Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Osvald, zbavený cti být vůdcem dětské party, připravuje strašlivou pomstu. Lucie se bude divit, až se zmocní jejích formeláků Ferdy a Ferdy a podstrčí jí za ně neuměle vyrobené napodobeniny, zbavené všech kouzel! Chystá se na ni právě v den svých narozenin. Ale doma je všechno vzhůru nohama. Dětská komedie A zase ta Lucie režiséra Jindřicha Poláka navazuje na film Lucie, postrach ulice. Duchovním otcem doma i v zahraničí oblíbené Lucie je scénárista Ota Hofman, autor již desetiletí úspěšného Pana Tau. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (144)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 5* Jako husákovo dítě jsem formelákům neunikl a naopak jsem se těšil na každou novou reprízu. Tento fantaskní svět, který byl kombinací dětské a vědecké fantazie na mě působil kouzelně a formoval mě. Navíc to všechno působilo utopisticky i tím v jakých reáliích se film odehrával. Přece jen německý životní styl byl na hony vzdálený tomu našemu socialistickému a při to tam hráli čeští herci ;-). Herecké obsazení je velmi slušné a Žanetu Fuchsovou jsem si oblíbil. Lucie a její bláznivé příběhy se tady pouštěly v televizi jako dvoudílný film, ale v německy mluvících zemí ji znají spíš jako seriál. Teď bych z toho asi nebyl tak unešený, ale je to přece pořad pro děti, tak není důvod a bylo by ode mě pokrytecké, kdybych teď v dospělosti tomu dal slabší než plnou známku, i když tu tak vysoké hodnocení od druhých nemá. Dnešní děti žijí v jiném světě, tak nevím jestli by je to bavilo, kdo ví ... [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Pribehy Lucie a dvou formelaku jsou pro me zarukou kvalitni podivane pro celou rodinu. Spousta vtipnych napadu okorenena ucasti opravdu velke rady vybornych ceskych hercu v malych rolich. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"... a zase ta Lucie" není žádné pokračování nebo druhý díl. Projekt vznikl na objednávku západoněmecké televize, kde byl vysílán jako šestidílný seriál, ze kterého udělal Jindřich Polák dva filmy. Scéna s profesorem Hartmannem patří jednoznačně k tomu nejlepšímu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bývalá česká detská filmová hviezda Žaneta Fuchsová sa ešte pred tým ako zažila dobrodružstvo s "Chobotnicami z druhého poschodia" objavila vo filme "Lucia, postrach ulice" s podobnými oživlými plastelínovými postavičkami. Stvárnila postavu šesť ročnej Lucie, ktorá sa za pomoci modrého a zeleného formeláka snaží zapadnúť do partie mladistvých výrastkov. Projekt vznikol v roku 1980 na objednávku západonemeckej televízie, kde bol vysielaný ako šesť dielny seriál, z ktorého urobil režisér Jindřich Polák dva filmy pre ČSO. Jedným z nich bol titul "...a zasa ta Lucie". ** ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnímu filmu je tohle "pokračování" vtipnější, je to v podstatě čistá crazy komedie, kde už nejde o žádný děj, ale jen sled komických scének spjatých s kouzelnými formeláky (vrcholně absurdní - a díky tomu nádherně zábavná - je scéna s Hrzánem). S vysvětlením jejich původu se ani tento film nijak neobtěžuje, podobně jako se člověk nedozví, jak se formelákům povedlo z bytového kluziště během vteřiny opět udělat normální byt. Logiku nejde hledat ani v dědově rozhodnutí nejprve kradenou formelu za cenu extrémního stresu "nenápadně" vrátit, a teprve poté si ji normálně koupit - přirozenější by přece bylo, aby ji šel rovnou zaplatit (a v případě potřeby po pravdě vysvětlil, že ji vnučka "omylem" vzala, a rád by to nyní zaplatil). Obecně mi ta přísnost personálu vůči důstojně vyhlížejícímu a slušně oblečenému gentlemanovi přijde nepochopitelná, podobně jako si jde jen těžko představit, že by tak bagetelní krádež řešil napřímo ředitel obchoďáku, namísto nějaké ochranky. A v neposlední řadě mi film přijde nekonzistentní ohledně toho, kdo kouzelné formeláky (ne)může vidět - kupříkladu před Luciinými rodiči či opraváři v bytě se schovávají, ale dědovi, hudebnímu profesorovi nebo Osvaldově matce se bez problémů sami ukáží - zřetelně chybí nějaký klíč, kdo je oprávněn kouzelné postavičky vidět. Co jsem zde naopak uvítal s povděkem, je to, že přísnost Luciiny matky oproti prvnímu filmu v podstatě zmizela (dokonce zde projeví vůči dceři jistou něhu), odhalí se zaměstnání otce, a více hereckého prostoru zde dostane Maciuchová, která je v roli Osvaldovy matky naprosto dokonalá - postava jejího syna se zde náhle jeví ve zcela jiném světle, když člověk zná jeho rodinné zázemí. Obecně celý ten film, včetně jeho závěru, kdy rodiče i děda pod vlivem sedativ zaspí první školní den Lucie, pro postavy obou matek (a skoro všech dospělých postav) moc příznivě nevyznívá - zatímco Luciina matka svou restriktivní výchovou vyloženě potírá dceřinu fantazii (nanejvýše ji útrpně toleruje obměkčena vlivem dědy a manžela), tak matka Osvalda pro změnu svému synovi nalinkovala dopředu kariéru slavného hudebníka a Osvaldův skutečný zájem o něco jiného ji nezajímá (když se zbaví klavíru, pořídí mu pro změnu housle). Mít takovou matku mi v obou případech přijde za trest v každé době, a kornout plný sladkostí je velmi slabá útěcha za to, že rodiče nechají jít dítě první školní den do školy samotné. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Záběrem na Lucii vstupující do školních dveří pohádka končí a já se už nikdy nedovím, jak vypadá žhavení lebky zvané budík. NinadeL má zase jednou pravdu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Za mňa o niečo lepšie ako prvý diel, možno aj preto, že som si jednotlivé scény viac pamätal. Ale kto by zabudol na zimák v obývačke a návštevu majstrov v byte. Príliš to pokope nedrží, ale keďže cieľová skupina nie sú scenáristi, dramaturgovia, kritici ani fanúšikovia Start Wars (to je iba fór), tak je to úplne jedno. Okrem slapstick komédie ide ale aj o film o vzťahu medzi Luciou a dedom. Pri scéne, kedy Ferda a Ferda zjedia v chladničke dva ananásy, sa naši rodičia museli buď nahlas smiať, alebo plakať. V Západnom Nemecku asi tú iróniu nechápali. ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Série těchto filmů mě v 80. letech, ani později nechytla. Dětem to jen předkládá nesmysl za nesmyslem, a potom chtějí zažít to co Lucie, a těžce nesou, že to nejde. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Kromě "žhavení lebky zvané budík" to byla neskutečná nuda. A na dlouhou, dlouhou dobu mi tenhle film zošklivil Beethovenovu "Für Elise" (když jí Osvald pořád cvičí na piáno), což nemůžu odpustit dvojnásob. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Značně horší, než první díl. Jako malá jsem filmy o Lucii měla ráda, ale je pravda, že tenhle druhý neznám tak dobře jako ten první, takže myslím, že jsem jako malá měla taky ten první radši. Hlavně ale, že mi zde zanechali moje oblíbené formeláky, kteří byli tenkrát hrdinové mého dětství. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Oba filmy mne docela nudily, i když ano, je zde kus fantazie a oba formeláci mají být vtipní - i tou žravostí, ale na mne to prostě nefungovalo, přišlo mi to utahané, pomalé (což je dáno i tím, že jde o sestřih seriálu) a přijde mi, že autoři, jakkoliv kvalitní, to točili spíše z povinnosti a kvůli finančnímu zajištění. U druhého dílu sice pobaví poslední Hrzánova role nebo netradiční reklama na všechny opravárenské služby, ale je to poněkud málo. Navíc třeba nevěřím, že by dospívající Mahulena Bočanová měla zájem hrát si s prťaty, místo aby lovila chlapy. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Druhý díl "Lucie". Stejně geniální obsazení jako v prvním filmu (děti i dospělí). Tentokrát je vrcholem piánová etuda s profesorem Hartmanem a bruslení v obývacím pokoji, které se změní až v jakousi grotesku, ve které přestávají platit pravidla reálného světa. ()

Reklama

Reklama