Reklama

Reklama

Ulice strachu – 1. část: 1994

  • USA Fear Street Part 1: 1994 (více)
Trailer 1

VOD (1)

Po sérii brutálních vražd se dospívající dívka a její přátelé postaví zlu, které jejich nechvalně proslulé město dusí už celá staletí. Vítejte v Shadyside. (Netflix)

Recenze (232)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Překvapivě v pohodě mišmaš dětskýho adventure hororu, vyvražďovačky a spousty dalších přísad, byť retro devadesátky, hádám primárně spravený pro gen Z diváky. Hodně cool úvodní titulky, celkově pěkná forma, sympaticky obsazený, pár vražd má dobrý říz, jak to postupně morfuje od vraha se skeletor maskou v 666 čarodějnici mi přišla dobrá zábava. Takže asi mrknu i na další. Kdyby to nakoplo trošku renesanci slasherů (myšleno bez dětí a drsnější), budu jedině rád. ♪♫ P.S. Pokud jsi přízemní kokot, co nezvládne lesbi párečky, odečti si hvězdu a táhni do p*či. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Od trilogie Fear Street jsem očekával trojici různorodých filmů, které slasher subžánr zpracují rozličnými způsoby určenými dobou svého zasazení. Rok 1994 se měl nést ve stylu Vřískotu a zábavného devadesátkového pomrkávání na fanoušky, 1978 mohla být renesance kempového slasheru po vzoru The Burning nebo Pátku třináctého, a rok 1666 jsem si představoval jako drsný dobový horor, jehož atmosféra by mohla připomínat třeba The VVitch. No, vím, byla to naivní představa. V celkovém pohledu je Fear Street nakonec taková typická nenáročná netflixárna, žánrovka přizpůsobená moderní době a mladému publiku, kdy styl jednotlivých dílů se mezi sebou v podstatě nijak moc neliší. Omílá to furt dokola to samé, postavy se chovají stejně, má to stejný styl odlehčení. Ve výsledku promarněná příležitost přinést něco fakt speciálního, ale za to obětování tří večerů to asi i tak stojí. 1978 > 1666 > 1994. Podle mne nejslabší díl, ale jako rozjezd ujde. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohoto projektu si na Netflixu nešlo nevšimnout. Trilogie Ulice strachu s čarodějnickou tématikou? Sem s ní! První část odehrávající se v roce 1994 má u mě obrovský plus s výběrem dobové hudby - Radiohead, Prodigy, Nine Inch Nails, Portishead nebo Iron Maiden? Sakra, proč ne. Horší už je to s prostředím, které se z 90ti procent času odehrává ve tmě a navíc si až moc hraje na takový drsnější Stranger Things s takovou trošku přísnější slasher atmosférou. O čarodějnici se toho také moc nedozvíte, ale ihned Vám je jasné, že bez dalších dílů se orientovat nebudete. Závěr je parádně brutální a i když je první díl trošičku slabší tříhvězda, nenechal jsem na sebe druhej díl dlouho čekat. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Slasher ano, ale bez napětí... takový dětský! :-( No a zase lesba ve filmu, už je toho moc - lízání píček v horrorech mi prostě vadí :-( ). 50% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Letní Netflixovský Event alá Renesance Slasherů a na rozjed slušné! Osobně si myslím, že další 2 díly budou lepší, ale užil jsem si i tenhle. Fear Street je poctivý Slasher se všemi proprietami, které k danému subžánru patří + něco navíc a jako fanoušek Slasherů ( který se mimochodem už považuje za subžánr vyhaslý) jsem si první díl opravdu užil a celá trilogie má už teď kultovní potenciál. Hodně to evokuje Pátky 13 a hlavně Vřískot, k tomu má první díl asi nejblíže. Je zde sympatická skupina teenagerů ( mladý černý geek je výborný), klasické hororové reference ( Čelisti, Poltergeist, Úsvit Mrtvých, Noc oživlých mrtvol) tohle mne vždy potěší, výborní záporáci ( maska, zbraň, městská legenda), fajnový a stylový soundtrack a dostatečný bodycount i Gore ( byť to bych si dokázal představit ještě výživnější). Má to poctivé řemeslo, hezký barevný vizuál, hravé nápady i nápadité finále. Nepůsobí to vyloženě hloupě, má to svůj vlastní styl a ten čarodějnický nádech tomu hodně slušel. ( Hodně se mi líbilo představení vrahů z každé dekády, to byl mazec!!) a finále je šikovně vymyšlené, takže jsem si první díl bezproblému užil. Možná po stránce humoru bych přitvrdil, chybí zde vyloženě zapamatovatelné hlášky a taky chybí prsa ( ale neměl je pořádně kdo ukázat, takže doufám, že si to tvůrci šetří až na Kemp!:) ale jinak spokojený, za poslední roky si nevybavím lepšího představitele. •Příběh 4/5, Akce 4/5, Humor 3/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5 7.5/10. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Bohužel na můj vkus je scénář tohohle filmu až moc stupidní a logické lapsy a podivné chování hlavních charakterů každou chvíli odváděly mou pozornost od filmu k myšlence, jak fajn by to mohlo být, kdyby to napsal někdo s víc nadhledem. Protože základní myšlenka je fajn a ve filmu je i spousta cool nápadů. Prý jsou další dva díly lepší, tak uvidíme... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Slashery sú moja detská láska, ale obávam sa, že na toto som už starý. Hrozne šikovne, rafinovane a inteligentne sa to tvári a pritom je to, nuž, trošku hlúpe. Nič proti, mnohé vyvražďovačky (väčšina?) sú také. Ale aspoň sa na nič nehrajú a sú si dobre vedomé faktu, že sú béčka. Toto nie. Toto sa hrá na novým kult, na nový Vreskot, ale nesiaha mu to ani po rebrá (po členky možno áno). Potešilo ma, že napriek istému odľahčeniu je to pomerne vážny horor. Kasting akiste mohol byť horší, ale fakt som z toho nepadal od nadšenia na zadok. Rozhodne musím skonštatovať, že už dávno som nevidel film, v ktorom by ma tak iritovala hudba. Od režisérky Svadobnej cesty som bezpodmienečne čakal viac. Čo už. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V malom americkom meste Shadyside začne zabíjať maskovaný vrah. Partia kamarátov sa stane jeho terčom, a ak chcú prežiť, musia zistiť, prečo si za obete vybral práve nich. - Leigh Janiak je velmi šikovná a hlavne osobitá režisérka, ktorej tvorbu sledujem od úplného začiatku, takže som si musel povinne doplniť tento rest, ktorý mi unikol počas mojej niekolkoročnej hororovej prestávky. Fear Street Part 1 je zábavným počinom, ktorý sa nesie na vlne deväťdesiatkových teen slasherov, takže tematika pre mňa ako stvorená. Postavy sú velmi sympatické a ich herecké výkony pôsobia na to, že ide väčšinou o neskúsených mladých hercov, dosť vyspelo. Velký plus má Leigh Janiak za to, že sa nebojí popraviť postavy, u ktorých by to človek nečakal. Rovnako ma velmi zaujalo rozohranie príbehu pred druhým pokračovaním, takže časť prvá je u mňa za silné štyri hviezdičky. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě trocha nostalgie, protože který z mileniálů si k hororu poprvé nepřičuchl právě díky Ulici strachu a neblahým osudům obyvatel městečka Shadyside, kde lidé umírají násilnou smrtí skoro stejně často jako v Midsomeru. A když se k té nostalgii přidá obstojný příběh, spousta modrých a červených světel, dobrá hudba, čarodějnice, magor se sekerou, šílená holka s břitvou, trocha toho dětského dobrodružství a sem tam nějaká netuctová hláška, nemůžu se nebavit. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Co uchopí Netflix do svých pařátů, tam se to jen hemží samými jednorožci, menšinama a lesbama. Z Ulice Strachu jsem měl dlouhou dobu velké obavy a dílo/a jsem si zprvu nechtěl vůbec pouštět, neboť osmdesátkové filmy ve stylu Pátek třináctého mě fakt neberou. Obával jsem se zbytečně, jelikož dílo bylo pojato jako úspěšné Stranger Things a já si ty nezničitelné a neustále se vracející vrahouny vážně užíval. Hlavní hrdiny, což byla politicky korektní skupina tvořená z lesbiček, pedofilní hispánky, mladého černého nerda a přitepleného vlasatce již méně a i když jsem se vážně bavil, po celou dobu mě vytáčela neschopnost záporáků, kteří ač byli vždy blízko, stále neslavili žádné úspěchy. Dařilo se jim sice zabíjet náhodné postavy všude po okolí, ale proti těm, kterým skutečně šli, byli bezbrání a občas jakoby je snad ani neviděli. Ale zpět k té lepší straně mince: všechny odkazy na legendární hororové klasiky vážně potěšily a za doprovodu bezchybného soudracku a spousty důmyslné akce se dostaneme až k finálním scénám, které svým potemněle otevřeným zakončením rozhodly o hvězdě. Přes všechny zmíněné zápory, které se budou bezpochyby vyskytovat i v dalších dílech, jsem rozhodnut pokračovat a celou sérii dokoukat. 75% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V 90. letech byly knihy R. L. Stinea ideální volbou pro každého pubescenta. Vycházely postupně v různých edicích Tichá hrůza, Stopy hrůzy nebo Husí kůže, dnes už jejich popularita uvadla, ale vzpomínky zůstaly. Jeho cyklus ze shadysidské Fear Street dominoval Stopám hrůzy po mnoho let. Byla to vždycky sázka na jistotu, mix hororu z americké střední s autentickýma postavama, které budily respekt hlavně u mladších čtenářů. A Netflixu se sice nepodařila věrná adaptace trilogie Zrada - Tajemství - Požár, v jakou jsem doufala, ale v této filmové trilogii nabídli mnohem víc. Ucelenou poctu těm nejlepším motivům z Fear Street v novém příběhu. Všechna klišé fungují, teeni jsou napsaní skvěle, jednotlivé epochy krásně reagují na tehdejší trendy. Rok 1994 překvapí skvělým dramatem mezi Shadyside a konkurenčním Sunnyvale. Všechno šlape ve stylu pentalogie Scream. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vyvražďovačka klasického střihu, která ve velkém cituje (především) Vřískot a jemu podobné, dělá to v krásném kabátě a zároveň s nadsázkou i (pro mě) překvapivě brutálně... A stále zábavně i díky hercům a jejich skvělým postavám, které se chovají tak logicky, jak jim žánr umožňuje. K dokonalosti tomu sice chybí něco, čeho se pravděpodobně dočkáme příště a přespříště, ale i tak jsem velmi spokojený. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Slušná retro atmoška, dobrý žáby, cool soundtrack a mňamkózní vraždy. Víc asi ke spokojenosti nepotřebuju. [Netflix] ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Netflix na začiatok leta vytasil slasher trilógiu Fear Street, kde sa každý piatok bude venovať istým časovým úsekom a mne pri pohľade na predmetné roky prichádza smutno, že dané časové rozhranie nezahŕňa aj nové milénium, aspoň do r. 2008. Na to by som sa rád pozrel najmä preto, že jedným z hlavných zámerov tvorcov tu bolo, súdiac podľa tohto prvého filmu, správne zachytiť atmosféru obdobia, čo sa aj slušne podarilo (hoci na úrovni detailov Summer of 84 či Stranger Things to nie je), mimo iného už hneď v úvode scénou s walkmanom, starým bielym počítačom, ranným vzhľadom internetu a v pozadí hrajúcou skladbou 'Fear of the Dark' od Iron Maiden, či neskôr vintage pixelovou videohrou s kostlivcami a skladbou 'More Human than Human' od White Zombie. Po obsahovej stránke relatívne výživné, nenudil som sa ani na chvíľu, po stránke filmárskej kvalitka so super štylizáciou a farbami, hudobná zložka a skladby lahodné. Cecky mi tu síce nechýbali ako ostatným nedohonencom, chýbalo mi však väčšie kvantum odkazov na popkultúru, aspoň trojnásobok by bol predstavovaný ideál. Postava všeznalého Josha (Benjamin Flores Jr.) značne sympatická, takže predstava, že bude aj v nasledujúcich filmoch je veľmi sladká. Uvidíme, čo prinesú ďalšie časti, slušný nábeh to rozhodne má. --- ♪♫ / ♪♫ / ♪♫ / ♪♫ / ♪♫ --- (x) (x – nemá súvis s filmom, ale chcem si to niekde uložiť x) (x) (x) (s/o J.F.B.) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem trochu na rozpacích, ale na druhou stranu slasherů v poslední době moc nevzniká, svoji zlatou éru od 70. do 90. let mají za sebou. A já mám tenhle subžánr rád. Takže omladina, potažmo celé městečko čelí kletbě čarodějnice sahající do 17. století. Masakry na sebe nedají dlouho čekat, první ochutnávka je v obchoďáku. Samozřejmě to beru jako poctu všem těm báječným Pátkům 13., Krvavým táborům, Vřískotům a maniakům. Přímé odkazy i zmiňované tituly s hororové pokladnice proto potěšily. Krví se nešetří, i když se mohlo jít více na dřeň - vše tak zachraňuje báječný kráječ na hlavu. Nejvíce mi vadily nevyváženost, kolísavé napětí a nedostatek děsu. Ale zase když padaly i postavy, u kterých se to až tak nečeká, vše se vyrovnává. Konec jsem sice čekal absolutní, tedy - nikdo to tu nepřežije, ale budiž. Radost mi udělala muzika mj. Bush, Garbage, Nine Inch Nails, Soundgarten, Radiohead, Iron Maiden, White Zombie, Portishead, Pixies, Alice Cooper, The Prodigy... z původních 3 jsem po úvaze navýšil o hvězdu. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Co se musí Netflixu jakožto mašinérii na filmový rychlokvašky na jedno použití nechat, je, že dokáže i ze stupidního námětu patetickýho béčkovýho pubertálního hororu vyždímat ze svých předplatitelů a diváků sto jednotek pozornosti (fanoušci Mikýře pochopí).... Čert to vem, jako symbolická pocta kultovním slasherům funguje 'Fear street: 1994' na výbornou. Ano, vím - závěr je kurevsky antiklimatický a poskytuje doslova nulovou satisfakci - leč narace a chronologie celý trilogie se bude odehrávat reverzně, což doslova vybízí k rozvinutí komplexity čarodějnický mytologie maloměsta Shadyside, jehož fikční koncepce mě - blbuvzdornosti navzdory - doopravdy baví. V resumé jde o ale báječný guilty pleasure pro cinefilní masochisty. Určitě bych v budoucnu uvítal víc letních Netflix eventů tohoto feel good ražení.... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Od Leigh Janiak som po famóznom Honeymoon čakal viac. Ten príbeh je fajn nostalgické béčko v štýle 80tych rokov, ale nejako mi nepríde, že je tam toho materiálu na tri filmy, lebo už tu bolo dosť vaty. Skôr by som privítal antológiu v podobnom duchu. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka je dost nic moc. Má asi reprezentovat silný ženský charakter, ale je to spíš taková sprominutím blbka, co si nevidí na špičku nosu (i když jsem jinak její romanci fandil). Naštěstí ostatní postavy jsou v pohodě. Nejvíc mě bavil cvok, který jede sprostého energetického extroverta ve stylu Nathana z Misfits. Na toho se tedy nechytá, ale i tak je fajn, že ve filmu je. Fear Street má dobrou režii. Nasazuje pěkné tempo a snímku se daří vykouzlit příjemnou retro atmosféru. Děj taky vůbec není špatný, a protože jsem čekal spíš horor pro mladší publikum (přeci jen se vychází ze série knížek, které jsou v podstatě "dětský horor"), tak mě příjemně potěšily brutalitky v závěru. Příběh je tedy fajn, i když občas dojde na některé otravné klišé, například policie, co nevěří vystrašeným obětem. Celkově příjemný horor. (7/10) ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Povedený slasher, nevím co by tento subžánr mohl víc nabídnout. Dvojka bude ale rozhodně zajímavější, věřím..7/10 = 75% ()

Související novinky

Netflix plánuje pokračování Ulice strachu

Netflix plánuje pokračování Ulice strachu

19.07.2022

Horor coby žánr bude zřejmě věčný. Zaprvé se dá ohnout do jakékoli podoby a zápletky, zadruhé je levný, a zatřetí si diváky vždycky najde. Ví to hollywoodská studia, a zjišťuje to už i Netflix, který… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama