Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh zkušeného lovce kožešin, jehož indiáni z kmene Kiowů připraví o úlovky výměnou za zajatce, o něhož vůbec nestál. Pro svůj třetí celovečerní film si režisér Sydney Pollack zvolil westernový žánr a do hlavní role trapera Joa Basse obsadil Burta Lancastera. Joe má po úspěšné lovecké sezoně namířeno do obchodní stanice, aby zde vše prodal, na cestě územím Kiowů jej však přepadnou indiáni a přinutí jej vyměnit všechny kožešiny za otroka Josepha (Ossie Davis). Joe i Joseph se okamžitě vydávají za indiány, aby kožešiny získali zpět, s indiány se ale setkává také Jim Howie (Telly Savalas), a ten si nejen veškeré kožešiny přivlastní, ale navíc Joeovi ukradne také otroka Josepha. Howie pak se svou milenkou Kate (Shelley Winters) směřuje do Mexika, což se Josephovi zamlouvá, protože otroctví je tam zakázáno. V patách však mají indiány, kteří chtějí zpět ukradené kožešiny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborne napísaná polokomédia plná nadhľadu a zároveň bez silených padacích a fackovacích gagov. Tradične výborný Lancaster a k nemu jeden prevzdelaný "africký Komanč", ktorý tam neustále všetky tie biele tváre vodí za nos. Akcia úderná, krvavá, s parádnymi kaskadérskymi vylomeninami. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Joe Bass (Burt Lancaster) má smůlu. Když projíždí územím Kiowů, sebere mu náčelník Černá vrána (Armando Silvestre) všechny ukořistěné kůže. Zato mu velkoryse přenechá uprchlého otroka Josepha Winfielda Lee (Ossie Davis), jenž upadl do rukou Kiowů. Ačkoliv Joseph narozdíl od Joa umí číst a psát, považuje ho lovec za hlupáka; s sebou ho však přece jen bere. Joe je pevně rozhodnut vydobýt si kůže zpět... Trochu ironický western s protirasistickým poselstvím; výborný Lancaster - slušný Savalas i Winters. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zdařilá akční westernová komedie s přídavkem frašky a atmosféry z Chaloupky strýčka Toma a z Vinnetoua. Trapper Burt Lancaster bojuje s indiány i nečestnými bělošskými lovci indiánských skalpů pod vedením plešatého padoucha Telly Savalase o svůj odcizený náklad kožišin, zatímco jeho nechtěný černý sluha Ossie Davis bojuje s ním o své uznání jako plnoprávného člověka. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=139780 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Soukromé vlastnictví je na Divokém západě svaté, ale velmi nestálé.. Měl to být zábavný western, ale humoru se tady daří jako vším na Savalasově hlavě. Naštěstí jsou tu kaskadérské kousky, parádní scenérie amerického jihozápadu a sebeironické charisma kovboje-botanika Burta Lancastera. Chápu scalphuntera Howieho, že sebou vozil tolik whiskey. Jen pod jejím vlivem se ta vyhvízdaná vichřice mohla zdát atraktivní.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Satirický a dostatečně komediální western. Ve všech směrech útočí na nevzdělanost mužů na divokém Západě a pranýřuje tupost lovců skalpů (ten nejšpinavější kšeft na Západě). Burt Lancaster je výtečný a částečně paroduje své chapácké role, stejně tak proradný Telly Savalas a vysloužilá kráska (nebrat ve zlém) Shelley Winters. 75%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Co je to sakra s těma koňma? Vo westernoch toho B. Lancaster preskákal dosť a nikdy ma nesklamal, tak prečo mu nedať šancu a zvlášť vo filme, ktorý režíroval S. Pollack? Trochu som zaváhal, keď som zistil, že je to čiastočne i komédia, ale pochybnosti sa už po niekoľkých minútach rozplynuli. Nielen že ma chytil príbeh lovca, ktorý chce svoje ukradnuté kožušiny späť, ale jeho nedobrovoľný černošský parťák tomu všetkému pridal práve spomínaná komediálnu iskru. Humor mi fakt sedel, vtípky a neustále podpichovačné reči medzi touto dvojicou fungovaly. Za vrchol filmu si dovolím označiť scénu, kde kone lovcov skalpov pijú vodu so "zázračnou" prísadou. Celá scéna je riadne divoká, pri natáčaní iste i nebezpečná, ale dôležitý je výsledok a ten je skvelý. Lovci skalpov ma rozhodne prekvapili a súčasné hodnotenie 68% je výrazne podhodnotené, čo je dané jednak malým počtom hodnotiacich ale i menšou obľúbenosťou tohto žánru, čo je škoda. Videné na stanici AMC s českým dabingom. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dva skvělí "nerozluční" kolegové na strastiplné cestě za kůžemi jednoho z nich, které plynule přechází z indiánských rukou k banditům a zase zpět. Opravdu vtipné dialogy a hlavně rozmluvy bílého hrdiny s jeho koněm.. :-)) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Průměrný western, který drží nad vodou Lancaster a Savalas a zabředávání do komediálního žánru. S přivřenýma očima 4*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený western, který má mimo dosti originálního děje, stálé, mírně se stupňující napětí, a navíc jednu zvlášt podstatnou devízu - uměřený, ale stále přítomný humor, který začíná již titulky a neztrácí dech až po samotný závěr. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Toľko zbytočných mŕtvych kvôli nejakým kožušinám. Lovci skalpov sú možno trochu aj komédiou, ale skôr ide o uvoľnenejší western než niečo, čo by malo byť vtipné. Ide o typ westernu - indiánky, aký som miloval ako dieťa, keď chodili poobede na ORF a keď som začul inidánov, ako robia uuaaauu hneď som si sadol pred čiernobiely televízor. Herecky ale dominuje viac ústrené trio než červenokožci (a ešte veľké množstvo koní, ak ich máte radi, neváhajte), Lancaster, Savalas a Davis si to náramne užívajú. Akcie je tu dosť, ale napriek tomu ma film nedokázal skutočne strhnúť. 70% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Pro westerny mám slabost, pro komedie už moc ne a kombinaci těchto dvou žánrů jsem nikdy nepřišel na chuť. Jak jsem se už někde zmiňoval, western mám rád pojatý jako vážný žánr, ostrý, nekompromisní, plný ostřílených mužů. Něco z toho jsem tu sice našel, postava Burta Luncastera je tvrdá a postava Tellyho Savalase rovněž, ale tu pravou vůni Divokého drsného západu zkrátka pohřbívá ta nevkusná veselá hudba a spíše naivní komediální prvky, které se mi dosti příčily. Dialogy jsou mírně řečeno úsměvné až jsem si chvíli myslel, že Lovci skalpů jsou určeny snad pro malé haranty. Ne že by byl námět vyloženě špatný, ale ta komediálnost ho dle mého názoru potápí. 60% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Toto šlo úplne mimo mňa. Prišlo mi to dosť otravné, vlastne sa tam nič nedialo, len kecalo, Burt stale niekoho sleduje a debatuje s akože vtipným černochom... Bondovský záporák mi tiež liezol na nervy. Nie je tu ani jedna "poriadna" scéna, aby film ostal v pamäti... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Z větší části filmu poměrně pomalu odvíjející se ne moc zajímavý děj v poslední čtvrthodině nabírá na atraktivnosti. Od Sydney Pollacka by divák mohl očekávat něco akčnějšího a ne celkem unuděný, nežáživný a vlekoucí se průběh děje. Závěr sice můj celkový dojem zlepšil, přesto považuji tento western za průměrný. Za komedii bych to ovšem nepovažoval. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Komediálne ladený western v ktorom je ústredné trio rozdelené v štýle filmu Dobrý, zlý a škaredý. Lancaster je vidlák s dobrým srdcom, Savalas je parchant, ktorý je často k smiechu a Davis je vzdelaný černoch, ktorý všetkých vodí za nos. Zápletku to prakticky nemá. Celý čas sa Lancester snaží získať svoje kožušiny, ktoré neustále putujú od jedného človeka k druhému. Ústredné trio sa vydarilo dokonale. Je skvele zahrané a hlavne vtipné. A keď dôjde na akciu, tak je tiež na čo pozerať. Rôzne drsné prestrelky alebo zábavné bitky. Najviac som si užil rýchlu a zbesilú jazdu driftujúcich vozov pred padajúcimi kameňmi. Záver je spravodlivý pre všetkých, ale aj tak som trochu dúfal, že to Savalas rozchodí. Celkovo starý dobrý vydarený western. 8/10. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Navzdory ponurému názvu, slibujícímu spíše drama, se jedná o westernovou komedii. Ne vysloveně uřechtanou, ale příjemně úsměvnou. A dokonce i dobře vypointovanou. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi pomohl k pochopení, proč slavný Sydney Pollack dělal ke konci své slavné kariéry druhořadé filmy - on je dělal i na začátku. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

9/10 Nehorazna darda do westernoveho divaka! Tolik satiry a zesmesnovani divokeho zapadu uz tu dlouho nebylo. Vzdelany cernoch vs Negramotny nezmar vs Holohlavy lovec lidi vs Mlada Jessica Fletcherova vs banda indianu vs naklad kuzi vs alkohol a jine fajnovky - chytry kun a kopec ftipu. No co vic si prat nez takovyto plivanec do oci pane westernu? Ale chapu, ze pravoverne priznivce to musi na$rat. Ja se bavil naramne. ()

Reklama

Reklama