lidem dojde, že chozením k volbám tohle všechno podporujou bez ohledu na to, jestli volej "demokraty" , ano, komouše a další je to úplně fuk, tenhle seriál je z jejich světa. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Natočit televizní film, který by nebyl složitý na pochopení, vše by dávalo logiku a průběh by měl řád, je zřejmě nadpozemský výkon. Dvoudílná Vysoká hra mě totiž zašlapala hned prvním dílem svým obsahem. Richard Krajčo tady hraje nesympatickýho vyšetřovatele, kterej střídá milenky kudy chodí a dojde mi to pořádně asi až po hodině, když se vzpamatuju z toho, co jsem u jeho postavy dosud vlastně viděl. Do druhého dílu jsem se vysloveně musel nutit, ale nakonec byl akčnější a tak taky o pořádnej chlup lepší. Pořád ale s takovým obecným námětem, který nekonkretizuje, neurčuje, jen něco otvírá a vlastně nic nového nenabízí. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Ach jo, smutně realistické...... Trochu přehrané, ale odrážející mrazivou realitu dnešní doby.... Shrnuto, podtrženo: Hospodářská moc souvisí s mocí politickou a naopak...... Tak to prostě funguje.... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prozaická tvář systému ve své nejaktuálnější podobě, která tu byla vždy a jen tak se nezmění. Bohužel. Jiří Svoboda se nemá zač stydět, ()

castor 

všechny recenze uživatele

Spletitý děj vyžadující stoprocentní pozornost pamatujeme už v případě Sametových vrahů. Stejný tvůrce, podobně odvážné téma. Režisér a scénárista Jiří Svoboda znovu skočil tam, kde se z českých tvůrců odváží skákat málokdo. Dvoudílný televizní film vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, kdy součástí korupčního spiknutí je tady snad každý. Nejen politici, ale i policisté. A to je asi ten největší problém. Prostě prachy vládnou a nikdo nejede podle pravidel. Všichni kradou a lžou a všichni jsme sledovaní a odposlouchávaní, takže bych se měl vlastně obávat, co jsem to dnes vykládal nad poledním meníčkem. Ta neporazitelnost a zlotřilost systému je až za hranou. Akce naopak představuje solidní řemeslo, až na výjimky a úsměvné úlety (kolaps sekretářky v podezřelé firmě) jsou herci v čele s Richardem Krajčem velmi slušní. Jen ty důležité důkazy dostává hoch krapet na stříbrném podnose. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

O tom, jak se dělá česká politika. Konspirace nebo mrazivá skutečnost? Aneb uvedení české politiky na pravou míru. Může bejt ještě něco přesvědčivějšího? Hlavně proto, že na armádních zakázkách se dá určitě dobře vydělat. Nemám pochyb, že jistá řada politiků, ať už zprava, zleva, či středu, pracují po nocích jen proto, aby si mohli, namáznout kapsu. Už se pomalu bojím říci názor, abych nebyl označen za nepřítele jakési korektnosti. Tohle mi jen tak blesklo hlavou. Každopádně jsem jedině rád, že to konečně někdo zfilmoval. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

S žánrovými filmy je u nás pořád problém. Pak to dopadá tak, že je tu tolik postav, že jsem si po týdenní pauze u některých ani nevzpomínal, co jsou zač. Ve druhé polovině už se vlastně nic nového nestalo, příběh setrvával zabetonovaný na představených pozicích. Některé postavy a scény mi připadaly jako parodie, přičemž se zbytek tvářil smrtelně vážně. Podobně složité je to s hodnocením hereckých výkonů. (Takže kvůli tomuhle filmu ukončila skupina Kryštof spolupráci s Agrofertem? ;-)) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Takové, předvídatelné. A neskutečně mě sralo, jak se u lizu střídali jeden za druhým. Krajčo není Jason Bourne, ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Neporazitelný „systém“ a všichni zkorumpovaní jak v nějaké africké zemi. Už začátek , kde se dozvíme , že Sociálně občanská strana dostala ministerstvo vnitra. A Miroslav Donutil ve zprávách , který hraje předsedu Lidově konzervativní strany slibuje tvrdou opozici, mě otrávil. Dvoudílná série ale má výbornou kameru a střih. Nechybí špinavé peníze, ukradené dotace tajné kyperské firmy, zmanipulované státní zakázky a další klišé. Postavy jsou cynické a tím až humorně zábavné. Mezi jedinými poctivými Richardem Krajčem a Annou Fixovou je románek a Krajčova manželka , kterou hraje V. Arichteva je zábavná únavná naivka. Závěrečná past postrádá logiku. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kriminálny thriller po česky. Zápletka s nesympatickou postavou vyšetrovateľa ( neviem čím Krajčo očaril režiséra Svobodu, keď si ho doslova vyprosil ) sa snaží, čo mu sily stačia, ale je prekombinovaná a neprehľadná. Druhá časť bola lepšia, ale nezachránila nič. Ťažký priemer. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně roztažená a předvídatelní historka o tom, jak je české politické prostředí zkorumpované a skrz naskrz prolezlé mafiánskými praktikami, přičemž Láskův román je už sám o sobě poněkud tendenční. Svoboda tuto tendenčnost naštěstí poněkud otupuje, ať už obsazením "babišovce" Krajča (a proč ne, jsme v demokratické zemi, že?), nebo jistou šeidvou zónou, kdy ti zlí jsou někdy i k pochopení, a není nijak násilně řečeno, koho si pod kterými jmény máme představit. Ale příběh je celkově na tři hodiny dost nuda, navíc všichni víme, jak to skončí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o technickou stránku věci, může se Vysoká hra směle rovnat větším zahraničním produkcím, ke kterým se ostatně snaží přiblížit i po dalších stránkách. Pravda je, že na na západ od nás by to proložili nějakou výživnou akční scénou, kterou si ČT nemůže dovolit, ale budiž Svobodovi ke cti, že se celkem snadno dokázal obejít bez ní. Co se týče tématu, tak ani tady jsem neměl problém.Jasně, politický thriller s jediným spravedlivým policajtem a odvážnou novinářkou není žádnou novinkou, ale v našich luzích a hájích si nic podobného nevybavím. Zápletka s vyšetřováním předražené zakázky je super a když si člověk vybaví všechny kauzy za posledních x let, tak z toho občas mrazí. Je fakt, že místní chobotnice má z mého pohledu až moc chapadel a nedokážu se poddat pocitu, že zkorumpovaní jsou úplně všichni, ale v tomto případě účel světí prostředky. A nakonec si cením toho, že oba dva díly mají spád a vzdor obrovskému množství postav a zamotanému ději se tu člověk relativně snadno orientuje. A teď k negativům. Z mého pohledu musela zbýt ve střižně spousta odpadu. Řada sekvencí působí příliš zkratkovitě a role některých postav zůstávají nedořešeny. Kdyby se série natáhla alespoň o jeden díl, nebylo by to na škodu. Další problém jsem měl s některými charaktery. Podobně jako v Sametových vrazích i tady Svoboda vykreslil některé záporáky spíš jako karikatury a konkrétně -možná SPOILER- policejní prezident je tak zlý, až je to k smíchu. No a pak tu máme metafory, kterých je tu neskutečná halda a v podání některých učinkujících působí silně nepatřičně. V případě obsazení jsem se trochu obával Krajča. Jako zpěváka ho moc nemusím a jako herce ho moc neznám. Notabene jeho angažmá u Bureše mu také moc nepřidává. Ale policajta z protikorupčního vystřihnl s přehledem a potěšila i Anna Fixová, která by se mohla objevovat častěji. Za mě spokojenost a těším se, s čím přijde ČT příště. 80% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

To, že ČT točí poslední dobou hodně solidní kriminálky, už vím delší dobu, ale že natočí takhle uvěřitelný, chytlavý a paranoidní politicko-konspirační thriller, to teda docela čumím. Je to napínavé, dobře zahrané, místy možná trochu natahované a hlavně kvůli nedostatku informací zejména v první půli trochu nepřehledné. Což asi k tématu patří, protože ani sám Krása povětšinou přesně netušil, proti čemu vůbec stojí. Svoboda natočil dost uvědomělý a pro ČT i dost odvážný film, kde úvodní věta, že "podobnost se skutečnými osobami je čistě náhodná" působí spíše jako sarkasmus. Škoda předvídatelného konce, který byl k vidění u podobných snímků ČT už několikrát, takže už vůbec nepřekvapí. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy upřímně nesnáším. Kde každý druhý je špeh, kolaborant. Ve vzduchu jsou stále vyšší zájmy. Na tu bídu je tento film hodně dobře udělaný. Že mě nenudil. Možná je to tím, že ho točil dobrý režisér. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Politický mix thrilleru a krimi, na takový subžánr fakt nejsem v našich končinách zvyklý, i proto musím smeknout před režisérem Svobodou, že se toho nebál a během těch tří hodinek natočil snímek, jenž se svým zpracováním blíží tvorbě ze západu. Jasně, na akční scény rozpočet nestačil (a buďme rádi, vím, jak katastrofálně většinou nějaké přestřelky v českých filmech končí), ale to vůbec nevadí. Richard Krajčo nesmírně sympatický. Možná v tom hraje roli to, že ho na obrazovkách jako herce nevídám, ale se svou rolí policisty z protikorupčního se popasoval na jedničku s hvězdičkou. Vetchý jako vždy brilantní, stejné měřítko si zaslouží i dokonalý Donutil ve vedlejší roli. Ten zvolený závěr byl jen logickým vyústěním všeho, co se předtím na obrazovce událo. I hudební podkres musím pochválit....Suma sumárum...Na výtvor z tuzemska až překvapivě kvalitní. 7/10 P.S. Jediné, co mě trochu trklo do očí, byly ty všudypřítomné nastrčené kamery. To mi osobně přišlo malinko přestřelené...Ale třeba to tak funguje :D ()

Reklama

Reklama