Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková komedie o Domu hrůzy a nezaměstnaných strašidlech... Malá Kačenka (H. Vitovská) se při krátkodobém pobytu v nemocnici seznámí s dědou Swobodou (L. Kostelka), který jí vypráví pohádky o strašidlech. Po nějaké době ji překvapí darem. Přenechá jí Dům hrůzy ve vídeňském Prátru, plný strašidelných figurín. Kouzelné hodiny, jež dovedou oživit tři z nich, Kačenku poslouchají, protože holčička na rozdíl od dědy ve strašidla věří. Strašidla – dr. Caligari (S. Beneš), Elvíra (E. Vejmělková) a Berta (J. Bohdalová) se s Kačenkou skamarádí. Rodiče Kačenky (J. Schmitzer a J. Krausová) usilují o to, aby atrakce byla přestěhována do Čech. Chtějí totiž Dům hrůzy postavit k babičce na zahradu. Strašidla jim v tom ochotně pomáhají. Tatínek chce však dům přestavět na bydlení a figuríny rozprodat. Kačence nezbývá nic jiného než hodiny ukrýt na půdě a se svými přáteli se rozloučit. Strašidla se však chtějí vrátit… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná pohádka ze současnosti (skoro:)) o tom jak jedno děvčátko dostalo od skoro pohádkového dědečka (skvělý Lubomír Kostelka) jednu opravdu povedenou hračku - pouťový dům hrůzy. Jenom by mě zajímalo, co by Robert Wiene říkal na Benešova dr. Caligariho:) Jinak čarodějnice Berta je skvělá i ve psí podobě:) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň oblíbených moderních koprodukčních pohádek tandemu Polák-Hofman. Dvojdílná Kačenka byla realizována podle námětu z pozůstalosti Oty Hofmana a stala se také poslední prací Jindřicha Poláka. Uzavřela tak jednu výraznou kapitolu českého filmu, která skrze osobitou optiku dětského světa přinesla na plátna a do televizí takové oblíbené seriály jako ten o detektivu Martinovi, Panu Tau, Lucii postrachu ulice, Chobotnicích z II. patra nebo o Návštěvnících. Z Heleny Vitovské se sice nestala druhá Žaneta Fuchsová, ale minimálně jako Kačenka o poznání herecky vyzrála po letech od svého prvního seriálu o Veverce. Dvojice rodičů v podání Schmitzer-Pehrová byla příjemně civilní, kdo si ale získal zaslouženou nejvýraznější pozornost byla samozřejmě trojice strašidel - Svatopluk Beneš jako magický doktor Caligari, Eva Vejmělková jako pikantní secesní dáma Elvíra a Jiřina Bohdalová jako bojácná psí čarodějnice Berta. Je tedy poměrně škoda, že se Kačenka nestala oblíbenou veteránkou televizních repríz a DVD dodnes chybí. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Rád trávím na CSFD chvíle rozpomínáním, jaké filmy jsem viděl v ranném dětství. Na tři podivná "strašidla" z Kačenky jsem nezapoměl, jen název se mi za šedými mozkovými závity někam ztratil... Jde o milou, avšak kvůli zvláštní režii poněkud nudnou pohádku pro malé caparty. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Řeknu vám, že kdybych byl Kačenkou, tak se raději chodím dívat do krematoria než do tohoto ústavu pro hyperaktivní děti. Už jen ty "strašidla" ve mě vzbuzují stejný pocit, jako když mám jít pozdě v noci na toaletu. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem to zbožňovala a doteď se mi to stále líbí. Vždycky jsem toužila stát se Kačenkou, dostat Dům hrůzy a spřátelit se s takhle dokonalými strašidly. Nejraději jsem měla dr. Caligariho, ale Evíra a Berta byly samozřejmě také perfektní. Film nepostrádá vtip ani napětí a mile pobaví. P.S.: Skvělá úvodní znělka! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dětský film po revoluci upadl v nemilost. Ubylo tvůrců, kteří by se českému fenoménu věnovali. Jindřich Polák patřil ve své době k velmi pilným přispívatelům do postupně řídnoucích řad filmů pro děti a mládež. Na začátku devadesátých let už však byla situace jiná a mnohem těžší než dříve. Diváci v kinech vyhledávali to, co se jim dříve v kinematografii nedostávalo, a rozhodně mezi terč jejich zájmu nepatřily filmy pro celou rodinu. Proto byl zázrak, když u nich zabodovala koprodukční komedie s pohádkovými motivy o malé, zvědavé holčičce, co se kamarádí s vysloužilými strašidly z Domu hrůzy. Dr.Caligari, Elvíra a Berta se nejevili, že by dokázali zamíchat se stojatými vodami opomíjeného žánru, ale přesto si divácké sympatie získali a to i v následném pokračování "Kačenka a zase ta strašidla". I když se rozhodně nedá psát o vzkříšení, kdysi tolik oblíbeného žánru a ani o milníku. Jedná se o úsměvnou mozaiku, na které se hudebně podílel Karel Svoboda, a v hlavních rolích se objevila celá řada předních českých herců. Hůře si film vedl v zapamatovatelných scénách, kterých je ve filmu poskrovnu. Je to dáno trochu rutinním režijním vedením, které jede v jedné přímce, ze které ničím extra nevybočí. Oproti této slabině film z rytmu příliš nevypadával a scénář nějakou tu originalitu přinesl. Český film na dětského diváka postupem času zanevřel a později nabídl mnohem méně stravitelnější filmy s označením pro celou rodinu. Tohle je jeden z posledních, který ještě docela bavil, ačkoliv dnešní dětský divák je poněkud náročnější. A tohle už ho tolik neuchvátí. 60% ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Docela povedený filmeček, kde mi ale trochu vadila Kačenčina podnikavost a vůbec mi přišlo, že se Kačenka moc nepovedla. Jinak je to film opravdu hezký a jako malá jsem ho měla ráda, jen ta Kačenka... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Příjemně se koukalo ale není to nějaká pecka na vyšší hodnocení nebo aby jsem byl v oblacích z filmu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Neléčil se ten dědek náhodou na psychiatrii ??" ;) Kterej dědek ?? Koprodukující český (Jindra) Polák ?? Nebo spíš obludně se pitvořící Bohdalka ?? Tak asi proto o ní zlí jazykové tvrdí, že je studená jako psí čumák..;) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu mám prostě nostalgický vztah, i když je pravdou, že v současné době už ho tak ocenit nedokážu. Jako na chlapce na mě ale zapůsobil a postavy, které jsou zde, mě baví dodnes. Navíc od té doby mě fascinuje Prater a domy hrůzy. Ani jedno z toho jsem pořádně nenavštívil. I po letech si ale myslím, že je to ještě pořád krásná, ač moderní a místy hodně naivní pohádka. Trikově je však výborná. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý nápad, to se musí nechat. Podědit se dá opravdu cokoliv. Herecké obsazení je povedené, to ano. Nějak jsem ale nemohla malé Kačence přijít na chuť. Prostě jsem si od ní pořád držela odstup. Byla na mě moc přemoudřelá a to nemám ráda, protože mě to odradí.. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, měl jsem tenhle film moc rád. Oproti jiným filmům obdobného žánru není vůbec špatný. A dokonce v něm bylo něco... kouzelného. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem neměl nikdy rád, ani jako malý, ani jako dospělý. Ani nevím proč, snad mi vadí to prostředí, cizina v českém filmu mi nesedí. ()

Reklama

Reklama