Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh zkušeného lovce kožešin, jehož indiáni z kmene Kiowů připraví o úlovky výměnou za zajatce, o něhož vůbec nestál. Pro svůj třetí celovečerní film si režisér Sydney Pollack zvolil westernový žánr a do hlavní role trapera Joa Basse obsadil Burta Lancastera. Joe má po úspěšné lovecké sezoně namířeno do obchodní stanice, aby zde vše prodal, na cestě územím Kiowů jej však přepadnou indiáni a přinutí jej vyměnit všechny kožešiny za otroka Josepha (Ossie Davis). Joe i Joseph se okamžitě vydávají za indiány, aby kožešiny získali zpět, s indiány se ale setkává také Jim Howie (Telly Savalas), a ten si nejen veškeré kožešiny přivlastní, ale navíc Joeovi ukradne také otroka Josepha. Howie pak se svou milenkou Kate (Shelley Winters) směřuje do Mexika, což se Josephovi zamlouvá, protože otroctví je tam zakázáno. V patách však mají indiány, kteří chtějí zpět ukradené kožešiny. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si myslel, že s tím označením "komedie" se čsfd poněkud sekla, až do chvíle, kdy nastala závěrečná bitka mezi ..... a ...... (abych nebyl označován za kazitele, tak jenom naznačím... první písmena jmen účastníků připomínají anglický výraz pro krev. Jak příznačné!). A musím tedy uznat, že to vzájemné mlácení byla komedie náramná, skoro až přecházející ve frašku, parádně jsem se nebavil, takže ubírám hvězdičku. Snímku by slušela i nálepka "psychologický", neboť nádherně ukazuje jeden způsob, jak se vyrovnat s hendikepem. Proč asi plešatý hlavní padouch skalpoval kohokoli, kdo se mu dostal do ruky? Asi ani nemusím odpovídat, prostě proto, že se snažil všechny kolem dostat do stejného neštěstí, v jakém byl on, místo aby to řešil po chlapsku kulkou do (své) hlavy, popř. druhým, poněkud zbabělejším způsobem, který využil Sam Hókins ve Vinetůovi, totiž že by si zakoupil či někde čórnul vkusnou paruku. Jinak film trpí dost tím, že se v něm nevyskytuje postava, která by vzbuzovala sympatie. O plešatém padouchovi není třeba mluvit, Burt Lancaster byl taky pěkný lupínek, ovšem nutno uznat, na 58 let vypadal skvěle. Já mám takovou teorii, že to bylo díky jízdě na koni - jednak došlo, jak my odborníci říkáme, k horizontální ztrátě vrásek (zkrátka se na obličeji neudržely, tím natřásáním z tváře popadaly a rozprostřely se dole na poušti, kde nikomu nevadí). No a pokud jel rychle, došlo k takzvané vertikální ztrátě vrásek, zkrátka je nechal daleko za sebou, kde vytvořily stínového Lancastera, z dálky a i z blízka připomínajícího notně zkušenou indiánskou babičku. No ten černoch mi přišel protivný až na půdu, ok, ok, omlouvá ho, že prošel mnoha utrpeními, takže se naučil být notně plastelínový, aby přežil. No a ta dáma by byla tak přinejmenším desetipivová, podle stupnice mého známého, který ženy dělil podle toho, kolik by musel vypít piv, aby mu připadaly krásné. Hm, teď jsem se nad sebou zamyslel a zastyděl jsem se... za prvé jí bylo už 48 let, a na ten věk nevypadala zase tak špatně, a navíc to byla jediná žena ve filmu, takže bych si jí měl vážit víc.. ok, beru zpět! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zdařilá akční westernová komedie s přídavkem frašky a atmosféry z Chaloupky strýčka Toma a z Vinnetoua. Trapper Burt Lancaster bojuje s indiány i nečestnými bělošskými lovci indiánských skalpů pod vedením plešatého padoucha Telly Savalase o svůj odcizený náklad kožišin, zatímco jeho nechtěný černý sluha Ossie Davis bojuje s ním o své uznání jako plnoprávného člověka. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=139780 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Soukromé vlastnictví je na Divokém západě svaté, ale velmi nestálé.. Měl to být zábavný western, ale humoru se tady daří jako vším na Savalasově hlavě. Naštěstí jsou tu kaskadérské kousky, parádní scenérie amerického jihozápadu a sebeironické charisma kovboje-botanika Burta Lancastera. Chápu scalphuntera Howieho, že sebou vozil tolik whiskey. Jen pod jejím vlivem se ta vyhvízdaná vichřice mohla zdát atraktivní.. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Pro westerny mám slabost, pro komedie už moc ne a kombinaci těchto dvou žánrů jsem nikdy nepřišel na chuť. Jak jsem se už někde zmiňoval, western mám rád pojatý jako vážný žánr, ostrý, nekompromisní, plný ostřílených mužů. Něco z toho jsem tu sice našel, postava Burta Luncastera je tvrdá a postava Tellyho Savalase rovněž, ale tu pravou vůni Divokého drsného západu zkrátka pohřbívá ta nevkusná veselá hudba a spíše naivní komediální prvky, které se mi dosti příčily. Dialogy jsou mírně řečeno úsměvné až jsem si chvíli myslel, že Lovci skalpů jsou určeny snad pro malé haranty. Ne že by byl námět vyloženě špatný, ale ta komediálnost ho dle mého názoru potápí. 60% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Satirický a dostatečně komediální western. Ve všech směrech útočí na nevzdělanost mužů na divokém Západě a pranýřuje tupost lovců skalpů (ten nejšpinavější kšeft na Západě). Burt Lancaster je výtečný a částečně paroduje své chapácké role, stejně tak proradný Telly Savalas a vysloužilá kráska (nebrat ve zlém) Shelley Winters. 75%. ()

Galerie (192)

Reklama

Reklama